Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Карцином на сквамозните клетки: симптоми и третман

Сквомозен карцином - главните симптоми:

Сквомозниот карцином е малигна неоплазма од епителното ткиво. Клетките на ракот може да бидат локализирани во белите дробови, на грлото на матката кај жените, во гркланот, на кожата и на други места. Карактеристични манифестации на болеста - брзиот раст на клетките на ракот и пенетрацијата во најблиското ткиво поради метастази.

Патолошкиот процес може да се забележи кај двата пола, без оглед на возраста.

На болеста се дијагностицира по сеопфатно испитување, вклучувајќи ги следниве постапки:

 • радиографија;
 • компјутеризирана томографија;
 • бронхоскопија;
 • цитолошка анализа на спутум или тест;
 • колпоскопија;
 • ткивна биопсија и хистолошки преглед.

Во студијата е многу важен антиген сквамозен карцином SCCA, кој се произведува во епителните клетки. Молекуларна тежина е 45-55 килодалтон. Супстанцијата не треба да оди подалеку од клеточниот простор. Кај канцерот, содржината на антигени значително се зголемува.

Прогнозата зависи од стадиумот на ракот, состојбата на пациентот, на индикаторите за возраст. Ракот со метастази доведува до смрт во повеќето случаи.

Етиологија

Карциномот на сквамозните клетки е онколошко заболување со агресивен тек. Патолошкиот процес започнува во кожата или мукозниот слој на епителот, се протега до лимфните јазли, соседните ткива и органи, уништувајќи ја нивната анатомска структура и функционална активност.

Главните причини за рак:

 • изложеност на радијација - при работа во нуклеарната индустрија, во процес на злоупотреба на дијагностички постапки со Х-зраци);
 • агресивна изложеност на животната средина - ако некое лице живее во близина на индустриски објекти;
 • присуството на вируси ( HPV , херпес ), ерозија и полип - предизвикуваат сквамозен карцином на грлото на матката , жени во ризичната група кои ги занемаруваат контрацептивните средства и ги злоупотребуваат честите абортуси;
 • хормонски нарушувања ;
 • недостаток на имунолошки функции на телото;
 • долгорочна зависност од никотин;
 • патолошки процеси во белите дробови и бронхиите предизвикани од пневмокониоза , хроничен бронхитис , пневмонија и туберкулоза ;
 • земање лекови со имуносупресивно дејство;
 • работат во претпријатија со зголемени опасности во производството - во рудници, во хемиски објекти и во металургијата;
 • возраст 1 ризик да се разболат по 50-65 години.

Патолошките состојби на кожата го зголемуваат ризикот од малигни неоплазми.

Класификација

Сквомозниот карцином има неколку сорти. Болеста има две форми на ширење:

 • инвазивни;
 • микроинвазивни.

Според степенот на клеточната диференцијација на карциномот на сквамозните клетки, тие се разликуваат:

 1. Роговиден облик. Раст полека, е формиран од ограничени структури и има сиво-бела сјајна површина. Структурата е диференцирана, постојат честички со кератинизација, кои се наоѓаат на надворешноста на туморот, формирајќи жолтеникаво пробивање. Најчесто местото на локализација е површината на кожата. Оваа форма на рак е најповолна.
 2. Форма без праг. Се карактеризира со присуство на кластери на недиференцирани клеточни структури. Највисок процент на малигнитет. Лезијата брзо расте и се шири до најблиското ткиво. Омилено место на локализација е мукозното ткиво, кое многу ретко се наоѓа на кожата.
 3. Лошо диференцирана форма. Се состои од клеточни структури во облик на вретено и наликува на саркоматурни формации. Степенот на малигнитет е висок - расте и се шири брзо.
 4. Феругинозна форма. Локализиран во матката или во ткивата на белите дробови. Структурата на неоплазмата содржи сквамозен епител и железни структури. Туморот рапидно расте, прогнозата е лоша.

Кога се дијагностицира инвазивниот карцином, туморот има високи стапки на ртење во соседните ткива и лимфните јазли. Прогнозата за неинвазивна форма на карцином е поповолна.

Фази на развој на сквамозен карцином на цервикс матката

Симптоматологија

Сквомозниот карцином се манифестира на различни начини: на главните симптоматски манифестации на ракот се додаваат посебните карактеристики на локализацијата на патолошкиот процес.

Клучни карактеристики:

 • замор;
 • губење на тежината;
 • намален апетит;
 • главоболки.

Во случај на рак на грлото на матката, можни се крварења од гениталниот тракт, за време на сексуален однос, допирање или испитување од страна на гинеколог. Со зголемување и ширење на процесот на рак, констипација , појава на урогенитални фистули и интоксикација се забележани.

Локални симптоми:

 • промени во кожата и мукозните мембрани - црвенило, оток, индурација;
 • хеморагии во органите;
 • тешка кашлица или кашлица со крв што содржи крв;
 • болка сензации;
 • гадење;
 • тежок чешање;
 • рапав глас;
 • вртоглавица.

Ракот се развива со текот на времето. Фази (фази) на развојот на малигното образование:

 1. Нулта сцена. Примарниот фокус не е откриен, метастазите во лимфните јазли и органите се отсутни.
 2. Првата фаза. Туморот не е повеќе од 5 см со отсуство на метастази.
 3. Втората фаза. Големината на туморот надминува 5 см, фокусот расте во најблиското ткиво, нема метастази.
 4. Трета фаза. Карактеризира со присуство на метастази само во лимфните јазли.
 5. Четврта фаза. Големините на карциномите се различни, постојат метастази во далечните органи.

Ако некое лице ги открие горенаведените симптоми, треба да се испитате.

Дијагностика

Откако пациентот ја контактира клиниката, лекарот ја испитува историјата на болеста, ги слуша поплаките, го испитува пациентот и испраќа дополнителни процедури:

 • колпоскопија;
 • радиографија на белите дробови;
 • компјутеризирана томографија;
 • бронхоскопија;
 • цитолошка анализа на тест, спутум;
 • ткивна биопсија;
 • проверете ја количината на SCC антиген во крвта.

ПЦЦ сквамозен клеточен карцином антиген е тумор маркер кој го прави возможно да се дијагностицира рак процес во грлото на матката, назофаринксот, хранопроводникот, белите дробови, увото.

Антигенот му овозможува на специјалист да ги идентификува клетките на ракот, да утврди множина на неоплазма, бројот на фокуси на метастази во телото. Ако концентрацијата е повеќе од 1,5 ng / ml, 95% од пациентот има рак. Нивото на SCC во процесот на лекување значително се зголемува како резултат на дезинтеграцијата на патолошките клетки.

Донесувањето на целосниот опсег на медицинска дијагностика овозможува идентификување на патологијата, одредување на степенот на развој на нидус и избор на ефективна терапија.

Третман

Планоцелуларниот карцином го вклучува курсот:

 • хемотерапија - употреба на лекови против рак;
 • зрачење терапија - зрачење на тумор со гама зраци.

Во некои случаи, операцијата е пропишана во почетните фази на болеста. Туморот и метастазираните хирурзи се отстранети, а последователниот премин на хемотерапија или радиотерапија ќе се ослободат од останатите абнормални клетки.

Кога карциномот се наоѓа на површината и е мал, се користи електрокоагулација, фотодинамичка терапија или криотерапија.

По текот на третманот, пациентот станува регистриран во онколошката амбуланта и се обврзува периодично да го посетува лекарот кој го посетува следењето на состојбата.

Проекциите за карцином на сквамозен карцином зависат од возраста, фазата и локацијата на карциномот на лицето:

 • Ракот на грлото на матката во првата фаза - 90% преживување, вториот - 60%, третиот - 35%, четвртиот - 10%.
 • Белодробен малигнен тумор. Преживувањето во првата фаза е до 40%, во втората - од 15 до 30%, на трето - 10%.
 • Во случај на карцином на кожата на првата, втората и третата фаза, стапката на преживување е 60%, четвртата - 40%.

Карциномот во раните фази е подобар за лекување, ризикот од повторна појава е многу помал.

Можни компликации

Голем број на пациенти со рак умираат поради доцната фаза на откривање на ракот. Дијагнозата може да предизвика такви компликации:

За здраво лице, најдобар начин да се заштити од рак е да ги следите овие правила:

 • одржување на здрав начин на живот - без земање алкохол, дрога и никотин;
 • добри услови за работа (со штетни гасови, треба да се користи соодветна заштита: специјални костуми и маски со филтри);
 • живот надвор од индустриски објекти;
 • физичка активност и здрава храна.

Време е да се третираат болести кои можат да предизвикаат појава на малигнен тумор.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате планоцелуларен карцином и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: онколог , општ лекар , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Црви (црви) (појавување симптоми: 7 од 20)

Црви (црви) - група на паразитски црви кои влегуваат во човечкото тело и почнуваат да го паразитираат. Болестите што ги предизвикуваат кај децата и возрасните се нарекуваат хелминтични инвазии или хелминтни инфекции. До денес, научниците знаат неколку стотици видови на црви кои можат да се паразитираат кај луѓето. Некои не предизвикуваат тешка повреда на виталните органи, додека други, напротив, предизвикуваат опасни компликации и може да го загрозат животот на пациентот. Затоа, важно е внимателно да ги набљудувате превентивните мерки, така што гелминтните јајца да не навлезат во телото.

...
Туберкулозен плеврит (појавување симптоми: 6 од 20)

Болеста, која се карактеризира со појава на акутно, хронично и рекурентно воспаление на плеврата, се нарекува туберкулозен плеврит. Оваа болест има карактеристика на манифестација преку инфекција на телото со вируси на туберкулоза. Често плевритот се јавува кога едно лице има тенденција да пулмонална туберкулоза.

...
Шистозомијаза (појавување симптоми: 6 од 20)

Болест кај кој оштетување на внатрешните органи, особено гастроинтестиналниот тракт и генитоуринарниот систем, поради пенетрацијата на гелмините во телото, што ги претставуваат крвните флеки и се манифестираат како токсични алергиски реакции, се нарекува шистозомијаза. Видови на болеста Причини Симптоматологија Цревна шистозомијаза Гениторијална шистозомијаза Јапонска шистозомијаза Превенција на третман Крвните флукови се паразити од родот Шистозома кои се врзуваат за кожата на една личност и влегуваат во телото преку венската портална вена. Тогаш паразитите се ангажираат во положување на јајца и по нивното репродукција се јавуваат во човечкото тело и на тој начин предизвикуваат знаци на акутна и хронична слабост на телото. Шистозомијаза, исто така, ги има следните имиња: билијарница, полјана треска, шистозомијаза и катајама треска. Треска, бидејќи симптомите на болеста имаат само таква манифестација, а полжавот го карактеризира патогенот од кој паразитот. Шистозомијазата е рангирана на второ место во светот по маларија кај сериозни фатални заболувања. Наспроти ова, треба да се обрне посебно внимание на овој тип на болест и да се разгледаат сите суптилностите на манифестацијата, причините, методите на дијагностицирање и методите на лекување.

...
Алпорт-синдром (наследен нефритис) (појавување симптоми: 6 од 20)

Алпорт-синдром или наследен нефрит е бубрежна болест која се наследува. Со други зборови, болеста се однесува само на оние кои имаат генетска предиспозиција. Мажите најмногу се подложни на болеста, но исто така се среќаваат кај жени. Првите симптоми се појавуваат кај деца од 3 до 8 години. Сама по себе, болеста може да биде асимптоматска. Најчесто се дијагностицира за време на рутински преглед или во дијагноза на друга болест во заднина.

...
Радијациона болест (појавување симптоми: 6 од 20)

Зрачената болест е патолошка состојба на лицето, што е предизвикано од систематското изложување на телото на радиоактивно зрачење. Клиничката слика се манифестира ако дозата на зрачење надминува 100 rad (1 Gy). Ако дозата е помала од ова, тогаш можеме да зборуваме за асимптоматскиот тек на зрачната болест.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

онколог зема
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .