Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Генерален говор неразвиеност: симптоми и третман

Генерален говор неразвиеност - главните симптоми:

 • Повреда на меморијата
 • Нарушување на концентрацијата
 • Нарушување на менталната активност
 • Ограничен збор на акции
 • Погрешен изговор на звуци
 • Неможност да се препознаат слични звуци
 • Тешкотии со изградбата на реченици
 • Тешкотии во комбинирањето на зборовите со фрази
 • Гугање наместо зборови
 • Повреда во изградбата на зборови
 • Недостаток на интерес за учење ново
 • Ирационална употреба на предлози и случаи
 • Логично нарушување
 • Недостаток на разбирање на разликата помеѓу броевите

Општа говорна неразвиеност - е цел комплекс на симптоми, во кој постои нарушување на сите аспекти и аспекти на говорниот систем, без никаков исклучок. Ова значи дека нарушувањата ќе бидат забележани и од лексичката, така и од фонетската и граматичката страна.

Таквата патологија е полиетиолошко, чие формирање е под влијание на голем број на предиспонирачки фактори поврзани со феталниот развој.

Симптомите на болеста ќе се разликуваат во зависност од сериозноста. Севкупно, постојат четири нивоа на неразвиеност на говорот. Со цел да се утврди сериозноста на болеста, пациентот мора да подлежи на испит за говорна терапија.

Третманот е базиран на конзервативни методи и ја вклучува работата на логопед со детето и родителите дома.

Меѓународната класификација на болести го дели ова нарушување во неколку заболувања, што ги прави да имаат неколку значења. OHP го има шифрата за ICD-10 - F80-F89.

Етиологија

Општата неразвиеност на говор кај деца од предучилишна возраст е прилично честа болест, која се јавува кај 40% од сите членови на оваа возрасна група.

Неколку фактори може да доведат до слично нарушување:

 • интраутерина хипоксија на фетусот , што доведува до оштетување на централниот нервен систем;
 • конфликт на Rh факторите на крвта на мајката и фетусот;
 • фетална асфиксија за време на раѓањето - оваа состојба се карактеризира со недостаток на кислород и може да доведе до задушување или имагинарна смрт;
 • повреда на детето при породување;
 • зависност од бремените навики;
 • неповолни работни услови или престој на жени за време на бременоста.

Таквите околности доведуваат до фактот дека детето, дури и за време на развојот на феталниот, е нарушено со формирање на органи и системи, особено централниот нервен систем. Ваквите процеси може да доведат до појава на широк спектар на функционални патологии, меѓу кои се нарушувања на говорната активност.

Покрај тоа, ова растројство може да се развие по раѓањето на бебето. Придонесете за ова:

 • чести акутни заболувања на разни етиологии;
 • присуство на хронични заболувања;
 • трауматска повреда на мозокот.

Вреди да се напомене дека OHP може да се случи со такви болести:

Покрај тоа, формирањето на говорните способности е под влијание на недоволно внимание или недостаток на емоционален контакт помеѓу детето и родителите.

Општа говорна неразвиеност

Класификација

Постојат четири степени на говор неразвиеност:

 • ONP Ниво 1 - се карактеризира со комплетен недостаток на кохерентен говор. Во областа на медицината, оваа состојба се нарекува "деца без зборови". Децата комуницираат со користење на поедноставен говор или џагор, а исто така активно гестикулираат;
 • OHP Ниво 2 - постои иницијален развој на општ говор, но вокабуларот останува сиромашен, а детето прави голем број на грешки за време на изговорот на зборовите. Во такви случаи, максимумот што детето може да го направи е да изговори едноставна реченица која ќе се состои од не повеќе од три збора;
 • неразвиеноста на говорот на трето ниво - се разликува по тоа што децата можат да изрекуваат реченици, но семантичкиот и звучниот товар не е доволно развиен;
 • OHP Ниво 4 - најлесната фаза на болеста. Ова се објаснува со фактот дека детето зборува добро, говорот практично не се разликува од неговите врсници. Сепак, нарушувањата се забележуваат за време на изговорот и изградбата на долгите фрази.

Покрај тоа, лекарите разликуваат неколку групи на оваа болест:

 • некомплициран OHP - дијагностициран кај пациенти со минорна патологија на активноста на мозокот;
 • Сложена OHP - забележана кога постои невролошко или психијатриско нарушување;
 • општа говорна неразвиеност и доцнење во развојот на говорот - дијагностицирани кај бебињата со патологии на оние делови од мозокот кои се одговорни за говорот.

Симптоматологија

Карактеристиките на децата со генерален говор неразвиеност ќе се разликуваат во зависност од сериозноста на нарушувањето својствено на пациентот.

Сепак, и покрај ова, таквите деца почнаа да ги изговараат своите први зборови релативно доцна, во три или четири години. Говорот во исто време е практично несфатлив за другите и неправилно е врамен. Ова предизвикува детето да почне да ја нарушува вербалната активност, а понекогаш и тоа може да се забележи:

 • оштетување на меморијата;
 • намалена ментална активност;
 • недостаток на интерес за учење нови работи;
 • губење на внимание.

Кај пациенти со прво ниво на OHP, се забележани следните манифестации:

 • наместо зборовите постои гугање, што е надополнето со голем број гестови и богати изрази на лицето;
 • комуникацијата се одвива во реченици со еден збор, чија смисла е прилично тешко да се разбере;
 • ограничен речник;
 • повреда во изградбата на зборови;
 • нарушување во изговорот на звуците;
 • детето не може да разликува звуци.

Неразвиеноста на говорот одделение 2 се карактеризира со следниве нарушувања:

 • постои репродукција на фрази кои се состојат од не повеќе од три збора;
 • вокабуларот е многу слаб во споредба со бројот на зборови што ги користат врсниците на детето;
 • децата не можат да го разберат значењето на голем број зборови;
 • недостаток на разбирање на разликата помеѓу броевите;
 • ирационална употреба на предлози и случаи;
 • звуците се изговара со повеќе нарушувања;
 • фонемичната перцепција е недоволно формирана;
 • недостапноста на детето да звучи со анализа на говорот упатен до него.
Симптоми на ниво 2 на OHP

Параметри на OHP од трето ниво:

 • присуството на свесен говор, но се базира на едноставни реченици;
 • тешкотии со градење на комплексни фрази;
 • зголемена понуда на зборови што се користат, во споредба со деца со втор степен на ОХП;
 • правење грешки со користење на предлози и координирање на различни делови од говорот;
 • мали отстапувања во изговорот и фонетската перцепција.

Опис на клиничката слика за општата неразвиеност на говорот на четвртото ниво:

 • присуството на специфични тешкотии со изговарање и повторување на зборови во кои голем број на слогови;
 • нивото на фонетско разбирање е намалено;
 • правење грешки за време на формирање на збор;
 • широк речник;
 • нарушување на логичното презентирање - се појавуваат ситни детали.

Дијагностика

Идентификацијата на оваа повреда се врши преку комуникација на логопед со детето.

Дефиницијата за патологија и неговата тежина се состои од:

 • ги определуваат можностите на устен говор - да го разјаснат нивото на формирање на различни аспекти на јазичниот систем. Таков дијагностички настан започнува со проучување на кохерентен говор. Лекарот ја оценува способноста на пациентот да состави една приказна врз основа на цртеж, прераскажувајќи го она што е слушнато или прочитано, како и составување независна кратка приказна. Покрај тоа, граматиката и нивото на вокабуларот се земаат во предвид;
 • евалуацијата на звучниот аспект на говорот - се базира на тоа како детето изговара одредени звуци, на структурата на слоговите и на звучната комплетност на зборовите што ги изговара пациентот. Фонетската перцепција и анализата на звукот не се игнорираат.

Покрај тоа, може да биде неопходно да се спроведат дијагностички методи за проценка на слухот и говорот меморија и други ментални процеси.

За време на дијагнозата, не само што произлегува степенот на сериозноста на НРО, туку исто така се јавува диференцијација на слична болест од ФЕР.

Третман

Третман на OHP кај деца

Бидејќи секој степен на општа неразвиеност на говорното формирање е поделен на неколку фази, тогаш, соодветно, терапијата исто така ќе се разликува.

Насоки за корекција на општата неразвиеност на говор кај деца од предучилишна возраст:

 • Ниво на заболување 1 - активирање на само-говорот и развој на процеси за разбирање на она што го кажуваат на детето. Покрај тоа, вниманието се посветува на размислување и меморија. Обука на таквите пациенти не поставува цели во постигнувањето на нормален фонетски изглед на говорот, но го зема предвид граматичкиот дел;
 • ONP второ ниво - дела се изведуваат не само за развојот на говорот, туку и за разбирањето на говорот. Терапијата е насочена кон подобрување на звучниот изговор, формирање значајни фрази и објаснување на граматички и лексички суптилностите;
 • Болест во трето одделение - се врши прилагодување на свесно кохерентен говор, подобрување на аспекти поврзани со граматиката и вокабуларот, совладување на изговорот на звуците и фонетското разбирање;
 • OHP ниво 4 - терапија има за цел да се коригира возраста на говорот за последователни непрофесионални обуки во општообразовните институции.

Терапијата на деца со различен степен на сериозност на таква повреда се врши во различни услови:

 • ОНР ниво 1 и 2 - во специјално дизајнирани училишта;
 • ОНР ниво 3 - во општообразовни установи со состојба на воспитно образование;
 • Неочигледно изразена генерална говорна неразвиеност - во општите образовни училишта.

Компликации

Игнорирањето на знаците за таква болест може да доведе до следните последици:

 • целосен недостаток на говор;
 • емоционалната изолација на детето, кој забележува дека е различен од неговите врсници;
 • понатамошни потешкотии во обуката, работата и другите социјални сфери, кои ќе се следат веќе кај возрасни со нетретирана ОНР.

Превенција и прогноза

Со цел да се избегне развој на таква болест е неопходно:

 • за време на бременоста, се откажуваат од лошите навики на жените и посветуваат посебно внимание на нивното здравје;
 • родители на бебиња за лекување заразни болести навремено;
 • да посветат што е можно повеќе време на децата, да не ги игнорираат, а исто така да бидат ангажирани во нивниот развој и воспитување.

Бидејќи корективната работа насочена кон надминување на ОНР, трае доста време и е процес кој одзема време, најдобро е да започне што е можно порано кога детето има три години. Само во овој случај можно е да се постигне поволна прогноза.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате општа неразвиеност на говорот и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш логопед може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Брадикардија (појавување симптоми: 2 од 14)

Брадикардијата е вид на патологија во која синусниот ритам е контролиран, контролиран од синусниот јазол, односно непосредниот "возач" на ритамот. Брадикардија, чии симптоми се состојат од намалување на срцевиот ритам (во рамките на 30-50 отчукувања / мин), се дефинира како синусна брадикардија со намален автоматизам во синусниот јазол.

...
Шизофренија (појавување симптоми: 2 од 14)

Шизофренијата, според статистичките податоци, е една од најчестите причини за попреченост во светот. Самата шизофренија, чии симптоми се карактеризираат со сериозни оштетувања поврзани со процесите на размислување и емоционални реакции, е ментална болест, од кои повеќето се јавуваат во адолесценцијата.

...
Деменција (појавување симптоми: 2 од 14)

Деменцијата ја дефинира стекната форма на деменција, во која пациентите се соочуваат со губење на претходно стекнати практични вештини и стекнато знаење (што може да се случи во различни степени на интензитет на манифестација), додека нивната когнитивна активност постепено се намалува. Деменцијата, чии симптоми, со други зборови, манифестираат во форма на распаѓање на менталните функции, најчесто се дијагностицира во старост, но не ја исклучува можноста за нејзин развој на млада возраст.

...
Олигофренија (појавување симптоми: 2 од 14)

Олигофренија (или ментална ретардација, деменција) подразбира дефинирање на група патологии кои се разликуваат меѓу себе во карактеристиките на етиологијата и патогенезата во кои се формирани ментални неразвиености или стекнати во раното детство. Олигофренијата, чии симптоми се манифестираат првенствено во форма на пораз на умот поради прекинувањето на развојот на личноста во однос на позадината на патолошкиот развој на мозокот, покрај тоа влијае на вообичаените и емоционалните квалитети на пациентот, моторните вештини и говорот.

...
Хроничен синдром на замор (симптоми на појавување: 2 од 14)

Синдром на хроничен замор (abbr. SHU) е состојба во која има ментална и физичка слабост поради непознати фактори и трае од шест месеци или повеќе. Синдром на хроничен замор, чии симптоми треба да бидат до одреден степен поврзани со заразни болести, исто така е тесно поврзан со забрзаното темпо на животот на населението и зголемениот проток на информации, буквално паѓа на личност за неговата последователна перцепција.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

говорниот терапевт прифаќа
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .