Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Атопичен дерматитис: симптоми и третман

Атопичен дерматит - главните симптоми:

Атопичен дерматитис е хронична болест која се развива кај луѓе од различни возрасни групи кои се склони кон атопија. Многу луѓе збунуваат алергии и оваа болест. Но, тие имаат значителни разлики, особено во патогенезата на развојот и кај симптомите. Во некои клинички случаи, предиспозицијата за развојот на човечкиот организам на атопичен дерматитис е проследена со одреден ризик за развој на други атопични патологии, на пример, поллиноза или бронхијална астма.

Атопичниот дерматитис се карактеризира со зависност од сезоната, како и зголемување на нивото на една од фракциите на имуноглобулини (IgE) во крвотокот. Кај пациенти со оваа болест, неговото влошување или релапс обично се јавува за време на студената сезона. Ремисијата се слави во текот на летото.

Причини за болеста

Неодамнешните статистички податоци покажуваат дека во поразвиените земји во светот преваленцата на атопичен дерматитис е околу 10-20%. Најчесто страдаат од болеста на мали деца до една година. Тие имаат симптоми многу сликовито. Во последниве години, инциденцата на случаи на атопичен дерматитис е зголемена, што е исклучително алармантно за лекарите.

Причини за зголемена инциденца:

 • скоро сите прехранбени производи кои сега се произведуваат содржат во нивниот состав конзерванси, бои, вкусови и други вештачки создадени супстанции. Ако таквите производи јадат бремени жени, ова негативно ќе влијае на формирањето на имунолошкиот систем на нероденото дете;
 • понекогаш за време на бременоста жената почнува да зема одредени синтетички лекови. И значително го внесува имунитетот на нероденото бебе;
 • Некои мајки, додека дојат, дозволуваат да се релаксираат малку. Обично тоа се однесува на нивната исхрана. Мајките по породување понекогаш забораваат дека треба да продолжат да ја следат нивната исхрана и да ги исклучат производите што можат да му наштетат на здравјето на бебето и да го предизвикаат да развијат атопичен дерматитис.

Фактори на ризик

До денес, лекарите сè уште не ја знаат вистинската причина за болеста. Но, повеќето лекари се склони да веруваат дека атопичниот дерматит кај возрасните и децата е мултифакториелна болест, па затоа може да се развие со сливот на одредени околности:

Фактори на ризик
 • Главниот фактор кој значително влијае врз развојот на атопичен дерматитис е генетската предиспозиција на организмот. Секундарните причини потоа се "слоевит" на неа;
 • ако еден или двајца родители имаат историја на алергии, ова во голема мера го зголемува ризикот од атопичен дерматит кај нивното дете;
 • хиперреактивност на кожата;
 • Атопичниот дерматит кај возрасните и адолесцентите може да се влоши поради зголемениот психо-емоционален стрес;
 • Следниве негативни фактори може да бидат причина за влошување на болеста: алергени за храна, заразни болести, хемикалии за домаќинства, ненадејни климатски промени.

Клинички форми

Симптомите на оваа болест може да се разликуваат во зависност од тоа која форма на атопичен дерматитис развиен од пациентот. Во медицината, постојат пет форми на болеста:

 • ексудативна форма. Тоа е најтипично за децата. Првите симптоми на нејзиниот развој се појавата на површината на кожата на мали меурчиња, кои постепено почнуваат да се обединуваат едни со други. По некое време тие се распаднаа и се намалија раните. Зафатената област се суши и на површината се формираат кора;
 • еритематозна сквамозна форма. Се карактеризира со присуство на еден голем еритем на кожата. Таа е формирана по сливот на мали фокуси. Зафатената област е многу нервозни и ронлив. Како по правило, оваа форма влијае на децата, но во ретки случаи таа се јавува и кај возрасните;
 • еритематозно-сквамозна форма со лихенизација. Со симптоми, таа е многу слична на горенаведената форма, но се развива по бројни егзацербации на процесот. Многу ретко се јавува кај деца, бидејќи ќе биде потребно многу време за целосно да се формира. Лихенизација - морфолошки елемент на исип на кожата. Се карактеризира со задебелување на кожата на местото на лезијата, проследено со подобрување на нејзиниот модел. Во некои случаи, пигментацијата е нарушена во оваа област;
 • лихеноидна форма. Таа се развива по спојувањето на голем број елементи во неколку големи фокуси, кои имаат сива боја и подоцна се покриваат со корка. Карактеристични симптоми се тешка десквамација на погодената област, перзистентна чешање, предизвикувајќи го пациентот да ги чешел фокусите на воспалението;
 • pryrigopodobnaya форма. Како по правило, се развива само кај возрасни. Во оваа ситуација, болеста е многу долго, и често постојат периоди на егзацербација. Симптоми се изразуваат - нодули се формираат на местата на наборите на рацете и нозете, кои силно чешаат. Оваа форма е ретка и, по правило, таа е комбинирана со другите клинички форми.

Сериозноста на болеста

Главните критериуми за проценка на сериозноста на атопичниот дерматит се фреквенцијата на егзацербации, степенот на кожни лезии, интензитетот на чешање, чувствителноста на телото кон конзервативниот третман. Врз основа на сето ова, лекарите разликуваат три степени на сериозност:

 • лесен Овој степен се карактеризира со оштетување на кожата во одредени места. Епидемии се мали и чешање е блага. Оваа болест се влошува не повеќе од двапати годишно, главно во студената сезона. Времетраењето на егзацербациониот период е еден месец. Атопичниот дерматит на лицето или на други делови од телото лесно се лекува. Ремисија повеќе од 10 месеци;
 • умерена За овој степен, карактеристична лезија на кожата е карактеристична. Болеста се влошува најмногу четири пати годишно. Периодите на влошување се долги. Конзервативната терапија нема посакуван ефект, бидејќи болеста од овој степен е тешко да се лекува;
 • тешки Болеста практично цело време останува во фаза на влошување. Ремисиите се многу ретки. Природата на лезијата на кожата е дифузна. Чешањето е многу силно, што го спречува пациентот да води нормален живот. Терапијата со лекови има мал ефект. По третманот, постои краткорочно подобрување, а потоа болеста повторно станува акутна.
Критериуми за сериозноста на атопичниот дерматитис

Симптоматологија

Надвор беа наведени клиничките форми на болеста со карактеристични симптоми. Но, исто така има и група на симптоми кои се карактеристични за секоја форма и се присутни кај сите пациенти:

 • кожата станува сува и како резултат почнува да се олупи силно;
 • зафатената кожа е отечена;
 • бојата на кожата на местото на лезија може да варира. Како по правило, сајтот има црвеникава боја;
 • локализација на осип - образи, храмови, чели, флексорни површини на зглобовите, рацете и нозете, страничната и предната површина на кожата;
 • погодените области чешаат речиси цело време (карактеристичен симптом). Но чешањето има различни степени на сериозност. Особено се мали деца кои го издржуваат овој симптом, бидејќи тие не можат да толерираат и затоа тие ја чешлаат проблематичната област, што само го влошува текот на болеста;
 • микроорганизмите можат да влезат во лезиите, што може да предизвика формирање на пустули;
 • болеста продолжува во бранови - периоди на егзацербација наизменично со периоди на ремисија. Како по правило, состојбата на пациентот се влошува за време на студената сезона.

Симптомите на болеста, како по правило, се изговараат како кај дете, така и кај возрасни. Во некои случаи, тие можат значително да ги комплицираат нивните животи. На пример, постојаниот јадеж спречува да биде во општество на луѓе, па дури и да спие нормално.

Дијагностика

Пред лекување на атопичен дерматитис, треба да се спроведе темелна дијагноза на болеста. Клиничарите ќе можат да направат точна дијагноза само откако ќе ја испитаат медицинската историја на пациентот, клиничките манифестации и исто така ќе соберат семејна историја. Причината за таква детална студија лежи во фактот дека во периодот на егзацербација атопичниот дерматит е многу сличен со вообичаените алергии.

Постојат големи и мали критериуми за дијагностицирање на болеста. Точна дијагноза може да биде направена само од лекар доколку едно лице може да открие најмалку три големи и три мали критериуми.

Големи критериуми:

 • пруритус, кој се јавува дури и ако не постојат видливи лезии на кожата;
 • болеста се одвива во текот на долг временски период и во исто време фазите на егзацербација и ремисија се алтернативни;
 • осипот на кожата е локализиран на места карактеристични за болеста - на лицето, во препоните, на флексорната површина на лактите итн .;
 • присуство на роднини во семејството кои имале атопичен дерматитис во историјата.

Мали критериуми:

 • во студијата на крвта постои висока содржина на имуноглобулин Е;
 • во областа на рамениот појас или на белите дамки се формираат;
 • потењето кај луѓето се интензивира. Како по правило, тоа е придружено со тежок чешање;
 • за прв пат, знаци на болеста беа забележани во раното детство;
 • хипелинеарност;
 • наборите се забележани на предната површина на вратот;
 • "Алергиски сјај" - кожата станува потемна околу очите;
 • Лактите, рамената и латералните површини на подлактицата покажуваат зголемена кератинизација на кожата;
 • бел дермографија. Ако го држите на површината на кожата со кој било предмет (најчесто остар), тогаш се појавува бела линија;
 • во областа на оштетување постои силен пилинг;
 • На кожата честопати влијаат заразни болести предизвикани од стрептококи, стафилококи , вирусот на херпес или габа.

Третман

Што е атопичен дерматит веќе е познат, но исто така е важно да се знае со тоа што техники може да се излечи. Третманот на атопичен дерматитис е значително различен од терапијата што лекарите ја користат за време на третманот на конвенционалните алергии. Причината е дека за време на оваа болест сосема различни процеси се одвиваат во телото на возрасен или дете, и затоа третманот ќе биде поспецифичен. На пример, ако како резултат на развојот на алергија, голем број воспалителни медијатори се ослободуваат во крвта и нивната акција е наскоро манифестирана, тогаш оние кои се болни со атопичен дерматитис развиваат клеточен инфилтрат.

Активираните клетки не се шират низ телото, но се локализирани на одредено место, каде што почнуваат да ослободуваат воспалителни медијатори. Дури и ако во овој момент причината (алергенот) што предизвикал развој на болеста е целосно елиминирана, воспалението нема да исчезне. Формираниот патолошки фокус има единствена способност - може да се поддржи себе. Поради оваа причина, атопикам е прилично сериозна антиинфламаторна терапија.

Третман на атопичен дерматитис има неколку целни области:

 • елиминирање на воспалителни промени во кожата;
 • целосно елиминирање на чешање;
 • вратете ја структурата на кожата;
 • лечи постојната болест која може да го комплицира текот на атопичен дерматитис;
 • не дозволуваат да се развијат компликации.

Третманот на атопичен дерматитис кај деца, како по правило, се изведува со користење на минимален број на различни групи на лекови. Сега тие произведуваат синтетички медицински производи кои имаат добар ефект за време на третманот, а исто така имаат и неколку несакани ефекти. Третманот на атопичен дерматитис кај возрасни и деца се врши со помош на следните групи на лекови:

 • антихистаминици;
 • системски кортикостероиди. Се покажа дека се применуваат само во најтешките ситуации. Оваа група речиси никогаш не се користи за лекување на деца, бидејќи тие имаат силен антиинфламаторно дејство, но во исто време и голем број на несакани ефекти;
 • подготовки за нормализација на дигестивниот тракт;
 • витамини и имуномодулатори;
 • антибактериски лекови;
 • локални глукокортикоиди. Како по правило, тие се произведуваат во форма на маст. Во оваа форма, тие дури можат да се користат и за лекување на деца, бидејќи активните супстанции во крвотокот се во помали количини, па затоа не предизвикуваат несакани ефекти;
 • калциневрински инхибитори;
 • пробиотици.

Исхрана

Исхраната за атопичен дерматитис треба да биде хипоалергична. За време на периоди на егзацербација на болеста за храна, мора внимателно да се следи. Сите јадења кои се силни алергени се исклучени од исхраната. Тие вклучуваат:

 • кикирики;
 • соја;
 • млечни протеини;
 • риба;
 • црвено овошје и зеленчук;
 • други производи.
Исклучени производи за атопичен дерматитис

Хипоалергичната исхрана за атопичен дерматитис е исто така одлично средство за спречување на неговото влошување. Бидејќи алергените ќе бидат исклучени од исхраната, периодот на ремисија може значително да се прошири.

Превенција

Превенцијата на болеста може да биде примарна и секундарна. Во првиот случај, сите мерки ќе бидат насочени кон спречување на развојот на болеста како целина. Во вториот случај, мерките ќе бидат насочени кон намалување на манифестациите на дерматитис и намалување на бројот на егзацербации годишно.

Примарна превенција:

 • А бремена жена мора да следи многу строга диета. Таа мора да биде подигната од лекар;
 • доење. Мајчиното млеко е совршена храна за бебето во првите месеци од животот. Ако мајката го храни најмалку шест месеци, ова значително ќе го намали ризикот од неговиот атопичен дерматитис;
 • за време на лактацијата, жените треба целосно да се елиминираат од исхраната која има силна алергиска активност. Тие вклучуваат производи од риба, јајца, млеко и така натаму;
 • Додајте ја храната на исхраната на детето многу внимателно. Не започнувајте ја храната со производи кои се моќни алергени.

Секундарна профилакса:

 • сувост на кожата мора да се избегнува;
 • Избегнувајте контакт со алергени што е можно повеќе. Со текот на времето, самиот човек разбира што предизвикува негово влошување на дерматитисот. Ова може да биде волна, храна или прашина. Сето ова ќе мора да се избегне;
 • болеста е секогаш придружена со тежок чешање. И понекогаш, лицето не застанува и почнува да ја чешла погодената област. Ова не може да се направи, бидејќи таквите активности можат значително да го комплицираат текот на болеста. Постојат неколку совети кои ќе помогнат да се намалат шансите за гребење. Кратко е задолжително да се исечат ноктите. Подрачјето што тече секогаш треба да биде покриено со облека, дури и додека спиеш.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате атопичен дерматитис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, алергијата може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Микоза на нозете (појавување симптоми: 7 од 11)

Микозите на нозете се болести од секаква природа што влијаат врз кожата и ноктите на лицето. Во медицинските кругови, микозата на нозете се нарекува и дерматофити. Најчестото место на примарната локализација на патолошкиот процес се интердигитални збирови (постојат ретки исклучоци). Ако во оваа фаза, микозата на нозете не е подложена на медицински третман или лекување со народни лекови, тогаш постепено ќе оди подалеку од нивните граници.

...
Атопичен дерматит кај деца (појавување симптоми: 5 од 11)

Атопичниот дерматит кај децата е болест од воспалителна природа, предизвикана од алергиски реакции на одредени етиолошки фактори. Во народот го носи името "дијатеза". Во повеќето случаи, има хроничен тек и доста често придружуван од други патологии. 60% од децата во првата година од животот се дијагностицираат.

...
Пиодерма (појавување симптоми: 4 од 11)

Пиодерма е вообичаено име за голем број на пустуларни кожни болести предизвикани од стафилококи и стрептококи (што се јавува малку поретко). Пиодерма, симптомите на кои се појавуваат кај гнојни лезии на кожата, е една од најчестите кожни заболувања.

...
Дерматитис (појавување симптоми: 4 од 11)

Дерматит – это общего типа определение, подразумевающее под собой воспаление кожи, спровоцированное воздействием тех или иных факторов (внутренних или внешних). Дерматит, симптомы которого могут развиться при биологическом, химическом или физическом воздействии со стороны различного типа факторов, соответственно, может проявляться в конкретной форме, определяемой из особенностей этого воздействия, в этой статье мы рассмотрим, что в общем варианте представляет собой дерматит.

...
Актинический дерматит (совпадающих симптомов: 4 из 11)

Актинический дерматит возникает на фоне лучевого воздействия на кожу в свойственной течению дерматитов форме – в форме воспаления. К такому воздействию относятся солнечные лучи, ионизирующая радиация, искусственные источники ультрафиолетового излучения. Актинический дерматит, симптомы которого проявляются исходя из длительности воздействия конкретного фактора, а также из интенсивности этого воздействия, в особенности определяет подверженность ему сварщиков, фермеров, рентгенологов, работников литейных и плавильных цехов и т.д.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

аллерголог принимает
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .