Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Рак на кожа: Симптоми и третман

Рак на кожата - главните симптоми:

 • Пруритус
 • Воспаление на кожата
 • Неоплазми на кожата
 • Влага
 • Појава на чирови
 • Боја промени молови
 • Крварење молови
 • Променете го типот на мол
 • Мол пилинг
 • Крт Sprawl
 • Зголемени молови
 • Недостаток на коса на крт

Ракот на кожата е болест кај која почнува да се развива малигната туморска маса од клетките на кожата. Ракот на кожата, чии симптоми се јавуваат како резултат на изложеност на одредени фактори на ризик, може да се манифестира во неколку големи варијанти, како карцином на базалните клетки, карцином на сквамозен клетки, рак на кожата или меланом. Секоја од овие опции за рак на кожата се карактеризира со свои карактеристики, при што најопасниот вид е меланом.

Општ опис

Ракот на кожата е прилично честа форма на малигни тумори, во кои и жените и мажите се погодени речиси подеднакво, нивната возраст обично се движи од 50 години или повеќе, иако веројатноста за развој на болест во одреден тип на форма повеќе или помалку млада возраст на пациенти. Областа на лезијата обично се областите на кожата кои се отворени за одреден ефект. Развојот на рак на кожата е забележан кај 5% од вкупниот број на случаи на рак сам по себе.

Причини за рак на кожата

Кога се разгледуваат причините за рак на кожата, постојат два главни типа на фактори кои се директно поврзани со процесот. Особено, ова се егзогени фактори, како и ендогени фактори, ајде да ги разгледаме подетално.

 • Егзогени фактори

Инаку, тие може да се дефинираат како надворешни фактори. Најважните од овие фактори може да се идентификуваат ултравиолетово зрачење и сончева светлина. Неверојатно, развојот на сквамозен и базален карцином е обезбеден со хронично оштетување на кожата, добиени со изложување на ултравиолетово зрачење, но развојот на меланом се јавува главно како резултат на периодичното интензивно изложување од сончевите зраци. Покрај тоа, во вториот случај, дури и една изложеност е доволна за ова.

Потврда на оваа изјава е дека главно се појавува меланом во областите кои се скриени од облека. За да го надминеме, се утврди фактот дека оние луѓе кои најчесто остануваат во затворен простор и само повремено се изложени на ултравиолетово зрачење (што значи нормален одмор под сончева светлина на отворено), претежно примаат меланом. Рак на кожата, напротив, може да се појави и во областите на оние делови од телото кои остануваат незаштитени. Постои претпоставка дека инциденцата на рак на кожата се зголемува како резултат на уништувањето на озонската обвивка на стратосферата и која го задржува поголемиот дел од ултравиолетовите.

Во прилог на ултравиолетово, важен и доста чест фактор во етиолошкиот тип на развој на меланом е траума на пигментниот невус преку абразии, удари и сл. Пигмент невус инаку може да се дефинира како невроиден тумор или роден знак - односно, едукација на кожата која се состои од клетки од пигмент (или невус) .

Покрај тоа, не е исклучена можноста за изложеност на осветлување (флуоресцентни светилки), некои хемиски канцерогени (на пример, бои за коса), интензивни електромагнетни полиња и јонизирачко зрачење.

 • Ендогени фактори

Инциденцата на рак на кожата се определува врз основа на етнички фактори. Така, на пример, ширењето на туморите е најизразено кај белокожиците, додека претставниците на негроидната раса ги среќаваат многу ретко.

Исто така, најчесто кај таквите фактори емитуваат мала количина во ткивата на некои индивидуи од пигментот, поради што се влошува чувствителноста во однос на ефектот на ултравиолетовите зраци врз нивната кожа. Особено таквите лица вклучуваат луѓе со руса коса, кожа, очи. Ако се земе предвид бојата на косата во комбинација со кожата, тогаш за блондинките ризикот од можен развој на ракот се зголемува за 1,6 пати, додека кај лицата со лесна кожа овој ризик е двојно зголемен, а кај црвенокосите луѓе - од три пати.

Не последната улога, особено во последниве години, се игра од имуните фактори, како резултат на кои може да се развие и рак на кожата. Особено, ризикот од појава се зголемува со имунодефициентни состојби, како и со имуносупресивни состојби. Покрај тоа, важна улога им се дава на ендокрините фактори. На пример, познато е дека бременоста е стимулирачки фактор за процесот на малигната дегенерација на пигментирани неви.

Возраста, анатомската локализација на формирањето на туморот и родот исто така влијаат врз развојот на болеста. Неверојатно, овие фактори се тесно поврзани едни со други. Таквата болест како меланом е забележана до два пати почесто кај жените, при што врвната инциденца е во опсег од 41 до 50 години. Најчесто, меланом се јавува до петтата деценија од нивниот живот. Во однос на концентрацијата на формирање на тумор, најчесто се забележува во областа на лицето, нозете и задникот. Ако зборуваме за мажи, во овој случај, концентрацијата на формирање на тумор е забележана главно во латералните и предните површини на кожата на ѕидот на градниот кош, како и на коските, бутовите, прстите на нозете и петицата.

Некои наследни болести на кожата доведуваат до развој на рак, особено може да биде Паџетовата болест, Боуеновата болест, ксеродерма пигментоза итн.

Што се однесува до типовите на болеста, типовите на рак на кожата повторно се: карцином на базалните клетки (карцином на базалните клетки), карцином на сквамозен карцином, рак на кожни додатоци и меланом.

Симптоми на рак на кожата

Општо земено, на појавата на ракот претходат одредени видови на патолошки процеси и болести на препумпур, кои вообичаено се нарекуваат прецизни. Прекурсорите, пак, може да бидат задолжителни или опционални.

Задолжителен преканцерот во скоро сите случаи се трансформира во малигнен процес. Таквите видови на болести се нарекуваат преканца:

 • еритроплазија;
 • Паџетова болест;
 • Боуновска болест;
 • xeroderma pigmentosa.

Факултативните прекурзори може да се трансформираат во рак со одредено вливање на негативните фактори од влијанието на внатрешните или надворешните медиуми врз телото. Особено, тие се рангираат како:

 • сенилен кератом или сенилна кератоза;
 • кожен рог;
 • зрачење на зрачење (доцна);
 • кератоакантома;
 • лузни;
 • трофични чиреви;
 • кожни лезии, обележани со сифилис, системски лупус еритематозус, туберкулоза;
 • арзански кератози.

Постојат следниве знаци кои укажуваат на малигниот карактер на дегенерација на невус (т.е. крт):

 • вертикален раст во однос на околните ткива;
 • делумна или целосна промена на бојата, формирање на депигментациски области на придружниот тип;
 • неправилност на контурите, асиметрија на рабовите (со други зборови, промена во форма на невус);
 • горење, чешање;
 • формирање на обележани улцерации на крт;
 • мокри површина (плач) или крварење;
 • исчезнување на косата од површината на невусот (неговата загуба или отсуство);
 • појава на воспаление во подрачјето на крот, како и ткивата околу неа;
 • пилинг на површината, појава на сува корка;
 • формирање на дополнителни формации на кожата околу крот (розова или пигментирана боја);
 • олабавување или омекнување на крт (т.е. промена во неговата конзистентност);
 • исчезнувањето од површината на невус на кожна шема карактеристична за него пред;
 • формирање на сјајна и сјајна површина.

Карцином на базалните клетки на кожата (карцином на базалните клетки): симптоми

Карциномот на базалните клетки, кој е исто така дефиниран како епителиома на базалните клетки, базалните клетки или карциноидот на кожата, е вид на рак на кожата во кој кожата обично се зафаќа во вратот и лицето, а во некои случаи и на носот или на очните капаци. . Името на болеста ја одредува областа на лезијата - односно, клетките на ракот се формираат тука од базалниот слој на кожата, што е најдлабоко кај луѓето.

Почесто овој тип на рак се дијагностицира кај мажите. Што се однесува до подложноста на возраста, исто така може да се проследи тука - карциномот на базалните клетки на кожата се јавува по четириесет години. Во оваа варијанта на болеста, како и воопшто кога се разгледува ракот на кожата, претставниците на монголоидните и негроидните раси речиси се судираат со него.

Доста често, базалниот карцином се карактеризира со практичен недостаток на симптоматологија, иако не се исклучуваат манифестации во форма на улцерации во комбинација со крварење. Особено, пациентите бараат лекарска помош поради појавата на чир или тумор, постепено се зголемува. Во исто време, образованието кое е релевантно во оваа ситуација може да се зголеми во период од неколку месеци до неколку години, болка е обично отсутен, а во некои случаи и чешање е можно.

Басалиомите можат да се манифестираат во такви форми како нодуларен басалиома, површен базалиом, улцеративен басалиом и лузна базалиома. Што се однесува до клиниката на нејзините манифестации, таа се определува врз основа на локацијата на формирањето на туморот и неговата специфична форма.

Нодуларна форма на карцином на базалните клетки. Оваа опција е најчеста во фреквенцијата на манифестацијата. Тој претставува полусферичен јазол од бисерно розова сенка, има мазна површина и густа конзистентност. Во самиот центар на овој јазол е забележано присуство на депресија, кое постепено се зголемува, достигнувајќи во дијаметар од 5-10 mm. Присуството на површината на овој јазол на телеангиектазии (кој, најверојатно, му е познат на читателот како "пајакова вена", што го претставуваат), често се забележува. Однадвор, јазолот е сличен на бисер.

Површинска форма на карцином на базалните клетки. Нанадвор, наликува на плакета со карактеристични густи, малку подигнати и различни рабови. Во центарот на центарот на оваа форма на црвено-кафена боја е околу 1-30 mm, неговите контури се заоблени или неправилни. Карактеристична карактеристика на оваа форма е нејзиниот бавен раст, како и во бенигно тек.

Цикатриска форма на карцином на базалните клетки. Оваа формација има појава на густа и рамна розова-сива лузна, концентрирана малку под кожата околу неа. На рабовите на центарот на образованието се јасни и покачени контури. По периферијата, во рамките на границата со здрава кожа, се концентрира една или повеќе ерозивни формации, на нив е забележана кафеаво-розова кора.

Потоа, еден дел од ерозивните формации се излекува, а другиот почнува да се шири на здрави делови на кожата. Развојот на оваа форма на карцином на базалните клетки ги определува периодите во кои преовладуваат лузните, додека ерозивните формации имаат мали димензии или се целосно отсутни. Покрај тоа, рамни и екстензивни ерозивни формации, исто така, може да се забележат во комбинација со мали лузни, покриени со кора и концентрирани долж периферијата на огништето.

Улцеративен базиом. Се карактеризира со деструктивен раст на карцином на базалните клетки, со текот на кој се случува уништување на околните коски и меките ткива. Обликот на чир во овој случај е неправилен или круг, неговото дно има кора со сиво-црна боја, исто така е ридско и мрсно.

Во принцип, карциномот на базалните клетки се карактеризира со бавен инвазивен раст со доминантна локализација во регионот на примарен фокус (т.е. местото на првичниот изглед). Метастазата во овој случај е забележана само во редот на околу 0,1% од случаите на болеста. Што се однесува до длабочината на тековната инвазија (способноста на клетките кои ја сочинуваат малигната формација да се одделат од него и потоа да се пробијат во ткивата околу нив), како и ризикот од идни релапси, сè се одредува врз основа на локализација на формирањето на туморот, нејзината големина и хистолошки карактеристики. Освен тоа, решавачките фактори при разгледувањето на оваа точка се времетраењето на болеста, општата состојба на имунитет и други карактеристики на состојбата на телото.

Како најопасна област на локализација е утврдена од страна на централниот дел на предната страна, односно кожата во очите и устата, кожата во назолабијалните набори и носот.

Во случај на пигментирана и површна форма на разгледуваниот тип на рак, како и во форма на нодуларна улцерација, постојат сите причини да се потврди ефикасноста на третманот, што е важно ако овие форми на рак се манифестираат како мали и не-улцерирани нодули. Како и за другите форми на карцином на базалните клетки (особено ако е форма на склеродерм), тогаш и самите се сосема опасни за пациентот.

Рак на кожата на сквамозните клетки: симптоми

Сквомозниот карцином на кожата, кој исто така е дефиниран како сквамозен епителиом или спиноцелуларен карцином, е малиген тип на тумор кој се развива врз основа на кератиноцити (рамни клетки на кожата). Кератиноцитите делуваат како структурни елементи кои се концентрирани во епидермисот (т.е. надворешниот слој на кожата). Овој вид на рак се развива главно во оние области на кожата кои обично се изложени на сончева светлина, но нејзиното појавување не е исклучено во оние области кои се целосно скриени од него (уста, надворешни гениталии, перианален регион итн)

Разликата во клиничкиот тек на овој тип на рак е тоа што пациентите во овој случај (за разлика од карциномот на базалните клетки) се жалат на брзо зголемување на големината на туморот или улцерацијата. Големи оштетувања на кожата во комбинација со длабоки легнати ткива кога нивното воспаление се врзува, поради инфекција доведува до појава на болка.

Карциномот на сквамозните клетки се развива по патот на формирање на соодветната формација (плака, јазол или чир).
За улцеративната форма на овој вид на рак се карактеризира со изразена густина и височина на рабовите на формацијата, опкружувајќи ја од различни страни од типот на ролери. Надолни рабови даваат појава на кратер. Релевантна изолација на серозен-крвав ексудат, сушење на подоцнежните кора. Карактеристична особина на формирањето на позадината на процесите што се случуваат со неа е непријатниот мирис што произлегува од него. Зголеменото почетно забележано е обележано со големина и во однос на должината / ширината и длабочината.

Надворешно, локацијата за рак ја одредува сличноста со печурка или со карфиол со широка основа. Бојата на туморот е светло-црвена или кафена, конзистентноста на јазолот и неговата база се густи. Растот на образованието, како и во други случаи, е брз.

Со рак кој се манифестира во одредена форма на рак како плакета, површината е претежно мала, нерамномерна и крварење, бојата е црвена. Ширењето по површината на кожата се случува брзо, а потоа формирањето влијае на основните ткива.

Кога ракот се развива на шуплината, тој се собира во форма на пукнатини и улцерации директно на површината, а не се исклучува нерамномерен тип на раст.

Области на регионални метастази, концентрирани на вратот, во пазувите, а исто така и во препоните, можат подоцна да се здобијат со мобилен вид на лимфни јазли, карактеризирани со зголемена густина, подвижност и тешка болка. Нивната мобилност е последователно изгубена, болката останува, покрај нивното лепење со кожата за време на последователното дезинтеграција, за време на која се формираат улцерирани инфилтрати.

Рак на додатоците на кожата: симптоми

Оваа форма на рак е исклучително ретка. Карактеристичната клиничка слика ја одредува отсуството на разлики од претходната форма на рак, неговата дијагноза може да се направи врз основа на хистолошки преглед.

Во овој случај, во овој случај, обликот на рак може да се манифестира, пак, во една од две сорти, особено тие вклучуваат рак на жлезда и рак на лојните жлезди. Покрај тоа, развојот на овој вид на рак може да се појави директно од фоликулите на косата. Неговата особеност лежи во тенденцијата за хематогена и лимфогена метастаза. Според фреквенцијата на појава на метастази, се забележуваат околу 2-5% од случаите, главно се јавуваат кај регионалните лимфни јазли.

Меланом: симптоми

Меланомот (меланосарком, меланокарцином или малигнен меланом) е една од најмалигнатните туморски формации релевантни за луѓето. Развивается меланома вне зависимости от соответствия конкретной возрастной категории, а потому не исключается возможность ее появления и у молодых людей, и у людей в возрасте. Примечательно, что меланома у женщин развивается чаще, чем у мужчин. За последние десятилетия отмечается резкое увеличение в общем количестве случаев заболеваемости меланомой.

Как правило, развивается меланома в области открытых участков кожного покрова, хотя, как и в предыдущих вариантах рассматриваемого нами заболевания, не исключается ее образование в области слизистых (конъюнктива, полость рта, половые органы). К факторам риска, способствующим ее развитию, относят, прежде всего, вышеупомянутое воздействие ультрафиолета, кроме того, не исключается и фактор наследственности по части предрасположенности к этому заболеванию. К дополнительным факторам относят следующие:

 • рыжие волосы, светлая кожа;
 • большое количество родинок на теле (превышающее 50);
 • наличие множества веснушек, а также быстрое их появление;
 • появление в прошлом солнечных ожогов.

В любом случае важно учитывать, что меланома кожи может появиться у человека, принадлежащего к любой расе и с любым цветом кожного покрова, пусть это и актуально для меньшего соотношения по случаям заболеваемости. Учитывая это, отметим, что меланома не ограничивается лишь поражением категории людей со светлой кожей и с соответствием их перечисленным факторам.

Примечательно, что волосистые невусы (родинки) никогда не становятся злокачественными, а потому при наличии волос на пигментном опухолевом образовании причислять его к злокачественному образованию не стоит.

Образуется меланома порядка в 70% общего числа случаев заболеваемости из родимого пигментного пятна (родинки, невуса). Преимущественным образом сосредоточение злокачественного образования определяется в области шеи, конечностей или кожи головы. Меланома у мужчин в основном появляется в области грудной клетки и спины, опять, в области конечностей (верхних). Меланома у женщин, в свою очередь, сосредотачивается в области нижних конечностей и груди.

Самый опасный из вариантов – так называемый пограничный невус (невус эпидермальный), который преимущественно появляется на подошвах, ладонях или на коже в области мошонки. Основные признаки, указывающие на то, что образование становится злокачественным:

 • изменение размеров (соответственно, их увеличение);
 • изменение цвета (оно либо становится более заметным, либо ослабляется в выраженности окраски);
 • кровоточивость;
 • инфильтрация в области вокруг невуса либо под его основанием (то есть аномальное просачивание его к указанным областям).

Что касается вида меланомы, то она представляет собой опухолевый узелок плотной консистенции выраженного черного цвета (в некоторых случаях – с легким голубым оттенком). Несколько реже на практике отмечаются узелки «беспигментные» по типу меланомы – они в данном случае имеют розоватый оттенок, без пигмента. Размеры опухолевого образования в диаметре могут составлять порядка 0,5-3 см. Зачастую оно располагает кровоточащей и эрозированной поверхностью в комплексе с уплотненным основанием.

На основании перечисленных признаков уже можно произвести диагностирование при обычном осмотре у врача (делается это исключительно с использованием лупы). Между тем, важно отметить и то, что ранние стадии процесса, при котором родинка преобразуется в злокачественное образование, сопровождаются вполне безобидным ее видом, потому специалист, устанавливающий диагноз должен обладать значительным опытом, который позволит отличить злокачественное образование от образования действительно безобидного и доброкачественного по своей сути.

Меланома может проявляться в следующих разновидностях:

 • злокачественное лентиго;
 • меланома поверхностно-распространяющаяся;
 • меланома нодулярная.

Помимо перечисленных вариантов при локализации меланомы в области мошонки, подошвы или ладоней, ее определяют в отдельную клинико-морфологическую форму, которая, в свою очередь, определяется как акральная меланома.

Меланома поверхностно-распространяющаяся появляется у лиц, соответствующих более молодому возрасту (в среднем – о коло 44 лет). Развитие опухоли происходит с одинаковой частотой появления и в рамках открытых областей кожного покрова, и в рамках областей закрытых. В основном область сосредоточения отмечается у женщин – на нижних конечностях, у мужчин – вдоль верхней части спины. Конфигурация у бляшки в данном случае неправильная, с неровными краями, окраска мозаичная, с обесцвеченными очагами и кератозом вдоль поверхности (то есть с утолщением, избыточным ороговением). Через несколько лет (порядка 4-5) формируется узел на бляшке, который указывает на актуальность перехода роста образования от горизонтального к вертикальному.

Меланома нодулярная определяется как самый агрессивный из возможных вариантов опухоли. Возраст больных в среднем составляет 53 года, при этом соотношение заболеваемости по мужчинам и женщинам примерно соответствует показателям 60:40. Чаще всего локализация определяется в рамках головы и шеи, кожи на спине и конечностях. Узел увеличивается довольно быстро – как правило, больные указывают на срок порядка нескольких месяцев, при этом процесс сопровождается его изъязвлением в комбинации с кровоточивостью.

Злокачественное лентиго характеризуется длительностью фазы, при которой отмечается горизонтальный рост (он может составлять от 5 до 20 лет, а то и дольше). Типичные случаи появления опухолевого образования указывают на актуальность его для пожилых людей. Сосредоточение – в области шеи и кожи лица, вид – в форме пятен либо бляшек, цвет – коричнево-черный.

Меланома в целом не исключает и возможности рецидивирования, что происходит по причине нерадикального оперативного вмешательства. Такого типа случаи сопровождаются выявлением отдаленным метастазированием при одновременном обнаружении в его процессе собственно рецидива, а иногда – и до непосредственного его появления.

Чистая химиотерапия в лечении используется при распространенности форм меланомы, а также при актуальности для больного отдаленного метастазирования. Это подразумевает под собой применение препаратов в различных вариантах их комбинирования. Регрессия в таком случае достигается порядка в 20-40% случаев.

Отдельно хотелось бы остановиться на метастазировании. Меланома в целом может характеризоваться весьма выраженной степенью течения этого процесса, причем не только лимфогенным путем, но и путем гематогенным. Преимущественно метастазы поражают головной мозг, печень и легкие, при этом достаточно часто отмечается диссеминация (распространение) злокачественных узелков вдоль кожи всего туловища либо конечности, в зависимости от локализации поражения и особенностей течения процесса.

Важно также не исключать и такой вариант, при котором особенности течения процесса приводят больного за медицинской помощью на основании лишь увеличения у него лимфоузлов в какой-либо из областей. Между тем, тщательный опрос позволяет определить, например, что какое-то время назад у больного удалялась «бородавка». Столь невинное, на первый взгляд, образование, как бородавка, на самом деле нередко оказывается именно злокачественной меланомой, что определяется уже исходя из последующего подтверждения на основании гистологического исследования.

Если рассматривать прогноз при злокачественной меланоме, то в целом он достаточно тяжелый, причем напрямую определяется исходя из своевременного ее выявления. После ее удаления для прогноза производится оценка ряда факторов, на основании которых он, собственно, и может быть сделан. Примечательно, что ранние стадии меланомы определяют пятилетнюю выживаемость порядка в 80% случаев. Помимо степени инвазии, учтенной в данном случае, учитывается также, как ранее нами было отмечено, место локализации опухолевого образования, наличие метастазирования и пр.

Подавляющее большинство пациентов при метастазах до пятилетнего срока не доживают, а длительный путь к выздоровлению позволяет достичь результата порядка в 30% случаев. При висцеральных или отдаленных метастазах больные погибают в течение года.

Виды проявления меланомы

Дијагностицирање

Диагностирование рака кожи происходит при тщательном осмотре с использованием в нем лупы, чего для определения патологии бывает достаточно. В качестве подтверждающей меры применяют радиоизотопное исследование, в процессе которого выявляется количество накопленного фосфора с радиоактивными свойствами (в случае актуальности рака его состав может быть увеличен до 400% в сравнении со здоровой областью кожного покрова пациента).

Основным методом для определения рака кожи является и биопсия, при которой производится секторообразное иссечение участка с захватом здоровых тканей. Определение актуальности метастаз к внутренним органам производится на основании УЗИ, компьютерной томографии и рентгенографии.

Рак кожи: как распознать?

Безусловно, консультация врача необходима в любом случае возникновения подозрений относительно патологических проявлений, касающихся кожи. Тем ни менее, важно систематически проводить и самостоятельный осмотр на предмет их наличия. Итак, рассмотрим основные рекомендации, которые в этом случае необходимы.

Лучшим временем для проведения самостоятельного осмотра является время после ванны или душа. Вам понадобится два зеркала, одно из которых должно быть в полный рост, а другое – с ручкой. В такой комбинации вам будет нетрудно рассмотреть любые участки тела. Помимо этого понадобится гребешок или расческа и фен – все это используется уже для проведения осмотра головы в рамках волосяного покрова. Также можете дополнительно приобщить к перечисленному фонарик для дополнительного подсвечивания нужных участков.

В осмотре важно обращать внимание на следующее:

 • вновь появившиеся родинки (отличающиеся от остальных);
 • незаживающие раны;
 • вновь появившиеся образования темного или красного цвета, несколько возвышаемые над уровнем кожи;
 • изменение состояния родинки (цвет, форма, размер).

Теперь перейдем к действиям.

 • Осмотрите лицо, стоя у зеркала в полный рост. Осмотрите область губ, кожи возле глаз и ушей (используйте второе зеркало, где необходимо). Осмотрите полость рта, подсвечивая область осмотра фонариком, таким же образом осмотрите ушные раковины, ноздри, перейдите к осмотру груди, плеч и шеи.
 • Осмотрите, используя второе зеркало, область верхней части спины и шеи. Далее, используя гребень и фен, осмотрите последовательным образом кожу черепа, при появлении трудностей в просмотре попросите у близких вам людей помощи в этом.
 • Проведите осмотр кожи области боков и живота. В особенности уделите внимание спине, потому как именно там зачастую локализуются злокачественные образования. Также проверьте область ягодиц и гениталий.
 • Далее, находясь перед большим зеркалом, поднимите вверх руки и просмотрите их с разных сторон, не упуская области под мышками и между пальцами.
 • Чтобы осмотреть ноги, лучше есть. Далее согните ногу, после чего, используя маленькое зеркало, осмотрите каждый участок, не упуская ступни и пальцы ног. Действие, как можно понять, производится по отношению к обеим конечностям.

Рак кожи, признаки которого при самостоятельном осмотре выявлены на ранней стадии, поможет максимальным образом воздействовать на течение этого заболевания с минимизацией дальнейших его последствий и с достижением более благоприятных результатов в целом.

Лечение рака кожи

Лечение заболевания производится на основании учета ряда факторов, сопутствующих его течению (тип рака, стадия, состояние больного в целом и пр.). В качестве основных методов лечения выделяют следующие варианты:

 • Хирургическое лечение. Подразумевает под собой удаление опухолевого образования, что является одним из самых распространенных в использовании методов в лечении рака кожи. В этом случае производится иссечение непосредственно опухолевого образования, а также лимфоузлов (на тот случай, если они были подвержены соответствующему поражению). Дополнительно после операции может быть назначена радиотерапия или медикаментозная терапия.
 • Радиотерапия. Заключается в облучении той области, в рамках которой развилась опухоль. С помощью этого метода лечения имеется возможность удаления тех опухолевых клеток, удаление которых не было произведено при хирургическом вмешательстве.
 • Медикаментозная терапия заключается в приеме препаратов, ориентированных на уничтожение раковых клеток или на повышение иммунной активности для борьбы организма с заболевани м.

Что касается такого вопроса как профилактика рака кожи, то она заключается, прежде всего, на недопущении основного воздействующего фактора, который может привести к этому заболеванию – воздействия ультрафиолета. Соответственно, это подразумевает под собой необходимость сокращения времени нахождения под прямыми солнечными лучами.

Следует помнить, что самое опасное время воздействия солнечных лучей определено на временной промежуток с 10 до 16 часов. В эти часы важно обеспечить должную защиту кожи от солнца как минимум солнцезащитными средствами (кремы, спреи) и одеждой. Во избежание рака кожи также не рекомендовано пользоваться услугами соляриев.

В случае актуальности симптоматики, которая может указывать на появление рака кожи, необходимо обратиться к дерматологу, дополнительно может понадобиться консультация онколога.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Рак кожи и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: дерматолог , онколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дерматит (совпадающих симптомов: 3 из 12)

Дерматитис е општа дефиниција која подразбира воспаление на кожата, предизвикана од дејството на одредени фактори (внатрешни или надворешни). Дерматитис, чии симптоми може да се развијат со биолошки, хемиски или физички ефект од различни видови фактори, соодветно, може да се манифестира во одредена форма, утврдена од карактеристиките на овој ефект, во овој напис ќе разгледаме која општа варијанта е дерматитис.

...
Эозинофилия (совпадающих симптомов: 3 из 12)

Эозинофилия – состояние организма, при котором в крови диагностируется относительное или абсолютное возрастание количества эозинофилов. Вследствие этого может наблюдаться инфильтрация данными клетками других тканей. Стоит отметить тот факт, что эозинофилия не является самостоятельным заболеванием. Это своеобразный симптом, который указывает на наличие в организме человека различных аллергических, инфекционных, аутоиммунных и прочих патологий.

...
Пигментный невус (совпадающих симптомов: 3 из 12)

Пигментиран невус - е прилично честа болест на кожата, која често има бениген тек. Во некои случаи, може да се формира на мукозната мембрана на устата, очите и гениталиите. Причините за пигментните точки не се целосно познати, но експертите од областа на дерматологијата откриле дека конгениталните и стекнатите неви може да се развијат поради сосема различни предиспонирачки фактори.

...
Буллезный эпидермолиз (совпадающих симптомов: 3 из 12)

Булозна епидермолиза (Син. Мехнабулс болест, пеперутка болест) е ретка наследна дерматолошка болест, која се карактеризира со оштетување на кожата, дури и со најмала траума. Патологијата вклучува десетици сорти. Прогнозата во повеќето ситуации е неповолна.

...
Пиодермия (совпадающих симптомов: 2 из 12)

Пиодерма е вообичаено име за голем број на пустуларни кожни болести предизвикани од стафилококи и стрептококи (што се јавува малку поретко). Пиодерма, симптомите на кои се појавуваат кај гнојни лезии на кожата, е една од најчестите кожни заболувања.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

дерматолог зема
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
онколог зема
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .