Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Уртикарија: симптоми и третман

Уртикарија - главните симптоми:

Уртикарија е една од најчестите болести кај кои се одмора алергијата. Општо земено, терминот уртикарија се однесува на одреден број на специфични болести кои се карактеризираат со различна природа на појавата, но се манифестираат на ист начин. Уртикарија, чии симптоми се манифестираат во форма на мешавина на кожата и мукозните мембрани слични на изгореници, кои се добиваат кога се изложени на кожата на копривата, поради што е така наречена.

Општ опис

Инциденцата на уртикарија кај популацијата е доста висока, што, соодветно, ја дефинира како честа болест. Покрај тоа, барем еднаш во животот на редот од 10 до 35% од населението се соочи со манифестација. Најнеповолна варијанта на текот на оваа болест е хроничната уртикарија, чие времетраење е по ред повеќе од 5-7 недели.

Првите официјални описи поврзани со уртикарија се датираат во 1882 година, но работата на Хипократ, со идентификување на слични симптоми во нив, укажува на тоа дека тоа е поново.

Уртикаријата е предизвикана од ослободување во крвта на значителна количина на хистамин, што, пак, се јавува поради зголемената капиларна пропустливост, додека нивното ширење. Со оглед на овој курс, поголемиот дел од истражувачите се согласуваат дека болеста е алергична по природа, а нејзините манифестации, соодветно, делуваат како алергиска реакција на надворешните стимули кои влијаат врз телото.

Текот на болеста може да одговара на една од двете форми, тоа е акутна и хронична уртикарија. Времетраењето на акутната форма е околу еден и пол месеци, што се манифестира како резултат на јадење храна која се квалификува за пациентот како алерген, како и трансфузија на крв или како резултат на убоди од инсекти.

Како додаток на стандардните симптоми, често се припишува силно емоционално нарушување ( стрес ), што се случува поради појавата на кожата на манифестациите на кожата карактеристични за оваа болест. Треба да се забележи дека акутната уртикарија, чија терапија не била или започнала со небрежност, потоа станува хронична и многу потешко е да се ослободи од неа. Поради оваа причина, првите симптоми на уртикарија бараат итна жалба до специјалист и задолжително, строго придржување кон неговите рецепти.

Причини за болест

Општо земено, причините кои придонесуваат за развој на уртикарија може да се дефинираат како ендогени и егзогени. Како егзогени причини, се одредуваат температурни, хемиски, физички, механички, како и фармаколошки (особено различни серуми и антибиотици) и прехранбени производи. Што се однесува до причините за ендогени, тогаш тие вклучуваат различни патологии кои се релевантни за внатрешните органи. Особено во овој случај се разликуваат патологиите на гастроинтестиналниот тракт, нервниот систем и црниот дроб.

Повторно, каснувањата од инсекти (крварење, особено комарци, мајмуни, комарци, болви и сл.) Се изолирани како причина за развојот на оваа болест. Поради нивниот гризење, хемиски активните супстанции слични на хистамин влегуваат во телото со плунка.

Покрај овие причини, значајна улога им се доделува на нападите на хелмините .

Особености на протокот на уртикарија

Основата на патогенезата (појавата) на уртикаријата е развој на особено чувствителна, поради што акумулацијата во телото на хемиски активните супстанции одговара на типот на хистамин. Хистамин, како хемикалија, ги проширува капиларите, придонесувајќи за истовремено зголемување на степенот на пропустливост од васкуларните ѕидови. Ова, од своја страна, придонесува за развој на акутна форма на едем која го зафаќа папиларниот слој на дермисот, со тоа што кожата меури. Во однос на карактеристиките на алергенот во овој случај, тогаш како што може да биде подложено на распаѓање на протеини производи кои ја задржале нивната вродена специфичност. Таквите протеински супстанции, еднаш во крвта, предизвикуваат производство на антитела против одреден прехранбен производ.

Покрај тоа, токсините во расипана храна, кои не се целосно разладени, исто така можат да дејствуваат како алергени; токсични супстанции, чија акумулација се јавува во дебелото црево со недоволно функционирање на бубрезите, како и колитис . Присуството на фокуси на хронична инфекција во телото, дејствувајќи како директен извор на бактериска алергија предизвикана од микроорганизми ( стрептококи , стафилококи , итн.), Исто така, игра огромна улога.

Значајна улога во потеклото на уртикарија е исто така доделена на вистинските функционални нарушувања на нервниот систем (особено, ова се однесува на вегетативното). На пример, можеме да ја разгледаме состојбата со нервната возбуда, која предизвикува развој на холинергична уртикарија, што, пак, е предизвикано од ослободување на ацетилхолинот од ткивата, што се должи на влијанието на погодениот холинергичен систем. Изложеноста на ацетилхолин предизвикува развој на васкуларна реакција, слична на реакција што се јавува кога хистамин е изложен.

Видови и форми

Уртикаријата може да се манифестира во неколку сорти, од кои секоја се карактеризира со свој проток карактеристики и симптоматологија. Особено се разликуваат следниве главни сорти, утврдени врз основа на карактеристиките на протокот:

 • Акутна уртикарија ( едемот на Квинке во акутната ограничена форма на манифестација исто така се смета);
 • хроничен рекурентен;
 • хроничен папуларен отпорен.

Ние ќе ги разгледаме наведените сорти подолу, сега би сакал да живеам воопшто на разгледувањето на класификацијата усвоена во меѓународната пракса. Уртикаријата е "спонтана", што укажува на нејзиното појавување без претходно специфично и физичко влијание (кое претходно го споменавме), што подразбира обезбедување на еден или друг вид физички ефект. Постојат некои типови на уртикарија, кои исто така ги истакнуваме. Спонтаната уртикарија, чиишто симптоми се манифестираат во акутна или хронична форма на нејзиниот тек, се карактеризира со сериозноста на сопствените манифестации во секоја од формите, како и со времетраењето на овие манифестации. Така, акутната форма трае до 6 недели, хронично, соодветно, трае повеќе од овој период.

Физичка уртикарија може да се појави на следниве начини:

 • демографска форма , чии симптоми се појавуваат по појавата на мали гребнатини на кожата;
 • бавнорастечка уртикарија, чиишто симптоми се манифестираат како резултат на стегање на кожата (пликови се формираат неколку часа по таквата експозиција, може да се состои, на пример, при продолжено седење, стоење, носење ранец, итн.);
 • студена форма, чии симптоми се јавуваат на позадината на таквите влијателни фактори од надворешното опкружување, како што е студениот ветер, водата или воздухот;
 • топлина, чии симптоми се појавуваат во однос на позадината на локалната изложеност на топлина;
 • сончеви, чии симптоми се појавуваат на позадината на изложеност на УВ зрачење и / или видлива светлина;
 • вибрации, симптоми кои произлегуваат како резултат на претходна изложеност на вибрации (која, на пример, е релевантна кога работи со вакуум, итн.).

Како посебни типови на уртикарија, вакви варијанти на проток се разликуваат:

 • холинергични, чии симптоми се јавуваат на позадината на емоционална или физичка препрека, што доведува до некои (мали) промени во температурата;
 • адренергични, симптомите на кои произлегуваат како резултат на ослободување на адреналин, кој, на пример, е релевантен за време на стрес;
 • контакт, чии симптоми се јавуваат, соодветно, во директен контакт со одреден фактор на влијание (на пример, контактна алергиска уртикарија, чии симптоми се јавуваат при директен контакт на кожата и супстанција која е силен алерген за пациент, што може да биде животинска коса, полен, прашина, метали и така натаму);
 • аква генот, симптоми кои се јавуваат како резултат на контакт со вода со кожата, се објаснува со фактот дека во овој случај водата дејствува како растворувач за алергенот чие формирање се јавува на кожата на специфични пациенти.

Како и за другите болести, кои вклучуваат, на пример, пигментна уртикарија (инаку дефинирана како мастоцитоза ), како и урдинација на ладно семејство, таквите видови припаѓаат на уртикарија само во согласност со историски утврдените фактори, но нивната природа е сосема поинаква. Треба да се напомене дека ако причините за болеста и нејзините придружни симптоми се нејасни, тогаш болеста е дефинирана како идиопатска уртикарија, кога е изложена на било кој алерген, болеста е автоимуна.

Враќајќи се во наведената група, може да се забележи дека најчестите од нив се спонтана уртикарија (во акутни и хронични форми), како и демографски (што е особено важно за младите луѓе) и контакт. Многу поретко во практика е холинергична форма.

Во пракса, историски, уртикаријата е само алергиска болест, но во реалноста алергијата толку ретко дејствува како причина за хроничната форма (приближно 0,5-1% од приближниот број на случаи) што во стандардните процедури за скрининг на алергија за потврдување на уртикарија не е произведена.

Во меѓувреме, алергијата се одвива во разгледување на уртикарија, дејствувајќи како причина за нејзината акутна форма, како и ангиоедем - повторно, нејзината манифестација е релевантна во форма на реакција на каснување од инсекти или на ефектите од лековите. Некои случаи ја одредуваат вистинската алергија на храна како причина за акутна уртикарија, но во такви случаи дијагнозата не предизвикува сомневања, бидејќи реакцијата се развива веднаш откако е внесена соодветната супстанција. Почетокот на реакцијата се одредува од местото каде е пронајдена оваа супстанца. Значи, алергијата на храна предизвикува оток на непцето, јазикот и усните, но интрамускулните инјекции доведуваат до појава на црвенило и чешање во областа каде е направена инјекцијата.

Акутна уртикарија

Во оваа форма, болеста се карактеризира со нејзина ненадејна манифестација во форма на уртикаријален осип, чија големина на елементите може да варира значително. Како по правило, плускавците имаат заоблена форма, во поретки случаи се појавуваат во форма на неправилни и издолжени. Постои издигнување на ерупции над нивото на кожата, нивната сенка во центарот е досадна, по периферијата постои розова граница на нејасен тип на манифестација.

Често постои спојување на меури меѓу себе, што претставува многу голема зона на уништување. Наспроти позадината на таквиот курс, се јавува повреда на општата состојба на пациентот, која се манифестира во форма на треска, комбинирана со треска (дефинирана како "коприварна треска"), општо малаксаност и гастроинтестинални нарушувања.

Што се однесува до подрачјата погодени од сифоните, тие се главно концентрирани во телото, задникот и рацете. Покрај тоа, мукозните мембрани исто така можат да бидат погодени од ерупции, кои ги одредуваат областите за нивниот изглед како усни, јазик, ларинкс, меко непце и назофаринкс. Поради оваа причина, во чести случаи постојат поплаки за потешкотии при голтање и дишење.

Акутната уртикарија се карактеризира со кратко присуство на осип - тука обично се одржува еден час или два. Во принцип, времетраењето на оваа форма на болеста е од редот на неколку дена. Претежно акутната уртикарија делува како форма на алергии на храна или лекови, во него е одговор на влијанието на одреден тип на стимули (трансфузија на крв, администрација на вакцини, серуми).

Акутната уртикарија, исто така, може да биде атипична, делувајќи како резултат на изложеност на кожата на механички стимулуси, како по правило, ова е можно како резултат на идентификување на дермографијата. Атипичната форма на уртикарија се карактеризира со манифестација на линеарни формации, а нејзината разлика од традиционалниот тек на уртикарија е отсуството на таков симптом како и чешање.

Форма на манифестација на акутна уртикарија

Квинкевиот едем (акутна ограничена форма)

Оваа болест, исто така, најчесто се дефинира како ангиоедем и гигантска уртикарија. Во однос на клиничките манифестации, тие во случај на ангиоедем се состојат од ненадеен развој на едем на ограничен тип на кожа или мукозна мембрана (вклучувајќи и поткожни маснотии), кои во последниот случај може да влијаат, на пример, на гениталиите, образите, усните , очните капаци, итн. Во овие области на лезијата, кожата се чувствува густо еластична, бела во боја (тоа се случува да биде розова, но оваа опција е забележана поретко). Понекогаш пациентите се жалат на симптоми во форма на чешање и горење, но најчесто не постои субјективна сензација. Како по правило, едемот се намалува по неколку часа (или во период од 1-2 дена), повторувањето на манифестациите не е исклучено.

Во некои случаи, ангиоедемот е придружник на традиционалната форма на уртикарија. Во случај на развој во областа на гркланот, стенозата (нејзиното стеснување) и асфиксијата (зголемена асфиксија како резултат на кислородна инсуфициенција на телото) не се исклучуваат. Во варијантата на текот на состојбата која го придружува ангиоедемот, со концентрација на едем во орбиталната област, не е исклучена можноста за отстапување што директно влијае на окото со промена на медијалната насока (што е кон страничната насока), како и намалување на визуелната острина на пациентот.

Хронична (рекурентна) уртикарија

Развојот на оваа форма на болеста се јавува наспроти позадината на долг тек на сензибилизација (односно, зголемен степен на реактивна чувствителност на ткивата и клетките), што се појавува, пак, наспроти позадината на изложеноста на хронични фокуси на инфекција во телото. Кариес , аднекситис , ангина , вклучувајќи нарушувања на црниот дроб и гастроинтестиналниот тракт, итн, може да се разликуваат како состојби со слични вистински лезии.

Хроничната уртикарија, чиишто симптоми се појавуваат во пароксизмална форма, се разликува од акутната форма по тоа што исипот не е толку богат. Концентрацијата на исипот може да влијае на широк спектар на области на кожата. Во однос на придружните симптоми на осип, често се манифестира во форма на општа слабост, болка во зглобовите и треска, главоболка. Ако на мукозните мембрани на гастроинтестиналниот тракт биле погодени, тогаш симптомите во симптоматологијата се придружуваат симптоми во форма на гадење и повраќање, дијареа. Пациентите развиваат неподносливо и болно чешање, што резултира со невротични нарушувања и несоница. Тестот за крв може да открие тромбоцитопенија и еозинофилија .

Папуларна (резистентна) уртикарија

Во случај на транзиција на долготрајни и перзистентни уртикаријални осип на фазата на папулите, се појавува наведената папуларна уртикарија. Ова ја одредува придржувањето кон манифестацијата на ограничен и перзистентен едем со клеточна инфилтрација во дермисот на таквите манифестации како акантоза (манифестација на хиперпигментација на кожата, концентрирана, како по правило, во областа на кожните набори на телото) и хиперкератоза (прекумерно задебелување што се јавува во корнеалната епидерма, односно што доведува до кератинизација на кожата). Локацијата на формираните папуларни нодули главно се фокусира на кожата на наборите на екстремитетите, нивната боја е црвено-кафеава.

Во повеќето случаи, жените се изложени на болеста. Вреди да се забележи дека некои автори сугерираат дека форма на уртикарија е предложена како една од сортите на пруритус.

Манифестација на коприва на нозете

Демографска уртикарија

Оваа варијанта на уртикарија е една од најчестите варијанти на болеста, а тоа влијае на околу 2-5% од вкупниот број жители на нашата планета. Сепак, зборот "страда" овде служи само како дефиниција за присуството на болест во значаен дел на поединци, бидејќи манифестацијата на нејзиното сериозно страдање или непријатностите не предизвикува болните. Од сите хронични форми на уртикарија, околу 7-13% паѓаат на демографски.

Што се однесува до манифестациите карактеристични за оваа болест, демографската уртикарија, како механичка болест, ги одредува во однос на позадината на влијателните фактори. Механизмот тука е прилично едноставен: место кое е исцедено е покриено со осип, осипот, пак, предизвикува чешање.

Клиниката за оваа варијанта на болеста е сосема јасно забележана со значителен интензитет на иритација на кожата преку употреба на линеарни објекти за оваа намена. Так, если провести вдоль поверхности кожи человека без этого заболевания длинным ногтем, кожа через некоторое время покраснеет, а на месте такого расчеса появится небольшая в размерах опухоль. Такая реакция свойственна здоровой коже, однако если такое действие приведет к появлению на следе от ногтя рубцов, то это, в свою очередь, указывает на дермографизм. Что примечательно, проявляться он может от воздействия самого различного: от полотенец, стесняющей одежды и пр.

Клинические проявления дермографизма определяют несколько вариантов его подвидов: дермографизм холод-зависимый, красный и белый дермографизм, дермографизм фолликулярный. Уртикарии, свойственные этой форме, образоваться могут на коже самых различных участков тела, при этом реже всего отмечается их появление в области конечностей и на лице. Первичные формы данного вида крапивницы могут быть идиопатическими или аллергическими, а вторичные непосредственным образом связаны со многими другими заболеваниями, актуальными для больного (мастоцитоз, вирусные инфекции и пр.).

Проявление демографической крапивницы

Соларната уртикарија

Данная форма заболевания является одной из разновидностей фотодерматоза, чье развитие происходит у больных на фоне того или иного заболевания печени в результате повышенной реактивной чувствительности в адрес воздействия солнечных лучей, а также у лиц, для которых актуальны нарушения порфиринового обмена.

Преимущественно эта форма заболевания диагностируется у женщин. Что касается свойственных ему проявлений, то уртикарные высыпания в этом случае сосредотачиваются в области открытых участков кожного покрова (верхние конечности, лицо и пр.). Также для этой формы крапивницы характерна сезонность проявления, соответственно, развивается она в период повышенной солнечной активности весны-лета.

При пребывании больных под прямым воздействием солнечных лучей на протяжении длительного отрезка времени может развиться специфическая реакция на это воздействие, которая в частности заключается в нарушении сердечной деятельности и дыхания. Крайним проявлением в данном случае может стать шоковое состояние.

Холодовая крапивница

Развивается холодовая крапивница спустя несколько минут с момента контакта с такими воздействующими факторами, как холодная вода или чрезмерно холодный воздух, ледяной ветер. Проявления симптоматики сводятся к появлению зуда, жжения, эритемы (выраженное покраснение кожи), а также волдыря или/и отека. Преимущественно сосредоточение этих проявлений аналогично предыдущему случаю с солнечной крапивницей. Нередко максимальные проявления отмечаются в период отогревания областей, подвергшихся подобному переохлаждению, исчезновение их происходит спустя около получаса-часа времени.

В некоторых случаях холодовая крапивница сопровождается уртикарными высыпаниями постоянного характера проявления. Такие высыпания, как правило, образуются спустя несколько минут с момента оказания соответствующего воздействия раздражителя, их сохранение на коже длится в рамках недели, хотя не исключается и более длительный период.

Не исключается и такой вариант холодовой крапивницы, при котором уртикарные высыпания сосредотачиваются в несколько иных областях, а не на непосредственном участке воздействия раздражителя. Так, они могут появиться вокруг этой области, что определяет и несколько иную форму заболевания, такую как рефлекторная холодовая крапивница. Примечательно, что некоторые пациенты сталкиваются с развитием холодовой аллергии даже после употребления в пищу холодных продуктов или пищи, что, соответственно, сопровождается отеком языка, губ и глотки.

Помимо высыпаний, у больных также отмечаются нарушения, касающиеся респираторной и сердечно-сосудистой систем, нередко проявляются и гастроинтестинальные симптомы (в форме диареи, абдоминальной боли).

Особенность холодовой крапивницы заключается в том, что чем более выраженный характер имеют ее симптомы, тем тяжелее это заболевание протекает. Безусловно, выраженность симптоматики непосредственным образом связана с тем, сколь значительной оказалась площадь охлаждения, а также с тем, насколько сильным было воздействие самого раздражающего фактора (то есть охлаждения). К примеру, крайне чувствительные к воздействию холода пациенты при охлаждении значительной площади поверхности тела могут столкнуться с возникновением анафилактоидной реакции, проявляющейся в виде комплекса симптомов: тошнота, рвота, тахикардия , головокружение, понижение давления, одышка и пр. На практике отмечены случаи, при которых воздействие холода являлось фатальным для пациента, то есть приводило к летальному исходу.

Крапивница у детей

Заметить это заболевание родителям, как правило, не составит никакого труда, как и провести первоначальную диагностику на основании характерных проявлений. Следует заметить, что крапивница у детей также начинается внезапным образом, без предшествующей симптоматики. Преобладают преимущественным образом острые формы заболевания, у детей до 6 месяцев встречается исключительно редко.

Проявляется она в возникновении высыпаний, сосредотачиваемых на теле и конечностях, сопровождается нестерпимым зудом. Расположение волдырей может сосредотачиваться не только в рамках кожного покрова, но и на слизистых (ЖКТ, губы, глаза). Зуд приводит к расчесыванию, также появляется отек. Температура может достигать пределов 39 градусов.

Дл тельность течения заболевания может составлять порядка нескольких минут, но возможен и вариант длительности порядка нескольких часов и дней, что определяется на основании степени тяжести, актуальной для ответной реакции.

Как и в общем рассмотрении заболевания, крапивница у детей может протекать в острой или хронической форме. Наиболее опасным вариантом является отек Квинке, характеризуемый возникновением значительной области высыпаний наряду с рыхлостью и вздутостью клетчатки в области поверхности губ, век, щек, языка, гортани, половых органов.

Отек слизистой области дыхательных путей является существенной проблемой, приводящей к серьезному затруднению дыхания, за счет чего возникает выраженный кашель, ребенок становится нервно возбужденным, и, в конечном итоге, начинает задыхаться. Подобные проявления требуют немедленного вызова скорой помощи.

В случае отека области ЖКТ у детей развивается диарея (быстропроходящая), также появляется тошнота и рвота, отмечаются нарушения нервной системы, головокружение, головная боль, некоторая заторможенность реакций, вялость.

Острая крапивница у детей определяет столь же значительный риск возможности перехода к форме хронической, потому крайне важно адекватно подойти к лечению этого заболевания именно на данном его этапе.

Третман

Лечение крапивницы определяется исходя из общей степени тяжести ее проявлений. Важная роль отводится выявлению и последующему устранению всех тех патогенетических факторов, которые провоцируют развитие этого заболевания. Определенная роль отводится в лечении таким составляющим как режим, диета, состояние ЖКТ и ЦНС.

Требуется выявить, а впоследствии и излечить все те очаги, которые актуальны для хронических инфекций, помимо этого необходимо исключить воздействующие раздражители (аллергены). Важны консультации невролога и ЛОРа, а также обследования, касающиеся выявления гельминтов (с последующим избавлением от них).

Диета в большей мере заключается во включении в рацион продуктов молочно-растительного происхождения. Что касается специфических препаратов, то это антигистаминные средства, магния сульфат, натрия гипосульфит, десенсибилизирующие кальцийсодержащие препараты, седативные препараты.

Острая крапивница требует использования слабительных и мочегонных средств, а также применения очистительных клизм; налаживание обменных процессов обеспечивается за счет приема витаминов группы В, препаратов железа и пр. Тяжелое течение заболевания требует назначения глюкокортикоидов и гистаглобина. Нередко применяется ряд мер наружной терапии (ванны, мази и пр.), однако существенного результата они не определяют.

При подозрении на крапивницу необходимо обратиться к аллергологу-иммунологу, инфекционисту и дерматологу, в обязательном порядке уже во время лечения назначаются консультации ЛОРа и невролога.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Крапивница и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: аллерголог , инфекционист , дерматолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Идиопатическая крапивница (совпадающих симптомов: 9 из 14)

Идиопатска уртикарија - е алергиска болест на кожата која може да влијае на секое лице, без оглед на полот, возрасната група и етничката припадност. Голем број патолошки и физиолошки предиспонирачки фактори можат да предизвикаат развој на оваа болест. Провокатор може да биде убод од инсекти, прекумерно високи или ниски температури, преголема доза на лекови или нетолеранција на храна.

...
Боррелиоз (совпадающих симптомов: 8 из 14)

Боррелиозата, која е исто така дефинирана како Лајмска болест, Лајмска борелиоза, борелиоза која се пренесува преку крлежи и на друг начин, е природна фокална болест на преносливиот тип. Борелиозата, чии симптоми се состојат од оштетување на зглобовите, кожата, срцето и нервниот систем, често се карактеризира со хронична, како и со повторувачка само-струја.

...
Солнечная крапивница (совпадающих симптомов: 8 из 14)

Соларната уртикарија е воспалителна лезија на кожата предизвикана од зголемена подложност на сончева светлина и постапување според видот на алергиска реакција. Карактеристична особина на болеста е нејзиниот хроничен тек - тоа значи дека карактеристичните симптоми се случуваат само под услов да се повтори изложеноста на провоцирачки фактор.

...
Актинический дерматит (совпадающих симптомов: 7 из 14)

Актиничен дерматитис се јавува на позадината на зрачењето на кожата во форма која е карактеристична за текот на дерматитисот - во форма на воспаление. Таквите ефекти вклучуваат сончева светлина, јонизирачко зрачење, вештачки извори на ултравиолетово зрачење. Актиничниот дерматитис, чии симптоми се јавуваат врз основа на времетраењето на изложеноста на одреден фактор, како и интензитетот на овој ефект, особено ја определува подложноста на заварувачи, фармери, радиолози, работници во леарници и топилници итн.

...
Ветрянка (ветряная оспа) (совпадающих симптомов: 7 из 14)

Вирусни сипаници (исто така познати како пилешки болести) се многу заразна заразна болест која претежно ги зафаќа децата. Мали сипаници, чии симптоми првенствено се карактеризираат со појава на осип на меур, во меѓувреме, може да се дијагностицираат кај возрасни, особено ако не се дадени соодветни вакцини.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

алерголог зема
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .