Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Вметнат ноктите: симптоми и третман

Вметнат ноктите - главни симптоми:

  • Воспаление на кожата
  • Вознемиреност на кожата
  • Pus
  • Растечки ноктите во кожата
  • Појава на рани
  • Преголем раст на кожата

Вкопаниот клин е вид на промена во која надворешниот или внатрешниот раб на ноктите на ноктот почнува да прераснува во дел од ноктот ролери. Втиснат нок, често се јавува, може да се појави на која било возраст, манифестирајќи се и кај деца и кај возрасни.

Општ опис

Постои и медицински термин за вметнат ноктите - онохокриптоза или инкарнација на ноктите. Во суштина, со втиснат клин, влијае надворешната страна на нокеалната постела на големиот палец. Зафатеното перниче за нокти станува отечено и црвено со овој патолошки процес, воспалението станува фактор што ги придружува овие промени, врз основа на кои, пак, се јавува силна болка. Потоа, воспалителниот процес може да стане хроничен. Недостатокот на потребен третман ја одредува можноста за повторување на процесот.

Проблемот поврзан со растот на ноктите, се јавува поради прекумерен притисок врз меките ткива опкружени со ноктите. Таквиот притисок може да се предизвика, на пример, генетски, со абнормална форма на ноктите на оваа почва, како и во присуство на предиспозиција за патолошки раст поради ефектот од истата причина.

Абнормалното сечење на ноктите при сечење на ќошињата може да придонесе за промена на обликот на ноктите за време на неговото последователно зголемување. Исто така, како што може да сугерира читателот, поради описот на основната причина што предизвикува втиснување на ноктите (стегање), може да се развие поради носење премногу тесни чевли. Во овој случај, придонесува за компресија на ноктите од страни и одозгора, поради што растот на ноктите е насочен кон длабочината на периунгвалните гребени, што предизвикува последователен раст. Поради оваа причина, често проблемот со вметнати нокти е важен за тинејџерите и младите луѓе кои ја следат модата, поради што носат убави, но не секогаш удобни чевли. Ова е особено точно за премногу тесни чевли и чевли со "остри носови".

Габични лезии, исто така, се сметаат како причини кои придонесуваат за развојот на патолошкиот раст на ноктот во прашање, особено, лезијата на ноктите и неговото истовремено задебелување, како зголемување што предизвикува. Слично на тоа, проблемот со кој се соочуваме може да биде предизвикан од повреда на нокната чинија, како и од заболувањата на стапалата кои се развиваат во позадина на стапалото и на рамнина.

Анатомска структура на ноктите (прсти)

Вгнезден ноктите: симптоми

Главниот симптом на втиснатиот клин е константна болка, означена со ноктот на ноктот, неговото јакнење се јавува кога се носат чевли, со притисок и при одење. Визуелната инспекција овозможува откривање на болки во почетната фаза на манифестацијата на болеста - таа е мала во големина и се наоѓа на местото каде што вратилото на ноктите е најмногу подложно на повреда.

Потоа, постои брз раст на гранулациите, односно прекумерниот раст на ткивата што се појавува на страната на раната на шарата на ноктите. Ваквиот раст е одговор на влијанието на инфекцијата и процесите поврзани со повредата. Пролиферацијата на гранулати наликува на сурово месо, што е причината зошто тие вообичаено се дефинираат како соодветен термин "диви месо". Со доаѓањето на дивото месо, кое исто така може да биде придружено со појава на гноен празнење, може да се каже дека патолошкиот процес поминал во хроничната форма на сопствениот тек. Во исто време, се појавува друг вид жалба, тие се однесуваат на значителна тешкотија во одење.

Враќајќи се на карактеристиките релевантни за таков феномен како втиснат нок, забележуваме дека верувањето дека само на големиот палец е засегната е заблуда. Тоа не е, втиснат ноктите може да се формираат на кој било од прстите, згора на тоа, растот може да биде и двостран. Почетната фаза на развојот на болеста не е придружена со појава на течност или гноен исцедок, топлината кога се допира до прстот исто така не се почувствува во оваа фаза. Веќе во иднина, од страната на акутниот агол, кожата и дополнителното ткиво почнуваат да растат, а всушност, жолтеникава течност се секретира, овој процес укажува на формирање на одговор на телото на иритација на кожата, повреда на ноктите. Ако инфекцијата се приклучи на патолошкиот процес, отеченоста се манифестира во поизразена форма, ова е исто така придружено со ослободување на течност (бела или жолтеникава), обемот на таквите секрети се зголемува. Кожата опкружена со црвенило може да стане бледа, сликата на текот на патолошкиот процес може да се надополни со топлина.

Така, дури и болеста како навидум безопасна на прв поглед како втиснат нок, чии симптоми во почетните фази можеби не предизвикуваат голема загриженост, бара жалба до лекар. Особено, ова е неопходно при приложување на инфекција со придружната маст, појава на течност, бледило на кожата во околината околу црвенилото, зголемена болка или оток.

Форми на растење на ноктите плоча

Дијагностицирање

Врз основа на промените кои пациентот може да ги определи независно, може да се сфати дека тоа е специфичниот проблем кој е релевантен - односно, проблемот со вметната ноктите. Кога се однесуваат на лекар (кој често, како што покажува практиката, се прави веќе во фаза на хроничноста на патолошкиот процес или во фаза на компликации), не се користат посебни дијагностички методи. Особено, ќе треба да донирате крв (општа анализа), врз основа на која ќе биде можно да се процени степенот на вистинскиот воспалителен процес, и покрај тоа, оваа анализа ќе ви овозможи да одредите дали пациентот има дијабетес мелитус врз основа на нивото на шеќер.

Ако процесот во сопствената прогресија ја достигнал фазата на развој на компликации, тогаш радиографијата може да се препише за областа на коските на нозете. Оваа мерка е неопходна, повторно, за подетално проучување на карактеристиките на текот на болеста, бидејќи не ја исклучува можноста за транзиција кон коскениот гноен процес.

Ако постои сомневање за гнојна инфекција, третманот може да се бара во малку поинаква насока (дерматологија). Важно е да се разбере дека ако причината што предизвикала развој на болеста не е елиминирана, тогаш последиците, од кои едниот се смета за венец, треба да се обидат да го елиминираат бесмисленото.

Третман

Ако компликациите од внесот на ноктите на пациентот не се развиваат, третманот се изведува на амбулантско ниво. Почетните фази на патолошкиот процес, со неинформирана инфекција и гранулација, бараат конзервативен третман. За други случаи, со попрогресивна форма на процесот, конзервативниот третман на вметната ноктите може да дејствува како подготвителна фаза на третман, односно како терапија, пред понатамошна хируршка интервенција. Исто така, во било кој од случаите, важно е да се обезбеди ограничување на секаков вид на удар врз ноктите, што е обезбедено со носење соодветни чевли (идеално решение е да се оди боси со таква можност). Дополнително, треба да исклучите намалување на ноктите на засегнатиот прст на такви кратки граници, поради што обично се јавува неговиот раст.

Вгнезден ноктите: принципи на конзервативен третман

Почетните фази ја одредуваат можноста за ефективно влијание врз вградениот клин и погодената област. Во овој случај, методот на топли бањи е едно од главните области на влијание, поради што се обезбедува директно влијание врз стапалата. Овие вакви антисептици, како што се декорации на билки (кантарион, камилица), фурацилин, калиум перманганат и слично, се додаваат во вакви бањи. Ако областа се случува со растот на ноктот, почнува да се зголемува, а потоа по земањето на бањите, обврзувањата со додавање на антибактериски масти се задолжителни. Ако се третираат габични лезии, специјалните видови на лекови се користат специјално за оваа намена. Како главни опции можат да се разликуваат Низарал, Канисон, Ламизил и др.

Пред извесно време, рентген филмот во форма на ленти, поставен помеѓу ролерот на кожата и ноктите, се користеше за да влијае на погодената област. Со негова помош беше отстранет факторот на механичкиот ефект кој ја предизвикал повредата, како и продолжувањето на ноктите на подлогата подложни на деформација постепено се обезбедува. Денес, се користат повеќе различни уреди, кои обезбедуваат сличен ефект. Ова се различни загради, плочи, пружини и сл. Поради нивната компактна големина, се исклучува секое негативно влијание, на пример, поврзано со носечките чевли. Поради покачениот раб на ноктите, тие овозможуваат, можноста за намалување на притисокот што го вршат на регионот на ноктот ролери, што се јавува при корекција на обликот на ноктите и со намалување на болката. Особено може да се користи заградата Fraser, ETO, B / S плочи или полу-бродови.

Дури и ако конзервативната терапија не го обезбеди посакуваниот ефект, а исто така, ако патолошките гранулации дискутирани погоре се појавуваат со придружниот изглед на гноен исцедок, оперативно влијание за да се елиминира проблемот на втиснување на ноктите се смета за неопходно.

Вметнат ноктите: хирургија (хируршки третман)

Во основа, операцијата се одвива на амбулантска основа, локална анестезија. Постојат неколку насоки со помош на кои може да се реши проблемот што се разгледува со помош на хируршка интервенција, ова се хируршка ексцизија, метод на радио бранови и метод на изложеност на ласер. Доста често, посебен дел од ноктите е отстранет, ова е метод на ресекција. Во меѓувреме, делумното отстранување не предизвикува последователно отстранување на проблемот - во повеќето случаи има повторно враќање на ноктите. Поради оваа причина, со дел од ноктевата плоча, исто така, се отстранува соодветниот дел од кварцната површина на ноктите. Поради ова, новиот растеж е потесен од ноктот што расте порано.

Ако ноктите претрпеле значителни промени во однос на позадината на патолошкиот процес, како и во случај на нејзина габична инфекција (повторно, во тешка форма), може да се препише отстранување на ноктите во целост. Уште потешки случаи на повторна растење на ноктите бараат не само отстранување на самата нокти, туку и целата површина од која растат ноктите. Дефектот, кој се појави на позадината на таквата интервенција, е скриен поради автодеропластијата со површина заменета со кожен графт. Ноктите на овој прст воопшто нема повеќе да растат.

Вгнезден ноктите

Вметнат ноктите: компликации

За да сфатиме колку е сериозен проблемот што го разгледуваме, неопходно е да се забележат компликации на вградениот клинец, кои се развиваат во позадина на небрежност во однос на третманот на оваа патологија. Најчесто, тие веќе се развиваат при хронизирање на процесот, особено развојот на компликации се промовира од страна на фактори како што се релевантни за пациентот, како што се атеросклероза на садовите на долните екстремитети, како и дијабетес мелитус.

Овие болести доведуваат до фактот дека снабдувањето со крв на прстот, односно неговите меки ткива, е предмет на нарушување, со што се намалува капацитетот за последователна регенерација, како и отпорност на ефектите од инфекциите. Така, можно е да се идентификуваат следните патолошки состојби кои одговараат на комплицираниот тек на втиснатата нокта:

  • Лимфаденитис, лимфангитис. Инфекцијата се шири низ лимфните садови, поради што се развива нивното воспаление, кое е дефинирано како лимфангитис. Ова воспаление се шири до лимфните јазли кои се наоѓаат близу до него, а тоа се ингвиналните и поплителните лимфни јазли. Тука, останува воспаление, што доведува до зголемување на нив, како и на појавата на болка, која веќе кореспондира со патолошка состојба како што е лимфаденитис.
  • Остеомиелитис на фалангата на ноктите. Оваа патолошка состојба се состои во премин кон коската на гнојна инфекција. Прилично е тешко да се излечи, освен тоа, ампутацијата на фалангата на прстот може да се смета како резултат на таквиот третман. Патологијата се дијагностицира врз основа на рендгенско испитување на коскената површина на зафатениот прст.
  • Апсцес Во овој случај, петита е предмет на лезија, оваа патолошка состојба лежи во развојот на гноен воспаление во областа на ткивата од меки прсти. Во основата на придружните манифестации се смета црвенилото и оток на кожата по целата фаланга. Во овој случај, потребата за операција се смета за главен третман.
  • Гангрена на прстот. Во овој случај, палецот е подложен на неповратна ткивна некроза, односно, нивната некроза се развива, придружена со карактеристично затемнување на кожата. Како единствена можност за третман за развој на гангрена на прстите се смета или ампутација на нок фаланги, или комплетно ампутација на петицата.

Ако симптомите покажат венец, треба долго време да се консултирате со лекар или хирург.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате втиснат клин и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш хирургот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Пиодерма (појавување симптоми: 2 од 6)

Пиодерма е вообичаено име за голем број на пустуларни кожни болести предизвикани од стафилококи и стрептококи (што се јавува малку поретко). Пиодерма, симптомите на кои се појавуваат кај гнојни лезии на кожата, е една од најчестите кожни заболувања.

...
Дерматитис (појавување симптоми: 2 од 6)

Дерматитис е општа дефиниција која подразбира воспаление на кожата, предизвикана од дејството на одредени фактори (внатрешни или надворешни). Дерматитис, чии симптоми може да се развијат со биолошки, хемиски или физички ефект од различни видови фактори, соодветно, може да се манифестира во одредена форма, утврдена од карактеристиките на овој ефект, во овој напис ќе разгледаме која општа варијанта е дерматитис.

...
Бурзитис (појавување симптоми: 1 од 6)

Бурситис е вид на акутно воспаление кое се јавува во периартикуларната кеса, односно во мека крпа исполнета со течност и се користи како рампа за вметнување помеѓу коските, мускулите или тетивите. Според тоа, таквите кеси се наоѓаат на места со најголем механички притисок во близина на синовилните кеси. Причината за ова воспаление станува абразија или модринка, како и помали рани или секундарна инфекција на синовијалните кеси поради пиогени микроби.

...
Радикуларен синдром (појавување симптоми: 1 од 6)

Радикуларниот синдром е комплекс на симптоми кои се јавуваат во процесот на стегање на 'рбетните корени (т.е. нервите) во оние места каде што се одвојуваат од' рбетниот мозок. Радикуларниот синдром, чии симптоми се малку контроверзни во својата дефиниција, само по себе е знак на многу различни болести, со оглед на што важноста на навременоста на нејзината дијагноза и назначувањето на соодветен третман станува важна.

...
Нога габа (појавување симптоми: 1 од 6)

Габите на нозете во попознат смисла за нас, во медицинска терминологија се дефинира како спортист. Со оваа болест се подразбира поразот на кожата на нозете. Нога габа, симптоми кои најчесто се манифестираат кај мажите отколку кај жените, не зависи од карактеристиките на машката физиологија - причината за појавата во овој случај е речиси постојано носење на затворени чевли. Ова, за возврат, го оневозможува нозете да имаат доволно воздух на нозете, а исто така ги одредува идеалните услови за животната средина за патогената микрофлора.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хирургот зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .