Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ксантома: симптоми и третман

Ксантома - главни симптоми:

Ксантома - е фокално таложење на холестеролот во ткивата на одредени внатрешни органи и на кожата. Всушност, тие се последица на нарушување на метаболизмот на мастите, кој е поделен на вродени и стекнати. Главната причина за формирање на такво нарушување е зголемената содржина на липиди во човечкото тело. Покрај тоа, голем број на патолошки состојби, особено дијабетес мелитус, може да предизвикаат болест.

Главен клинички знак е појавата на жолтеникави плаки или растење, кои најчесто се локализирани на лицето, како и на некои внатрешни органи. Вреди да се одбележи дека тие не даваат болка и непријатност.

Дијагнозата на болеста се базира на лабораториски тестови кои покажуваат нивоа на холестерол и липиди. Сепак, информациите добиени при темелно испитување на кожата се исто така многу важни.

Третманот на ксантоми мора да биде комплексен, затоа, вклучува нормализација на липидниот метаболизам преку употреба на лекови, како и хируршка ексцизија на тумори.

Етиологија

Самиот по себе, ксантомот на стомакот, кожата или тетивите не се смета за болест, но е клинички знак за одредени заболувања. Најчесто предизвикува формирање на такво образование може:

 • дијабетес мелитус ;
 • широк спектар на патологии на бубрезите;
 • Тојхлендер синдром;
 • трајната зависност од лоши навики, имено пиењето алкохолни пијалоци;
 • Бруков синдром;
 • воспаление на панкреасот;
 • опструкција на жолчниот канал;
 • тешка хирургија;
 • Лоренс синдром;
 • цироза или вирусно оштетување на овој орган.

Ксантомите може да се развијат кај деца во однос на позадината на вродени развојни абнормалности или структурата на одделот за транспорт на масти или холестерол.

Во некои ситуации, ова нарушување се дијагностицира кај постарите лица, што во оваа ситуација може да укаже на сосема нормален процес на стареење на телото.

Во секој случај, патогенезата е дека голема количина на липопротеини почнува да се акумулира во крвта, што доведува до промена на нејзините својства и состав. Наспроти позадината на формирање на специфични процеси, липидите можат да навлезат во клетките и на интерцелуларниот простор на кожата, тетивите и одредени органи. Во исто време, тие формираат кластери, кои всушност се ксантоми. Појавата на голем број такви плаки и нодули се нарекува ксантоматоза.

Класификација

Главната поделба на таквите тумори подразбира постоење на ксантоми во неколку форми кои се разликуваат по изглед, што е под влијание на етиолошките фактори. Така, емитираат:

 • Рамни ксантоми, исто така наречени xanthelasmas , се најчестиот тип на нарушување. Тие се карактеризираат со мека структура, заоблена форма и жолтеникава боја. Честопати се повеќекратни и локализирани во места на природни кожни склопки, особено на дланките и нозете. Таквата дијагноза многу често се дава на постари лица кои страдаат од прекумерна телесна тежина, атеросклероза или заболување на црниот дроб;
 • еруптивни ксантоми - посебна карактеристика е тоа што тие се појавуваат при ненадејно појавување на мали, рамни или полукружни жолтеникави папули, со јасни граници и меки на допир. Тие се повеќекратни и хаотични, т.е. се појавуваат на која било област на телото. Во случаи на папули се формираат спојувачки плаки. Џебовите на бутовите и задникот делуваат како центри на бројни исипи;
 • очните капаци - изразени во појавата на голем број жолтеникави плаки лоцирани на кожата околу органите на видот. Треба да се има на ум дека многу често кај луѓе со таква ксантелаза, содржината на липиди во крвта се чува во нормала;
 • туберозни ксантоми - во такви ситуации, плаките или јазлите се големи, во опсег од 1 до 5 сантиметри. Тие, исто така, имаат жолта или кафеава нијанса. Главната содржина на нодули - холестерол, а не супстанција како триглицериди, како и во сите други случаи. На телото, тие можат да се формираат на задникот, колената и лактите, како и на прстите;
 • тетивните ксантоми - тетивите на прстите на горните и долните екстремитети или Ахиловата тетива се сметаат за најчести локации на локализација. Однадвор, тие личат на густа формација. Вреди да се забележи дека тие се движат истовремено со тетивите за време на флексија или проширување на зглобовите;
 • Желудни ксантоми се масни лезии кои се бенигни тумори. Најчесто се јавуваат кај постари лица;
 • Ксантогрануломите се наоѓаат само на горната половина од телото, во скалпот, како и на лицето. Тие имаат форма на мали ерупции, чиишто количини се движат од 1 милиметар до 2 сантиметри. Тие се хемисферични во облик, ретко рамен, имаат жолта мазна површина и мека текстура. Карактеристичната карактеристика е дека тие можат да исчезнат без терапија;
 • Дисеминираните ксантоми се најреткиот вид на плака, чиишто причини остануваат сосема нејасни. Во големина тие не го надминуваат грашокот, честопати повеќе, а исто така имаат и црвено-кафеава или портокалова боја.
Ксантоми на очните капаци

Рамни ксантоми - xanthelasma, имаат своја класификација и се поделени на:

 • интертуринозни - ова се јасно разграничени црвено-жолти фоки. Често се развива со појава на наследна хиперхолестеролемија;
 • дифузни се повеќе жолтеникави плакети кои не се ограничени едни од други. Често се среќава кај пациенти кои страдаат од лимфом и мултипен миелом, леукемија и нормолипидемија, како и од парапротеинемија. Понекогаш овие јазли делуваат како прва клиничка манифестација која се појавува многу порано од специфичните симптоми на одредена болест.

Бидејќи кожата ксантоми се јавува на позадината на нарушувањата на липидниот метаболизам, вреди да се забележи неколку варијанти на такво отстапување:

 • Тип 1 - откриено е зголемено ниво на триглицериди и хиломикрони. Често се развиваат еруптивни рамни ксантоми;
 • Тип 2 - постои зголемување на концентрацијата на липопротеините со ниска густина и холестеролот. Се сметаат најкарактеристичните ксантоми на тетивите;
 • Тип 3 - за време на лабораториските студии, забележано е присуство на бета-липопротеини, различни триглицериди и холестерол. Се изразува во рамни ксантоми;
 • 4-тиот тип - се карактеризира со исклучително висока концентрација на триглицериди и липопротеини, што се јавува во однос на нивото на нормалните нивоа на холестерол. Во такви ситуации се формираат еруптивни и туберозни ксантоми;
 • Тип 5 - оваа дијагноза се прави на покачено ниво на хиломикрони, триглицериди и липопротеини. Карактеристична особина е повеќе еруптивни ксантоми.

Врз основа на етиолошките фактори, таквата повреда е примарна и секундарна.

Симптоматологија

Покрај главните клинички знаци - појавата на јазли, дамки и плаки од различни големини и нијанси, симптоматската слика може исто така да ги содржи следните манифестации:

 • чистење на кожата во местата на формирање на ксантоми или ксантелазми;
 • мал пруритус;
 • блага болка во стомакот.

Таквите знаци се појавуваат кај возрасни и деца.

Во случај на формирање на такви неоплазми во однос на позадината на појавата на други патологии, симптомите на основната болест, кои дејствувале како провокатор за нарушување на метаболизмот на мастите, секогаш се додаваат на главната клиничка слика.

Дијагностика

Ксантома има прилично изразени и специфични симптоми, поради што практично нема проблеми во процесот на утврдување на точна дијагноза.

Примарна дијагноза вклучува голем број на активности кои директно ги изведува дерматологот. Тие вклучуваат:

 • проучување на историјата на болеста - за да се утврди најкарактеристичниот патолошки предиспонирачки фактор за одредена личност;
 • запознавање со историјата на животот;
 • темелно испитување на кожата на пациентот;
 • Детално истражување на пациентот - да се состави комплетна клиничка слика за текот на болеста.

Лабораториските тестови се ограничени на спроведување на вакви тестови:

 • општ клинички тест за крв;
 • крвна биохемија;
 • липиден профил.

Се презентираат инструментални процедури:

 • фиброгастроскопија - да се идентификуваат ксантоми на желудникот;
 • биопсија на кожата на ксантома.
Фиброгастроскопија

Таквото пореметување мора да се разликува од:

 • хистиоцитоза Х;
 • еластична псевдоксантомија;
 • ретикулохистиоцитома.

Третман

За лекување на оваа болест се зема со помош на:

 • употреба на лекови;
 • елиминирање на основната болест;
 • усогласеност со штетна исхрана со ниска содржина на липиди;
 • минимално инвазивни процедури со цел отстранување на ксантоми.

Терапијата со лекови вклучува земање:

 • анти-атеросклеротични супстанции;
 • препарати на никотинска киселина;
 • секвестранти на жолчна киселина;
 • статини;
 • антиоксиданти;
 • витамински комплекси.

Ксантомусот на очните капаци или било која друга локализација може да биде квалитативно и брзо намален со спроведување на следниве постапки:

 • cryodestruction;
 • ласерски cautery;
 • електрокоагулација.

Ксантомот во желудникот се отстранува со ендоскопска или отворена операција.

Нема други начини да се ослободите од таквите неоплазми.

Превенција и прогноза

Со цел да се избегне развојот на ксантоми или ксантоматоза, се користат овие едноставни превентивни мерки:

 • целосна елиминација на зависности;
 • правилна и целосна исхрана;
 • контрола на тежината;
 • навремено откривање и лекување на патологии кои можат да предизвикаат нарушувања на липидниот метаболизам;
 • редовен премин на целосен рутински преглед на клиниката.

Прогнозата на ова нарушување директно зависи од етиолошкиот фактор. Ова се должи на фактот дека во некои случаи ксантомите може да исчезнат самостојно, додека кај други тие доведуваат до такви компликации како атеросклероза на коронарни или церебрални крвни садови, срцеви дефекти и зголемување на големината на црниот дроб. Сепак, најчесто опасноста од болеста лежи во нејзините чести рецидиви. Покрај тоа, пациентите не треба да заборават на можните форми на компликации на основната болест. Често, покрај козметичките непријатности, ксантомите не предизвикуваат никаква друга непријатност, што ја прави прогнозата за болеста поволна.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Ксантоми и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: дерматолог , општ лекар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Парапсоријаза (појавување симптоми: 3 од 8)

Парапсоријаза е болест на кожата која се карактеризира со хроничен тек. Лекарите се однесуваат на овој термин како специфична дерматоза, која во исто време ги комбинира симптомите на рамен црвен лишај, розово лишај, обична псоријаза и себороична егзема. Однадвор, болеста се манифестира со појава на црвени дамки или папули со нејасни граници.

...
Сува себореа (појавување на симптоми: 3 од 8)

Сува себореа - е последица на недоволна активност на лојните жлезди. Сепак, продолжувањето на поткожното масно ткиво продолжува, само што има повискузна конзистентност, поради што во голема мера е попречено од процесот на неговото поминување низ каналите на жлездите.

...
Фоликуларна кератоза (појавување симптоми: 3 од 8)

Фоликуларната кератоза (син пилорична кератоза, гускачки испакнатини, дискератоза, црвена или питиријаза верзиколор) е раширена дерматолошка болест која не е предизвикана од воспаление. Може да се развие и кај деца и кај возрасни.

...
Атопичен дерматитис (појавување симптоми: 2 од 8)

Атопичен дерматитис е хронична болест која се развива кај луѓе од различни возрасни групи кои се склони кон атопија. Многу луѓе збунуваат алергии и оваа болест. Но, тие имаат значителни разлики, особено во патогенезата на развојот и кај симптомите. Во некои клинички случаи, предиспозицијата за развојот на човечкиот организам на атопичен дерматитис е проследена со одреден ризик за развој на други атопични патологии, на пример, поллиноза или бронхијална астма.

...
Ringworm (појавување симптоми: 2 од 8)

Ringworm е габична инфекција на кожата. Оваа болест, исто така позната како трихофитоза, е предизвикана од габични бактерии Microsporum или Trichophyton. Едно лице може да се зарази и од друго лице и од животно. Важно е да се спроведе третманот на болеста на време за да се спречи развојот на компликации.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

дерматолог зема
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Rossoshanskaya, 4, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .