Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Алфабетски рубрикатор на човечки болести и услови
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Говорна терапија

Често, родителите се малку негативни на говорните нарушувања, уверувајќи дека со текот на времето ќе исчезнат без никаква интервенција. Во меѓувреме, децата често ги прекршуваат овие престапи во зрелоста, што на најдобар начин не влијае на нивната самодоверба и перцепција од страна на оние околу нив, а да не спомнуваме и други негативни нијанси. Во некои случаи, прекршоците можат да бидат критични, така што чекањето сè да исчезне само по себе е едноставно неприфатливо. Прескокнување и замена, додавање на дополнителни букви при пишување, неправилно изговарање, неможноста да се формира врска помеѓу читањето и репродуцираното - овие и сите други слични типови на проблеми претставуваат болест, за секоја од нив е исклучително важно да се избере соодветен третман.

Дизартријата е вид на патологија, чиј развој е предизвикан од органска лезија на централниот нервен систем. Дизартрија, чии симптоми се разликуваат од другите форми во врска со изговорот, се манифестира како прекршување на говорот на пациентот, наместо повреда што е забележана при изговорот на одредени видови на звуци.

...

Dyslalia е патологија која е поврзана со неправилна репродукција на звуци, во присуство на нормално слух и инервација на артикулациониот апарат. Главната група за ризик се состои од деца од предучилишна и од основно образование. Причините за болеста ќе варираат во зависност од видот, но основните фактори се аномалии на структурата на јазикот, усните, забите или вилиците, како и влијанието на социјалните фактори.

...

Зборувајќи за дислексија, важно е да се забележи дека во моментов не постои универзално прифатена дефиниција на оваа болест, додека Меѓународното здружение за дислексија сеуште дава свое толкување. Значи, дислексијата, чии симптоми лежат во неможноста на точноста и брзината на препознавање на зборовите, декодирањето и правописот, е специфичен вид на инвалидност во учењето. Овој тип на тежина има невролошка природа и е поврзан со инфериорноста што ја имаат фонолошките компоненти на јазикот.

...

Дисфонија - нарушување на гласовната функција, која се манифестира во форма на засипнатост, засипнатост, намалување на тембр. Треба да се сфати дека ова не е целосно исчезнување на гласот, туку делумна, која во медицината се нарекува афонија. Оваа патологија е реверзибилна.

...

Пелтечење е дефинирано како специфична форма на говорно нарушување во кое се јавува продолжување (продолжување) или чести повторувања на слогови, звуци или зборови. Пелтечење, симптоми кои исто така може да бидат придружени со неодлучноста во говорот или честите запирања во него, предизвикува пауза во неговиот ритмички тек.

...

Општа говорна неразвиеност - е цел комплекс на симптоми, во кој постои нарушување на сите аспекти и аспекти на говорниот систем, без никаков исклучок. Ова значи дека нарушувањата ќе бидат забележани и од лексичката, така и од фонетската и граматичката страна.

...

Rhinolalia е патологија во која изговорот на звуците и говорот воопшто е нарушен и искривен. Ова е прилично ретко нарушување кое се дијагностицира кај 1-2 деца на 1000. Овој вид дефект на говорот може да биде или вроден или стекнат, па затоа предиспонирачките фактори на развој исто така ќе се разликуваат.

...

Сигматизмот (лизнување) е патологија кај деца од помлада предучилишна возраст, на која изговорот на звуците на свирење е искривен. Најчесто, ова говорно пореметување се јавува кај деца при формирање на говорни вештини. Особено, детето е тешко да ги изговори звуците на "p" и "c".

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .