Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ќелавост: Симптоми и третман

Ќелавост - главните симптоми:

Алопеција (или алопеција, ќелавост) е таква губење на косата, во која станува патолошка. Плешивост, чии симптоми се сведуваат на чистење на косата или целосно исчезнување, може да се манифестира не само на главата во одредени области, туку и на телото.

Општ опис

Штом фоликулите на косата почнуваат да се формираат, самата коса се движи во циклусот на својот активен раст. Времетраењето на фазите на таков циклус е релативно и може да варира поради различни фактори. Тие вклучуваат, особено, пол, генетски карактеристики, возраст, карактеристики на моменталната состојба на хемостаза, како и невро-ендокрини карактеристики својствени за одредена индивидуа. Во принцип, циклусот на раст на косата има три главни фази, а тоа е фазата на анагенот, фазата на катаген и фазата на телегенот. Анаagen фазата ја одредува почетната фаза во формирањето на коренот на косата и нејзиното стебло, како и нивното созревање. Следната, фазана фаза, ја дефинира фазата во која косата е целосно формирана. И, конечно, фазата на телеген, во рамките на оваа фаза, коренот и сијалицата на косата бледнеат, по што паѓа. Посебна улога за време на овие фази се игра од особеностите на исхраната, сезонноста, начинот на одмор / работа и општото емотивно расположение на една личност.

Губење на косата, како што веќе е идентификувано, може да се нарече ќелавост или алопеција, покрај стандардната ќелавост. Алопеција може да биде конгенитална, целосна или делумна, може да биде симптоматична или предизвикана од одреден ефект (токсичен ефект, бактериска инфекција, бременост итн.). Одделно, при третман на ќелавост, разликување на старост и предвремена алопеција, развојот на таквите форми на патолошки губење на косата е генетски посредуван, главно поради општо здравје и начин на живот. Ако има дифузно чистење на косата, тогаш тоа е често предизвикано од постојната себореа.

Најчесто патолошкото губење на косата кај децата и кај возрасните е резултат на вистинско гнездење или кружна алопеција, во овој случај косата паѓа на таков начин што се формираат заоблени остри, нивните големини можат да бидат многу различни.

Алопеција предизвикува

Всушност, губењето на косата е сосема нормален процес, односно природен. Нема што да се грижите, ако губењето на косата во текот на денот е околу 50-100 влакната. Друго прашање е, ако бројот на загуби надминува одредениот интервал - во овој случај подобро е да се консултирате со лекар.

Причините за ќелавост може да бидат многу различни, изберете ги најчестите опции:

 • присуство на хормонални нарушувања;
 • дијабетес мелитус;
 • долгорочно хронично труење, интоксикација на телото (вклучувајќи ја и специфичноста на професионалната активност);
 • пренос на сериозни болести за време на нивниот третман со антибиотици;
 • присуство на туморски формации (без оглед на нивната природа, односно малигни формации или бенигни);
 • присуството на одредени проблеми на гастроинтестиналниот тракт, прекумерната посветеност на диетите;
 • авитаминоза;
 • бременост (ќелавост во овој случај, најверојатно, ќе биде локален);
 • климатските промени;
 • долг престој во стресни ситуации;
 • наследна предиспозиција (ќелавост може да се развие на било која возраст, било во пубертетот, пред пубертетот или во зрелоста).

Избраните фактори можат да одредат некои карактеристики на ќелавост:

 • Брзото губење на значителна количина на коса (буквално во период од 3-7 дена) може да се должи на тешка интоксикација или труење на телото, на пример, во однос на позадината на ефектите од солите на тешки метали. Во овој случај, токсините, заштитата на црниот дроб и обновувањето на имунитетот треба да се излачуваат како главна терапевтска мерка. Токсините од телото се елиминираат со интравенска инфузија на детоксиканти, како и со земање на ендозорни средства. Реставрацијата на косата во такви случаи се јавува во следните неколку месеци по заздравувањето.
 • Косата паѓа во текот на подолг временски период, по целата површина на скалпот. Таквата ќелавост е главно предизвикана од долгорочна употреба на одредени лекови (имуномодулатори, аналгетици, антибиотици, итн.). Терапијата насочена кон сеопфатно заздравување на телото, исто така, може да помогне во реставрацијата на косата. Исто така е важно да се обезбеди соодветна грижа директно на косата, и да се фаќа во скалпот одредени средства, ефектот од кој ви овозможува да го зголемите протокот на крв во скалпот (како една од овие опции, можете да назначите пиперка тинктура). Внатре треба да се користи цинк. Просечното време за обновување во вакви случаи е околу шест месеци или повеќе.
 • Развојот на фокалната ќелавост (циркуларно, гнездење) често е предизвикан од општо кршење на снабдувањето со крв во фоликулите на косата, како и нивната инервација, а тоа се случува во позадина на актуелните проблеми во цервикалниот 'рбет. Оваа комбинација бара консултација на невролог, тој, пак, може да препише масажа, курсеви за физикална терапија.

Алопеција: видови

Во зависност од карактеристиките на патолошкиот процес, и поточно, за вклучувањето на кожата во него, постојат две главни форми на алопеција, цикатриска алопеција и нецикатриска плевност. Во цикатриската алопеција, фоликулите на косата се предмет на уништување, ова се случува поради повреда на кожата или кај болести кои ја зафаќаат. Со нецицирирана алопеција, оштетувањето на кожата не се јавува како таква, губење на косата се јавува поради промени во нивниот циклус на раст, како и поради одредени нарушувања во развојот на фоликулите на косата.

Важно е да се разликува од патологијата на алопеција отсуството на корозија, развивање поради одредени генетски абнормалности во кои фоликулите на косата не се формираат во одредени делови на телото или воопшто низ телото. Како една од варијантите на таквото "сценарио", можно е да се назначи атриум. Ако ќелавост се разви во раното детство, тогаш, пак, треба да се диференцира од атрихија, што е можно поради биопсијата на кожата. Алопеција во раното детство, ако не се однесува на болеста, ви овозможува да изберете соодветен третман за детето со фоликули на косата како такво.

Што се однесува до можноста за лекување на цикатриска алопеција, таа се изведува единствено преку соодветна хируршка интервенција. Хипертрофични или атрофични лузни може да бидат предизвикани од широк спектар на кожни болести, вклучувајќи терциерни сифилис, микози, лупус еритематозус, лихен планус, грануломатоза, лепра и др.

Означете други форми на алопеција:

 • Андрогенска (андрогена) алопеција. Во оваа форма, косата е стеснување до тој степен што кај мажите ќелавост се јавува во фронталните и париеталните области. Што се однесува до жените, нивната коса во овој случај се протега од страната на централното раздвојување на главата кога се шири кон страничните површини. Тежината на андрогената алопеција се одредува врз основа на усогласеноста со скалата Норвуд (мажи) или врз основа на усогласеност со скалата Лудвиг (жени).
  Лудвиг скала

  Норвудска скала
  Во приближно 95% од случаите, алопеција кај мажите се развива во оваа форма. Што се однесува до жените, тука податоците значително се разликуваат, со тоа што учествуваат 20 до 90% од сите случаи на губење на косата, што е предизвикано од помалку забележливи кај жените од овој проблем, како и фактот дека манифестациите на оваа форма не се лесно дијагностицирани. Причините лежат во генетската природа на овој патолошки феномен. Ние зборуваме особено за вистинските штетни ефекти на тестостеронот врз фоликулите на косата. Како резултат на тоа, косата останува на глава, но станува пократка и потенка, освен тоа, тие стануваат безбојни, а поради придружните промени, веќе не можат да ги покриваат главите. Ова доведува до формирање на ќелавост. Околу 10-12 години по појавата на манифестацијата на алопеција, почнува да се развива уште еден патолошки процес, при што устите на фоликулите се покриваат со сврзно ткиво, па затоа и меката коса престанува да расте.
 • Дифузно алопеција. Оваа форма на алопеција се карактеризира со фактот дека со нејзината коса паѓаат доста силно и, во исто време, рамномерно. Загубата се јавува од целата површина на главата, поради фактот што постои повреда на циклусите на развој на косата. Со оглед на тоа што алопеција е резултат на нарушување во работата на целиот организам, во некои случаи се означува како симптоматска форма на алопеција. Врз основа на сопствената распространетост, оваа форма на алопеција го зазема второто место, следејќи ја андрогената алопеција. Жените се повеќе склони кон оваа форма на болеста од мажите. Дифузната алопеција може да се манифестира во форма на анагени и телегени. Телогенската форма е дијагностицирана многу почесто, во 80% од случаите, фоликулите на косата минуваат во фазата на одмор (телеген), косата престанува да се произведува. Нервен стрес, хируршка хирургија, хронични и акутни форми на заразни болести, диети со елиминирање на неопходните елементи за телото, продолжена употреба на антипсихотици, антибиотици, антидепресиви и други лекови може да предизвикаат телеолошка алопеција. Што се однесува до анагенската форма на овој тип на алопеција, таа се развива против позадината на влијанието врз телото (а особено врз фоликулите на косата) на брзо дејствувачки и прилично силни фактори. Фоликулите немаат време да одат во горенаведената фаза на одмор, бидејќи косата веднаш паѓа веднаш по почетокот на анагената фаза. Како по правило, овие видови фактори вклучуваат хемотерапија, радиоактивно зрачење, труење во однос на позадината на изложеност на силни отрови.
 • Фокална алопеција. Овој тип на алопеција е исто така познат како алопеција ареата, се состои во патолошка загуба на коса на позадината на оштетувањето на клетките кои го сочинуваат коренот на косата поради фактори поради имунолошка одбрана. Со оваа форма на алопеција, се формираат еден или неколку истовремено формирани фокуси на губење на косата (алопеција). Тука, исто така, е и поставувањето на процесот во согласност со морфолошката карактеристика. Во овој случај, алопеција може да се манифестира во фокална или мултифокална форма, во целосна или во субтотална форма, како и во универзална форма. Како дел од последната фаза на алопеција, косата е оштетена низ телото, што, пак, укажува на тоа дека автоимуниот процес е прогресивен и системски. Често, со вкупната форма на болеста, како и со универзалната форма, се забележува карактеристична лезија на ноктите (која е дефинирана како видлива отиходистрофија). Познато е дека и генетската предиспозиција се случува тука, иако сѐ уште е тешко да се идентификуваат нови гени и да се систематизираат веќе познатите ("стари") оние кај пациенти со генетска форма на алопеција откриени во нив. Се верува дека активирањето на одредени гени (особено оние кои се одговорни за имунолошката компатибилност) е придружено со појава на специфичен тип на протеини, што, пак, доведува до појава на еден вид "каскада" во однос на имунолошките трансформации. Вакцинациите, стресот, анестезијата, антибиотската терапија, вирусните заболувања и тн. Дејствуваат како "активирачки механизми" кои предизвикуваат активирање на гените. На основа на разни податоци се знае дека алопеција алопеција во различни групи на луѓе во просек изнесува околу 0, -2 , 5%.

Исто така, размислете за ќелавост кај бремени жени и кај новороденчиња. Алопеција кај бремени жени е предизвикана од тековни хормонални промени, општо земено, својствени за бременоста. Хормоните на надбубрежните жлезди, хипофизата, плацентата и корпусот лутеум се засегнати на таков начин што вкупната количина на телегени коса за време на вториот / третиот триместар е намалена. Веќе по породувањето, бројот на таквите коса брзо почнува да се зголемува, достигнувајќи просек од 30% од вкупниот број. Имајќи предвид дека траењето на фазата на телегенезата во просек изнесува три месеци, може да се каже дека најзначајната губење на косата е од третиот месец по породувањето. Особено забележано е дека косата најчесто паѓа кога се мие главата и чешлањето, а нивната загуба е особено забележлива од страна на временскиот дел, како и од страната на границата на нејзиниот влакнест дел на главата. Некое време по паѓа телегоната коса, новата коса почнува да расте, нормалната влажност се обновува без да се бара третман. Ваквите промени, патем, се релевантни не само за периодот на бременоста, туку и за периодот на земање на орални контрацептиви, кои, како што е јасно, исто така, предизвикуваат хормонална промена.

Следната точка што ја разгледуваме е ќелавост кај новороденчињата. За време на феталниот развој, косата на фетусот од страна на скалпот е во фаза на активен раст (фаза на анаегенезата). Во првите денови од моментот на раѓање, значаен дел од скалпот преминува во фазата на телегенезата, при што тие исчезнуваат за неколку недели. Потоа, кај новороденото, терминалната коса и косата на пиштолот почнуваат да растат брзо. Најголемата сериозност на неонаталната алопеција е забележана од периетално-окципиталниот регион.

Губење на косата кај мажи и жени

Ќелавост: Симптоми

Размислете за севкупната клиничка слика, придружна алопеција. Обично доаѓа одеднаш и главно се губи косата на главата. Подрачјето на брадата и образот и очните капаци (со губење на трепките) се малку поретки. Избувнувањето на ќелавост може да биде единечно или повеќекратно, најчесто заокружено, нивна предиспозиција за формирање на големи површини, честопати целосно покривајќи ја главата, како и тенденција кон периферниот раст. Ако се појави ќелавост како што е наведено, тоа е, со лезија на целата коса, тогаш ова е целосна алопеција.

Првично, кожата во лезиите е донекаде хиперемична, односно црвена, откако станува слаба, малку атрофична и мазна, сјајна. Појавата на кожата во овој случај личи на слонова коска. Прогресијата на болеста ви овозможува да ја идентификувате маргиналната зона на лесно отстранлива и лабава коса. Во зависност од тоа колку се вообичаени лезиите, се одредуваат неколку основни форми на дерматоза. Ако лезиите се концентрирани по должината на периферијата на темпорално-париеталните области и од задниот дел, тогаш тоа е алопеција слична на лента (може да се нарече и офијаза). Во некои случаи, ќелавоста е дифузно концентрирана, по целата маргинална зона, во овој случај, коронарна алопеција е релевантна.

Малигната природа на текот на патолошкиот процес е придружена со нејзината постојана прогресија, што доведува до развој на вкупната форма на алопеција алопеција. Во таква малигната форма, пациентите често се соочуваат не само со губење на косата на главата, туку и со оштетување на други области - нивните трепките и веѓите се разредуваат, губењето на косата е обележано на пубијата, во областа на брада и мустаќи, во пазувите. Покрај тоа, косата од плунка која ја покрива целата кожа може да почне да бледне. Текот на болеста се случува брзо, релапси се дозволени. Повторното растење на косата се случува постепено, кон периферијата од централниот дел на косата, во форма на одделни "острови". Во прво време, новоотворената коса е атрофична и тенка, обезцвечена, но постепено нивната структура се трансформира во нормален изглед.

Ќелавост: митови

Честопати, пациентите кои се соочуваат со таков проблем како ќелавост, не се длабоко вкоренети во суштината на вистинскиот патолошки процес, и затоа погрешно избираат начин да се справат со него. Исто така постојат и многу митови во кои веруваат неколку луѓе, да ги издвоиме најчестите варијанти од нив.

 • Ќелавост се развива само кај средовечни мажи. Ова верување е погрешно, бидејќи фактот што алопеција може да се развие целосно во која било личност, било да е тоа маж или жена, е научно докажана, а возраста не е исклучок - ќелавост, што веќе го испитавме погоре, исто така може да се случи кај децата.
 • Плешивост е резултат на постојано носење капи. Чудно, овој мит не се појави на "рамниште". Дело в том, что большинство мужчин, стесняясь облысения, предпочитает носить головные уборы. Иными словами, в этом случае причина и следствие практически поменялись местами. Да, определенные головные уборы могут стать причиной повреждения тех или иных участков головы, иногда даже вызывая выпадение волос на них, однако в качестве причины облысения все равно этот фактор рассматривать неверно.
 • Частое подстригание волос приводит к усилению их роста. Вне зависимости от того, какая длина у волос, их рост происходит одинаково. В течение месяца длина может увеличиться немногим более 1 см. Выпадающие волосы сменяются новыми, однако это также не стоит рассматривать как признак облысения.
 • Чем чаще волосы расчесываются, тем они здоровее, толще и гуще. Возможно это кого-то и удивит, однако такая закономерность не была выявлена ни разу. Собственно, это вполне объяснимо, ведь добиться здорового состояния волос можно только за счет регулярного и правильного ухода за ними, однако никак не за счет постоянного их расчесывания.

Третман

В диагностике алопеции учитываются особенности проявления симптоматики. Что касается лечения, то для гнездной алопеции особая роль отводится микроэлементам, в частности препаратам железа, меди и цинка. Так, для приема внутрь назначается окись цинка в количестве около 0,05-0,1 г от 2 до 3 раз в день, курс подбирается индивидуально, обычно в среднем он составляет 1-6 месяцев. Также назначается гемостимулин до 0,5 г, несколько раз в день. Следует отметить, что именно дефицит железа играет существенную роль в механизме развития алопеции, причем даже при отсутствии у пациентов анемии, указывающей на его нехватку.

Назначаются также препараты фурокумаринового ряда, такие как псорален, бероксан и пр., их сочетают с препаратами фотосенсибилизирующими. Лечение алопеции у детей в возрасте до 5 лет осуществляется без фотосенсибилизирующих препаратов, в их случае применяется паста Розенталя.

Стимуляция активного роста волос обеспечивается за счет использования определенных групп гормональных препаратов, таких как тиреоидин, анаболитики, глюкокортикоиды и пр. Рациональным решением является их сочетание с витаминами группы A, C, E, PP, B12, B2, B6. Восстановление в пораженных очагах микроциркуляции обеспечивается за счет таких препаратов, как пармидин, андекалин, АТФ, трентал.

Назначаются также препараты, за счет воздействия которых обеспечивается нормализация реорологических показателей крови и гемостаза, в частности это пиявит, рибоксин, тиклит. В качестве дополнительного метода уместна фотохимиотерапия.

Лечение очаговой алопеции осуществляется за счет бетаметазон дипропионата, раствора миноксидила (2%, Регейн).

Также рекомендуются к применению местные формы аппликаций ДНХБ (динитрохлорбензола). Считается, что в участках втирания ДНХБ в участках воспаления происходит угнетение процесса образования патологических форм иммунных комплексов, из-за которых в волосяных фолликулах затрудняется процесс образования кератина. Наружное лечение различных форм облысения сводится к использованию различных взбалтываемых тонизирующих и раздражающих взвесей, кремов, мазей, аэрозолей. Наибольшая эффективность отмечается при использовании мазей и кремов, в состав которых входят андрогены, эстрогены, глюкокортикоиды. Достаточно часто к применению рекомендуются эффективные эфирные и алкогольные взвеси для взбалтывания, в состав которых входит сера, димексид, валериана, андекалин.

Также своя доля эффективности приходится на методы физиотерапии, в частности это криомассаж с применением жидкого азота, орошение хлористым этилом, вакуумный массаж, массаж области воротниковой зоны, магнитотерапия, фонофорез с использованием аевита и гидрокортизона. При сочетании общего типа терапии и наружных средств, обеспечивающих нормализацию микроциркуляции и стимуляцию производства кератина, можно добиться восстановления функций фолликулярного аппарата, а также восстановления волосяного покрова.

Также в лечении облысения может применяться лазерная терапия или трансплантация волос, в зависимости от специфики и причин облысения. На данный момент также проводятся активные разработки относительно восстановления волос, наибольший интерес вызывают такие технологии, в рамках которых применяется клонирование волос, а также технология стимуляции роста новых волос.

Появление такой проблемы, как облысение, требует обращения к трихологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Облысение и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач трихолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Волчанка (совпадающих симптомов: 1 из 1)

Лупус е болест на автоимун тип, при што одбранбениот систем што го има човечкото тело (т.е. неговиот имунолошки систем) го напаѓа сопственото ткиво, игнорирајќи ги странските организми и супстанциите во форма на вируси и бактерии. Овој процес е проследен со воспаление и лупус, чии симптоми се манифестираат во форма на болка, оток и оштетување на ткивото низ телото, додека во својата акутна фаза, предизвикува појава на други сериозни болести.

...
Сифилис (совпадающих симптомов: 1 из 1)

Среди заболеваний, передающихся преимущественно половым путем, особое место занимает сифилис. Одной из основных причин данного заболевания является беспорядочность половых связей, при этом сифилитическая сыпь, симптомы которой имеют ярко выраженный характер, становится своеобразным «подарком», полученным не за слишком прилежное поведение. Особенность заболевания также заключается и в том, что полное избавление от него возможно лишь при начальных стадиях его течения. Необратимыми последствия становятся при затрагивании заболеванием головного мозга, в то время как лечение уже становится практически невозможным.

...
Малокровие (анемия) (совпадающих симптомов: 1 из 1)

Анемија, почестото име за кое звучи како анемија, е состојба во која има намалување на вкупниот број на црвени крвни клетки и / или намалување на содржината на хемоглобин по единица волумен на крв. Анемија, чии симптоми се манифестираат како замор, вртоглавица и други видови карактеристични состојби, се јавува поради недоволно снабдување со кислород до органите.

...
Поликистоз яичников (совпадающих симптомов: 1 из 1)

Полицистичното оваријално заболување е хормонална болест што се јавува кога овулацијата не е во женското тело. Полицистични јајници, чии симптоми се манифестираат со значителен пораст кај нив и голем број други специфични манифестации, доведува до формирање на површината на јајниците на бројни цисти во форма на фоликули исполнети со течност со неподредени овци кои се наоѓаат во нив. Како резултат на полицистична и специфична пролиферација на цисти кои го карактеризираат нејзиниот тек - неможноста на почетокот на бременоста кај жената и, соодветно, на неплодност.

...
Себорейный дерматит (совпадающих симптомов: 1 из 1)

Себорейный дерматит проявляется в форме кожного воспаления, развивающегося на фоне повышенного процесса выделения измененного в качественных показателях сала при одновременном активном воздействии определенных микробных агентов, принадлежащих к условно-патогенным грибам. Себорейный дерматит, симптомы которого характеризуются медленным своим прогрессированием в актуальных проявлениях, может распространиться от отдельных областей сосредоточения к поражению всего тела.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

трихолог принимает
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .