Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Периорален дерматит: симптоми и третман

Периорален дерматит - главните симптоми:

Периоралниот дерматитис е прилично чест вид на дерматитис, неговите главни карактеристики се појавата на иритација и последователно воспаление на кожата во рамките на брадата и во близина на устата. Периоралниот дерматитис, чиишто симптоми често се нарекуваат "орален дерматитис", всушност се однесува на периароалната област, додека терминот "орален" го дефинира начинот на усната орална терапија преку устата, што апсолутно не е поврзано со болеста што ја разгледуваме.

Општ опис

Периоралниот дерматитис се манифестира во форма на осип, концентриран во областа околу устата во вид на карактеристични нодули, исклучително ретко ваков вид осипни концентрати во областа на носот, очите или челото. Најчесто овој тип на дерматитис се дијагностицира кај младите жени, меѓутоа, и кај мажите и кај децата, исто така, може да се појави и преоријален дерматит, иако ретко.

Причини за болест

Во обидите да се утврди специфичната причина која предизвикува заболување што се разгледува, сепак нема јасност, па затоа постојат само некои претпоставки во однос на факторите кои придонесуваат за нејзиното појавување. Особено, тие може да им се припишат на следново:

  • употребата на масти и креми базирани на стероиди (на пример, може да биде хидрокортизон или преднизон, итн.), и ова е причината што се смета за најточна опција при утврдување на причината за симптомите кои се карактеристични за болеста;
  • употребата на одредени козметички производи, чие дејство исто така може да доведе до појава на осип, и, неверојатно, една од главните опции за такви производи е основа, ова е резултат утврден од релевантните студии;
  • фактори на физичко влијание (УВ зрачење, силен ветер итн.);
  • употребата на флуорирана паста за заби исто така се смета за опција, предизвикувајќи појава на осип, како и зајакнување на нејзините манифестации;
  • Гуми и бактерии кои живеат директно во фоликулите на косата, исто така, може да се разликуваат како една од опциите кои придонесуваат за појава на осип, иако во овој случај, манифестациите на периароалниот дерматитис не се сметаат за обична инфекција на кожата;
  • хормоналниот статус се дефинира како важен фактор кој е доволно важен за појавата на болеста, а исто така е забележано дека исипот во периаларниот дерматитис е особено изразен пред почетокот на менструацијата;
  • понекогаш употребата на орални контрацептиви исто така се смета за опција која придонесува за појава на осип кој е карактеристичен за оваа болест и често се смета за варијанта на главната.

Враќајќи се во една од наведените точки (стероидни креми), која се смета за главна варијанта која предизвикува периарален дерматитис, може да се забележи дека врската помеѓу болеста и наведениот фактор е повеќе од значајна. Во чести случаи, појавата на осип е забележана по примена на стероидна крема на лицето, што може да се користи, на пример, во третманот на егзема. Исто така се случува осипот својствен за болеста што се разгледува дури и во случаи кога овој крем се користи за други области на телото. Патем, без внимателна миење раце, често се случува директен контакт на кремот со лицето, што исто така доведува до осип.

Би сакал посебно да нагласам дека појавата на осип е забележана токму во случај на прекинување на употребата на стероидната крема. Поради оваа причина, пациентите честопати повторно користат стероидна крема, а веќе да се пресирален дерматитис, што укажува на тоа дека се развиваат егземи или алергии. Во меѓувреме, прекинувањето на примената на кремот води до повторна појава на исипот, што често се јавува во уште поизразена форма.

Периорален дерматитис: симптоми

Периоралниот дерматитис, што веќе го забележавме, се карактеризира со појава на осип во областа околу устата. Овој осип има мала големина, изгледа како мали мозолчиња или грутчест тип на точка (розова или црвена). Таквиот осип може да се појави во брадата, челото, носот или образите, кои, сепак, се појавуваат многу поретко. Само по себе, осипот е сличен на акните (или акните), но тоа не е акни. Кожата се наоѓа директно под бубрезите или мозолчиња, исто така, има розова или црвена боја, со палпација, можно е да се утврди изразена грубост, што е обезбедено со појава на мали, но повеќе туберкули по површината. Постепено, во текот на процесот и промените кои ја придружуваат, пигментните точки остануваат на кожата по такви мозолчиња и испакнатини.

Главната кожна лезија кај периорниот дерматитис

На лентата на кожата која се наоѓа во близина на усните, како по правило, не е засегната, во ретки случаи се забележува оштетување на оваа област, но на многу помал размер од кожата која се наоѓа на одредено растојание од устата. Така, се создава еден вид "прстен" кој ја опкружува устата. Понекогаш кожата околу очите, особено во подрачјето на храмовите, исто така е под влијание на периоралниот дерматитис.

Оштетување на кожата во окото со периорна дерматитис

Што се однесува до интензитетот на исипот кај оваа болест, таа може да се манифестира во форма на неколку благи hillocks, а во форма на осип доста изразен во своите манифестации. Болката во преоријалниот дерматитис не е карактеристичен симптом, бидејќи не се однесува на него и на чешање. Во меѓувреме, во некои случаи, не се исклучуваат поплаки за симптоми како што се чешање или горење во погодената област.

Со оглед на болеста како целина, може да се забележи дека не е опасно за здравјето, иако, како што можете да разберете, доведува до одредени непријатности и непријатности во однос на сопствените манифестации во вид на дефект во различни степени на интензитет.

Третман

Третманот, се разбира, е неопходен за периоралниот дерматит, бидејќи без него осипот може да остане на кожата многу месеци, па дури и години. Во меѓувреме, соодветната терапија за оваа болест често обезбедува способност брзо да се ослободи од исипот и долго време.

Значи, првично важно е да се запре влијанието на тој фактор, кој се смета за главна опција за влијание која придонесува за појава на болеста. Особено, тоа е стероидна крема, доколку се користи, како и друга козметика што се користи за лицето. Важно е да се земе во предвид дека прекинувањето на употребата на стероидна крема може да доведе до егзацербација на осип до неколку дена, но по ова време постепено ќе почне да исчезнува. Исто така, треба да се воздржите од употребата на одредени дополнителни средства за кожата на лицето (тоници, лосиони, сапуни, итн.), Бидејќи дури и миење на лицето до целосно закрепнување треба да се прави само со употреба на проточна вода, не повеќе.

Со оглед на фактот дека флуорираната паста за заби може да предизвика исип, погоре споменатите од нас меѓу можните фактори, лекарите често препорачуваат да се воздржат од негова употреба.

Дури и по исчезнувањето на исипот, неопходно е дополнително да се исклучи ефектот врз кожата на наведените агенси, бидејќи не е исклучена можноста за повторување на осипот.

Дополнително, текот на антибиотиците кои припаѓаат на тетрациклинската група може да се препишат во третманот на периароалниот дерматитис. Лесни манифестации на осипот може да се применат на нејзиниот образец на локален антибиотик (крем, маст). Врз основа на карактеристиките на текот и манифестацијата на болеста, се одредува времетраењето на третманот, што може да биде околу 6-12 недели. Најчесто во првите недели од третманот, не се забележува видливо подобрување, но по два месеци од почетокот, резултатите се манифестираат - во големо мнозинство случаи, исипот исчезнува. Механизмот на дејство на применетата група на антибиотици во третманот на периаралниот дерматитис не е сосема јасен, сепак, и покрај тоа, во скоро сите случаи овој третман се карактеризира со прилично висока ефикасност.

Во случај на симптоми, што укажува на можната релевантност на преоријалниот дерматитис, неопходно е да се консултира дерматолог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Perioral дерматитис и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот дерматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дерматитис (појавување симптоми: 4 од 4)

Дерматитис е општа дефиниција која подразбира воспаление на кожата, предизвикана од дејството на одредени фактори (внатрешни или надворешни). Дерматитис, чии симптоми може да се развијат со биолошки, хемиски или физички ефект од различни видови фактори, соодветно, може да се манифестира во одредена форма, утврдена од карактеристиките на овој ефект, во овој напис ќе разгледаме која општа варијанта е дерматитис.

...
Розацеа (појавување симптоми: 3 од 4)

Розацеа, или, како што е поинаку дефинирано од оваа болест на кожата, акне розацеа, во согласност со карактеристиките на манифестацијата е хронична болест. Розацеа, чии симптоми се манифестираат во црвенило на кожата, како и во формирањето на туберкули и пустули, заедно со друг вид осип на лицето, покрај овој редослед во повеќе од половина од случаите, се јавува со оштетување на очите.

...
Пиодерма (појавување симптоми: 3 од 4)

Пиодерма е вообичаено име за голем број на пустуларни кожни болести предизвикани од стафилококи и стрептококи (што се јавува малку поретко). Пиодерма, симптомите на кои се појавуваат кај гнојни лезии на кожата, е една од најчестите кожни заболувања.

...
Актиничен дерматитис (појавување симптоми: 3 од 4)

Актиничен дерматитис се јавува на позадината на зрачењето на кожата во форма која е карактеристична за текот на дерматитисот - во форма на воспаление. Таквите ефекти вклучуваат сончева светлина, јонизирачко зрачење, вештачки извори на ултравиолетово зрачење. Актиничниот дерматитис, чии симптоми се јавуваат врз основа на времетраењето на изложеноста на одреден фактор, како и интензитетот на овој ефект, особено ја определува подложноста на заварувачи, фармери, радиолози, работници во леарници и топилници итн.

...
Нога габа (појавување симптоми: 2 од 4)

Габите на нозете во попознат смисла за нас, во медицинска терминологија се дефинира како спортист. Со оваа болест се подразбира поразот на кожата на нозете. Нога габа, симптоми кои најчесто се манифестираат кај мажите отколку кај жените, не зависи од карактеристиките на машката физиологија - причината за појавата во овој случај е речиси постојано носење на затворени чевли. Ова, за возврат, го оневозможува нозете да имаат доволно воздух на нозете, а исто така ги одредува идеалните услови за животната средина за патогената микрофлора.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

дерматолог зема
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Авиамоторная, 41Б
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .