Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Меланоцитен невус: симптоми и третман

Меланоцитен невус - главните симптоми:

 • Коцки на кожата
 • Вознемиреност на кожата околу неоплазмите
 • Тријање во областа на молови
 • Морбидитет на молови
 • Незреза на чешање
 • Црвенило на кожата во близина на формацијата
 • Горење на кожата околу тумори
 • Развој на неоплазми
 • Темната граница околу молови
 • Влакната на неоплазмата
 • Пилинг на кожата околу неоплазмите

Меланоцитниот невус е неоплазма на кожата која често има бениген тек и се развива против позадината на развојното пореметување на елементите што формираат меланин. Овој вид пигментни точки може да бидат примарни и секундарни, што предизвикува предиспонирачки фактори кои предизвикуваат тие да бидат различни. Најчестите причини се хормонални пореметувања.

Симптоматологијата ќе се разликува малку во зависност од видот на неоплазма. Посебна карактеристика е и фактот што карактеристиките на nevi ќе варираат во зависност од возрасната група на лицето.

Дијагнозата се базира на инструментални процедури со цел да се утврди видот на неоплазмата на кожата. Тактиката на третман е избрана поединечно за секој пациент, но често се врши со помош на минимално инвазивна медицинска интервенција.

Во меѓународната класификација на болести, слична болест има неколку значења својствени за секоја форма на болест. Така, кодот ICD-10 ќе биде D 22.0 - D 22.9.

Етиологија

Благодарение на податоците од научните истражувања од областа на дерматологијата, клиничарите дознаа дека речиси сите видови пигментни точки поврзани со меланоцитниот невус, вклучувајќи ги и оние здобиени во текот на животот, се предизвикани од вродени нарушувања поврзани со развојот на кожата. Токму овие абнормалности предизвикуваат бенигни неоплазми.

Вродениот меланоцитен невус ги има следните извори како главни фактори кои придонесуваат:

 • прекумерни промени во содржината на хормоните, имено прогестерон и естроген, во периодот на раѓање;
 • заболувања што ги претрпела идната мајка за време на бременоста од страна на органите на урогениталниот систем;
 • продолжен ефект врз телото на бремените негативни фактори, вклучувајќи токсични супстанции, сите видови зрачење и зависност од лоши навики;
 • генетски нарушувања.

Поради влијанието на горенаведените причини, се јавува формирање на меланобласти, кои се специјални клетки кои предизвикуваат развој на меланоцити. Наспроти ова, во некои области на кожата се јавува стагнација на меланобластите, поради што се претвораат во пигментни точки.

Секундарниот невус на кожата е предизвикан од следниве етиолошки фактори:

 • хормонален дисбаланс - најчесто слични формации се развиваат во адолесценцијата во пубертетот, додека голем број неви се појавуваат на различни делови од телото;
 • продолжено изложување на ултравиолетово зрачење на кожата;
 • злоупотреба на солариум или продолжено изложување на директна сончева светлина;
 • периодот на носење на детето и почетокот на менопаузата;
 • неконтролирана употреба на контрацепција;
 • воспаление на кожата, особено дерматитис , акни и акни;
 • алергиски лезии на кожата;
 • дијагностицирање близок роднина на болест како што е меланом .

Класификација

Главната поделба ја дели болеста во стекнат и конгенитален меланоцитен невус. И покрај ова, примарни и секундарни тумори можат да имаат поинаков изглед.

Така, старите места се поделени на:

 • границата невус - се карактеризира со тоа што не се издига над површината на кожата и има јасни граници, а исто така често има кафеава или црна боја. Во огромното мнозинство на случаи е основно, но исто така може да се стекне. Во детството, тоа не претставува закана, но како што човек станува постар, може да се трансформира во комплексен невус;
 • Интрадермален меланоцитен невус - е тумор во форма на купола која опфаќа голема површина на кожата. Неговата површина е покриена со влакна, а дијаметарот е еден сантиметар. Често се дијагностицира кај адолесценти и возрасни;
 • комплексен или епидермо-дермален невус - се разликува од границата по тоа што се издига над кожата и често е локализиран во скалпот. Таа има еднаква боја и изгледа како папула, која е исто така позната како папиломатозна невус. Со возраста речиси никогаш не го промени својот изглед, но во некои случаи се трансформира во интрадермален невус;
 • халоневус - карактеристиките на таквото пигментирано место се слични на претходниот тип на формација, но се разликува по тоа што е надополнет со пигментниот раб што се појавува во однос на позадината на автоимуните процеси. Многу често, овој тип на женски и лица со адолесцентна возраст. Исклучително ретко дејствува како конгенитална патологија;
 • забележан nevus - има нерамни контури на кафеава нијанса, испакнати над кожата. Може да биде или вродена или стекната;
 • диспластичен меланоцитен невус - е независен или е форма на трансформација на други видови тумори. Има нејасни граници, нерамна боја и неправилна форма. Неговата опасност лежи во фактот дека тоа е преканцерозна состојба, односно може да доведе до меланом, кој бара негово итно отстранување;
 • брадавичен невус - нејзината карактеристика е тоа што нема невус клетки, поради што не може да стане малигна. Најчесто влијае на скалпот;
 • Сина Невус - има неколку варијанти и е поделена на нормални и клеточни. Главната разлика е во бројот и големината на формациите, кои можат да варираат од еден до три сантиметри. Често се локализирани на лицето и вратот, горниот дел од торзото и прстите, задникот и долниот дел од грбот;
 • Blue Nevus
 • Nevus "кафе со млеко" - изразено како еднолични точки, но не повеќе од три. Вреди да се одбележи дека може да се формира во совршено здрави луѓе. Не се издига над кожата, има неправилна форма, и со големина достигнува повеќе од дваесет сантиметри;
 • Монголски место - различна форма на круг, долга кафеава нијанса и волумен од повеќе од десет сантиметри. Нема невус клетки, зошто не може да се трансформира во рак;
 • младиот lentigo е пигмент лепенка која е многу слична со пигментиран невус, но се разликува по тоа што не содржи невус клетки. Покрај тоа, се карактеризира со појава во кој било дел од телото, дури и на мукозните мембрани, вклучувајќи ги и усните и гениталиите;
 • атипичен или инволутивен невус е најретката разновидност на меланоцитни точки што се карактеризира со формирање на влакнести папули во носната празнина. Нијансата може да варира од беж до црвено-кафеава боја;
 • lentiginous nevus - најчесто доведува до развој на меланом, имено кај секој трет пациент со слична дијагноза;
 • мешани невус - може да имаат карактеристики на неколку од горенаведените форми на тумори.

Класификација на неви во зависност од возрасната група на лицето и бројот на пигментни точки:

 • кај новороденчиња - само кај 5% може да се забележи појавата на неви во вид на молови. Ако покриваат голема површина, тие се многу опасни затоа што можат да доведат до развој на меланом;
 • во адолесценција се јавуваат меланоцитни неври во 90% од случаите;
 • кај лица на возраст од дваесет и пет, може да има околу четириесет пигментни точки;
 • за луѓе постари од триесет години, присуството на не повеќе од дваесет молови е карактеристично;
 • кај постарите луѓе, неви се речиси целосно отсутни, бидејќи тоа се должи на промени во содржината на хормони во крвта.

Симптоматологија

Покрај надворешните манифестации во вид на дамки, ниту стекнатиот ниту конгенитален меланоцитен невус веќе нема клинички знаци. Неоплазмите не се придружени со болка и чувство на горење, како и други непријатни чувства. Сепак, честопати можат да видат поединечни или повеќе влакна кои се погусти и потемни од остатокот од косата на телото.

Ние исто така треба да се спомене и за видовите на невус кои се склони кон малигнитет. Кога се случува процесот на малигнитет, често под дејство на ултравиолетово зрачење, може да се појават симптоми кои треба да бидат поттик за барање квалификувана помош.

Трансформацијата во меланом може да биде придружена со:

 • брзиот раст на старите места;
 • промени во контурите на неоплазмата;
 • формирање на темно раб околу крот;
 • подобрување на боја;
 • воспаление, црвенило или отекување на кожата околу невусот;
 • ослободување на ichor или други патолошки флуиди;
 • нагло зголемување на бројот на меланоцитните невуси;
 • чувство на печење, чешање и пецкање;
 • пилинг на кожата во проблематичната област;
 • умерена болна синдром.

Повреда, хемиско оштетување или термичко оштетување на молот може да доведе до малигно заболување.

Дијагностика

Само специјалист од областа на дерматологијата може да определи видот на патологија, врз основа на податоците од инструменталните испитувања. Сепак, пред да започне таква дијагноза, лекарот мора самостојно да изврши неколку манипулации, вклучувајќи:

 • да ја проучува историјата на болеста на пациентот и неговите блиски роднини;
 • анализира животна историја на пациентот;
 • да спроведе темелно физичко испитување на невусот, во процесот на кој ќе се процени состојбата на кожата;
 • Детално истражување на пациентот - за да се потврди присуството и сериозноста на дополнителни симптоми кои укажуваат на трансформација во рак.
Знаци на малигнитет на невус

Презентирани се инструментални и лабораториски дијагностички активности:

 • флуоресцентна микроскопија;
 • КТ и МРИ;
 • стружење од површината на невусот кога крварат - за понатамошни лабораториски студии;
 • крвен тест за присуство на тумор маркери.

Третман

Во оние ситуации кога меланоцитниот невус нема знаци на малигнитет, а исто така и не предизвикува психолошко и емоционално непријатство на лицето, не се врши специфичен третман на болеста.

Инаку, како и изразување на симптоми на малигнитет, е индицирано хируршко отстранување на молата. Главните методи за минимална инвазивна терапија се:

 • cryodestruction насочени кон замрзнување nevus со течен азот;
 • електрокоагулација - високата температура влијае на неоплазмата. Процесот на каутеризација може да биде проследен со болка;
 • ласерски третман;
 • Радиохирургијата е најновиот метод на лекување, во кој образованието е отсечено со помош на радио нож. Оваа техника е неефикасна во присуство на огромни неви;
 • хируршко отстранување со скалпел - покрај невус, дел од околното ткиво се ексцитира.

По ексцизијата, неопходно е редовно да се исплакнат под дејство на антисептични супстанции. Вреди да се напомене дека до спонтаното паѓање на кората, не треба да се дозволи раната да дојде во контакт со вода.

Превенција

Специјални превентивни мерки за да се спречи развојот на меланоцитниот невус, не постои. За да се намали веројатноста за развој на болеста е неопходно:

 • Избегнувајте продолжен контакт со кожата со сончева светлина или со ултравиолетово зрачење;
 • обработете ја кожата со посебни средства дизајнирани да ја заштитите за време на сончањето;
 • да не го посетуваат солариумот за лица со повеќекратни пигменти;
 • годишен преглед од дерматолог.

Прогнозата на меланоцитниот невус е исклучително поволна, дури и по операцијата за отстранување на малигните молови.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Меланоцитен невус и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот дерматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Пигментиран невус (појавување симптоми: 8 од 11)

Пигментиран невус - е прилично честа болест на кожата, која често има бениген тек. Во некои случаи, може да се формира на мукозната мембрана на устата, очите и гениталиите. Причините за пигментните точки не се целосно познати, но експертите од областа на дерматологијата откриле дека конгениталните и стекнатите неви може да се развијат поради сосема различни предиспонирачки фактори.

...
Кератома (појавување симптоми: 3 од 11)

Кератома е бенигна формација на човечката кожа, во вид на плаки, спотови, нодули и слични израстоци. Неоплазмите се формираат како резултат на компактирање и кератинизација на клетките на епидермисот, поточно, на нејзиниот слој. Ограничувања на сексот, оваа болест нема. Се забележува дека кератомот на кожата најчесто се манифестира кај лица постари од 40 години, врвот на инциденцата е 50-65 години. Во некои случаи, сенилната кератома поминува самостојно, без дополнителен третман. Можеби преродба е во малигната формација.

...
Рак на кожата на сквамозните клетки (појавување симптоми: 3 од 11)

Сквомозниот карцином на кожата е болест која се карактеризира со формирање на малигнен тумор во епителот. Вреди да се одбележи дека овој тип на рак може брзо да метастазира во близина на лимфните јазли и внатрешните органи, што во крајна линија доведува до повеќекратно откажување на органите и смрт.

...
Папиломатозна невус (појавување симптоми: 2 од 11)

Папиломатозна невус е бениген тумор, кој во својата клиничка слика наликува на папилома. Често локализиран на главата, но тоа не го исклучува појавувањето на образованието во други делови од телото.

...
Средна циста на вратот (појавување симптоми: 2 од 11)

Медијаната циста на вратот е ретко дијагностицирана конгенитална малформација на развојот. Се карактеризира со појава во вратот со неоплазма со содржина на течност. Постојат странични и медијални патологии на вратот. Латералните форми се препознаваат веднаш по раѓањето на детето, додека средните може да се појават додека растат. Најчесто, образованието може да се отстрани со операција, која се изведува кај возрасни и кај деца.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

дерматолог зема
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Rossoshanskaya, 4, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .