Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Брадавици: Симптоми и третман

Брадавиците се главните симптоми:

Брадавиците се прилично чести и бенигни во природата формации кои се појавуваат на кожата. Брадавиците, чии симптоми, всушност, се состојат од појава на карактеристични формации, се предизвикани од одредени видови на вируси, нивното пренесување се јавува или преку директен контакт со неговиот носач, или преку заеднички предмети на употреба со него.

Општ опис

Брадавиците се прилично честа форма на тумори, фокусирајќи се на кожата и предизвикани од изложеност на одредени соеви на хуманиот папилома, со други зборови - ХПВ. Во просек, кај 7-10% од популацијата се појавуваат брадавици, тие главно се наоѓаат кај пациенти од групата на деца и адолесценти, иако не се исклучени појавите на одредени видови на оние кои се дијагностицирани кај лица од други возрасни групи, ние ќе ги погледнеме малку пониски.

Што се однесува до прогнозата за третман на брадавиците, тоа е претежно поволно, иако не ја исклучува можноста за развој на рецидиви, односно нивно повторно појавување на кожата. Во околу половина од случаите, разрешувањето на брадавиците се случува спонтано.

Што се однесува до причините за брадавиците, тие, како што веќе е забележано, се јавуваат како резултат на претходна инфекција со вирусот за време на пренос на контактот, односно различни дејства може да се сметаат како такви, почнувајќи од стандардно ракување, пливање во базен или од босинг, и завршувајќи со пренос преку предмети за домаќинство. Времетраењето на периодот на инкубација (периодот помеѓу инфекцијата и појавата на соодветните симптоми) е од 6 недели до шест месеци.

Исто така е важно да се забележи дека самото загадување на вирусот со едноставен контакт не е доволно, туку исто така бара присуство на фактори кои предиспонираат појава на брадавици. Како таква, вообичаено е да се разгледа присуство на микротравми на кожата (гребнатинки, рани, итн.), Намален имунитет (индициран од честа појава на настинки кај пациентите, односно нивната предиспозиција кон нив) и зголемена мацерација на кожата (на пример, зголемено потење на нозете). рацете).

Брадавици: симптоми на различни форми

Брадавиците можат да се манифестираат во неколку можни сорти, ги разликуваат следните варијанти:

 • Вообичаени брадавици (вулгарни брадавици) - специфичен вид на нодули кои се карактеризираат со нивната густина, нормална или сива боја на кожата, во некои случаи - се манифестираат во плуралност. Површината на формациите е некако груба, дијаметарот е во опсег од 3 до 10 мм, исто така, тие малку се искачуваат над површината на кожата. Доминантната област на концентрација на брадавици од овој тип е прстите на рацете и задната површина на рацете. Понекогаш овие брадавици се спојат едни со други, што доведува до појава на специфичен, ридски тумор-како елемент. Во секој случај, забележана е безболноста на формациите, меѓутоа, ова не го исклучува фактот дека повредите (особено ако зборуваме за таква константна експозиција) овозможуваат развој на воспаление, а со тоа и болка.
 • Брадавици обични (вулгарен) слика
 • Младински (или рамни) брадавици - во овој случај се подразбираат такви нодули, со дијаметар од околу 0,5 до 3 мм. Во основа тие имаат заоблена форма, според бројот на неколку парчиња. Што се однесува до бојата својствена за такви формации, овде, повторно, тоа е или нормална боја на кожата, или боја жолтеникаво-кафеава, па дури и малку синкава. Површината на формациите е мазна, преференцијална област на концентрација - дорзумот на раката, лицето, во некои случаи брадавиците, исто така, може да се концентрираат во подрачјето на подлактицата. Специфичната карактеристика на овој тип на брадавици е дека тие се манифестираат во множина. Субјективните сензации во овој случај, како по правило, се отсутни.
 • Брадавици рамен (младешки) слика
 • Пантарни брадавици - ова е типот на формирање, чија појава му претходи обезбедување на најголем и продолжен притисок врз кожата во областа на носење чевли. Визуелно, тие се претставени во форма на роговиден слој, кој има сивкава боја, што ги прави да изгледаат како пченка. Разликата од пченката е дека плодните брадавици имаат папиларен раст на црвеникава боја, која се наоѓа во самиот центар на струјата во овој случај слоеви. Таквите карактеристични папиларни израстоци може да се видат кога горниот слој од роговие е отстранет од кожата (кој, патем, е лесно да се распаѓа), тие крварат и навидум малку сочни. Тој ги карактеризира насадните брадавици и зголемената болка, поради што во многу случаи пациентите имаат соодветни потешкотии поврзани со одење.
 • Брадавици Плантарски фотографии
  Плантар брада фотографија 2
 • Брадавици од сенилни . Во овој случај се разгледуваат такви варијанти на формирање како себороична брадавица, себорејски кератоми, што воопшто е иста дефиниција за нив. Бремените од сенили, исто така, се бенигно образование, развој, како што читателот може да се погоди од насловот, кај постари пациенти. Карактеристична карактеристика на овие формации е бавноста на нивниот раст - појавата на нивната конечна форма со таков развој се формира во доволно долг временски период, пресметан во скоро децении. Најпрво, на кожата се формира кафеава точка на мали димензии, а потоа, постепено, се зголемува, достигнувајќи, со тоа, со дијаметар од околу 6 мм. Во такви брадавици, површината е покриена со кора - тие се дебели, прилично лесно елиминирани. По постигнувањето на последната фаза, односно фазата на завршување во сопствениот раст, таква брадавица веќе е на нешто покачена позиција над кожата, нејзината боја веќе може да се нарече заситена (темно кафеава), а кората формирана на површината станува погуста, може да забележи ги пукнатините. Доминантната област на концентрација на таквите брадавици е затворени делови од телото, иако не е исклучена можноста за концентрација на лицето, на екстремитетите, на вратот и на скалпот.
 • Бендовите од сениловите фотографии
  Брадавици од сенилна слика 2

Овој тип на брадавици, како што се генитални брадавици , кои обично се концентрирани од коронарниот жлеб на пенисот, во близина на анусот, на влезот во вагината, од внатрешноста на кожичката и нешто поретко во областа на ингвинално-феморалните набори, во близина млечни жлезди и од пазувите. Однадвор, формациите што се појавуваат во овој случај личат на пенкало, некои пациенти ја одредуваат сличноста со карфиол. Важно е да се разликуваат овој тип на брадавици (тие, патем, исто така се дефинирани како генитални брадавици) од манифестациите карактеристични за секундарниот сифилис, кои се сметаат за широк брадавици. За широк кондиломи, локацијата на цврста, широка основа е карактеристична, и тие се исто така повеќе густи.

Превенција на брадавици

За да се избегне појава на брадавици, хигиената се смета за главна превентивна мерка. Тоа е, треба редовно да ги миете рацете, да користите индивидуални хигиенски предмети (користете поединечни крпи, итн.). Подеднакво важно е и третманот на кожата со употреба на раствори за дезинфекција, како и борбата против потењето.

Многу пациенти се прашуваат за специфичните ситуации кои предиспонираат да бараат лекарска помош. Затоа, посета на лекар е неопходна во следниве ситуации:

 • брадавицата почнува да се меша, пациентот го чувствува своето присуство на кожата;
 • брадавица почна да расте во големина;
 • брадавицата почнува да крвари, постои промена во неговата боја или форма, се појавува болка;
 • брадавицата се фокусира на прилично видлива област, која веќе го дефинира како козметички дефект;
 • брадавиците стануваат поголеми.

Во некои случаи, откриената формација не е навистина брадавица. Ова, на пример, може да биде рамен брадавичен лишај или заразен мекотел. Дозволете ни да ги разгледаме двете опции одделно.

Варти верзиколор , на пример, се карактеризира со појава на кафеави-виолетови нодули кај пациенти, на овие нодули, пак, се појавуваат робусни сиви скали. Таквите формации се во малку покачена положба во однос на кожата, надворешно поради сопствените карактеристики, тие личат на брадавични формации, и затоа постои слична претпоставка за нив. Како карактеристична карактеристика на овој тип на болест, постои повеќекратна лезија на површината на задните површини на нозете, како и на подрачјето на нозете.

Модулот контагиозус , пак, е резултат на тековната инфекција предизвикана од влијанието на вирусот на мали сипаници. Ако се задржиме на надворешните карактеристики карактеристични за заразен мекотел, тогаш може да се забележи дека формациите што се појавуваат во овој случај се хемисферични во однос на нивната сопствена форма, тие се проѕирни и имаат густа конзистентност. Тие имаат розева нијанса, во некои случаи не постои надворешна разлика во бојата кога се споредува со нормалната кожа. Во однос на големината, се дозволени разни варијации (пинхед, грашок). Примената на притисокот врз оваа формација доведува до ослободување на сиво-бела кашана маса од неа. Времетраењето на постоењето е околу три месеци, по што едноставно исчезнува.

Брадавици: третман

Пред да се свртиме кон основните принципи кои се однесуваат на оваа точка, забележуваме дека само-третман на брадавици, а особено ако вклучува употреба на средства со дејство на горење (алкали, киселина) во него, може да доведе до негативни и сериозни скапи последици. Како такво, може да се размисли за воспаление на кожата во областа на појава на брадавица, надувување и појава на лузни. Покрај тоа, постои уште еден ризик, лежи во можната трансформација на таквата формација во патолошка формација, како резултат на која, според тоа, има смисла да се разгледа болест како рак на кожата. Со оглед на ова, третманот на брадавиците народни лекови - не секогаш е добро решение за борба против таквите кожни лезии.

Отстранувањето на брадавиците, пред сè, е можно во услови на медицински установи. Тука, покрај традиционалното решение во форма на горење (кога се користат алкали и киселини во овој процес), модерниот обем на услуги за рендерирање во областа на медицината е малку проширен. Со оглед на тоа, се појавија прилично безбедни и, не помалку, ефективни методи, генерално има две од нив, ова е криотерапија и електрокоагулација (иако, се разбира, може да се понудат и други опции за третман, како со различни степени на ризик, така и во однос на ефективноста и последиците против позадината на нивното спроведување).

Под таква постапка како електрокоагулација значи метод на отстранување на брадавици, кој користи соодветна опрема. Ова е посебен дерматолошки коагулатор, чија работа е предизвикана од влијанието на посакуваната област на висока фреквентна струја. Поради тоа, се зголемува температурата во ткивата (ова е дијатермокоагулација), поради што е можно не само потребното уништување на структурата на брадавиците, туку и постигнување на смртта на вирусот, што предизвика појава на брадавици.

Следниот метод, а тоа е криотерапија, гори преку брадавици, за кои се користи течен азот. Оваа постапка е целосно безболна, лесна за имплементација и ефикасна, и покрај неговата малку пониска преваленца во споредба со претходниот метод. Покрај тоа, употребата на криотерапија не доведува до формирање на цикатрични промени на кожата, што е несомнено важна предност. И, конечно, кога се користи криотерапијата, не постои контакт со крв, како таква, а со тоа и можноста за инфекција со вирусот во текот на оваа постапка е исклучена.

Исто така постои и друг метод - методот на отстранување на ласерните брадавици. Во меѓувреме, овој метод ги губи опциите кои веќе ги разгледавме од нас, и барем дека неговата употреба може да предизвика појава на лузни.

Враќајќи се во традиционалната медицина, која првично ја "отфрливме" во нашата статија, не може да се каже дека неговите методи се неефикасни. Може да се уверите во ова, со малку повеќе длабоко навлезе во нивните главни заеднички варијанти, посебно место во разгледувањето на прашањето се земаат коментарите за третманот на брадавиците со народни лекови. Без оглед на начинот на лекување, на кој што застанувате, се разбира, потребно е да се измери сè што е важно на еден или друг начин, "за" и "против". Одделно, се разбира, треба да се забележи дека брадавиците се предизвикани од ефектот на инфекцијата, бидејќи употребата на физичко отстранување само ќе ја елиминира надворешната манифестација, односно брадавиците, но, како што читателот може да разбере, ова е само "врвот на ледениот брег", поради влијанието врз кое надворешен непријатност. Ова, за жал, не води кон целосна елиминација на брадавици, сеопфатен пристап кон лекувањето е да се влијае на специфичен фактор (инфекција) кој предизвика брадавици. Карактеристиките на мерките за дијагностика и третман во овој случај се разгледуваат од страна на лекар во секој случај строго поединечно.

Што се однесува до кој лекарот ги третира брадавиците, овде во повеќето случаи прашањето како такво не се јавува, бидејќи, како што болеста се однесува на кожата и, соодветно, на логиката, туморите кои се релевантни во овој случај ги третира "лекар за кожа", односно дерматолог. Тоа е за дерматолог кој треба да го контактирате ако имате загриженост во врска со брадавиците или овие формации предизвикуваат значително непријатност.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате брадавици и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот дерматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Рак на кожата (појавување симптоми: 2 од 4)

Ракот на кожата е болест кај која почнува да се развива малигната туморска маса од клетките на кожата. Ракот на кожата, чии симптоми се јавуваат како резултат на изложеност на одредени фактори на ризик, може да се манифестира во неколку големи варијанти, како карцином на базалните клетки, карцином на сквамозен клетки, рак на кожата или меланом. Секоја од овие опции за рак на кожата се карактеризира со свои карактеристики, при што најопасниот вид е меланом.

...
Токсидермија (појавување на симптоми: 2 од 4)

Токсидермија, која исто така е дефинирана како токсичен алергиски дерматитис, е акутен тип на воспалителен процес, концентриран, како и секој вид на дерматитис, во рамките на кожата, а во овој олицетворение, мукозните мембрани исто така може да бидат засегнати. Токсидермија, чии симптоми се манифестираат како резултат на лезија направена од респираторниот тракт, алиментарен канал или воведување на иритант преку мускулите, кожата или вената, веројатно укажува на медицинската форма на болеста.

...
Ringworm (појавување симптоми: 2 од 4)

Ringworm е габична инфекција на кожата. Оваа болест, исто така позната како трихофитоза, е предизвикана од габични бактерии Microsporum или Trichophyton. Едно лице може да се зарази и од друго лице и од животно. Важно е да се спроведе третманот на болеста на време за да се спречи развојот на компликации.

...
Кератома (појавување симптоми: 2 од 4)

Кератома е бенигна формација на човечката кожа, во вид на плаки, спотови, нодули и слични израстоци. Неоплазмите се формираат како резултат на компактирање и кератинизација на клетките на епидермисот, поточно, на нејзиниот слој. Ограничувања на сексот, оваа болест нема. Се забележува дека кератомот на кожата најчесто се манифестира кај лица постари од 40 години, врвот на инциденцата е 50-65 години. Во некои случаи, сенилната кератома поминува самостојно, без дополнителен третман. Можеби преродба е во малигната формација.

...
Епителиома (појавување симптоми: 2 од 4)

Епителиомот е неоплазма која влијае на површината на горниот слој на кожата - епителот, поради што го добило ова име. Карактеристична карактеристика на болеста е дека има доста голем број на нејзини клинички опции. На сегодня причины подобных новообразований на коже остаются неизвестными, но клиницисты выделяют широкий спектр провоцирующих факторов. Основную группу риска составляют люди трудоспособного и пожилого возраста.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

дерматолог зема
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Авиамоторная, д. 41Б
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .