Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Меланом: Симптоми и третман

Меланом - главните симптоми:

Меланомот е специфичен тип на малигнен тумор кој се формира на кожата, а оваа формација се развива од меланинските меланоцити на клетките на кожата. Меланомот, чиишто симптоми може да се манифестираат кај пациенти на која било возраст (адолесцент), неодамна стана прилично честа болест, често фатална, но нејзиното откривање во раните фази не ја исклучува можноста за лекување.

Општ опис

Меланомот е само еден од видовите на постоечки патологии на кожата на рак. Епидемиологијата на оваа болест во земјите од Централна Европа во рамките на прегледот на годишните показатели одговара на односот од 10 случаи на појава на 100.000 жители. За истиот број на луѓе во јужните држави во Америка и во Австрија, инциденцата е малку повисока и изнесува околу 37-45 случаи.

Податоците од една од клиниките во Берлин покажуваат дека во просек во Германија околу 14 илјади случаи на оваа болест се дијагностицираат секоја година, а односот на инциденцата на случаи укажува дека тука жените се поподложни на тоа - 6000 случаи се јавуваат кај мажи, 8000 - за жени. Смртноста од меланомот во овој случај се определува со 2 илјади случаи на болеста, што, пак, одредува приближно 1% од целокупното разгледување на морталитетот за рак.

Повеќето пациенти со меланом се пациенти постари од 70 години. Како што беше првично забележано, меланомот неодамна стана прилично честа болест, особено има информации дека во изминатите педесет години стапката на глобална инциденца се зголемила за 600%.

Претежно меланомот е концентриран во регионот на трупот и екстремитетите кај лица чиј тип на кожа му припаѓа на Источна Европа. Симптомите на меланом се најчесто забележани кај блондинки и црвенокоси пациенти со зелени, сиви или сини очи, како и со розеви пеги. Во прилог на генотипот, присуството на атипични молови и неви (вродени пигментни точки) се разликуваат како предиспонирачки фактори. Особено, nevi стануваат предиспонирачка позадина за развој на меланом кога се повторно повредени, како и се наоѓаат во задниот дел, ногата, рамениот појас и отворените делови на телото. Значително поопасни се оние меланоми кои се развиваат на позадината на стекната пигментација, односно кога се појавуваат спотови кај пациенти од групата на зрела возраст. Изложеноста на ултравиолетово зрачење, меланозата на Дубре, наследноста и Xeroderma pigmentosa, присуството на повеќе од 50 молови, значителен број на пеги (вклучувајќи го и нивното брзо формирање) исто така се сметаат за фактори на ризик.

И покрај претходно забележаната предиспозиција за развојот на меланомот кај белокожи лица, треба да се има на ум дека оваа болест може да се развие кај лице кое припаѓа на која било раса и која било боја на кожата, т.е. меланомот не е ограничен само на оштетување на лицата со бела кожа.

Исто така, треба да се забележи дека влакнените неви никогаш не станат малигни, односно, ако, при разгледување на формирањето на туморот на пигментот, растот на косата е откриен, тогаш тоа не треба да се смета за малигна.

Меланомот се појавува не само на претходно формирани стари места, туку и на здрава кожа. Меланомот кај жените главно се фокусира на долните екстремитети, додека мажите имаат тенденција да развиваат меланом главно на телото (особено често на грбот). Типични области на формирање на тумор се оние области кои се најмногу подложни на изложување на ултравиолетово зрачење. Сепак, во исто време, таквите области не се исклучуваат, на кои ултравиолетовото зрачење речиси е невозможно да се добие, особено тоа е интердигитален простор, хранопроводот, стапалата на нозете. Инциденцата на меланом кај доенчињата и децата е можна само како најредок исклучок, предиспонирачки фактор за развој на патолошкиот процес во овој случај станува трансфер на изгореници пред нив.

Постојат, исто така, одредени разлики во степенот на "малигнитет" на болеста која се разгледува, тука ја подразбираме брзината на развој на меланом. Соодветно на тоа, брза болест се разгледува во случај на нејзин развој во период од неколку месеци според шемата "дијагноза е смртоносна" и долгорочна - со курс во комбинација со соодветна терапија во период од 5 години или повеќе.

Како многу подмолно манифестација на меланом се утврдува со рано формирање на метастази, што се јавува кај одредени органи во телото, поради што смртта може подоцна да се појави кај пациентот. Најчесто срцето, кожата, белите дробови, црниот дроб, мозокот и коските на коските се погодени од метастази. Меланомите кои не се шират подалеку од базалната мембрана во клетките на кожата (т.е. слојот лоциран помеѓу епидермисот и дермисот) го одредуваат практичното исклучување на ризикот од метастази.

Што се однесува до видовите на меланом, како и зачестеноста на нивното појавување, тука нивната класификација е како што следува:

  • Меланомот е површински се шири - се карактеризира со бавен раст, фреквенцијата на појавата е најголема, изнесува 47%;
  • Нодуларен меланом (нодуларен) - кој се карактеризира со сопствен брз раст, фреквенцијата на појавата е малку инфериорна во однос на претходната форма, дефинирајќи стапка од 39%;
  • Лентиго периферни - инциденцата е 6%, оваа форма на болеста е дефинирана како преканцерозна (или преканцезна, односно патолошка состојба во која ткивото се менува, како самиот процес, на редовниот начин му претходи рак и долгорочното постоење на болеста во оваа форма степен на веројатност води до нејзина транзиција кон рак).
  • Амеланотичен меланом (acral melanoma) - ретко се дијагностицира, подрачјето на концентрација во овој случај е концентрирано во рамнината и на палмираните површини.

Меланом на кожа: Симптоми

Пред да преминеме кон подетално испитување на процесите и симптомите поврзани со текот на болеста, да ги истакнеме тие основни знаци на меланом, поради што е можно рано да го препознаеме, постојат пет:

  • асиметрија на образование (неправилност на неговата форма);
  • хетерогеност на формирање на бои: на некои места туморот е темно, во некоја светлина, а во некои случаи може да се комбинира со речиси црни области;
  • работ на формирањето на туморот е лачен и нерамномерен, неопределен, може да има засеци;
  • дијаметарот на формирањето на туморот е 5 mm или повеќе;
  • Карактеристика на локацијата на формирањето на туморот е тоа што таа е во благо покачена положба во споредба со нивото на површината на кожата (повеќе од 1 мм).
Главни симптоми на меланом

Околу 70% од случаите развиваат меланом од невус (крт), главно што веќе го забележавме, се фокусира на екстремитетите, вратот и главата. Кај мажите, градниот кош и грбот, како и горните екстремитети, се поподложни на појавата на овој тип тумор, кај жените - долните екстремитети и градите. Најголема опасност е епидермалниот (или граничен) невус, кој главно се јавува кај мажи во кожата на скротумот, стапалата или дланките. Како главни знаци на малигнитет на процесот, постои зголемување на големината, промена на бојата (слабеење или интензивирање на бојата), појава на крварење и инфилтрација на кожата (сатурација со специфична супстанција) во средината на невусот и под неговата основа.

Надворешно, меланомот личи на туморскиот јазол од густ вид, неговата боја може да биде црна или чеша, во некои случаи со сина нијанса. Меланомите без бои се поретко формирани, според дефиницијата, може да се сфати дека нема пигмент, тие имаат розова боја. Во однос на големината, може да се разликува дијаметар во опсег од 0,5-3 см. Во чести случаи, формирањето на тумор има еродирана површина на крварење и малку компактирана база. Секој од овие симптоми ви овозможува да направите примарната независна дијагноза преку рутински преглед (но неопходно е да користите лупа за тоа).

Како дел од текот на раните фази на болеста, малигниот тумор е навидум поштетен отколку во понатамошните фази, па затоа може да се разликува од пигментиран невус од бениген тип со доволно искуство.

Да се ​​задржиме на трите главни заеднички форми на меланом што претходно ги идентификувавме, или подобро, на нивните карактеристики. Особено, ние сме заинтересирани за површинска ширење на форма на меланом, нодуларен (нодуларен) меланом, како и малигни литиго.

Малигниот lentigo се карактеризира со времетраењето на текот на фазата на сопствениот хоризонтален раст, утврден во временски интервал од 5 до 20 години, а во некои случаи дури и подолго. Типични случаи на проток се забележуваат кај постарите лица во областа на отворените површини на кожата на вратот и лицето, на кои се појавуваат плакети или кафеави црни дамки.

Површинскиот меланом се развива кај пациенти со помлада возрасна група (во овој случај, нивната просечна возраст е 44 години). Што се однесува до областа на развојот на формирањето на туморот, постои иста фреквенција на појава кај отворени површини на кожата и во затворен простор. Кај жените, главно се погодени долните екстремитети, а кај мажите, горниот дел од грбот е засегнат. Плочката за формирање има неправилна конфигурација, контурата е извалкана, постојат дисколорации и регресија на џебовите, бојата е мозаичен, на површината се појавува кератоза (состојба на задебелување на слојот на епидермисот). По неколку години (околу 4-5), на плочата се формира јазол, што укажува на транзиција на процесот од хоризонтална во вертикална.

Меланомот нодуларен делува како најагресивен тип на развој на тумор. Просечната возраст на пациенти со овој вид на образование е 53 години, во однос на предиспозицијата според родот, соодносот е 60:40 (машки / женски). Најчесто процесот на локализација се фокусира на кожата на грбот, главата и вратот, како и екстремитетите. Јазолот расте доста брзо, пациентите забележуваат такви промени во него во период од неколку месеци, придружени со зголемување на формирањето на улцерации и негово целосно крварење.

Како директна последица на употребата на нерадикални мерки во третманот на меланом се релапси. Таквите случаи честопати се придружени со идентификација на далечен тип на метастази, кој се јавува паралелно со откривање на релапс, а понекогаш и пред нејзиното појавување. Ексклузивен хемотераписки третман се користи во ситуации со вообичаени форми на болеста, со значење на далечни метастази. Особено се користат комбинирани опции за лекување со употреба на лекови против рак, што ја одредува можноста за регресија на тумори во редот до 40% од случаите.

Форми на манифестација на меланом (слика 1)
Форми на манифестација на меланом (слика 2)

Меланом: метастази

Малигната меланома е склона кон прилично изразена метастаза, а не само од лимфоген, туку и од хематоген. Како што веќе забележавме, мозокот, црниот дроб, белите дробови и срцето се главно засегнати. Покрај тоа, често се јавува дисеминација (ширење) на туморски нодули по кожата на трупот или екстремитетот.

Не е исклучена опцијата во која третманот на пациентот за помош на специјалист се јавува единствено врз основа на вистинското зголемување на лимфните јазли на која било област. Во меѓувреме, внимателно истражување во таков случај може да се утврди дека пред извесно време, на пример, тој, како постигнување на соодветниот козметички ефект, отстрани брадавица. Таквата "брадавица", всушност, се покажа како меланом, што подоцна беше потврдено со резултатите од хистолошко испитување на лимфните јазли.

Меланом на окото: симптоми

Меланомот, покрај кожните лезии, е исто така доста честа патологија на очите, во која се манифестира како примарна форма на тумор. Главните симптоми на меланомот на окото се појавата на фотопсии, прогресивни скотома и оштетен вид.

Особено фотооппозициите се таква патолошка состојба во која се појавуваат искрни искри, блескави точки, "блесоци на светлината" и боите во полето на гледање. Што се однесува до таквата манифестација како скотома, таа е слепа област со ограничен вид што се појавува во полето на гледање, субјективно се перцепира од страна на пациентите како темна точка (во овој случај тоа е позитивен скотома) или воопшто не се перцепира (негативно од скотома). Идентификацијата на скотомите во негативна верзија е можна само кога се спроведуваат специјални истражувачки техники.

Често малата големина на меланом ја одредува тешкотијата при диференцијација со пигментиран невус, концентриран во регионот на васкуларната око-мембрана.

За да се утврди растот на формирањето на туморот е потребно да се спроведат повторени студии. Што се однесува до општо прифатените тактики во третманот, не постои за меланом на окото. Окуларна енуклеација и локална ресекција, како и радиотерапија се изведуваат.

Меланом: фази

Текот на меланом е одреден од одредена фаза, која одговара на специфичен момент на состојбата на пациентот, има пет од нив: нулта фаза, фаза I, II, III и IV. Нултата фаза овозможува да се одредат туморските клетки исклучиво во рамките на надворешниот клеточен слој, нивното ртење во длабоките ткива не се јавува во оваа фаза.

Фаза I ја одредува големината на туморската маса во границите не поголеми од еден милиметар, епидермисот (т.е. кожата од надвор) е често покриена со улцерации. Во меѓувреме, улцерациите, исто така, не можат да се појават, дебелината на туморот може да достигне околу два милиметри во дебелина, лимфните јазли кои се наоѓаат во близина на патолошкиот процес, не се зафатени со клетки на меланом.

Формирањето на туморот на туморот во меланом го одредува големината на не помалку од милиметар во дебелина или 1-2 милиметри дебелина со појава на карактеристични улцерации. Туморските формации, чија дебелина надминува два милиметра, со можна улцерација на нивната површина или со површина без чирови, исто така, припаѓаат на оваа фаза. Во оваа фаза, меланомот во која било од овие опции не се однесува на лимфните јазли лоцирани во непосредна близина на него.

Следната фаза III е придружена со оштетување на патолошкиот процес на блиските ткива, а исто така, студијата открива присуство на туморски клетки во еден лимфен јазол или во поголем број од нив, зафатените лимфни јазли се исто така лоцирани во непосредна близина на погодената површина на кожата. Можноста за појава на клетки од меланом што излегуваат надвор од границите на примарен фокус не се исклучени, но лимфните јазли не се засегнати.

Кај фаза IV на прогресија на болеста, карактеристично е ширењето на туморските клетки во лимфните јазли, како и на соседните органи и оние делови од кожата кои се наоѓаат понатаму, надвор од границите на меланомот.

Како што веќе напоменавме, повторувањето на болеста не е исклучено, дури и со правилно дефиниран и извршен третман. Патолошкиот процес може да се врати во подрачјето што претходно беше засегнато и може да се формира во тој дел од телото што не беше поврзано со поранешниот тек на процесот.

Меланом: прогноза на фаза

Во овој случај, клиничката фаза што одговара на текот на меланомот во времето на дијагнозата се смета за најважен фактор. Во однос на опстанокот во фазите I и II, во кој туморот е концентриран во границите на примарен фокус, стапката на преживување во наредните пет години е околу 85%. Во случај на фаза III на текот на болеста, во која се јавуваат метастази во регионалните лимфни јазли, стапката на преживување за наведениот 5-годишен период е намалена на 50% со лезија на еден лимфен јазол и околу 20% со појава на неколку лимфни јазли. В рамках рассмотрения IV стадии, сопровождающейся отдаленным метастазированием, выживаемость на срок ближайших пяти лет составляет не более 5%.

Положительным моментом в общей картине заболевания, непосредственным образом связанным с прогнозами по нему, является то, что в большинстве случаев меланома выявляется в период I и II стадии. Прогноз в данном случае определяется исходя из толщины опухолевого образования, потому как именно толщина указывает на массу, актуальную для опухоли, масса же опухоли определяет вероятность последующего возможного метастазирования.

При толщине опухолевого образования в пределах не более 0,75 мм определяется прогноз успешного излечения за счет хирургического вмешательства, что касается выживаемости в пределах стандартно рассматриваемого срока в 5 лет, то здесь она актуальна в 96-99% случаев. Ориентировочно на сегодняшний день можно указать, что примерно в 40% случаев заболеваемости у больных выявляется опухолевое образование в пределах его толщины до 1 мм, при этом сами больные в таком случае определены в группу так называемого низкого риска. У тех больных, у которых проявляются метастазы, гистологическое исследование первичного опухолевого образования определяет либо его вертикальный рост, либо спонтанное регрессирование.

При толщине меланомы свыше 3,64 мм происходит метастазирование практически в 60% случаев, подобное течение влечет за собой летальный исход для больного. В большинстве случаев опухоли, располагающие подобными размерами, значительным образом выделяются на общем фоне кожного покрова, заметно возвышаясь над ним.

В целом прогноз напрямую зависит от того, где конкретно расположена опухоль. Так, наиболее благоприятный характер прогноза определяется при локализации опухолевого образования в области голеней и предплечий, неблагоприятный прогноз, в свою очередь, определен при его локализации в области стоп, кистей, волосистой части головы, а также слизистых.

Имеется на этот счет и определенная тенденция по части половой принадлежности. Так, I и II стадии характеризуются лучшим прогнозом для женщин, чем для мужчин. В некоторой мере эта тенденция связана с тем, что преимущественно опухоль у женщин локализуется в области голеней, где ее проще обнаружить при самостоятельном осмотре, что, в свою очередь, делает возможным и последующее лечение в период ранних стадий, при котором прогноз имеет такой благоприятный характер.

При рассмотрении прогноза по меланоме для пожилых пациентов, можно выделить, что здесь он носит менее благоприятный характер, объясняется это поздним выявлением опухоли, а также высокой подверженностью пожилых мужчин акральной лентигинозной меланоме.

Прогноз относительно рецидивирования заболевания основывается на общей статистике, в соответствии с которой порядка 15% случаев рецидивов появляется спустя более пяти лет с момента удаления опухолевого образования. Основная закономерность здесь заключается в следующем: чем толще размеры опухоли, тем она быстрее подлежит последующему рецидивированию.

В качестве неблагоприятных факторов для прогноза в период I и II стадий выделяют такие факторы, как изъязвление опухолевого образования, повышенная митотическая активность, а также формирование сателлитов (своеобразные островки из опухолевых клеток, в диаметре достигающие размеров от 0,05 мм и более). Последние сосредотачиваются за пределами основного очага опухоли, в рамках сетчатого слоя дермы либо в подкожной клетчатке. Также сателлиты в большинстве случаев меланомы возникают вместе с микрометастазами, направленными к регионарным лимфоузлам.

Меланома I и II стадии также может быть спрогнозирована в своем течении и посредством применения другого метода – метода сопоставления гистологических критериев Кларка. I уровень инвазии в соответствии с системой критериев Кларка определяет расположение опухолевого образования в пределах слоя эпидермиса, II уровень инвазии указывает на прорастание опухоли в дерму (сосочковый слой), III уровень определяет достижение границы опухолью между сетчатым и сосочковым слоем дермы, IV указывает на ее прорастание в сетчатый слой, V определяет ее проникновение непосредственно в подкожную клетчатку. Соответственно каждому из перечисленных уровней выживаемость составляет 100 и 95%, 82 и 71%, а также 49% (для последнего варианта).

Сравнение обычной родинки и меланомы

Дијагностицирање

В диагностировании меланомы, помимо стандартного осмотра посредством использования для этой цели увеличительного стекла, применяется также радиоизотопное исследование, в котором выявление повышенного количества в опухолевом образовании фосфора указывает на то, что оно является злокачественным. При раке кожи обычно в диагностике этого заболевания применяется метод биопсии или пункции, однако, при меланоме подобное вмешательство необходимо исключить, ведь даже малейшее воздействие может определить собой травму, а это, в свою очередь, может привести к бурной генерализации патологического течения процесса.

Учитывая указанные условия, единственным методом для уточнения диагноза становится цитологическое исследование, при котором изучается отпечаток с поверхности опухоли в случае с актуальным для нее изъязвлением. Остальные случаи течения патологического процесса подразумевают диагностирование заболевания лишь на основании клинических проявлений.

В сборе анамнеза особая заинтересованность направлена на симптоматику, характерную для метастазов (общее недомогание, боль в суставах, ухудшение зрения, головная боль, потеря веса). Дополнительно исключить или подтвердить наличие метастаз к внутренним органам позволяет использование таких методов как УЗИ, КТ и рентгенография. Завершив общее обследование на предмет актуальности меланомы, переходят к определению ее стадии и соответствующему назначению лечения.

Лечение меланомы

В лечении меланом применяется два варианта методов, это только метод хирургический и метод комбинированный. Комбинированный метод считается в наибольшей мере обоснованным, потому как после проведения облучения производится удаление опухолевого образования абластично. В рамках первого этапа такого лечения применяется метод близкофокусного рентгенологического воздействия на опухоль, после чего, до момента наступления лучевой реакции (2-3 день после завершения воздействия) либо после ее затихания выполняется ее широкополосное иссечение при захвате нескольких сантиметров здоровой кожи. Раневой дефект, возникающий при этом, подлежит кожной пластике.

Учитывая то, что злокачественная меланома характеризуется быстрым своим переходом к метастазированию к лимфоузлам, находящимся поблизости, необходимо произвести удаление регионарных лимфоузлов даже при отсутствии их увеличения как такового. Если же лимфоузлы увеличены и имеется подозрение на метастазирование, то тогда производится предварительное облучение их посредством применения мер дистанционного типа гамма-терапии. В течение последних лет достаточно часто стал применяться комплексный подход к лечению, основанный на дополнении лучевого и хирургического метода процедурами химиотерапии.

Следует учитывать, что при наличии невусов и в частности при любых изменениях, с ними связанными, будь то изменение цвета, появление изъязвлений, увеличение в размерах или кровоточивость, важно немедленно принять меры, которые в таком случае сводятся к хирургическому вмешательству. Также отметим, что III и IV стадии меланомы сегодня являются неизлечимыми, потому, учитывая это, основными мерами в борьбе с ней является профилактика и ранняя диагностика. В случае появления симптомов, указывающих на меланому необходимо обратиться к онкологу и дерматологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Меланома и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: онколог , дерматолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Острый лейкоз (совпадающих симптомов: 4 из 10)

Акутната леукемија е опасна форма на рак што влијае на лимфоцитите, кои се акумулираат првенствено во коскената срж и циркулаторниот систем. Оваа болест е тешко да се излечи, често фатална, во многу случаи само трансплантација на коскена срж може да биде спас. За среќа, болеста е доста ретка, секоја година нема повеќе од 35 случаи на инфекција на 1 милион население. Кој почесто се соочува со таква непријатна дијагноза на деца или возрасни?

...
Лимфома (совпадающих симптомов: 4 из 10)

Лимфомот не е една специфична болест. Ова е цела група на хематолошки нарушувања кои сериозно влијаат на лимфното ткиво. Бидејќи овој тип на ткиво се наоѓа речиси низ целото човечко тело, малигната патологија може да се формира во која било област. Можни оштетувања дури и на внатрешните органи.

...
Лимфаденопатия (совпадающих симптомов: 4 из 10)

Лимфаденопатия — это состояние, при котором увеличиваются в размерах лимфоузлы. Такие патологические изменения свидетельствуют о тяжёлом заболевании, которое прогрессирует в организме (нередко онкологического характера). Для постановки точного диагноза требуется проведение нескольких лабораторных и инструментальных анализов. Лимфаденопатия может образоваться в любой части тела и поражает даже внутренние органы.

...
Опухоль средостения (совпадающих симптомов: 4 из 10)

Опухоль средостения – это новообразование в медиастинальном пространстве грудной клетки, которое может быть различным по морфологическому строению. Бенигна неоплазми често се дијагностицира, но за секој трет пациент има онкологија.

...
Аскаридоз у детей (совпадающих симптомов: 4 из 10)

Аскаријазата кај децата е патологија поврзана со паразитски болести, што најчесто се дијагностицира кај децата. Во повеќето случаи, болеста се среќава кај бебиња кои не поминале 5 години. Провокатор на болеста е хелминтот, имено човековиот циркумбар (лат. Ascaris lumbricoides). Паразитот може да навлезе во детскиот организам на неколку начини, но најчестиот механизам на пренесување е контактниот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

онколог зема
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
дерматолог зема
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Авиамоторная, 41Б
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .