Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Гангрена на долниот екстремитет: симптоми и третман

Гангрена на долните екстремитети - главните симптоми:

Ганглината на долниот крај е опасна болест која во повеќето случаи има лоша прогноза. За секој трет пациент умира од оштетување и некроза на ткивата, а секои 2 се оневозможени.

Патологијата не е независна болест, но секогаш, независно од видот, се формира против позадината на друга болест. Причините може да бидат дијабетес , Рејноова болест , атеросклероза и други патолошки процеси.

Симптомите на гангрена се доста специфични и изразени, што ги тера луѓето брзо да бараат квалификувана помош. Главните знаци вклучуваат слабост на екстремитетите, чувство на "goosebumps" на кожата, бледило на кожата и ладење на ногата.

Точна дијагноза може да се направи врз основа на објективен преглед, лабораториски испитувања и инструментален преглед. Покрај тоа, дијагностиката е поедноставена поради карактеристични симптоми.

Третманот на болеста е секогаш хируршки - обемот на операцијата може да варира од отстранување на погодените ткива (ако е можно да се спаси ногата) или ампутација на долната нога.

Меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија на нога гангрена идентификуваше неколку шифри кои се разликуваат во форма на својот тек. Типот на гас има код според ICD-10 - A48.0, сува или влажна - R-02. Гангрена на долните екстремитети со дијабетес мелитус - Е10-Е14 и формирана со атеросклероза - I70.2.

Етиологија

И покрај фактот дека ваквата болест во наше време се смета за ретка кај лекарите, причините за гангрена се разновидни и бројни. Најчесто како провоцирачки фактор се:

 • голема траума на сврзното ткиво или 'рскавица;
 • длабоки изгореници;
 • продолжен ефект на нозете на ниски температури;
 • моќен електричен шок или оштетување на молња;
 • влијанието на хемиските реагенси, на пример, кисели, алкални или други агресивни супстанции;
 • рани од нож или прострелна рана;
 • формирање на трофични чиреви , кои често се резултат на проширени вени на нозете;
 • дробење на сврзно ткиво или коски;
 • кревети ;
 • вибрациона болест;
 • развојот на инфективен процес против позадината на влијанието на патогената или опортунистичката микрофлора - ова вклучува стрептококи и ентерококи , Staphylococcus aureus и Escherichia, и клостридија;
 • текот на атеросклероза или дијабетес мелитус;
 • Рејноова болест;
 • патологии на кардиоваскуларниот систем, особено срцева слабост , формирање на крвни згрутчувања, исхемија или емболија ;
 • уништувачки ендартеритис ;
 • полиневропатија ;
 • штипкање на хернијата формирана во областа на препоните;
 • наметнување на тесни завои, турникета или други медицински манипулации што доведуваат до силно стегање на крвните садови;
 • широк спектар на оштетувања на садовите на долните екстремитети.

Како предиспонирачки фактори кои ги зголемуваат ризиците од појава на мртвото ткиво на кожата на нозете, се:

 • остри флуктуации во телесната тежина - неговото множество или намалување;
 • присуство во историјата на анемија ;
 • болести на ендокриниот систем;
 • недостаток на витамини во човечкото тело;
 • неуспех на имунолошкиот систем;
 • текот на хронични заразни болести;
 • малигна артериска хипертензија ;
 • продолжен пост;
 • метаболички нарушувања;
 • интоксикација или дехидрација .

Без оглед на влијанието на една или друга причина на гангрена на долните екстремитети, во секој случај, постои повреда на процесот на циркулација на крвта.

Класификација

Врз основа на кој сегмент на ногата влијае, болеста е поделена на:

 • гангрена се шири низ целата должина на ногата;
 • нога гангрена;
 • гангрена на прстите;
 • гангрена на ноктите.

Во зависност од етиолошкиот фактор постои:

 • исхемична гангрена;
 • токсична гангрена;
 • инфективна гангрена;
 • токсична гангрена;
 • алергиска гангрена;
 • анаеробна гангрена;
 • болничка гангрена предизвикана од операција.

Видови на гангрена на клиничкиот тек:

 • сува - формирана на позадината на долгорочните нарушувања на процесот на циркулација на крвта под асептични услови, односно, без појава на инфекции. Најчесто влијае и на екстремитетите. Вреди да се одбележи дека сувата гангрена на долните екстремитети многу ретко го загрозува човечкиот живот - опасноста се јавува само за време на секундарната инфекција;
 • гас - една причина за настанување - присуство на длабока рана во која патолошки микроорганизми продираат и имаат негативно влијание;
 • влажна гангрена е секогаш неповолна прогноза. Ова се должи на фактот дека патолошкиот процес секогаш е проследен со инфекции.

Во случај на лезии на нозете, тип 1 и 3 се најчести.

Сушата гангрена ги има следниве фази на прогресија:

 • нарушувања на циркулацијата;
 • ткивна некроза;
 • формирање на воспалителен ролери;
 • мумификација;
 • развој на гнилостни процеси;
 • ампутација.

Влажната гангрена на долните екстремитети како што се развива поминува низ следните фази:

 • нагло прекинување на снабдувањето со крв;
 • брза ткивна некроза, понекогаш фулминантна;
 • распаѓање или гниење на мртво ткиво;
 • пенетрација на токсини во крвта;
 • дисфункција на многу органи и системи, до и вклучувајќи повеќекратно откажување на органите .

Фази на формирање на дијабетична нога :

 • тежок чешање;
 • нарушување на интегритетот на кожата;
 • појава на исхемична зона без воспаление;
 • додавање на воспалителниот процес;
 • појава на фокуси на некроза;
 • гангрена

Симптоматологија

Секоја од варијантите на текот на болеста има свои карактеристични клинички манифестации, кои клиничарот привлекува внимание за време на дијагностичките активности.

Првите знаци на зародишната сувостна гангрена се претставени:

 • делумна или целосна загуба на осетливоста на кожата на надворешни стимули;
 • намалување на мускулно-скелетната активност;
 • бледило и сувост на кожата во лезијата;
 • губење на косата на болна нога;
 • гуска испакнатини на кожата;
 • грчеви ноќе;
 • гори во погодените области;
 • бледа кожа;
 • замор при одење;
 • појава на болка.

Доколку, во случај на појава на такви симптоми, не се изврши третман, тогаш клиничката слика ќе се додаде:

 • финална ткивна некроза;
 • комплетна загуба на сензација;
 • недостаток на пулсација;
 • брчки на кожата;
 • постојана болка;
 • затемнување на кожата на оштетената површина;
 • спонтана ампутација на ногата.
Знаци на сува нога гангрена

Влажната гангрена се карактеризира со присуство на такви знаци:

 • оток и воспаление на погодениот сегмент;
 • празнење на темна течност или гној;
 • непријатен мирис, карактеристичен за гнило месо;
 • зголемувањето на показателите за температурата во погодената област;
 • деламинација на ткива што се темнозелени, сини или црни;
 • лузни;
 • изречена болка.

Гасната гангрена се карактеризира со следниве симптоми:

 • силна болка;
 • изречена подпухналост;
 • појава на плач рана од која се ослободува гној или крв.

Гангрена на долните екстремитети во дијабетес мелитус се изразува во:

 • тежок едем;
 • намалување на температурата;
 • мермерна нијанса на кожата во погодената област;
 • појава на црвени пигментни точки;
 • формирање на меурчиња кои испуштаат течна маса со крвави подмножества;
 • изречена венска мрежа;
 • неможност да се испитаат пулсот и периферните артериски садови.
Гангрена кај дијабетес

Чести симптоми на гангрена кои го придружуваат секој тек на болеста:

 • температурата се зголемува на 41 степени;
 • тешка студ;
 • тремор на долните екстремитети;
 • голема слабост, до степен до кој човек не може да излезе од кревет;
 • зголемена брзина на срцето;
 • зголемување на крвниот тон;
 • конфузија;
 • напади на повраќање.

Дијагностика

Осомничената гангрена на долните екстремитети се заснова на присуство на карактеристични клинички манифестации. Потврдете дека дијагнозата може лабораториски и инструментални испитувања.

Пред сè, лекарот задолжително треба да изврши неколку активности, вклучувајќи:

 • проучување на историјата на болеста - да се утврди основната болест, врз основа на која се појави повреда на циркулацијата на крвта во нозете;
 • собирање и анализа на животната историја;
 • темелно испитување на екстремитетите - да се утврди преваленцата на патолошкиот процес и да се процени состојбата на изворот на некроза;
 • Детално истражување на пациентот - за да се одреди првиот пат на манифестација и сериозност на клиничките знаци.

Лабораториските студии се насочени кон имплементација на:

 • крвна биохемија;
 • општа клиничка анализа на крв;
 • бактериска инокулација на излачена течност во влажна гангрена;
 • микроскопија на парче кожата земена од заболениот дел на ногата.

Во гангрена на долните екстремитети, инструменталната дијагностика е ограничена на спроведувањето на Х-зраци, со што ќе се покаже степенот на вклученост на коските во патолошкиот процес. Резултатите директно влијаат врз понатамошниот третман со методите со низок удар или со ампутација на нозете.

Третман

Единствениот начин за лекување на болеста е хирургија. Со протокот на сува или влажна гангрена, се прикажува ампутација на погодениот сегмент. Покрај тоа, операцијата може да биде насочена кон:

 • маневрирање;
 • тромбандертеректомија е процедура за екстракција на атеросклеротични плаки;
 • истегнување на артериски балон;
 • воспоставување на стент во артеријата;
 • протетика
Модерни типови протези на долните екстремитети

Во такви ситуации кога постои можност да се зачува болката нога, односно, некрозата се развива во почетните фази, а лезијата не е голема, тогаш гангрена на долните екстремитети се третира без ампутација. Ваквата тактика на терапија се состои од:

 • земање антибактериски и антиинфламаторни лекови - вреди да се напомене дека антибиотиците се користат по курсеви и под строг надзор на лекарот што посетува;
 • усогласеност со регулирана исхрана, вклучувајќи и голема количина витамини и минерали, како и супстанции кои имаат за цел стимулирање на имунолошкиот систем;
 • извршување на физиотерапевтски процедури - ефектот на инфрацрвеното зрачење или други мерки се користи за отстранување на мртвото ткиво. Покрај тоа, суштината на оваа терапија е да се спречи ширењето на процесот на некроза;
 • воведување на анти-гангренозни серумски и кристалоидни раствори;
 • Терапијата со вежбање често се користи во постоперативниот период, но исто така може да биде дел од главниот третман.

Терапијата со народни лекови е забранета во текот на таквата болест, бидејќи може само да ја влоши тежината на проблемот.

Можни компликации

Во случај да нема третман на гангрена на нозете, дури и со појава на изразени симптоми, пациентите се изложени на висок ризик да ги развијат следните последици:

 • повеќекратно откажување на органите;
 • шок или кома;
 • сепса ;
 • губење на ногата;
 • попреченост.

Превенција и прогноза

Специфични мерки насочени кон спречување на развојот на гангрена на долните екстремитети не се развиени. Сепак, за да се намали веројатноста за појава на болеста, треба да се придржувате до таквите правила за спречување на исхемична гангрена и други видови:

 • спречување на смрзнатини или екстензивни изгореници на кожата на нозете;
 • навремен третман на патологии кои можат да бидат комплицирани поради оштетена циркулација на крвта и некроза на ткивата;
 • контрола на тежината;
 • избалансирана исхрана;
 • избегнување на интоксикација и дехидратација;
 • употреба на заштитна опрема при работа со хемиски или агресивни материи;
 • редовна инспекција од страна на релевантни специјалисти - за време на хронични болести, како што е дијабетес.

Иако гангрена на долните екстремитети се смета за ретка болест, таа често има неповолна прогноза. Ампутација на ногата доведува до попреченост на пациентот, а додавањето на компликации е полн со смрт.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате гангрена на долните екстремитети и симптомите карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: хирург , васкуларен хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дисменореа (појавување симптоми: 4 од 20)

Дисменореата е патолошка состојба која се карактеризира со појава на силна болка кај жената во предменструалниот период и периодот на менструација, додека во нормална состојба нема болка. Таквата повреда се случува многу често, особено кај млади жени од 20-25 години, како и кај жени во периодот пред менопауза. Дисменореа не само што му дава непријатност на жената, туку и го влошува квалитетот на нејзиниот живот, бидејќи чувствувајќи силна болка, расположението на жената се намалува, нејзиниот работен капацитет се влошува и сл. Затоа, многу е важно да се консултирате со лекар навремено за да ги идентификувате причините за нарушувањето и да добиете соодветен третман.

...
Пелвиоперитонитис (појавување симптоми: 3 од 20)

Воспалението на пелвичниот перитонеум во женското тело се нарекува пелвиоперитонит. Оваа болест е предизвикана од патогени, како што се стафилококи, Escherichia coli, гонококи, кламидија и разни вируси. Во ретки случаи, комплексна провокација на болеста е својствена, што го комплицира не само текот на болеста, туку и борба против неа.

...
Цревна опструкција (појавување симптоми: 3 од 20)

Цревната опструкција е тежок патолошки процес, кој се карактеризира со кршење на процесот на ослободување на супстанции од цревата. Оваа болест најчесто ги засега луѓето кои се вегетаријанци. Постојат динамички и механички опструкција на цревата. Ако се откријат првите симптоми на болеста, потребно е да отидете кај хирургот. Само тој точно може да пропише третман. Без навремена помош од лекарот, пациентот може да умре.

...
Тромбоза (појавување симптоми: 3 од 20)

Тромбозата е болест во која густото згрутчување на крвта (акумулации на тромбоцити) се формира во крвните садови, мешајќи со слободниот проток на крв низ циркулаторниот систем. Затчавањето на крвните садови со згрутчување на крвта предизвикува непријатни чувства во рацете или нозете (во зависност од локацијата на згрутчувањето на крвта).

...
Туберкулозен плеврит (појавување симптоми: 3 од 20)

Болеста, која се карактеризира со појава на акутно, хронично и рекурентно воспаление на плеврата, се нарекува туберкулозен плеврит. Оваа болест има карактеристика на манифестација преку инфекција на телото со вируси на туберкулоза. Често плевритот се јавува кога едно лице има тенденција да пулмонална туберкулоза.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хирургот зема
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
васкуларниот хирург прифаќа
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .