Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пигмент невус: симптоми и третман

Пигментиран невус - главните симптоми:

 • Коцки на кожата
 • Боја промени молови
 • Крварење молови
 • Мол пилинг
 • Менување на обликот на молови
 • Вознемиреност на кожата околу неоплазмите
 • Тријање во областа на молови
 • Морбидитет на молови
 • Motion Itch
 • Горење молови
 • Црвенило на кожата во близина на формацијата
 • Темната граница околу молови
 • Развој на неоплазми
 • Влакната на неоплазмата
 • Коренот над молови

Пигментиран невус - е прилично честа болест на кожата, која често има бениген тек. Во некои случаи, може да се формира на мукозната мембрана на устата, очите и гениталиите. Причините за пигментните точки не се целосно познати, но експертите од областа на дерматологијата откриле дека конгениталните и стекнатите неви може да се развијат поради сосема различни предиспонирачки фактори.

Клиничката слика е ограничена само со појава на молови од различни локализации и големини. Симптомите во форма на болка, чешање, горење и крварење се случуваат во случаи кога формацијата се трансформира во онкологија.

Можно е да се одреди типот на невус со физички преглед, како и со спроведување на специфични лабораториски и инструментални испитувања. Отстранувањето на неоплазмата се врши со помош на микрохируршка медицинска интервенција.

Во меѓународната класификација на болести, оваа патологија е претставена со неколку значења. Кодот ICD-10 ќе се разликува во зависност од формата на болеста - melanoform nevus - D22, конгенитален - Q5, не-неопластичен - I1.

Етиологија

Клиничарите сугерираат дека воспоставувањето на сите пигментни точки се јавува за време на феталниот развој, што значи дека конгениталниот пигмент невус може да се должи на таквите предиспонирачки фактори:

 • генетска предиспозиција;
 • погрешен процес на поделба на клетките;
 • ефекти врз телото на бремените токсични материи или јонизирачкото зрачење;
 • зависност од идната мајка на лоши навики, особено на пиење алкохол и пушење цигари;
 • болести на урогениталниот систем кои биле пренесени при носење на детето;
 • проток на венерични заболувања.

Стекнатите молови, исто така, имаат вроден карактер, но тие се изразени не од моментот на раѓање, туку и од животот, заради влијанието на негативните фактори, и затоа се нарекуваат секундарни.

Да се ​​предизвика појавата на нови молови може:

 • хормонален дисбаланс, кој често се забележува за време на пубертетот, за време на бременоста или менопаузата , а исто така се развива поради неконтролиран внес на орални контрацептиви;
 • продолжено и редовно изложување на кожата на ултравиолетово зрачење или директна сончева светлина;
 • сите болести кои ја намалуваат отпорноста на имунолошкиот систем;
 • широк спектар на вирусни патологии на кожата;
 • стресни ситуации или емоционална исцрпеност;
 • присуството во историјата на случајот на близок роднина на меланом , кој се смета за онкологија на кожата.

Вреди да се спомене дека конгенитален пигментиран невус кај дете се дијагностицира само во 5% од случаите. Родени се појавуваат најчесто, почнувајќи од пубертетот до триесет и пет години. Особеноста е и фактот дека кај постарите лица пигментните дамки можат да бидат целосно отсутни.

Класификација

Во изгледот, пигмент неви се:

 • рамни точки што се спојуваат со кожата;
 • Пигмент невус
 • макули или нодули се молови кои се надуваат над кожата;
 • тумори во форма на купола или папилома - во такви ситуации тие велат за папилома невус .

Сорти на болеста во фазите на развој на неоплазмите:

 • раст во внатрешноста на епителот;
 • акумулацијата на ткивото на невус на границата помеѓу горниот слој на кожата и самата кожа;
 • интрадермален пигмент невус.

Групи на молови кои се разликуваат по големина:

 • мали - во вакви случаи, обемот на тумори се движи од пет милиметри до еден и пол сантиметри;
 • просек - од 1,5 сантиметри до пет сантиметри;
 • големи - од пет до десет сантиметри;
 • гигантски пигментирани nevi - се такви, ако нивниот дијаметар надминува десет сантиметри. Во некои случаи, тие може да достигнат 20 см.

Најчестите форми на стекната болест:

 • граничниот пигмент невус - се карактеризира со црна или кафеава нијанса, недостаток на јасни граници и надморска височина над кожата. Често не претставува закана за малигнитетот, но може да се претвори во комплексен невус. Тоа се случува како стекнато и вродено;
 • комплексен пигмент невус - практично не се разликува од претходната форма, освен фактот што се издига над кожата. Поради ова, тој има изглед на папули, кој исто така се вика папилома невус;
 • интрадермалниот пигмент невус - опфаќа голема површина на кожата, а исто така има влакна на нејзината површина;
 • диспластичен пигмент невус - може да биде независна форма, но многу често тоа делува како модифициран мол на еден од горенаведените типови. Се карактеризира со присуство на нејасни граници, нерамна боја и неправилна форма. Интересно е што се смета за преканцерозна состојба.

Поретки форми на стекнат пигмент nevus се презентирани:

 • балон во вид на невус - овој молче го доби своето име поради фактот што микроскопското испитување наликува на отечен контејнер. Често е интрадермална, поретко дејствува како комплексен невус;
 • nevusom Setton - има појава на темна површина на кожата, опкружена со светла ореол. Понекогаш може да исчезне без трага, оставајќи го излачениот дамка. Оваа сорта не е меланомија;
 • вретено клеточен невус - многу често локализиран на лицето и изгледа како папиломатозна кртка;
 • сини невус - додека невицитите лежат многу длабоко во кожата, што предизвикува специфичен изглед. Малигнитет се предава во исклучително ретки случаи;
 • Монголски место ;
 • пламенен невус .

Како посебна форма се издвојува пигмент невус на окото - овој тип практично не е опасен. Може да биде локализирана на конјуктивата, а потоа јасно видлива дури и со голо око. Се јавува поретко во хориоидната жлезда на мрежницата, и е откриен само при испитување од офталмолог. Неви очи се:

 • стационарно, односно, не се менува како што телото расте;
 • прогресивно - се карактеризира со бавен раст и со текот на времето може да доведе до стеснување на полињата и намалување на визуелната острина.

Симптоматологија

Основата на клиничката слика е вистинското формирање на пигментирани површини на кожата. Не е невообичаено дека конгенитален или стекнат невус може да се надополни со присуство на коса, која може да биде единечна или повеќекратна. Тие се потемни и поригидни во споредба со другите влакнести влакна што го покриваат човечкото тело.

Најчесто пигментираниот невус на кожата е локализиран на:

 • лице и горните екстремитети;
 • скалпот - ова е најкарактеристично за папиломатозни молови;
 • назад и задникот;
 • долен дел и рамен појас;
 • очи.
Пигментирани неви на вратот

Појавата на дополнителни симптоми укажува на повторното раѓање на бениген невус кај малигни меланом. Процесот на малигнитет може да влијае на:

 • продолжена изложеност на директна сончева светлина;
 • траума молови;
 • триење против облека;
 • оштетување на хемиски дамки.

Процесот на малигнитет е проследен со такви знаци:

 • брзиот раст на бројот или волуменот на пигментното место;
 • промена на контурите и бојата на крт;
 • појавата на темно ореол околу невусот;
 • додавање на воспалителниот процес, кој е проследен со црвенило и отекување на кожата ткиво околу местото;
 • ослободување на крв или други патолошки течности;
 • формирање на кора на врвот на невусот;
 • безразумен тресок на кожата во погодената област;
 • синдром на болка со различна тежина;
 • додавање на чешање, пецкање и горење.

Во случај на појава на еден или неколку од горенаведените симптоми, вреди колку што е можно побрзо да се побара квалификувана помош за итно отстранување на невус.

Дијагностика

Дерматолог може да разликува различни кожни тумори од овој вид, врз основа на резултатите од лабораториските тестови и инструменталните испитувања.

Меѓутоа, пред да се спроведе одредена дијагноза, лекарот треба да спроведе неколку општи активности:

 • проучување на историјата на пациентот и неговите блиски роднини;
 • собирање и анализа на животната историја на пациентот;
 • темелно физичко испитување на проблематичната област;
 • детален преглед на пациентот или неговите родители - да се утврди првиот пат на појава и сериозноста на дополнителни симптоми.

Дијагнозата може да ја потврдите со:

 • флуоресцентна микроскопија;
 • микроскопско испитување на стружење од површината на мол - само во случаи на ослободување на патолошката течност од невус;
 • дерматоскопија, користејќи лупа и камера;
 • биопсија;
 • биохемиски тест на крвта - за да се утврди присуството на туморските маркери;
 • КТ и МРИ на погодената област;
 • Siascopy
Siascopy

Покрај тоа, можеби е потребен и офталмолог.

Третман

Шемата за лекување се определува од природата на текот на болеста. На пример, во отсуство на знаци на малигнитет и психолошки непријатности на лице од присуство на невус, тие прибегнуваат кон тактиката на чекање - тоа значи дека третманот е привремено одложен.

Сепак, со висок ризик од малигнитет, пигмент неви се отстранети со микрохируршки интервенции. Во моментов, операциите се вршат на неколку начини:

 • ласерско испарување;
 • електрокоагулација;
 • cryodestruction;
 • радио бранови.

Понекогаш, со комплексен пигмент на невус, прибегнаа кон хируршка ексцизија со скалпел. Ова ги отстранува не само кртките, туку и дел од поткожното ткиво. Без оглед на изборот на методот, по постапката, на местото на невусот се формира кора, што е строго забрането да се олупи и влажно - исчезнува независно две недели по операцијата.

Превенција

Специјално дизајнирани профилактички мерки за спречување на појава на пигментиран невус не се развиени. За да се избегнат проблеми со развојот на молови, се препорачува:

 • избегнувајте продолжен контакт со кожата со сончева светлина или со ултравиолетово зрачење;
 • за лекување на кожата со специјално насочени средства - за заштита при долготрајно изложување на сонце;
 • одбивање да го посетат солариумот за оние кои имаат повеќе пигментни точки и имаат роднини со меланом;
 • спречи повреда на молови;
 • годишно се подложени на целосен медицински преглед, вклучително и дерматолог.

Прогнозата на пигментниот невус кај деца и возрасни е многу поволна. Покрај тоа, дури и откако ќе се изврши микрохируршка операција за отстранување на малигната кртка, исходот ќе биде позитивен.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате пигментиран невус и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш дерматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Меланоцитен невус (појавување симптоми: 8 од 15)

Меланоцитниот невус е неоплазма на кожата која често има бениген тек и се развива против позадината на развојното пореметување на елементите што формираат меланин. Овој вид пигментни точки може да бидат примарни и секундарни, што предизвикува предиспонирачки фактори кои предизвикуваат тие да бидат различни. Најчестите причини се хормонални пореметувања.

...
Папиломатозна невус (појавување на симптоми: 5 од 15)

Папиломатозна невус е бениген тумор, кој во својата клиничка слика наликува на папилома. Често локализиран на главата, но тоа не го исклучува појавувањето на образованието во други делови од телото.

...
Рак на кожата (појавување симптоми: 3 од 15)

Ракот на кожата е болест кај која почнува да се развива малигната туморска маса од клетките на кожата. Ракот на кожата, чии симптоми се јавуваат како резултат на изложеност на одредени фактори на ризик, може да се манифестира во неколку големи варијанти, како карцином на базалните клетки, карцином на сквамозен клетки, рак на кожата или меланом. Секоја од овие опции за рак на кожата се карактеризира со свои карактеристики, при што најопасниот вид е меланом.

...
Меланом (појавување симптоми: 3 од 15)

Меланомот е специфичен тип на малигнен тумор кој се формира на кожата, а оваа формација се развива од меланинските меланоцити на клетките на кожата. Меланомот, чиишто симптоми може да се манифестираат кај пациенти на која било возраст (адолесцент), неодамна стана прилично честа болест, често фатална, но нејзиното откривање во раните фази не ја исклучува можноста за лекување.

...
Карцином на базални клетки (појавување симптоми: 3 од 15)

Карцином на базалните клетки - формирањето на бениген карактер, кој се карактеризира со бавна клеточна поделба, најчесто е локализиран во носот, во долниот очен капак, во увото. Конверзија на малигната форма е исклучително ретка.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

дерматолог зема
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4, бул. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, 1905 Улица, 21
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .