Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Псоријаза: Симптоми и третман

Псоријаза - главните симптоми:

Псоријазата (исто така позната како лиснато лишување) е не-инфективна хронична и често рекурентна кожна болест. Псоријазата, чија симптоми ја детерминираат тенденцијата за оштетување на периартикуларните ткива, се манифестира во форма на лушпести папули, а исто така вреди да се напомене дека оваа болест е една од најчестите кожни лезии кои се јавуваат на која било возраст.

Општ опис

Псоријазата се карактеризира со времетраењето и упорноста на сопствениот тек. Неговите ремисии, кои можат да бидат неколку месеци или неколку години, во меѓувреме го покажуваат неговиот последователен поврат и животен век. Спонтано лекување на оваа болест е исклучително ретко.

Ако се обидете да идентификувате одредена категорија на луѓе предиспонирани за појава на псоријаза, тогаш решението нема да биде недвосмислено. Факт е дека псоријазата, делувајќи како системски процес, се развива не само кај луѓе со вистински имунолошки заболувања, туку и кај луѓе кои имаат одредени функционални или морфолошки нарушувања поврзани со функциите на различни системи и органи.

Осврнувајќи се на групата на дерматози, псоријазата е една од најпроучуваните болести кај нив. Во меѓувреме, ниту една од хипотезите што постојат денес не може целосно да ја одреди суштината на оваа болест. Со оглед на тоа, проблемите поврзани со неговата терапија и превенција се во иста неизвесна и, во исто време, акутна состојба, како што беше порано. Во зависност од специфичниот временски период, беа предложени различни верзии на идеи за потеклото на псоријазата. Ова, од своја страна, доведе до избор на повеќе форми, од кои секоја се базира на резултатите од специфичните лабораториски студии и клинички опсервации.

 • Наследнината на болеста. Тоа подразбира присуство на псоријаза во рамките на разгледувањето на неколку генерации, во кои, соодветно, има случаи на оваа болест. Патем, наследството се смета за практично главна и сигурна причина за развој на псоријаза (во овој случај, псоријазата се зголемува под влијание на разни видови провоцирачки фактори).
 • Размена на природата на болеста. Во овој случај, се разгледуваат нарушувања во метаболизмот на мастите (т.е. метаболизмот на холестеролот), намален морбидитет за време на периоди на глад, зголемен фосфор кај псоријатички скали итн.
 • Виралната природа на болеста. Во овој случај, концептот на директно вклучување на вирусна инфекција во етиологијата на болеста која се разгледуваше беше формирана врз основа на бројни и долги клинички опсервации. Според тоа, од истата причина, инфективната (и вирусна) природа како теорија на развојот на псоријазата е најстарата. Така, на крајот на XIX век бил обележан со формирање на многу големи групи на формации од псоријатичен тип, формирани на позадината на трансферот на такви болести како црвена треска и грип од страна на пациентите. Како потврда на инфективната природа на болеста, постоела и системска природа на фактичката лезија, нејзиниот повторлив и долгорочен тек, поврзаноста со метеоролошките и хелиофизичките фактори, како и одредени карактеристики својствени за еволуцијата на ерупции карактеристични за псоријазата. Што се однесува до сегашноста, сега ги бараме оние вирусни агенси преку кои може да се активира псоријатичкиот процес.
 • Ендокрината природа на болеста. Теоријата за директна врска помеѓу почетокот на псоријазата и ендокрината (и, исто така, разменлива) природа во неодамнешното минато беше поддржана од многумина. При испитување на пациенти со псоријаза, често или најчесто биле пронајдени овие или други нарушувања на ендокрината скала, што служело како оправдување за релевантноста на таквата поврзаност. Особено беа нагласени повредите поврзани со функционалната состојба специфична за половите жлезди, ефектот предизвикан од менструалниот циклус, бременоста, раѓањето и лактацијата, од типот на промени откриени во студијата на хипофизата-надбубрежниот систем на пациентите.
 • Неврогенската природа на болеста. Се состои во почетокот на болеста во однос на позадината на нервниот шок кој е релевантен за пациентот (поточно, по неговото пренесување). Околу 30% од случаите, егзацербацијата на болеста се јавува токму поради стресот. Во овој случај, пациентите имаат намалена способност да го издржат влијанието на стресот и последователниот трансфер на неговите ефекти. Во исто време, нивните нарушувања (астеничен, вегетативно-васкуларно-висцерален, вегетативно-васкуларно-дистоничен и астено-депресивен), во комбинација со невротични реакции, го предизвикуваат формирањето или дури ги влошуваат карактеристиките на преовладуваниот маѓепсан круг.

Неповолно влијае на текот на пушењето на псоријазата. Така, болеста била поврзана со пушењето кај жените, како и зголемен ризик од евентуално влошување на оваа болест кај пушачите на мажи кои се наоѓаат во стресни ситуации.

Влијанието на алкохолот, пак, предизвикува имунолошка нерамнотежа, а исто така предизвикува одредени промени на ниво на капилари. Во меѓувреме, односот со специфични механизми, поради кој етанолот влијае на епидермисот во контекст на разгледувањето на псоријазата, во моментов не е целосно разбран.

Исто така, постојат информации дека во практиката имало случаи на псоријаза или негово влошување во однос на позадината на употребата на одреден вид на лекови (алфа и бета интерферони, стероидни анаболни хормони, каптоприл, антибиотици (пеницилин, хлорамфеникол, тетрациклин, итн.), Витамини Б, бета блокатори).

Со вистинска инфекција со ХИВ, текот на псоријазата станува потешко, како и придружени со разни видови на компликации. Во меѓувреме, механизмите на ХИВ кои предизвикуваат псоријаза кај пациентите не се целосно разјаснети во нивната специфичност и влијание.

Псоријазата, како што во почетокот забележавме, може да се манифестира во било која возраст, а како и за полот на пациентите најмногу погодени од оваа болест, тука може да се каже дека шансите за болеста се еднакви и за мажите и за жените.

Лезии на кожата на псоријазата: споредба

Класификација

Како што веќе рековме, псоријазата делува како хронична и повторлива болест. Секоја од постојните форми може да се припише на една од варијантите на класификацијата што е релевантна за псоријазата, во која постои дистрибуција на пустуларна или непусна псоријаза. Во принцип, класификацијата е како што следува:

 • Пустуларна псоријаза
  • генерализирана псоријаза;
  • ануларна псоријаза (ануларни пустули);
  • псоријаза на дланкарници (псоријаза на екстремитетите, постојани хронични пустули на палми-мантари, псоријаза на бербер);
  • хронична форма на перзистентен акродермитис (псоријаза на стапалата и на дланките, псоријаза на палмарот и плантарот);
  • herpetiform псоријатичен импетиго.
 • Непустална псоријаза
  • псоријаза вулгарис или псоријаза обична, едноставна псоријаза (плака, стабилна псоријаза во хронична форма);
  • псоријатична еритродерма (еритродермална псоријаза).

Голем број автори се придржуваат кон потребата да се дополни оваа класификација, поради што може да се додадат типови или форми на псоријаза во следните варијанти:

 • себороична-како псоријаза (псоријаза себорореформ);
 • Псоријаза на салфетката;
 • псоријаза индуцирана од лекови;
 • "Реверзибилна псоријаза" (псоријаза на кожни склопки, флексорни површини).

Псоријаза: симптоми

Примарните елементи на кожата што се појавуваат при псоријаза имаат појава на рамни, воспалени папули - неколку црвенило-розеви нијанси, кои се надуваат над нивото на кожата, со јасно дефинирани контури. Површината на овие пломби е покриена со карактеристични скали: тие се суви, лесно паѓаат, се распоредени во растреперен начин и имаат сребрено-бела нијанса. Поради специфичната специфичност на морфолошката структура, која има папули, може да се разликува тријада на симптоми на патогномоничното ниво релевантно за псоријаза, може да се утврди со стружење од површината на печат (за што се користи скалпел или само шајка).

Така, почетното дробење на скали ја одредува усогласеноста на сликата, слична на стружењето на замрзнатиот стеарин. Понатаму, поради отсуство на грануларен слој, врзивно средство на роговиден и спин слој, компактните слоеви на поројните плочи се одвоени во начинот на филмот, што, пак, води кон изложување на влажна површина во рамките на спин слој. Последователното стружење со своите незначајни напори станува причина за оштетување на капиларите на издолжените папили, поради што се ослободуваат капките крв.

Првите симптоми на псоријаза се состојат од осип на милијарниот тип на папули, кои се карактеризираат со постепено зголемување на периферијата, додека истовремено ги претвораат во папули нумуларни и лентикуларни и спојуваат едни со други, поради што се појавуваат плакети од различни големини. Развојот на псоријазата во рамките на кожата слој дефинира за тоа три главни фази.

 • Прва фаза

Оваа фаза е дефинирана како прогресивна фаза, таа е предизвикана од формирање на нови формации на кожата (всушност папули), како и зголемување на големината на оние формации кои се веќе на кожата. Ова е исто така придружено со формирање на еритематозна граница околу лезиите (таквата граница е дефинирана како зона на периферниот раст). Плочата на рабовите не е предмет на шлаг, но ласкањето, дејствувајќи како последна фаза на воспаление, не е во согласност со растот на псоријатичните лезии.

Акутната фаза на текот на псоријазата може да биде придружена со појава на псоријатични папули дури и на самото место со мала кожна траума, што може да се појави на позадината на изгореници, нула, вбризгување и др. Ирационалните методи на терапија, спроведени во рамките на прогресивен период, може да предизвикаат негово остра влошка, каде што кожата може да биде целосно погодена, слична опција е исто така релевантна во случај на стресни ситуации. Сето ова води кон развој на псоријатична еритродерма.

Со текот на времето, појавата на нови папули може да престане, исто како што ќе престане периферниот раст на постојните формации, додека десквамацијата, напротив, може да се влоши, влијаејќи на целата површина на кожата (или мукозната мембрана), по што започнува втората фаза.

Прогресивна фаза на псоријаза
 • Втора фаза

Втората фаза дефинира стационарен период во кој новите елементи не се појавуваат, меѓутоа, веќе постојните елементи во форма на плаки и папули не се менуваат во големина. Генерално, појавата на папулите може да се заврши во која било фаза, бидејќи стационарниот период може да биде проследен со истовремено појавување на милијарни папули, лентикуларни и нумуларни папули. Ние објаснуваме кои се три типа на папули наведени. Значи, нумуларни папули се елементи на кожен осип со заоблен облик со дијаметар од 15-20 мм (поради оваа причина, овие папули се нарекуваат и монети). Lentikulyarnye папули, пак, се елементи на осип, рамен или конвексен тип, овална или заоблена форма, потсетува на леќа. И, конечно, милијарни папули, кои имаат конусна форма на елементи и имаат сличност со семето од коноп. Најчесто овие папули имаат мала големина, доминантна област на локацијата - во близина на фоликулите на косата.

Често се формира обичен тип на исип, во кој папулите кореспондираат со лентикуларни формации, во оваа фаза процесот на развој се прекинува. Оваа варијанта на текот на псоријазата е, како по правило, предизвикана од локална инфекција концентрирана во регионот на крајбрежјето, што ја одредува тонзилогената псоријаза. Стационарниот период, по престанокот на понатамошниот раст на папулата, често е придружен со формирање во околината на преклопување во форма на слој на ровот, чија ширина може да биде 2-7 мм. По ресорпцијата на псоријатичните фокуси, манифестира хипопигментација (полесна област која се формира во површината на кожата), малку поретко завршувањето на ресорпцијата е придружено, напротив, со хиперпигментација (се состои во појавата на потемна површина во рамките на површината на кожата). И двете опции, и хипопигментацијата и хиперпигментацијата на природата на манифестацијата се привремени.

 • Трета фаза

Оваа фаза е инверзна (или регресивна). Нејзина главна карактеристика е тоа што исипот постепено исчезнува, а белиот раб на псевдосклеротичен тип (тој се дефинира како ровот на Воронов) се формира околу самите лезии. Во текот на овој период, некои пациенти може да доживеат благ чешање. Како и за сите субјективни сензации, тие најчесто се изразени малку, ако не и отсутни.

Резолуцијата на псоријатични лезии се јавува во нивниот централен дел. Ова е придружено со појава на полукружни форми карактеристични за прогресивниот период на текот на псоријазата. Во овој случај, треба да се забележи дека периферниот раст може да ја придружува централната резолуција на плаки. Поради разликата во релативните положби на псоријатичните формации кои се разликуваат еден по друг во форма и ширина, се формираат обемни фокуси на контурите слични на венецот, а при општата проверка на кожата на погодената површина, целиот модел на манифестации е сличен на географската карта.

Појавата на лезии може да се забележи во сите делови на кожата, меѓутоа најчесто се наоѓаат на површината на наборите на екстремитетите, особено ова се лактите и коленото зглобови, сакрумната област, скалпот (тука е дефинирана површина по должината на растот на косата, "Псоријатична круна"). Псоријазата на главата, чии симптоми, иако се утврдени од тежината на сопствените манифестации, не доведуваат до промена на структурата на косата, како и на нивната загуба.

Псоријаза на скалпот
"Псоријатична круна"

Што се однесува до концентрацијата на плаки во екстензорната површина на зглобовите на коленото и лактот, овде тие често перзистираат по долг временски период по решавањето на исипот во општа форма (оваа функција ги дефинира како "должност" плакети). Некои пациенти се соочуваат со фактот дека лезиите во кожата во ингвиналниот-феморалниот регион или во вилинските жлезди, како и во регионот на аксиларните жлезди, се засегнати, а таквата лезија често може да се изолира.

Доколку зборуваме за втората опција, во која наклоните на кожата се засегнати во изолиран редослед, тогаш овој проток е придружен со зголемена влажност, поради што нема лубење, сепак, лезиите се слични на инфективниот тип на пелена осип (на пример, кандида или стрептококен пелен осип). Знаците на псоријаза во овој случај се карактеризираат со изразен степен на инфилтрација, отсуство на корола на рог на периферната површина на плочи, покрај тоа постои можност за одвојување на два симптоми од псоријатичката тријада дискутирана погоре, што во овој случај се состои во присуство на псоријатичен филм со крвна роса.

Како карактеристики на осипот, карактеристичен за болеста, можеме да ја разликуваме нивната преваленца и симетрија (ова се однесува првенствено на клиничките манифестации на вулгарна псоријаза). Во некои случаи, изречената прогресија релевантна за текот на патолошкиот процес на болеста без резолуција води до формирање на континуиран тип на лезија на кожата во одредени делови на телото (ова ја одредува дифузната псоријаза), како и потполно кожата (во овој случај, природата на лезијата ја одредува универзалната псоријаза ). Во исклучително ретки случаи, локацијата на елементите на осипот е концентрирана во ограничена област на кожата (на пример, пенисот или кожата на скалпот) во асиметрична верзија, во ленти, на едната страна од телото.

Псоријаза кај деца, чии симптоми не се забележани во формирањето на карактеристични нодули, но при појава на еритематозни фокуси, главно е локализирана во областа на кожните набори. Псориатические поражения проявляются в виде участков розово-красного цвета, зачастую для них характерно шелушение (в некоторых случаях такие участки напоминают опрелость). Появление высыпаний у детей зачастую характеризуется сосредоточением их в областях, для псориаза нетипичных (половые органы, естественные складки и лицо). Нередко формирование первых псориатических высыпаний отмечается в области волосистой части головы, при этом несколько инфильтрованная эритема располагает скоплением чешуйчатых корочек. Чаще всего расположение высыпаний сосредотачивается в рамках красной каймы губ, а также вдоль слизистой щек и языка.

Если останавливаться на клинике, которая заключается в поражении слизистой ротовой полости, выделяя, тем самым, псориаз рта, то можно отметить, что характер этого поражения определяется исходя из конкретной формы заболевания. При формировании псориатической бляшки в рамках дна ротовой полости, очаг может характеризоваться неправильностью очертаний, а поверхность его может напоминать налепленную пленку. В окружении такого очага в любом случае располагается воспалительный венчик. Крайне редкие случаи указывают на то, что наряду с псориатическими высыпаниями у пациентов появляется чувство жжения. Выраженный характер высыпания приобретают в период, сопутствующий обострению псориатического процесса в рамках кожного покрова, а вот исчезают они одновременно и с кожи, и со слизистой рта не всегда.

Пустулезный псориаз сопровождается вовлечением в патологический процесс слизистой гораздо чаще по сравнению с обычной формой заболевания. В основном поражению подлежит в этом случае язык. Кроме рассмотренной картины течения псориаза в классической форме его проявления, выделяют и другие ее варианты, в том числе и исключительно особого типа формы со свойственным им течением, проявляющимся в виде эритродермии и артрита. Характерной особенностью пустулезного псориаза является то, что проявляется он в виде гнойных элементов поверхностной специфики. Кроме того, пустулезный псориаз может проявляться в диссеминированной форме (что определяет тип Цумбуша), а также в форме поражения подошв и ладоней (определяет тип Барбера). Рассмотрим симптоматику, присущую различным формам заболевания.

 • Раздраженный псориаз

Развивается на фоне активного воздействия на кожный покров при уже имеющемся прогрессирующем псориазе определенных раздражителей, в частности это солнечные лучи или специфические мази, а также другого типа раздражители, воздействующие на бляшки. Бляшки эти, в свою очередь, становятся более выпуклыми по форме, окрас изменяется до вишнево-красного, в рамках окружающей их области формируется гипертермический пояс, за счет которого резкие границы становятся несколько смазанными. Пояс этот вслед за разрешением бляшки приобретает морщинистый вид.

 • Пятнистый псориаз

Данная форма заболевания проявляет себя в форме слабовыраженной инфильтрации (в общем определении инфильтрация – это пропитывание тканей тем или иным веществом) со стороны элементов сыпи. Они, в свою очередь, имеют вид пятен (а не папул). Развивается пятнистый псориаз, как правило, остро, также для него характерна схожесть с токсидермией. В качестве основного приема в дифференциации заболевания применяется определение соответствие течения заболевания со свойственной ему псориатической триадой.

 • Застарелый псориаз

Данная форма заболевания может быть рассмотрена по части симптоматики в виде выраженной инфильтрации со стороны бляшек, общей их синюшностью, с гиперкератотической или бородавчатой поверхностью. Такого типа очаги излечиваются особенно сложно, причем не исключается их трансформация в будущем в злокачественное опухолевое образование (происходит это нечасто, но исключать этот вариант, к сожалению, не приходится).

 • Себорейный псориаз

Данная форма псориаза, как можно предположить из ее названия, развивается у больных с уже актуальной для них себореей. Проявляется заболевание с волосистой части головы, в области за ушными раковинами, на груди, в области носогубных складок, в рамках подлопаточной и лопаточной части спины. Появляющиеся псориатические чешуйки подлежат интенсивному пропитывани кожным салом, за счет чего происходит их слипание и удержание в рамках поверхностей бляшек, что, тем самым, позволяет заболеванию симулировать картину, характерную для себорейной экземы.

 • Ладонно-подошвенный псориаз

Заболевание может проявляться либо в виде обыкновенных псориатических бляшек и папул, либо в виде гиперкератотических образований, симулирующих омозолелости и мозоли. В некоторых случаях псориаз на руках, симптомы которого отмечаются в этом случае на ладонях (или на ногах – соответственно определению, на подошвах) бывает сплошным, что проявляется в виде повышенного утолщения или ороговения. Для границ такого типа поражения характерна четкость, в более редких случаях эта форма псориаза ограничивается появлением крупнокольцевидного шелушения.

Ладонно-подошвенный псориаз (фото: поражение ладони)
Ладонно-подошвенный псориаз (фото: поражение стопы/подошвы)
 • Экссудативный псориаз

Для этой формы псориаза характерна чрезмерная выраженность экссудата при воспалительной реакции, появляется он в рамках прогрессирующего периода течения псориаза. Пробиваясь к поверхности папулы, экссудат обеспечивает насыщение собой скопления чешуек, тем самым, формируя из них образования, внешне напоминающие корки. Эти элементы являются вторичными, определяют их в качестве чешуйко-корок, цвет этих элементов желтоватый. Вслед за их удалением оголению подлежит несколько кровоточащая и мокнущая поверхность. Чешуйко-корки при подсыхании и наслоении нередко образуют массивного типа конгломерат, напоминающий собой устричную раковину (это уже определяется как рупиоидный псориаз).

 • Каплевидный псориаз

Каплевидный псориаз, симптомы которого проявляются внезапным образом, характеризуется формированием в рамках кожного покрова множественных пятнышек. Преимущественно заболевание диагностируется у пациентов в возрасте от 8 до 16 лет. Нередко в качестве предшествующего каплевидному псориазу фактора выступает стрептококковая инфекция.

Каплевидный псориаз
 • Псориаз ногтей

Псориаз ногтей, симптомы которого обеспечивают выделение данной разновидности псориаза в три основные формы, в зависимости от степени поражения ногтей может быть атрофическим, точечным или гипертрофическим.

Точечное поражение рассматривается в качестве формирования на ногтевых пластинках углублений точечного типа, которые также можно сравнить с поверхностью наперстка. Проявление этой формы псориаза возможно и в несколько ином варианте, который по своей специфике имеет сходство с онихомикозом. В таком случае в рамках свободного края ногтевая пластина меняет цвет, становится тусклой, подвержена крошению без особых на то усилий. В качестве признака, позволяющего дифференцировать псориаз, определяется воспалительная кайма, образуемая вдоль периферии участка ногтевой пластины, подвергшейся поражению. Она представлена в виде края папулы в рамках ногтевого ложа, просвечивающейся через ногтевую пластинку.

Атрофическая форма псориаза ногтей характеризуется видимым истончением, возникшим в веществе ногтя, произошедшим без предшествующих этому воспалительных изменений. В этом случае происходит постепенное и одновременно с этим существенное истончение ногтевой пластины, отделение ее от ногтевого ложа при постепенном исчезновении, в результате которого остается лишь небольшой ее остаток сероватого оттенка возле лунки.

Псориаз ногтей (фото 1)
Псориаз ногтей (фото 2)
 • Псориатический (псориазный) артрит

Псориазный артрит, симптомы которого проявляются по причине инфильтрации, актуальной для околосуставных тканей при одновременном поражении суставов, преимущественно затрагивает межфаланговые суставы. Между тем, не исключается в озможность вовлечения и крупных суставов в патологический процесс, крайне редко опасности в этом плане подвергаются суставы и сочленения крестцово-подвздошного отдела позвоночника.

Особенности поражения суставов при псориатическом артрите

Изначально больные жалуются только на появление боли в суставах, несколько позднее определяется припухлость области поражения, затем определенным ограничениям подвергаются движения. Не исключается возможность появления вывихов и подвывихов. Рентгенограммы определяют актуальность остеопороза при одновременном сужении суставной щели. Завершиться процесс может наступлением анкилоза (неподвижности сустава по причине сращения между суставными поверхностями) и стойкими суставными деформациями, ввиду чего, в свою очередь, развивается инвалидность.

Важно учитывать, что псориатический артрит, в отличие от остальных разновидностей артритов (которые в общем определении под собой подразумевают воспаление суставов), образуется на фоне уже существующей у пациента псориатической сыпи, нередко сочетающейся с поражением ногтей. Кроме того, важным моментом можно выделить и тот, что начало этого вида артрита сочетается с обострением псориаза в рамках кожного покрова, который, приобретает в большинстве случаев экссудативный характер.

Поражение руки при псориатическом артрите

Нерациональное лечение заболевания в период его прогрессирования в частых случаях сопровождается возникновением неспецифической реакции со стороны организма. Она носит токсико-аллергический характер и заключается в появлении покраснения в области зон, не пораженных псориатическими бляшками, покраснение это, сливаясь, поражает кожу полностью. Процесс этот сочетается с повышенной температурой (в пределах не выше 39 градусов), а также увеличением лимфоузлов, ощущением стянутой кожи, ее жжением и зудом. В частых случаях также возникает обильное шелушение, утолщение и отслоение ногтевых пластин, выпадение волос. Данная картина указывает уже на актуальность псориатической эритродермии. Завершается эритродермия восстановлением традиционного варианта течения псориаза.

Поражение руки при эритродермии

В целом рецидивирование заболевания приходится на осенне-зимний, а также на весенне-летний периоды, что является важным фактором, требующим учета, в том числе и при назначении необходимого лечения.

Лечение псориаза

До назначения лечения проводится тщательное обследование пациента, а уже для определения конкретных мер в нем основываются на стадии течения заболевания, на его клинической разновидности, общем состоянии пациента, на наличии сопутствующих заболеваний, соответствии проявлений заболевания сезонности и пр. Известным фактом является и то, что наиболее быстрый, и, вместе с тем, благоприятный результат лечения достигается в случае с не подвергшимися осложнениям формами псориаза при непродолжительном их течении, а также при ограниченности проявлений. В целом лечение псориаза является достаточно трудоемким процессом, причем к полному излечению в большинстве случаев прийти не удается – заболевание просто регрессирует (то есть наступает период его существования без симптомов), что, однако, также является положительным для него результатом.

В качестве основной цели в лечении определено максимально возможное подавление симптоматики в комплексе с дополнением мер профилактического масштаба.

Прежде всего, при псориазе назначается диета, при которой исключаются из рациона те продукты, которые провоцируют обострение заболевания (острая пища, шоколад, алкогольные напитки). Ограничение касается и употребления в пищу копченостей, меда, жареных и жирных продуктов и т.д. В период обострения течения заболевания в пищу рекомендовано употреблять большее количество фруктов и овощей (за исключением красных: яблоки, томаты, вишня и пр.), рыбы и нежирных сортов мяса (отварных).

Благотворно сказывается на течении псориаза его лечение в условиях санитарно-курортных объектов (Баку, Пятигорск, Израиль и пр.). Учитывая особую восприимчивость кожи у больных псориазом, реком ендуется недопущение воздействия солнца на нее в период с 11 до 16 часов.

Что касается лекарственного лечения псориаза, то оно основывается на применении нескольких методов. Прежде всего, это средства наружного применения (крема, мази и пр.), препараты системного лечения (уколы, таблетки и пр.) и методы типа фитохимиотерапии (фитотерапии), физиотерапии и пр. Легкие формы течения заболевания нередко обходятся необходимостью применения в их адрес методов наружного лечения. В частности наибольшую распространенность в использовании среди них получили следующие препараты:

 • Салициловая мазь. С ее помощью обеспечивается размягчение образовавшихся чешуек, что, в свою очередь, обеспечивает возможность скорейшего их устранения наряду с лучшим всасыванием другого типа лекарственных препаратов. Наносится эта мазь (0,5%-ная или 5%-ная) на пораженные участки кожного покрова тонким слоем, 1-2 раза в день. Важной особенностью нанесения является применение меньшего количества мази при значительном характере воспаления (то есть чем воспаление больше выражено в характере проявления, тем, соответственно, меньшее количество мази используется для него). Салициловая кислота, выступающая в качестве основы препарата, также содержится и в ряде других мазей, применяемых в лечении псориаза (Дипросалик и пр.)
 • Мазь серно-дегтярная (5 или 10%-ная). Использование этой мази обеспечивает снижение воспалительных процессов, актуальных для кожи. Противопоказанием к применению является экссудативный псориаз (т.е. псориаз, сопровождающийся мокнущими корочками и чешуйками). Нельзя наносить эту мазь и на кожу лица. Для лечения псориаза головы используются дегтярные шампуни.
 • Нафталиновая мазь. Применяется для лечения регрессирующей и стационарной стадий заболевания. Обострение или прогрессирование псориаза определяют недопустимость использования этого средства. С помощью данной мази снижается интенсивный зуд и воспаление. Используется 5% или 10%-ная мазь.
 • Глюкокортикостероидные препараты. Их применение обеспечивает снижение интенсивности воспаления. Применяются только короткими курсами, при обязательном наблюдении у специалиста. К таким препаратам относятся Элоком, Локоид и др.
 • Антралин. Эта мазь способствует торможению при псориазе деления клеток в рамках поверхностных слоев кожного покрова, помимо этого ее действие способствует снижению характерного шелушения. Используется в виде нанесения на кожу на период в один час, после чего смывается.
 • Мази, в состав которых входит витамин D. Такие мази обеспечивают противовоспалительный эффект, одновременно они улучшают течение заболевания. Одним из препаратов этой группы является Кальципортиол, который наносится два раза в день на участки кожного покрова, подвергшиеся воспалению.
 • «Скин-кап». В данном случае речь идет об аэрозолях, кремах и шампунях, используемых в лечении псориаза в области кожи головы. Крема и аэрозоли используются дважды в день при нанесении на кожу головы, шампунь применяется трижды в неделю.

Что касается системного лечения, то оно подбирается строго индивидуально и только лечащим врачом. Как уже было отмечено, под ним подразумевается использование различных таблеток, уколы и пр.

Фитохимиотерапия как метод лечения псориаза заключается в ультрафиолетовом воздействии на пораженные заболеванием участки кожи. Для этого используются специального типа установки, которые и облучают такие участки, без воздействия на здоровую кожу.

В целом лечение псориаза может подразумевать под собой множество различных схем, реализуемых на практике, но ни одна из этих схем не является общепринятой ввиду разницы в их течении и специфике, потому и эффективность любой из схем не может быть одинаково определена для всех больных. Повторимся, что лечение заболевания осуществляется в строго индивидуальном порядке при постоянном контроле лечащего врача.

При появлении симптоматики, указывающей на псориаз, необходимо обратиться к дерматологу и к инфекционисту.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Псориаз и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач дерматолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Розацеа (совпадающих симптомов: 3 из 9)

Розацеа, или, како што е поинаку дефинирано од оваа болест на кожата, акне розацеа, во согласност со карактеристиките на манифестацијата е хронична болест. Розацеа, чии симптоми се манифестираат во црвенило на кожата, како и во формирањето на туберкули и пустули, заедно со друг вид осип на лицето, покрај овој редослед во повеќе од половина од случаите, се јавува со оштетување на очите.

...
Аллергия на холод (совпадающих симптомов: 3 из 9)

Во глобална синтеза, алергијата е болест која, за жал, се манифестира не само во пролетта на масовно цветање. На пример, алергија на студ, чии симптоми се значително различни од симптомите на друг вид на алергиска реакција, се појавува, како што веројатно претпоставувате, со доаѓањето на ладно време. Покрај тоа, ако сте алергични на студ - повеќе од вистинската болест, тогаш во време на потопло исто така ќе треба да ги земете во предвид факторите кои придонесуваат за нејзината манифестација, избегнување на хипотермија и пливање во ладна вода.

...
Опоясывающий лишай (совпадающих симптомов: 3 из 9)

Херпес зостер, кој исто така е дефиниран како херпес зостер или херпес зостер, е болест во која кожата е погодена, а лезијата има поизразен и масивен карактер на манифестација отколку традиционалната варијанта во форма на уснички херпес. Херпес зори, симптоми кои можат да се појават кај мажите и жените, е особено честа кај луѓето над педесет, иако ова не ја исклучува можноста за појава кај младите луѓе.

...
Себорейный дерматит (совпадающих симптомов: 3 из 9)

Себорейный дерматит проявляется в форме кожного воспаления, развивающегося на фоне повышенного процесса выделения измененного в качественных показателях сала при одновременном активном воздействии определенных микробных агентов, принадлежащих к условно-патогенным грибам. Себорейный дерматит, симптомы которого характеризуются медленным своим прогрессированием в актуальных проявлениях, может распространиться от отдельных областей сосредоточения к поражению всего тела.

...
Актинический дерматит (совпадающих симптомов: 3 из 9)

Актиничен дерматитис се јавува на позадината на зрачењето на кожата во форма која е карактеристична за текот на дерматитисот - во форма на воспаление. Таквите ефекти вклучуваат сончева светлина, јонизирачко зрачење, вештачки извори на ултравиолетово зрачење. Актиничниот дерматитис, чии симптоми се јавуваат врз основа на времетраењето на изложеноста на одреден фактор, како и интензитетот на овој ефект, особено ја определува подложноста на заварувачи, фармери, радиолози, работници во леарници и топилници итн.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

дерматолог зема
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .