Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Rhinolalia: Симптоми и третман

Rhinolalia - главните симптоми:

 • Раздразливост
 • Одложен развој на говор
 • Затворање
 • Недостаток на вокабулар
 • Пропуст на горниот очен капак
 • Респираторна инсуфициенција
 • Гласовни промени
 • Гримање
 • Неволни осцилации на очите
 • Ниво на тешкотија
 • Губење на тежината кај новороденчиња
 • Прекршување на писмо
 • Нарушување на звукот
 • Гласот е досаден
 • Прочистување на лицето
 • Склоност кон катарактални заболувања
 • Треба да се дише преку устата
 • Тивок говор
 • Неприроден говор

Rhinolalia е патологија во која изговорот на звуците и говорот воопшто е нарушен и искривен. Ова е прилично ретко нарушување кое се дијагностицира кај 1-2 деца на 1000. Овој вид дефект на говорот може да биде или вроден или стекнат, па затоа предиспонирачките фактори на развој исто така ќе се разликуваат.

Болеста има специфични симптоми, кои родителите не можат да ги игнорираат. Главните симптоми се сметаат за нејасен или неискажлив говор, подоцна изговорот на првите зборови од бебето, како и голем број на психолошки знаци.

Во најголем дел од случаите, воспоставувањето на точна дијагноза не е проблем, но може да биде тешко да се одреди типот на болеста. Наспроти ова, дијагнозата е комплексна и вклучува консултации со специјалисти од различни области на медицината.

Третманот кај деца често се базира на конзервативни методи, но во некои форми на болеста задолжително е да се сврти кон хируршка интервенција.

Етиологија

Патогенезата на болеста е погрешна интеракција помеѓу носната шуплина и орофаринксот. Ова е причината што за време на формирањето на звуците протокот на воздухот оди погрешен пат, наспроти позадината на која изговорот е искривен.

Прекршувањето на гласовниот тембр и изговорот на звукот може да бидат примарни или стекнати во природата - во секој случај, предиспонирачките фактори ќе бидат различни.

Причините за вродената форма на болеста се претставени:

 • прекршување на интегритетот на мекото или тврдото непце, кое во медицинското поле се нарекува синдром на устата на волкот ;
 • расцепување на горната вилица или горната усна - таквото пореметување е попознато како " усна зајак ";
 • дефекти на мекото непце, имено, негово скратување;
 • патологии на мал јазик - тука вреди да се спомене неговото целосно отсуство или, обратно, поделба;
 • пукнатини на тврдото непце, кои се скриени.
Причини за ринолалии

Покрај тоа, сериозни болести кои една жена претрпела за време на бременоста во првиот триместар може да предизвикаат примарни ринолалии. Овие болести треба да вклучуваат:

Не последната улога во појавата на таквото пореметување на говорната функција, исто така, игра:

 • влијанието на токсичните супстанции врз телото на една бремена жена;
 • зависност од идната мајка на наркотични супстанции, алкохол или никотин - не сите жени, откако дознале дека очекуваат дете, сметаат дека е неопходно да се ослободат од пернициозни зависности;
 • чести стресни ситуации со кои се соочуваат жените во позицијата;
 • појава на ендокрини пореметувања пред или за време на бременоста.

Вреди да се напомене дека гореспоменатите дефекти, предизвикувајќи појава на ринолалии, се формираат во фетусот во раните фази на развојот на фетусот, имено, во седмата или осмата недела.

Исто така се верува дека не последното место е оптоварена наследност. Постои голема веројатност дека детето ќе развие слично нарушување на говорот ако еден од родителите:

 • расцеп на усна или непце;
 • асиметрија на врвот на носот;
 • асиметрија на крилјата на носот.

Механизмите за развој на стекнатите ринолалии ќе бидат диктирани од типот на болеста. На пример, за промовирање на развојот на секундарни отворени органски ринолалии ќе биде:

 • деформација на небесната цикатриска природа;
 • услови како што се парализа или пареза на мекото непце;
 • стегајќи ги нервните тумори како што се вагус и фарингија.

Отворените функционални стекнати ринолалии се развиваат во позадина:

 • претходна интервенција за отстранување на аденоиди;
 • пареза на мекото непце што произлегува од дифтерија.

Затворени ринолалии на органска природа често се јавуваат поради широк спектар на анатомски промени во носот или назофаринксот. Од ова произлегува дека изворите можат да бидат

 • искривување на септумот лоциран во носната празнина;
 • појава на бенигни неоплазми или полипи;
 • хипертрофија на носната лигавица;
 • малигни тумори во носот;
 • формирање на чудни крајници.

Функционалната форма на затворени ринолалии е претставена со таков етиолошки фактор како висок тон на мекото непце. Оваа состојба се изразува во фактот што невозможно е целосно излегување од воздухот низ носот. Оваа повреда може да настане поради:

 • аденоидектомија, односно операции на акцизни аденоиди;
 • разни абнормалности на невролошко потекло;
 • банално копирање на назалниот говор на луѓето околу нив.

Класификација

Ринолалија, чијашто дефиниција се состои во неправилна функционална врска помеѓу носната шуплина и орофаринксот, има неколку варијанти.

Ранолалска класификација

Главната класификација дели слична болест во две форми:

 • отворена ринолалија - воздухот истовремено поминува низ устата и носот;
 • затворени ринолалии - се разликува по тоа што воздухот не поминува низ носот, кој е предизвикан од присуството на опструкции во носната празнина или во назофарингеалната зона. Ова е причината зошто звуците на "m" и "n" се значително искривени. Освен тоа, самогласките се подложуваат на промени, имено, го губат тонотливоста и изразувањето;
 • мешани ринолалии - постојат знаци на горенаведените две форми, а гласот на детето станува назален.

Вреди да се забележи дека отворената ринолалија се дијагностицира неколку пати почесто од затворен или мешан тип на болест.

Од причини на појава, отворените и затворените ринолалии може да бидат:

 • органски . За отворена форма, појавата е предизвикана од вродени, поретко добиени дефекти на орофаринксот или носната празнина. Затворен вид на заболување предизвикува деформитети на носот;
 • функционална функционална отворена ринолалија се должи на претходна назофарингеална болест. Со затворен вид на болест, протокот на воздух е насочен преку устата, и предиспонирачките фактори често се претставени со невролошки нарушувања.

Покрај тоа, постојат и такви видови на ринолалии:

 • предниот дел - во најголем дел од случаите, тој се изразува на позадината на распуштањето на аденоидите , поради што тие доведуваат до преклопување на хоана;
 • назад - се развива поради хроничен ринитис , полипи или искривување на носната преграда.

Симптоматологија

Структурата на говорот дефект во rhinolalia, односно симптомите на болеста, ќе се разликуваат малку во зависност од неговиот тип.

На пример, следните симптоми ќе бидат карактеристични за отворената форма на патологија:

 • нарушена респираторна функција;
 • потешкотии во хранењето на новороденчињата или самохраните деца од две години;
 • недостаток на телесна тежина на новороденчето;
 • присуство на конгенитални расцеп на лицето;
 • пропустот на горниот очен капак;
 • тивок говор;
 • принудно осцилаторно движење на очите;
 • хиперрефлексија;
 • одложување на развојот на говорот - децата често ги кажуваат првите зборови на возраст од две години;
 • гримаси за време на сексуалниот однос;
 • скржавиот речник, што уште повеќе го комплицира вербалниот опис на она што се случува во животот на детето;
 • олигофренија ;
 • раздразливост и изолација;
 • зголемена подложност на такви болести како отитис медиа и бронхитис , пневмонија или еустахитис .

Карактеристиките на затворената форма на ринолалии се следните клинички манифестации:

 • промена на гласовниот тембр;
 • нарушување во изговорот на назалните звуци;
 • тешкотии во справувањето со странци;
 • неприродноста и досаденоста на гласот;
 • потребата за постојано дишење преку устата;
 • склоност кон катарактални заболувања;
 • развој на астеничен синдром;
 • повреда на писмото, кое се изразува со дислексија или дисграфија ;
 • недоволен речник во споредба со врсниците од истата возрасна категорија.

Дијагностика

Дете со rhinolalia и изразување на горенаведените симптоми треба да се земе на логопед за консултации. Сепак, заради фактот што таквата повреда може да се развие во позадината на голем број различни фактори, следните специјалисти, исто така, учествуваат во испитувањето на пациентот:

 • максилофацијален хирург;
 • невролог;
 • отоларинголог;
 • ортодонт;
 • фонијатар;
 • дефектолог;
 • психолог.

Примарна дијагноза вклучува:

 • проучување на историјата на пациентот и историја на животот на пациентот - ова исто така ги зема предвид информациите во врска со текот на бременоста. Ова ќе му овозможи на клиничарот не само да ја утврди причината за болеста, туку и да го одреди својот тип;
 • спроведување темелно физичко испитување - да се идентификуваат надворешни повреди, како што се расцеп на усна или расцеп на непце;
 • детален преглед на родители или возрасни пациенти.

Испитувањето на говорната терапија се базира на проценка:

 • Артикулаторски апарат, особено неговата структура и мобилност;
 • дишење - физиолошка и позадина;
 • гласови и изреки на сите звуци;
 • состојба на читање и пишување - се определува кај деца на училишна возраст.

Понекогаш за да се утврди етиолошкиот фактор може да има потреба од инструментални испитувања, меѓу кои се:

 • Х-зраци на назофаринксот;
 • риноскопија;
 • Риноскопија
 • електромиографија;
 • фарингоскопија;
 • КТ и МРИ.

Лабораториските тестови на крв и други биолошки човечки течности немаат дијагностичка вредност.

Третман

Корекцијата на ринолалиите ќе биде потполно диктирана од типот на појава на сличен говорн дефект.

Во случаи на дијагностицирање на органска разновидност на патологија, се покажува елиминација на анатомски дефекти, што се прави со помош на:

 • употреба на фарингеален обтуратор;
 • тука треба да се вклучи хируршка корекција на деформитети на лицето - уранопластика, фарингопластика на циклусот и хелипластија;
 • отстранување на аденоиди и назални полипи;
 • екскреција на неоплазма на грлото;
 • септопластика.

Функционалната терапија со ринолалија се базира на:

 • физиотерапевтски процедури;
 • психотерапија;
 • долга работа на логопед со пациент.

Покрај тоа, во третманот се вклучени и следниве:

 • масажа на говорна терапија - карактеристики на работата на говорната терапија се спроведувањето на прст масажа на некои делови од тврдиот непце и вибраторна масажа на мекото непце;
 • вежби за дишење;
 • артикулациони вежби.

Најефективните вежби на артикулациона гимнастика се:

 • "Boa" - додека јазикот е преклопен во цевка и полека излегува од устата. Бројот на повторувања - седум пати.
 • "Игла" - устата е затворена, а јазикот мора да биде наизменично допирен до внатрешната површина на секој образ;
 • "Часовници" - широко отворен за уста, јазикот свиткан во цевка и да направи кружни движења;
 • "Лијана" - јазикот е обесени на брадата и се држи во оваа позиција околу пет секунди;
 • "Метроном" - устата е широко отворена, а јазикот се преместува од еден агол на устата во друг;
 • "Појдовно спуштање" - се разликува од претходната вежба со тоа што јазикот, колку што е можно, се влече во носот, по што се става што е можно пониско на брадата.

Доколку поправката на таквата повреда бара спроведување на операцијата, а потоа по интервенцијата, работата на логопед е задолжителна, во однос на спецификите на правење звуци во носорози во нови анатомски состојби за пациентот.

Поправната работа со лекар е најдобро да се започне што е можно порано, така што до времето кога детето ќе се претвори во возраст од 12-15 години за да постигне позитивни резултати од терапијата.

Превенција и прогноза

Специфични превентивни мерки кои го спречуваат развојот на rhinolalia вклучуваат:

 • одржување здрав начин на живот за време на породувањето;
 • избегнување на тешки заразни болести за време на бременоста;
 • навремена елиминација на анатомските дефекти кај децата;
 • целосна обука на бебето во правилното изговарање на звуците;
 • спречување на максилофацијални повреди кај децата и хипотермија на телото на детето;
 • Редовни посети на логопед се неопходни за контрола на правилниот развој на говорот.

Прогнозата за различни типови на болести ќе биде различна. Во случај на функционален тип на ринолалии, во повеќето случаи исходот е поволен и директно зависи од професионалноста на логопед. Што се однесува до органските ринолалии, сè зависи од успехот на хируршката интервенција и раниот почеток на поправната работа со логопед.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Rhinolalia и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш логопед може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Медулобластома (појавување симптоми: 3 од 19)

Медулобластом е тумор на рак кој се состои од медулобласти, кои во повеќето случаи се локализирани во малиот мозок, но неговото формирање во други делови на мозокот не е исклучено. Механизмите и причините за оваа патологија во моментов не се целосно разбрани, но клиничарите идентификуваа неколку предиспонирачки фактори, вклучувајќи ги детството и машките.

...
Хебрефрија (појавување симптоми: 3 од 19)

Хебефренија (синхрофрена шизофренија) е доволно ретка генетски предизвикана болест поврзана со дезинтеграцијата на личноста. Недостатокот од третман и психотерапевтска помош е полн со сериозни последици не само за пациентот, туку и за неговите роднини.

...
Невроза (појавување симптоми: 2 од 19)

Долготрајните и хронични нарушувања на човечкиот нервен систем, кои се карактеризираат со промена на психо-емоционалната состојба, се нарекуваат неврози. Болеста е предизвикана од намалување на менталните и физичките способности, како и појава на опсесивни мисли, хистерија и астенични манифестации. Неврозите се група на болести кои имаат долга слика на курсот. Луѓето кои страдаат од постојан замор, недостаток на сон, чувства, тага, итн, се изложени на оваа болест.

...
Депресија (појавување на симптоми: 2 од 19)

Менталните нарушувања, кои главно се карактеризираат со намалување на расположението, заостанатоста на моторот и менталниот пропуст, се сериозна и опасна болест, која се нарекува депресија. Многу луѓе веруваат дека депресијата не е болест и, згора на тоа, не претставува посебна опасност, за што се длабоко погрешни. Депресијата е прилично опасна болест, предизвикана од пасивност и депресија на лицето.

...
Помала хореа (Sidedama chorea) (појавување симптоми: 2 од 19)

Мала хореа (Сиденамската хореа) е болест на ревматската етиологија, која се базира на поразот на субкортикалните јазли на мозокот. Карактеристичен симптом на развојот на патологијата кај луѓето е нарушување на моторната активност. Болеста влијае главно на мали деца. Девојчињата се болни почесто од момчињата. Просечното времетраење на болеста е од три до шест месеци.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

говорниот терапевт прифаќа
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .