Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Перианален дерматитис: симптоми и третман

Перианален дерматит - главните симптоми:

Перианален дерматитис е болест која се манифестира во форма на воспаление на кожата во областа околу анусот. Перианален дерматитис, чии симптоми се придружени со оток, чешање и сериозна црвенило, често се алергични, контаминирани, габични или бактериски по природа, кои произлегуваат како резултат на инфламаторни заболувања на цревата, со хемороиди, ентеробиози или анални пукнатини.

Општ опис

Оваа форма на дерматитис се јавува кај поединци, без оглед на нивната припадност кон одредена возрасна категорија. Слично на пелената форма на дерматитис, кој исто така ќе го разгледаме во еден од следните статии, често се развива перианален дерматит, поради нарушување на правилата за нега на кожата (област од интерес особено). Кај возрасните, оваа болест често ја придружува патологијата на ректумот и дебелото црево, кршење на цревната микрофлора и друг вид на болест, директно поврзана со аналниот регион. Вреди да се забележи дека околу 6,5% од случаите на болеста паѓаат на вистинската кандидијална дисбактериоза на цревата, соодветно, не е потребна само помош на дерматолог, туку и проктолог во третманот на болеста.

Причини за перианален дерматитис

Како главни причини кои го предизвикуваат развојот на разгледуваната форма на дерматитис, ефектите на аналниот дел од одредени стимули, како и хигиенските правила, се изолирани. Покрај тоа, перианалниот дерматит често се јавува на позадината на дијарејата, кога се изложени на одредени хемикалии во одредено подрачје (на пример, детергентот за перење што останува на лененото лице после миење). Неверојатно, често развојот на перианалниот дерматит придонесува за носење на лен, кое вклучува синтетика.

Воспалителни болести, како што се, на пример, улцеративен колитис, колитис, парапроктитис или Кронова болест, често доведуваат до ширење на воспалителниот процес во перианалната област, како резултат на што се развива перианален дерматитис. Повторно, горенаведените болести, како што се ентеробиозата и хемороидите , сите придонесуваат за развој на перианален дерматитис.

Оштетување на анусот на кожата, исто така, во некои случаи води до развој на форма на дерматитис, како што се габични или бактериски дерматитис. Покрај тоа, постои таква форма на дерматитис во оваа област како апсцес фистулозен дерматитис, кој се развива како резултат на продирање на косата во аналниот регион, прекинување на долгиот возење со автомобил или коњ (оваа форма е исто така дефинирана како џип-ова болест).

Како и во разгледувањето на причините за многу други болести, општата состојба во која се наоѓа телото, исто така, ги одредува соодветните можности за развој на перианален дерматитис. Ако пациентот, на пример, е алергичен или има низок имунитет или ако е засегнат од одредени фактори кои ја "поткопуваат" здравствената состојба воопшто и го прават подложна на инфекција, тогаш во овој случај не може да се исклучи можноста за перианален дерматит.

Перианален дерматитис: симптоми

Што се однесува до главните манифестации на оваа форма на болеста, тие се состојат од промена на аналната површина на кожата, која се манифестира со црвенило, оток и болка. Чешање често се изговара, што само го влошува општиот тек на болеста поради постојана трауматизација како резултат на гребење, како и сериозна болна дефекација од истите причини.

Бактериското потекло на перианалниот дерматит продолжува во однос на позадината на површината на црвенило на лезијата која е релевантна за болеста како целина, како и појавата на везикули и пустули со гноен содржина во нив. Овој дерматит е карактеристичен за наводнување и ерозија, во областа на лезијата, исто така, кората се формира систематски.

Што се однесува до габични дерматитис во оваа форма, тој се карактеризира со скалопени (брановидни) рабови во областа на концентрација на воспалителниот процес. Исто така, забележано е пилинг, појава на белузлава плака, концентрација по должината на периферијата на воспаление на везикулите и пустулите. Кај алергиски дерматитис на оваа форма, се појавува силен чешање, формирани се папуларни формации со серозни содржини, нивната дисекција води кон појава на ерозии.

Со апсцесната форма на оваа форма на болеста (која е дефинирана како џип-ова болест), мали апсцеси на повторлива природа се формираат во комбинација со фистулозни пасажи концентрирани во областа на наборите на анусот.

Дијагностицирање

Дијагнозата на болеста се изведува преку истражување, кое ги зема предвид симптомите кои го вознемируваат пациентот, а исто така ги определува причините што довеле до развој на оваа болест. Се разјаснува дали пациентот има и коморбидитети (цревни болести, итн.). Исто така се врши испитување на засегнатата (анална) област, во која е можно директно да се одреди степенот на воспаление, состојбата во која се наоѓа кожата, присуството на хемороиди или пукнатини, хемороиди итн.

Условите што ја предизвикале појавата на болеста може да се детектираат со стружење и се врши бактериолошко испитување, при што треба да се изучува размаска од анусот во комплекс со елементи на кожата разделени во погодената област. Стружењето исто така се испитува во овој случај за ентеробиоза. Дополнително, анализа на измет за релевантноста на дисбактериозата.

Истовремени болести може да се утврдат со користење на ултразвук, копрограм, сигмоидоскопија, иригоскопија, колоноскопија и рентгенски зраци (со користење на бариум).

Третман

Ефективноста на третманот на оваа форма на дерматитис се определува само ако се спроведува земајќи ја предвид целокупната слика за нејзиното појавување и се разбира, без исклучок поврзани болести. Се разбира, прашањето за хигиената на аналната област исто така не е на последното место, со оглед на тоа што неговото кршење може да дејствува како коренот на болеста. За носење е неопходно да се користи само памучна долна облека, во која нема да има иритирачки ефект на погодената област. Тешка чешање кај перианален дерматитис е елиминирана поради употреба на антихистаминици што ги пропишал лекар за оваа намена.

Покрај општите препораки, одредена ефикасност во лекувањето на болеста, исто така, може да се постигне со користење на бањи и масти. Бактериска инфекција укажува на потребата за отворање на чиреви, проследено со третман со посебни средства за дезинфекција во комбинација со антибактериски масти. Во случај на појава на дерматитис од оваа форма на позадината на габата, се користат соодветни анти-габични лекови. Во случај на перианален дерматитис како симптом кој ја придружува друга болест, третманот првично треба да биде фокусиран на оваа одредена болест, а потоа - за третман на перианален дерматит со карактеристични симптоми.

Во присуство на симптоми релевантни за оваа болест, неопходно е да се консултира проктолог и дерматолог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате перианален дерматитис и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: проктолог , дерматолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Актиничен дерматитис (појавување симптоми: 6 од 8)

Актиничен дерматитис се јавува на позадината на зрачењето на кожата во форма која е карактеристична за текот на дерматитисот - во форма на воспаление. Таквите ефекти вклучуваат сончева светлина, јонизирачко зрачење, вештачки извори на ултравиолетово зрачење. Актиничниот дерматитис, чии симптоми се јавуваат врз основа на времетраењето на изложеноста на одреден фактор, како и интензитетот на овој ефект, особено ја определува подложноста на заварувачи, фармери, радиолози, работници во леарници и топилници итн.

...
Алергиски дерматитис (појавување симптоми: 4 од 8)

Алергиски дерматитис е воспаление на кожата што се јавува како резултат на директна изложеност на кожата од иритант (алерген). Алергиски дерматитис, чии симптоми се манифестираат во форма на чешање, црвенило на одреден дел од кожата, како и во формирањето на меурчиња со течност во комплексот со ерозии на него, се појавува, како и други видови на алергиски болести, кај оние пациенти кои имаат предиспозиција за овој тип дерматитис, како и кај пациенти кои се предиспонирани за алергиски реакции на алергенот што ги погодува.

...
Токсидермија (појавување на симптоми: 3 од 8)

Токсидермија, која исто така е дефинирана како токсичен алергиски дерматитис, е акутен тип на воспалителен процес, концентриран, како и секој вид на дерматитис, во рамките на кожата, а во овој олицетворение, мукозните мембрани исто така може да бидат засегнати. Токсидермија, чии симптоми се манифестираат како резултат на лезија направена од респираторниот тракт, алиментарен канал или воведување на иритант преку мускулите, кожата или вената, веројатно укажува на медицинската форма на болеста.

...
Дерматитис (појавување симптоми: 3 од 8)

Дерматитис е општа дефиниција која подразбира воспаление на кожата, предизвикана од дејството на одредени фактори (внатрешни или надворешни). Дерматитис, чии симптоми може да се развијат со биолошки, хемиски или физички ефект од различни видови фактори, соодветно, може да се манифестира во одредена форма, утврдена од карактеристиките на овој ефект, во овој напис ќе разгледаме која општа варијанта е дерматитис.

...
Инфективен дерматитис (појавување симптоми: 3 од 8)

Инфективен дерматитис е дерматитис предизвикан од заразни болести, како што се мали сипаници, рубеола, црвена треска итн., Односно во овие случаи делува како карактеристичен симптом за овие болести. Покрај тоа, инфективниот дерматитис, чии симптоми можат да се развијат и поради други болести, може да се манифестира како независна форма, односно во форма на посебна независна болест, а не симптом.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

проктолог зема
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
дерматолог зема
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .