Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дерматитис: Симптоми и третман

Дерматитис - главни симптоми:

Дерматитис е општа дефиниција која подразбира воспаление на кожата, предизвикана од дејството на одредени фактори (внатрешни или надворешни). Дерматитис, чии симптоми може да се развијат со биолошки, хемиски или физички ефект од различни видови фактори, соодветно, може да се манифестира во одредена форма, утврдена од карактеристиките на овој ефект, во овој напис ќе разгледаме која општа варијанта е дерматитис.

Општ опис

Најчесто, физичкото влијание се манифестира како механичка стимулација, ако се задржиме на факторите на животната средина. Како такви ефекти, особено, прекумерниот притисок врз кожата, нејзиното триење, температурните ефекти, сончевата светлина и сл. Може да се одредат. Покрај тоа, често се појавува дерматитис во однос на позадината на изложеност на хемиски агенси кои се наоѓаат во секојдневниот живот. Тие вклучуваат задолжителни стимули, чие дејство предизвикува карактеристични промени во допир со човечката кожа во секој случај, како и факултативни стимулуси, кои овој пат предизвикуваат болест што ја разгледуваме кај лица за кои хиперсензитивноста е релевантна за која било супстанција. Со други зборови, овие надразнувачи вклучуваат детергенти за перење, производи за лична нега, мрсни и лакови материјали, кои повторно треба да се сретнат во услови на производство или во услови на живеење.

Појава на дерматитис: пример на изложеност

Дерматитис, предизвикан од фактори од надворешното опкружување, се појавуваат на следниов начин:

 • corniness;
 • зрачен дерматитис;
 • триење;
 • пелен осип;
 • дерматитис што се јавува на позадината на изложеноста на електрична струја;
 • алергиски дерматитис;
 • смрзнатини;
 • застрашувачки.

Без оглед на специфичниот фактор што го предизвикал развојот на болеста во било која форма, сите дерматитис имаат заедничка карактеристика: локализацијата на лезијата, како и нејзините контури, е јасно ограничена во погодената област. лезијата брзо исчезнува откако ќе се елиминира иритирачкиот ефект (што е, самиот стимул).

Дерматитис: главните причини за

Дозволете ни малку повеќе да ги издвоиме причините што претходно беа наведени во општиот опис на болеста, во однос на позадината на ефектите од кои се развива дерматитисот.

 • Најчесто, дерматитисот се јавува во ладни временски услови, а луѓето со сува кожа се скоро секогаш погодени.
 • Една од главните причини за развој на дерматитис е утврдена со кршење на функциите на лојните жлезди.
 • Возрасните пациенти често се соочуваат со развој на дерматитис на позадината на реалните услови за нив во форма на алергии или дијабетес.
 • Развојот на дерматитис често се промовира со недостаток на биотин во телото, а оваа опција е релевантна и за возрасни пациенти и за деца.
 • Повторно, обични алергени, но не секогаш се земаат во предвид во контекст на разгледување на можноста за развој на позадината на нивната изложеност на дерматитис: производи за ставање коса, бои за коса; Никел кој е дел од ремени, костим накит и друг накит; бои кои ја сочинуваат кожата; цитрус (особено кора); латекс.
 • Дерматитисот често е предизвикан од лекови, чија употреба бара примена на кожата (во овој случај, болеста се манифестира како несакан ефект).
 • Дерматитисот исто така е предизвикан од габични инфекции.
 • Како еден од факторите кои предизвикуваат развој на дерматитис, се разгледуваат алергии, чија манифестација е концентрирана во областа на респираторниот тракт. На пример, во овој случај, може да се изолира алергиски ринитис што се јавува на позадината на контактот со животинска коса, полен, обична прашина од дома} инство или други слични инхалирани алергени. Во ова олицетворение, продолжениот тактилен контакт со нив може да даде продолжување на алергискиот ефект, но директно на кожата.
 • Следната причина што предизвикува развој на контактен дерматитис е утврдена од претходно забележаниот контакт со хемиски иританти. Особено, тоа може да биде бензин или хемикалии за домаќинство, моторно масло или производи за чистење, сапун итн.
 • Како и повеќето други болести, дерматитис често се јавува на позадината на долгорочните искуства, стресните состојби на пациентите.
 • Интензивно потење како резултат на различни услови (температура, возбуда, физички напор), особено кога се комбинираат со синтетичка облека - ова исто така може да доведе до развој на дерматитис.
 • Згора на тоа, ги забележуваме и ефектите од вирусна или бактериска инфекција, наспроти позадината на која, повторно, не е исклучена можноста за развој на дерматитис.

Видови на дерматитис

Се разликуваат следниве главни типови на дерматитис:

Манифестација на контактен дерматит: пример на изложеност

Покрај тоа, вообичаено е да се разликуваат и другите главни типови на дерматитис, од кои секоја се јавува во однос на специфичен фактор на влијание:

 • актиничен дерматитис ;
 • перианален дерматитис ;
 • дерматит;
 • инфективен дерматитис ;
 • булозен дерматитис (артефактичен);
 • полиморфен дерматитис;
 • следен дерматитис;
 • симетричен дисменорејски дерматитис;
 • златен дерматитис;
 • перматориски дерматитис;
 • зрачен (рендген) дерматитис;
 • соларен дерматитис;
 • пурпурен дерматитис;
 • фоликуларен дерматитис;
 • церкарен дерматитис (шистозомиден дерматитис);
 • орален дерматитис (дерматитис сличен на розацеа);
 • Херпетиформниот дерматитис Диринг;
 • ексфолијативен дерматитис на новороденчето;
 • пелен дерматитис .
Контакт дерматитис (А), контакт алергиски дерматитис (Б): примери на манифестации

Дерматитис: Симптоми

Дерматитисот се карактеризира со појава на црвенило, проследено со иритација на кожата и со чешање. Општо земено, разгледувањето на симптомите на дерматитис може да се подели во три главни фази кои се релевантни за процесот на нејзиниот развој. Особено, тоа е акутна фаза (акутен дерматит), која е придружена со формирање на меурчиња со течност во нив, како и соодветни на различни големини. Соодветно на тоа, главните манифестации се сведуваат на следната дефиниција на состојбата на кожата во погодената област: црвенило, потоа - надувување, по - оток.

Недостатокот на навремена помош го одредува почетокот во овој процес на субакутната фаза (кој исто така се дефинира како лесен дерматит), кој, пак, се карактеризира со формирање на кора и скали.

Следната, хронична фаза е придружена со задебелување на кожата во комбинација со означена црвенило, поради што постепено станува темноцрвено со виолетова боја. Како што може да се утврди од името на сцената, болеста се карактеризира со времетраењето на сопствениот тек.

Покрај своите сорти, дерматитисот на кожата може да биде од два вида - тоа е екземматичен дерматитис (всушност егзема) и неекцематски дерматитис. Во првиот случај, болеста е тешко да се излечи, згора на тоа, тактилниот контакт обезбедува можност за нејзино пренесување - со други зборови, болеста е заразна со обичен допир. Ако зборуваме за разгледување на втората опција, неезземниот дерматит, тогаш овој дерматит се развива против позадината на директен контакт со иритант.

Најчесто, разгледувањето на болеста во комбинација со неговите главни варијанти на наведениот курс укажува на тоа дека почесто во пракса неговата манифестација е забележана во хроничната форма на курсот на дерматитис со карактеристично јадеж и црвенило на кожата. Патем, присуството на случаи на астма, алергиски ринитис или поленска треска во семејството, исто така, утврдува значителен ризик од можен развој на дерматитис.

Како примарни елементи на дерматитис, како формации како плаки, едеми, везикули и папули може да се дефинираат и како секундарни, скали, пукнатини и кора. Во принцип, симптомите на дерматитис се сведуваат на следните манифестации:

 • воспаление (со карактеристична црвенило);
 • чешање;
 • подпухнатост;
 • чувство на горење;
 • зголемена температура во областа која била предмет на воспаление;
 • појава на манифестации кои одговараат на обликот на дерматитис во форма на меурчиња, плускавци итн.

Дијагностицирање

Дијагнозата на дерматитис лежи во првичниот тест на крвта. Исклучувањето на можна придржувањето кон актуелните процеси на микотични лезии на кожата, исто така, врши сеење и микроскопско испитување на скали од подрачјето што е зафатено. Алергискиот дерматит бара различни алергиски тестови, главно за оваа намена применети перкутани примероци. Во чести случаи, алергиската природа на факторот кој дејствува како иритант се одредува со помош на тест на крв (покачено ниво lg E). Врз основа на резултатите од истражувањето, се прави соодветна проценка на состојбата на пациентот.

Третман

Првично, лекувањето на дерматитис бара елиминација на специфичен фактор кој делува како иритант. Методите на надворешна терапија се определуваат врз основа на општата состојба на процесот: нејзиниот интензитет, природата на формираните елементи на осипот, состојбата на целото тело, итн.

Акутни процеси во кои меурчиња се појавуваат во комплекс со ерозивни површини откако ќе исчезнат, се применуваат преврски со 3% воден раствор на борна киселина (3 g прав и 100 ml вода). Елиминацијата на кожните манифестации на болеста, која е брза и безбедна од природата на влијанието, ја дава нехормоналната подготовка на кожата, која исто така го спречува развојот на секундарна инфекција против позадината на дерматитисот. Се користи надворешно, содржи активен цинк пиритион, чија ефикасност е сосема споредлива со хормоналните препарати со кои, како што е забележано, нема ништо заедничко. Во ова олицетворение се предвидени антибактериски и антифунгални ефекти на ефектот. Во случај на обемни лезии со истовремено натопување, најдобрата опција би била да се користи аеросол. За сува кожа најдобар начин да се примени кремот (со тоа ќе се обезбеди потребната хидратација).

Пристапувањето на секундарна инфекција може да се процени со формирање на мед жолти кора, кои се формираат во самата ерозија. Освен тоа, може да се забележи присуство на заматена содржина формирана во меурите (нивните пневматици треба да се отвараат за време на последователната примена на маст Левомекол, тоа се прави два пати на ден, што е, на секои 12 часа).

Несреќен дерматитис бара употреба на антихистаминици и десензитизирани лекови во нивната адреса (стандардна доза). Во текот на третманот, неопходно е да се придржувате до диета во која треба да се исклучат обврзувачките алергени, односно оние супстанции чија акумулација во телото ќе доведе до појава на алергиски реакции кај оние лица кои обично не се склони кон алергии. Како такви производи може да се разликуваат чоколадо, кафе, риба, агруми, јајца.

Некои случаи на дерматитис бараат употреба на хормонални креми, меѓутоа, по правило, опциите се доста напредни, и во секој случај, овие лекови може да се користат само со директно назначување лекар. Имајте на ум дека нивната пролонгирана употреба може да доведе до атрофија на кожата (инаку - до нејзиното разредување). За лицето како креми не се користат!

Кортикостероидите може да предизвикаат атрофија на кожата, употребата на антибиотици може да доведе до формирање на отпор кај бактериите и последователен развој на алергии, затоа третманот на дерматитис бара ексклузивна контрола на лекарот во врска со рецепт на лекови, нивната доза и времетраењето на курсот.

За да се дијагностицира болеста, треба да се консултирате со дерматолог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате дерматитис и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот дерматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Актиничен дерматитис (појавување симптоми: 8 од 12)

Актиничен дерматитис се јавува на позадината на зрачењето на кожата во форма која е карактеристична за текот на дерматитисот - во форма на воспаление. Таквите ефекти вклучуваат сончева светлина, јонизирачко зрачење, вештачки извори на ултравиолетово зрачење. Актиничниот дерматитис, чии симптоми се јавуваат врз основа на времетраењето на изложеноста на одреден фактор, како и интензитетот на овој ефект, особено ја определува подложноста на заварувачи, фармери, радиолози, работници во леарници и топилници итн.

...
Пиодерма (појавување симптоми: 6 од 12)

Пиодерма е вообичаено име за голем број на пустуларни кожни болести предизвикани од стафилококи и стрептококи (што се јавува малку поретко). Пиодерма, симптомите на кои се појавуваат кај гнојни лезии на кожата, е една од најчестите кожни заболувања.

...
Инфективен дерматитис (појавување симптоми: 6 од 12)

Инфективен дерматитис е дерматитис предизвикан од заразни болести, како што се мали сипаници, рубеола, црвена треска итн., Односно во овие случаи делува како карактеристичен симптом за овие болести. Покрај тоа, инфективниот дерматитис, чии симптоми можат да се развијат и поради други болести, може да се манифестира како независна форма, односно во форма на посебна независна болест, а не симптом.

...
Микоза на нозете (појавување симптоми: 6 од 12)

Микозите на нозете се болести од секаква природа што влијаат врз кожата и ноктите на лицето. Во медицинските кругови, микозата на нозете се нарекува и дерматофити. Најчестото место на примарната локализација на патолошкиот процес се интердигитални збирови (постојат ретки исклучоци). Ако во оваа фаза, микозата на нозете не е подложена на медицински третман или лекување со народни лекови, тогаш постепено ќе оди подалеку од нивните граници.

...
Уртикарија (појавување на симптоми: 5 од 12)

Уртикарија е една од најчестите болести кај кои се одмора алергијата. Општо земено, терминот уртикарија се однесува на одреден број на специфични болести кои се карактеризираат со различна природа на појавата, но се манифестираат на ист начин. Уртикарија, чии симптоми се манифестираат во форма на мешавина на кожата и мукозните мембрани слични на изгореници, кои се добиваат кога се изложени на кожата на копривата, поради што е така наречена.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

дерматолог зема
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4, бул. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Авиамоторная, 41Б
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .