Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Алергиски дерматитис: Симптоми и третман

Алергиски дерматитис - главните симптоми:

Алергиски дерматитис е воспаление на кожата што се јавува како резултат на директна изложеност на кожата од иритант (алерген). Алергиски дерматитис, чии симптоми се манифестираат во форма на чешање, црвенило на одреден дел од кожата, како и во формирањето на меурчиња со течност во комплексот со ерозии на него, се појавува, како и други видови на алергиски болести, кај оние пациенти кои имаат предиспозиција за овој тип дерматитис, како и кај пациенти кои се предиспонирани за алергиски реакции на алергенот што ги погодува.

Општ опис

Алергиски (контакт) дерматитис, чиј развој се јавува кога факторите на околината влијаат на кожата, особено се јавуваат кога факторите како физички фактори (зрачење на различни видови, температурни ефекти, механички ефекти, тековни ефекти итн.) , хемиски фактори (изложеност на силни алкалии и киселини), биолошки фактори (различни видови на инфективни процеси).

Механизмот на развој на овој тип на дерматитис е прилично едноставен: контактот со кожата на иритирачка супстанца или нејзиниот близок контакт со него води до појава на алергиска реакција, која пак се манифестира во форма на воспаление.

Како што претходно забележавме во општата ревизија на дерматитисот и класификацијата на неговиот вид, особено, контактниот дерматит може да биде едноставен или алергичен. Подолу ќе разгледаме повеќе детали за разгледувањето на двете опции, но пред тоа ќе се фокусираме на причините што доведуваат до развој на алергиски контактен дерматитис.

Една од манифестациите на алергиски дерматитис

Причини за алергиски (контакт) дерматитис

Контактен дерматит, како што е, всушност, алергија, е зголемена реакција од телото на алергените кои делуваат на неа во една или друга форма. Најчесто, овие видови алергени вклучуваат следниве видови супстанции:

 • латекс (бебешки брадавици, ракавици, кондоми, итн.);
 • никел (обетки, синџири, прстени, накит и сл.);
 • одредени лекови (антибиотици, кортикостероидни креми итн.);
 • козметика која се користи во нега на кожата (шампони, сапуни, креми, гелови, итн.);
 • облека (особено одредени материјали во неговата база: синтетички, гума, латекс, итн.);
 • други видови супстанции (мастила, бои, итн.).

Општо земено, болеста може да развие ефект врз телото на апсолутно сите супстанции, а решавачкиот фактор во ова прашање не се базира на хемискиот состав на овие супстанции, туку на тоа колку е чувствително телото за нив во секој конкретен случај.

Едноставен дерматитис: симптоми

Да почнеме со тоа, да се задржиме на еден од видовите на дерматитис, наведен претходно во општата статија за дерматитис, која како алергиска припаѓа на нивната контактна група - тоа е едноставен дерматитис.

Едноставен дерматит во било која од неговите варијанти се развива против позадината на влијанието на факторите наведени погоре на кожата. За таков дерматитис карактеристичен е развојот на фокусот на воспаление, кој се формира директно на местото, што беше под влијание на соодветниот фактор. Неверојатно, границите на формираните жаришта на воспаление на кожата имаат јасност која овозможува идентификување на соодветната област на негативно влијание, контурите на кои речиси целосно одговараат. Тежината на воспалението е исто така поврзана со фактори како што е нејзиниот интензитет и траење.

Се разбира, одредена улога е исто така доделена на карактеристиките на телото на пациентот, што особено имплицира оние индивидуални својства што ја има неговата кожа, како и целиот организам. Во текот на болеста, кога се смета во целост, се карактеризира со три главни периоди на курсот, следејќи се еден по друг:

 • еритематозна фаза (подразбира црвенило);
 • везикулобулозна фаза (се карактеризира со формирање на воспалителни везикули со различни големини по површината);
 • некротична фаза (во овој период, патолошките промени кореспондираат со сериозноста на ваква скала, што ја означува смртта на одредени делови на кожата што се засегнати).

Неверојатно, и смрзнатини, и изгореници - сето тоа исто така одговара на сорти на контакт групата дерматитис. Едноставниот кожен дерматитис, чии симптоми, исто така, овозможуваат да се разликува како посебна група според фактори на влијание, исто така може да се карактеризира со таква манифестација како абразија, која се развива главно поради носење помали чевли или само непријатни чевли. Како карактеристика на едноставен дерматит, можно е да се издвои фактот дека нејзиниот тек никогаш не поминува во претходно латентен период (што е особено важно за инфективните лезии). Покрај тоа, состојбата на организмот како целина никогаш не е засегната. Единствен исклучок од ова правило е тоа што е можно да се утврди смрзнатини и изгореници, штетата при која дошло до значителни длабочини на кожата и голема површина.

Да се ​​задржиме на главните видови лезии со едноставен дерматитис.

 • Измама

Погоре, веќе забележавме дека овој тип манифестација е важна кога носиме, на пример, помали чевли, непријатни чевли. Покрај тоа, кожата, исто така, може да биде оштетена од ефектите на фугите, наборите на облеката. Овие опции водат кон развој на воспалителниот процес на површината на кожата. Човечкото тело, пак, може да има и некои фактори кои предиспонираат кон таква манифестација - особено, тоа е рамнодушен, прекумерно потење, итн.

По директно оштетување на кожата преку горенаведените фактори, првично се појавува црвенило на него (во вид на точки), што подразбира соодветна фаза (прва од горенаведените три), како и појава на области на тешка подпухнатост. Ако, во разгледуваната фаза, иритирачкиот фактор е запрен, само-заздравувањето може да се постигне без да се преземат други мерки. Со континуирана иритација, капакот на кожата последователно се здобива со други дополнителни елементи во форма на меурчиња со различни големини и дефекти на површината на кожата, покрај тоа, не е исклучена и можноста за улцерација.

Исклучително широко распространетиот, како и најсветлиот спектар на овој вид болест манифестација, е формирање на пченка на површината на дланките и тие се формираат кај оние луѓе кои немаат никаква врска со посебна физичка работа што може да предизвика појава на такви формации. Таквите калуси се меурчиња со транспарентна течност во нив, овие меурчиња се дефинираат како вода калуси врз основа на нивната специфичност.

 • Intertrigo

Оваа варијанта на развој на едноставна форма на дерматитис е обезбедена со постојано триење кое се јавува помеѓу две области на кожата (кога се трие едни со други). Во најголем дел од случаите, таквото триење се јавува во оние области кои имаат соседни површини, поради што таквиот процес станува релевантен за пациентот. Значи, тоа може да биде области во областа на млечните жлезди, како и во областа на ингвиналните набори, површините на зглобовите (во областа на нивните набори) итн. Особено, прекумерната тежина на жените и доенчињата (во тој случај, правилна нега на кожата не е обезбедена). Најголемиот дел од случаите покажуваат дека болеста во оваа форма е придружена со разни видови инфективни компликации од габична или бактериска природа.

Како први знаци на осип на пелена, може да се разликуваат црвенило во форма на дамки формирани на површината на кожата, овие точки, како што веќе ги идентификуваме, имаат прилично јасни граници, но контурите на спорите имаат неправилна и нерамна форма. Понатаму, во областа на лезии, меурчиња од различни големини, како и апсцеси, се формираат. Овие формации укажуваат на пристапување кон процесот на микроби. Во многу случаи, пелена осип се јавува на позадината на габичката од квасец.

Исто така, пациентите се жалат на непријатност предизвикана од чешање во областа на лезиите, како и на горење.

 • Дерматитис Лейнер

Најчесто се развива дерматитис кај деца, неговите симптоми се јавуваат особено кај новороденчињата. Оваа форма на болеста е резултат на неповолен тек на претходната форма, односно пелена осип, која, како што е наведено, се должи на недостаток на соодветна нега на кожата за децата.

Развојот на процесот започнува со пелена осип во областа на интер-pycotic сладост, а подоцна нејзиното ширење е забележано во повеќе значајни области. Областа на лезијата станува светло-црвена, а потоа, веќе на позадината на дамките од оваа боја, исто така се формираат и други видови елементи, на пример, во форма на масните скали со жолтеникава или сиво-бела боја, предизвикани од ексфолијација на горните слоеви на кожата.

При проверка на главата (влакнести дел), можете да идентификувате многу дебели кора, кои лежат еден на еден во слоеви.

Во некои случаи, Leiner-овата болест се развива со вистински заразни болести (воспаление на ушите, пневмонија, дијареа и сл.). Во оваа варијанта на развојот на болеста, самата инфекција, која предизвикала основна болест, се доминантни знаци, а најважните знаци, дерматитис во оваа форма се смета за секундарен фактор кој го придружува својот тек.

Како по правило, осипниот пелен се одредува со прилично поволна прогноза, која, сепак, не е поврзана со тешките форми на нивниот развој, при што значителен степен на дехидрација води до смрт.

Алергиски дерматитис: симптоми

Алергискиот дерматитис, како што претходно забележавме во нашата статија, се манифестира како болест што се јавува во форма на одговор од телото до опционален стимул кој делува на него (што подразбира ефект на супстанца која не предизвикува никаков одговор кај здрави луѓе). Ваквата изложеност се изведува преку директен контакт со кожата, па дури и за кратко време.

Во оваа варијанта на текот на дерматитис, зборуваме за фактот дека телото на болно лице има развиено преосетливост кон супстанца, која потоа дејствува како алерген. Во исто време, зголемената сензитивност е прилично специфична и се развива главно во однос на една специфична супстанција (можеби група супстанции со слична хемиска структура на компонентите).

Во суштина, манифестацијата на алергиски дерматитис е всушност алергиска реакција, која се карактеризира со бавно дејство, бидејќи формирањето на самата алергија се јавува во значителен временски интервал, за време на доволно долг контакт помеѓу стимулот и телото. Алергиските реакции во овој случај се јавуваат главно без учество на антитела, во него се вклучени и други компоненти - специфичен тип на имуни клетки (главно лимфоцити). Од оваа причина, студијата со помош на микроскоп добиен директно од изворот на воспаление на материјалот го одредува присуството на многу карактеристичен знак во форма на значајна акумулација на имуни клетки кои се одделени од крвотокот и се приклучија на патолошки фокус.

Алергените се главно оние или други хемиски соединенија. Особено, тие вклучуваат инсектициди, никел, хром, соединенија врз основа на нив, како и детергенти за перење. Покрај тоа, значителна количина на алергени е дефинирана во козметиката и во медицинските препарати, особено тие може да вклучуваат симулоцинска емулзија и разни масти врз основа на антибактериски компоненти, боја на коса итн.

Манифестација на атопичен дерматит кога е изложена на козметика како алерген

Она што е извонредно, често самиот алерген не предизвикува алергиски реакции, бидејќи има мала големина, што ја исклучува можноста за нејзино препознавање од страна на телото и особено имуните клетки. Во меѓувреме, кога влегува во крвотокот, се формира врска со големи крвни протеини со директно учество. Така, како резултат на таквите врски, добиените соединенија дејствуваат како алергени.

Што се однесува до клиничките манифестации на атопичен дерматитис, тие се слични во нивните манифестации во акутната фаза на текот на егзема.

Значи, првично кожата е покриена со црвени дамки кои се големи по големина, а потоа се појавуваат мали меурчиња на нивната позадина, како што е главно карактеристично за другите форми на дерматитис. Од природата на формирањето, тие се повеќекратни, последователно пукна, а со тоа празнењето и напуштањето на местата на нивното формирање се површни и плачат дефекти на кожата. Формирањето на мали кора и скали исто така е можно.

Локацијата на главната лезија е секогаш концентрирана на местото што беше погодено од алергенот. Во меѓувреме, во секој случај, алергиска реакција (и без исклучок алергиски дерматитис) делува како болест, не само посебен орган или специфична област на телото, туку и целиот организам. Соодветно на тоа, секундарните фокуси можат да се појават во областа на кој било дел од телото, без оглед на тоа дали соодветното влијание било извршено на оваа област. Манифестациите на болеста главно се сведуваат на формирање на мали димензии на нодули, области на едем, точки на црвенило и меури. Овие фокуси, како што е веќе забележано, може да се лоцираат во која било област, дури и далеку од директното влијание врз кожата на алергенот.

Како пример, да се разгледа болест која вклучува развој на алергиска реакција за време на употребата на маскарата. Црвенилото во форма на релевантни точки може да биде толку значајно што кожата не го зазема само лицето, туку и рамената, вратот, а во некои случаи и ширењето се случува подолу. Претежно кожни исипи се придружени со поплаки од пациентот за тежок чешање, нарушување на неговиот секојдневен живот, спиење и генерално доведува до тешка тортура.

Алергиски дерматитис, форма на манифестација

Дијагностицирање

При дијагностицирање на оваа форма на дерматитис, се користат специјални тестови, кои се состојат во примена на пациентот на наводни алергенски варијанти на кожата за да се идентификува специфичен врз основа на истовремена реакција. Оваа варијанта на дијагностицирање на болеста е исклучително важна во однос на подоцнежниот третман. Во чести случаи, самите пациенти забележуваат каква супстанција предизвикала развој на алергиска реакција кај нив.

Алергискиот дерматитис кај децата, како и кај возрасните, бара идентификација на специфични алергени и нивно брзо исклучување, бидејќи нивниот ефект може да предизвика повеќе големи и сериозни манифестации карактеристични за алергиски реакции (на пример, астма, ангиоедем или анафилактичен шок).

Третман

Како прво, како што веќе беше забележано, неопходно е да се обезбеди целосно исклучување на контакт помеѓу алергенот и кожата. Ако ова е Сербс, ќе треба да го отстраните, како што можете да го разберете. Ако алергенот е истовремена компонента на професионалната дејност, неопходно е да се обезбеди заштита од неговата изложеност во овие услови, со користење на маски, ракавици и заштитна облека.

Ако на кожата веќе се открие иритант, потребно е да се измие од кожата колку што е можно побрзо со користење на сапун, а потоа да се исуши кожата.

Во случај на релевантност на алергии на хемикалии за домаќинство, неопходно е да се напуштат таквите фондови, заменувајќи ги со хипоалергични колеги. Контактный дерматит при аллергии на никель требует соблюдения диеты и исключения продуктов, в состав которых входит это вещество (гречка, томаты, овсяные хлопья, чечевица, пшено, селедка, печень, соя, какао, семечки, орехи, сардины и пр.).

Что касается лекарственной терапии в лечении контактного аллергического дерматита, то здесь, в первую очередь, применяются антигистаминные препараты, причем лучше использовать те их варианты, которые относятся к нынешнему поколению (Зиртек, Эриус и пр.). Дело в том, что современные препараты не обладают побочными эффектами, свойственными препаратам поколения предыдущего (димедрол, тавегил, супрастин и пр.), такими в частности как нарушение координации движений, сонливость, снижение внимания.

Выраженное воспаление требует местного использования кортикостероидных мазей. Наиболее распространенными их вариантами в лечении контактного дерматита являются Адвантан, Локоид, Элидел и др. Нанесение подходящего препарата необходимо осуществлять на очаг воспаления раз в день, длительность применения – до 5 дней (дольше использовать такие мази не рекомендуется). При воспалении на лице используется эмульсия Адвантан, наносить ее нужно один раз в день, слегка втирая в кожу лица.

В случае возникновения симптоматики, присущей аллергическому дерматиту, необходимо обратиться к дерматологу и к аллергологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Аллергический дерматит и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: аллерголог , дерматолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Актинический дерматит (совпадающих симптомов: 6 из 6)

Актинический дерматит возникает на фоне лучевого воздействия на кожу в свойственной течению дерматитов форме – в форме воспаления. К такому воздействию относятся солнечные лучи, ионизирующая радиация, искусственные источники ультрафиолетового излучения. Актинический дерматит, симптомы которого проявляются исходя из длительности воздействия конкретного фактора, а также из интенсивности этого воздействия, в особенности определяет подверженность ему сварщиков, фермеров, рентгенологов, работников литейных и плавильных цехов и т.д.

...
Инфекционный дерматит (совпадающих симптомов: 5 из 6)

Инфекционный дерматит – это дерматит, обусловленный инфекционными заболеваниями, такими, например, как корь, краснуха, скарлатина и пр., то есть в данных вариантах он выступает в качестве характерного для этих заболеваний симптома. Помимо этого инфекционный дерматит, симптомы которого также могут развиться и по причине других заболеваний, может проявляться в качестве самостоятельной формы, то есть в форме отдельного самостоятельного заболевания, а не симптома.

...
Дерматит (совпадающих симптомов: 4 из 6)

Дерматит – это общего типа определение, подразумевающее под собой воспаление кожи, спровоцированное воздействием тех или иных факторов (внутренних или внешних). Дерматит, симптомы которого могут развиться при биологическом, химическом или физическом воздействии со стороны различного типа факторов, соответственно, может проявляться в конкретной форме, определяемой из особенностей этого воздействия, в этой статье мы рассмотрим, что в общем варианте представляет собой дерматит.

...
Себорейный дерматит (совпадающих симптомов: 4 из 6)

Себорейный дерматит проявляется в форме кожного воспаления, развивающегося на фоне повышенного процесса выделения измененного в качественных показателях сала при одновременном активном воздействии определенных микробных агентов, принадлежащих к условно-патогенным грибам. Себорейный дерматит, симптомы которого характеризуются медленным своим прогрессированием в актуальных проявлениях, может распространиться от отдельных областей сосредоточения к поражению всего тела.

...
Перианальный дерматит (совпадающих симптомов: 4 из 6)

Перианальный дерматит – это заболевание, проявляющееся в виде воспаления кожного покрова в области вокруг ануса. Перианальный дерматит, симптомы которого сопровождаются отечностью, зудом и выраженным покраснением, по природе возникновения зачастую бывает аллергическим, контактным, грибковым или бактериальным, возникая в результате воспалительных заболеваний, актуальных для кишечника, при геморрое, энтеробиозе или при появлении анальных трещин.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

алерголог зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
дерматолог зема
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Авиамоторная, д. 41Б
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .