Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Токсидермија: Симптоми и третман

Токсидермија - главни симптоми:

Токсидермија, која исто така е дефинирана како токсичен алергиски дерматитис, е акутен тип на воспалителен процес, концентриран, како и секој вид на дерматитис, во рамките на кожата, а во овој олицетворение, мукозните мембрани исто така може да бидат засегнати. Токсидермија, чии симптоми се манифестираат како резултат на лезија направена од респираторниот тракт, алиментарен канал или воведување на иритант преку мускулите, кожата или вената, веројатно укажува на медицинската форма на болеста.

Општ опис

Со оглед на фактот дека токсидермијата, како што бевме забележано погоре, се развива претежно во дозирната форма, односно како несакан ефект формиран при земање на одредени лекови, таквата опција, како најчеста манифестација, се смета меѓу причините за нејзиното појавување .

Во оваа медицинска верзија, навлегувањето на алергенот се јавува на еден од горенаведените начини, што доведува до нејзино влегување во соединението произведено со цитоплазмата (поточно, со неговите функционални структури), што потоа, пак, го обезбедува нејзиното влегување во крвта. Органи и крв може да бидат погодени, исто така, со потиснување на ензимските системи со лек, токсични оштетувања на крвните садови и ткива (што е особено важно кога се разгледува ситуацијата со предозирање), општи промени во реактивноста на дел од телото.

Форми на манифестација на токсикодерма: 1 - еритом синтомицин; 2, 3 - токсидермија стрептомицин; 4-6 - еритема сулфаниламид; 7 - ерим на аспирин; 8 - Токсидермија акрифин
Манифестации на токсидерми во зависност од специфичните фактори кои влијаат на телото: 1 - после конзумирање луминален (фенобарбитал); 2 - после употребата на веронални (барбитални); 3 - по употреба на санкофен; 4 - храна со токсидермија; 5 - toksidermiya salvarsannaya; 6-7 - осип на мали сипаници (вакцина).

Токсидермија: симптоми

Токсидермијата може да се појави во две форми, фиксна или широко распространета. Подолу се разгледуваат карактеристиките на двете опции.

Клиничките манифестации на дозирната форма на токсидермија се карактеризираат со осип на папуларен, еритематозен, папуло-везикуларен или везикуларен тип. Често се дијагностицира честиот везикуларен или папуларен осип, концентриран во рамките на кожата и мукозните мембрани, поретко се развиваат еритематозни дифузни фокуси или еритродерма. Вреди да се забележи дека кај секој пациент поединечно, истата медицинска супстанција може да предизвика токсикоидмија на различни морфолошки знаци.

Воспалителниот процес кој е релевантен за токсидермиите, во областа на слузните усни и уста може да се манифестира во неколку лезии, да биде хеморагичен, катарактен или ерозивен од жолчното ќесе. Локализацијата на мукозните лезии не се фокусира само на усните, непцата и јазикот, туку може да влијае и на оралната лигавица (особено, тоа е лезија од дифузен тип).

Исто така е важно да се забележи дека некои видови на лекови се појавуваат во форма на само карактеристична слика за болеста. На пример, бромидните или јодните типови на токсидермии, кои произлегуваат од употребата на броми или јод соли од страна на пациентите или употребата на алкохолен раствор од јод, се манифестираат во форма на исин осип (исто така се дефинира како "јоден акни" или "брон акни") или во форма на туберозна bromoderma (iododerma) - тоа, пак, се манифестира во форма на меки и сочни плаки, нешто повисоко над нивото на кожата. Плакетите во вториот случај се прекриени со гнојни кора, по отстранувањето на кои е изложена површината на инфилтратот, што, пак, го раздвојува гнојот.

Лиел-ов (Lyell) синдром (или акутна форма на епидермална некролиза) е изолиран како една од најтешките форми на токсикоидемија (главно од медицински карактер, поретко како одговор на изложеноста од други токсични и инфективни агенси).

За оваа состојба, појавата на епител и епидермисот е карактеристична, односно е процес кој има сличност со тежок излив на кожата во комплекс со оралната мукоза и одговара на нејзиниот II степен. Некролизата е инаку дефинирана како синдром на избледени кожи, вообичаено, овој процес подразбира смрт и распаѓање, епидермисот се распаѓа, потоа ексфолијација од дермисот. Некои пациенти во овој процес се соочуваат со претходен еритем и болка во кожата, доста силна во нејзината манифестација.

Најчесто процесот се карактеризира со сопствена распространетост. Тоа е придружено со појава на ненагласени плускавци на мукозните мембрани и на кожата, овие меурчиња можат да се манифестираат во различни големини, поради нивните вродени структурни карактеристики, тие брзо се отвараат, а подоцна се заменуваат со ерозии на светло црвени скали, кои постепено ја зголемуваат нивната дистрибуција. Дури и лесен допир на кожата, надворешно непроменет, доведува до мало отфрлање на епидермисот, кој практично се лизга од основните ткива, виси надолу со екстензивни закрпи.

Слични типови на промени се формираат и на оралната мукоза, без исклучок, конјунктивата во овој процес и другите мукозни мембрани. Како резултат на тоа, состојбата на пациентите е определена само како тешка. Паралелно, процесот е проследен со зголемена температура во комбинација со тешка токсикоза, состојбата е често коматозна кај пациентите, ЕСР во крвта се зголемува, срцевата активност е засегната.

Оштетена повреда со токсидермија

Фиксирана токсидермија: симптоми

Оваа форма на токсичност се карактеризира со формирање на овални или заоблени еритематозни дамки со дијаметар од околу 2-3 см, кои по неколку дена добиваат кафеава нијанса, а во некои од овие места, во самиот центар се појавува меур. Во тој случај, ако престанете да го земате лекот "проблем", решавањето на процесот ќе се случи во следните 7-10 дена.

Ако лекот повторно се зема, ова, од своја страна, ќе доведе до повторување на процесот, и речиси без прекин на истото место каде што беше порано, иако не е исклучена и можноста за појава во други области. Вреди да се одбележи дека повеќето пациенти се соочуваат со опција во која исипите истовремено се формираат не само на оралната мукоза, туку и во областа на надворешните генитални органи, анусот и кожата.

Во некои отелотворувања, фиксираната токсидермија со својата етиологија на лекот се развива на оралната мукоза, но без видливо воспаление, придружено само со манифестација во вид на интензивни плускавци. Воспоставувањето на точна дијагноза е можно врз основа на воспоставување на соодветен однос во врска со природата на осипот и посебно користење на специфични лекови (главно, тие вклучуваат салицилати, барбитурати, тетрациклин, итн.).

Кога токсидермијата се јавува со употреба на лекови на сулфонамид, често се формира фиксен еритем, концентрирајќи се на истата област околу неколку часа по употребата на соодветната дрога врз основа на наведената компонента. По исчезнувањето на еритема (што се јавува во рок од неколку дена), пигментацијата на сјајно-кафеава нијанса останува на местото на нејзиниот развој, чие зголемување е забележано со секој нов релапс на болеста.

На дел од симптомите од општа скала, можни се нарушувања поврзани со активноста на централниот нервен систем, што се манифестира во раздразливост, во некои случаи наизменично со депресивни состојби, емоционална нестабилност, несоница итн. Исто така може да има зголемена температура во комплексот со слабост и општа слабост, симптомите не се исклучуваат, што одговара на манифестациите на оштетување на кардиоваскуларниот систем и мали крвни садови, симптоми на оштетување на бубрезите и црниот дроб во однос на позадината на лекувањето. Симптомите на субјективната скала се намалуваат главно на горење и на чешање на кожата, на болката на кожата и на нејзината генерална напнатост во областа на лезиите.

Заеднички токсидермија: Симптоми

Оваа форма на токсидермии е прилично сериозна болест, која е придружена со комбинација не само од симптоми поврзани со слузните слузници на кожата во погодените области, туку и со комбинација со процеси во кои се засегнати различни органи и системи на телото, што во некои случаи може да доведе до сериозни последици. Така, манифестациите на таквите лезии често се намалуваат на треска, треска и диспептични симптоми (т.е. дигестивни нарушувања), па дури и кома.

Текот на оваа форма на болеста е исто така краток во случај на навременост на откажување на медицинската подготовка која дејствува како алерген.

Оваа форма на дерматитис може да се појави во сличност со болести како уртикарија, лупус еритематозус, лихен планус, лихен зибер и еритема мултиформе ексудативна еритема итн.

Акутната епидермална некролиза, Lyell-ов синдром, се смета за една од најтешките форми на токсидермија (претежно од медицинската природа на почетокот) како одговор на инфективни или други видови на токсични агенси. Се карактеризира со процес на некролиза на епителот и епидермисот, кои имаат одредени сличности со клиниката за изгореници на кожата и оралната мукоза, што одговара на II степен. Некои пациенти во овој случај се соочуваат со претходен еритем во комбинација со тешка нежност на кожата.

Јододерма, бромодерма: симптоми

Релативно ретки и истовремено тешко дијагностицирани се такви манифестации на токсикоидемија како што се јододермот и брододермот, чиј изглед треба да се земе во предвид кога се појавуваат карактеристични симптоми при употребата на лекови кои содржат јод и лекови кои содржат броми.

Особено Bradoderm се карактеризира со појава на осип на најразновидниот тип на манифестација, односно може да биде erythematous осип или папулопустуларен, уринарен или булозен исип, акни (слични на акни) или брадавичен осип.

Најчеста форма на манифестација на лезии е броминските акни, кои се формираат во форма на фоликуларен тип на пустули, а големината на овие пустули може да флуктуира од главата на игла до големината на леќата. Типични нодуларни елементи имаат розова виолетова боја, чија концентрација е забележана на лицето, екстремитетите и грбот. Нивното заздравување може подоцна да замине на претходно погодените области на површна кожа, како што се лузни со мали и кафеаво-виолетови нијанси.

Овие форми на токсидерми, како што може да претпоставите, се карактеризираат со сопствените карактеристики на курсот, кои ќе ги разгледаме подолу.

  • Tuberous bromoderma (вегетативна форма). Претежно формирана кај жени од категорија на млада возраст. Осипот во овој случај е тип на туморски и нодуларни плаки, не многубројни во нивната манифестација и ограничени по големина. Бојата е виолетова-црвена, надморска височина над кожата е околу 0,5-1,0 см. Јазли во големина може да се манифестираат и во грашок и во големини споредливи со јајце на гулаб. Таквите јазли се покриени со густо гнојни крвави кора, чие отстранување последователно го одредува присуството на нерамна површина на чир, по што, пак, може да се формираат боровинки-папиларни израстоци. Стиснувањето на лезиите со лезии доведува до појава на изобилен гној на површината. Таквата "формација на тумори" е слична на мек сунѓер натопен во гној. Она што е извонредно, во оваа варијанта на манифестацијата на токсидермија, лезијата на видливите мукозни мембрани се случува ретко. Генерално, болеста се карактеризира со благосостојба на сопствениот тек, нејзиното завршување е обележано со резидуални ефекти во форма на пигментација и атрофични лузни.
  • Јододерма Најчесто се манифестира во туберозна и булозна форма. Текот на туберозната форма често се карактеризира со компликации во вид на вегетации (елементи на секундарен осип на манифестација кои се манифестираат во форма на израстоци на дермисот, поточно, нејзиниот папиларен слој и епидермисот во форма на нееднакви папиломатозни формации). Што се однесува до булозната јододерма, почетокот на лезии со него се карактеризира со појава на меурчиња до 5 cm во дијаметар, затегнати и со хеморагична течност внатре. Отворањето на таквите меури води до изложување на дното, на кое, пак, вегетацијата е значајна во нејзините манифестации.
  • Јододерма (туберозна). Почетокот на нејзината манифестација е обележан со формирање на јазол, постепено трансформирајќи се во пустулу, а потоа во форма на тумор, нејзината големина може да достигне 5 см. Ивиците на воспалителниот фокус се нешто повисоки над него, постојат мали меурчиња со карактеристични серозно-гнојни содржини во нив. Според конзистентноста на тестото на ослицата (едематозна), притискање на површината води до ослободување на гној, во кој може да забележите примерок од крв. Во основа, локализацијата на јодедерма е забележана во областа на лицето, а поретко, трупот или екстремитетите се изложени на слична лезија.

Општо земено, клиничките манифестации на испитуваните состојби одредуваат значителна сличност меѓусебно, што се објаснува со истиот механизам на развој на формациите кои се релевантни за нив, поради употребата на лекови кои одговараат на одредена хемиска група.

Третман

Третманот на токсидермијата, како што може да се претпостави, првенствено се фокусира на блокирање на супстанцијата што ги предизвикало актуелните процеси за дадена состојба, што паралелно упатува и презема мерки за брзо отстранување на оваа супстанција од телото. Според тоа, антихистаминици, десензитизирани лекови, како и лаксативи и диуретици се пропишани за внатрешна употреба.

Што се однесува до локалните ефекти, односно ефектите на осипот, антипирутичните зборувачи, мастите (кортикостероиди), како и крем за ладење, веќе се користат.

Голема штета бара надворешен третман, кој обично се користи во случај на изгореници. Дополнително, пропишани се чиста / течна храна, заситена со протеини, пиејќи (изобилно), витамини (идеално - во форма на мешавини, кои, на пример, вклучуваат урда, протеини, крем).

Во случај на лезија на оралната мукоза, лекови против болки, средства за дезинфекција и адстрингенти се пропишани за употреба. Со тешкотии при голтање се користат специјални хранливи клинови. Доколку е потребно, исплакнете ја борна киселина, маст од хидрокортизон и капки од цинк за миење на очите.

За да се дијагностицира болеста, треба да се јавите кај дерматолог, можно е дека ќе треба да се консултирате со алергија.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате токсидермија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: дерматолог , алергист .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Актиничен дерматитис (појавување симптоми: 4 од 9)

Актиничен дерматитис се јавува на позадината на зрачењето на кожата во форма која е карактеристична за текот на дерматитисот - во форма на воспаление. Таквите ефекти вклучуваат сончева светлина, јонизирачко зрачење, вештачки извори на ултравиолетово зрачење. Актиничниот дерматитис, чии симптоми се јавуваат врз основа на времетраењето на изложеноста на одреден фактор, како и интензитетот на овој ефект, особено ја определува подложноста на заварувачи, фармери, радиолози, работници во леарници и топилници итн.

...
Инфективен дерматитис (појавување симптоми: 4 од 9)

Инфективен дерматитис е дерматитис предизвикан од заразни болести, како што се мали сипаници, рубеола, црвена треска итн., Односно во овие случаи делува како карактеристичен симптом за овие болести. Покрај тоа, инфективниот дерматитис, чии симптоми можат да се развијат и поради други болести, може да се манифестира како независна форма, односно во форма на посебна независна болест, а не симптом.

...
Дерматитис (појавување симптоми: 3 од 9)

Дерматитис е општа дефиниција која подразбира воспаление на кожата, предизвикана од дејството на одредени фактори (внатрешни или надворешни). Дерматитис, чии симптоми може да се развијат со биолошки, хемиски или физички ефект од различни видови фактори, соодветно, може да се манифестира во одредена форма, утврдена од карактеристиките на овој ефект, во овој напис ќе разгледаме која општа варијанта е дерматитис.

...
Перианален дерматитис (појавување симптоми: 3 од 9)

Перианален дерматитис е болест која се манифестира во форма на воспаление на кожата во областа околу анусот. Перианален дерматитис, чии симптоми се придружени со оток, чешање и сериозна црвенило, често се алергични, контаминирани, габични или бактериски по природа, кои произлегуваат како резултат на инфламаторни заболувања на цревата, со хемороиди, ентеробиози или анални пукнатини.

...
Розацеа (појавување симптоми: 2 од 9)

Розацеа, или, како што е поинаку дефинирано од оваа болест на кожата, акне розацеа, во согласност со карактеристиките на манифестацијата е хронична болест. Розацеа, чии симптоми се манифестираат во црвенило на кожата, како и во формирањето на туберкули и пустули, заедно со друг вид осип на лицето, покрај овој редослед во повеќе од половина од случаите, се јавува со оштетување на очите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

дерматолог зема
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
алерголог зема
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .