Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Капошиев сарком: симптоми и третман

Капошивиот сарком - главните симптоми:

 • Тешкотии со дишењето
 • Коцки на кожата
 • Неоплазми на кожата
 • Појава на чирови
 • Пилинг на дамки на кожата
 • Симетрија на пораз
 • Туморот расте бледи кога се притиска
 • Горење во погодената област
 • Јасни контури на неоплазмата
 • Кожата чеша на местото на повреда
 • Крварење
 • Болка во устата
 • Неоплазми на оралната мукоза
 • Ниво на тешкотија

Капошивиот сарком е канцерозна болест од малигнен карактер, која постепено се развива од клетките што ја поврзуваат површината на крвта и лимфните садови. Најчесто, болеста се манифестира во форма на тумори со различни големини, локализирани на кожата или на оралната мукоза. Но, формирањето на патолошки формации на други делови од човечкото тело, како што е дигестивниот тракт или лимфните јазли, не е исклучено. Извонреден е фактот дека Капошивиот сарком е поврзан со патологии на рак поврзани со СИДА.

Етиологија

Во текот на многу различни научни студии, научниците сигурно утврдиле дека главната причина за прогресијата на таквата болест е патогената активност на вирусна инфекција наречена херпес вирус на Капоши сарком. Почесто, овој инфективен агенс е познат по друго име - хуман херпес вирус тип 8. Вреди да се напомене дека денес голем број на луѓе го носат овој вирус во нивните тела, но тоа воопшто не значи дека сите тие ќе развијат сарком.

Херпес вирусот тип 8 навлегува во човечкото тело сексуално, со плунка, а исто така и преку крвта. За да стане поактивна и постепено да започне да напредува на Капошивиот сарком, неопходни се поволни услови, особено намалување на реактивноста на организмот.

Луѓе кои се изложени на ризик да развијат Kaposi's sarcoma:

 • ХИВ-инфицирани;
 • старите лица;
 • мали деца;
 • пациенти со историја на имунодефициенција;
 • статистиката е таква што луѓето од медитеранско потекло, како и луѓето во Африка, се повеќе подложни на прогресијата на Капошивиот сарком.

Во повеќето клинички ситуации, Капошивиот сарком се дијагностицира на позадината на ХИВ инфекцијата . Нејзината прогресија станува важна причина за докторот да дијагностицира СИДА . Исто така вреди да се напомене дека оваа онколошка болест често ги придружува следните патологии:

Видови

 • Капоши е епидемичен сарком. Овој тип на болест напредува кај пациенти инфицирани со ХИВ. Прогресијата на СИДА-та веќе се дискутира дали вирусот го инфицирал имунолошкиот систем на пациентот и против оваа појава почнале да напредуваат разни компликации, вклучувајќи го и Капошивиот сарком. Во тоа време научниците во САД почнаа активно да спроведуваат антиретровирусна терапија за ХИВ-инфекција, па во текот на изминатите неколку години бројот на случаи на Капошиев сарком е намален неколку пати;
 • класичен саркома на Капоши. Во медицинската литература, оваа форма на болеста може да се најде под друго име - Медитеранот. Оваа болест често се дијагностицира кај луѓе од постарата возрасна група што живеат на Средниот Исток, Источна Европа и Медитеранот. Извонреден е фактот дека почесто овој тип на Капошиев сарком е погоден од претставници на силната половина на човештвото. Имунолошкиот систем во класичната форма не е толку слаб како во епидемијата (поврзана со ХИВ), па затоа симптомите се појавуваат помалку изразени. Лезиите се формираат одеднаш во неколку области на човечкото тело - на нозете, нозете, зглобовите. Патолошките формации растат прилично бавно, а ретко се забележува формирање на нови фокуси;
 • ендемичен Капоши или африкански сарком. Овој тип на болест е повеќе карактеристичен за Екваториска Африка. Оваа болест најмногу влијае врз фер сексот, како и на малите деца;
 • Имуносупресивна Капоши сарком. Симптомите на болеста се манифестираат по трансплантацијата на одредени органи. Главната причина е вештачката супресија на реактивноста на телото, имајќи ја предвид потребата да се намали ризикот од веројатноста за отфрлање на трансплантираниот орган (извршена со помош на специјални лекови). Намалениот имунитет е еден од најповолните услови за прогресија на разни видови на заболувања. И во овој случај, Капошивиот сарком не е исклучок од ова правило. Вреди да се забележи дека ако некој престане да зема одредени лекови за да ја потисне активноста на имунолошкиот систем, тогаш Капошивиот сарком или постепено се намалува или исчезнува целосно.

Во повеќето клинички ситуации, прогресијата на Капошивиот сарком е забележана прво на едно одредено место, но постепено патолошкиот процес почнува да ги покрива другите области. Капошивиот сарком се разликува од другите онколошки заболувања затоа што ракот може истовремено да се формира во неколку делови од човечкото тело одеднаш. Важно е, ако таквите формации се детектираат во раната фаза на нивниот развој, тогаш постои голема веројатност дека со соодветен третман може да се излечи целосно болеста (со исклучок на случаи на ХИВ). По правило, прогнозата по соодветен третман е поволна.

Симптоматологија

Симптоми на Саркома на Капоши

Симптомите на Капошивиот сарком се доста специфични, што во голема мера го поедноставува процесот на дијагностицирање. Патологијата се карактеризира со бавен и прогресивен курс. Поради фактот дека туморите на ракот кај Капошивиот сарком главно се состојат од крвни садови, крварењето од различни степени на интензитет не е исклучено. Ако формацијата достигне голема големина, тогаш постепено може да се улкуси и некротична.

Симптоми на Капошивиот сарком:

 • формираниот тумор на кожата или мукозната мембрана на устата има темна боја. Ако притиснете на него, тоа нема да биде бледо;
 • туморите се карактеризираат со симетрија на лезијата;
 • Капошивиот сарком има јасна форма и само малку се крева над кожата;
 • во раните фази на развој, формирани на оралната лигавица или кожата спотови, имаат мали димензии и мазна површина. Додека растат, малку почнуваат да лупат. Во подоцнежните фази, центарот на туморот тоне и може да излачува;
 • Таквиот симптом како болка обично не е забележан кај Капошивиот сарком. Понекогаш се јавува горење или чешање на местото на ракот;
 • често, кога оралната мукоза е оштетена, небесните и лимфните јазли што се наоѓаат најблиску до сарком се вклучени во патолошкиот процес.

Со поразот на оралната мукоза, се забележуваат следниве симптоми:

 • болка во устата;
 • тешкотија при јадење ако сарком е локализиран поблиску до грлото во устата;
 • некои тешкотии со дишењето. Овој симптом е особено изразен ако формацијата е формирана не само во устата, туку и на мукозната мембрана на горните дишни патишта.

Компликации

Ако формирањето на овој вид на рак на кожата и мукозната мембрана на устата и другите органи не беше откриено навремено, и не се изврши целосно лекување на болеста, тогаш е можно да се развијат следниве компликации:

 • Деформитет на екстремитетите;
 • воведување на инфективни агенси во тумори кои претходно биле трауматизирани;
 • крварење од формации кои претрпеле уништување;
 • лимфостаза ;
 • еленцијазија.

Дијагностика

Поради фактот што симптомите на патологијата се сосема карактеристични, а исто така земајќи го предвид фактот дека туморот обично напредува против позадината на ХИВ, лекарот може да направи дијагноза за време на првичниот преглед. Стандардниот план за дијагноза на патологија вклучува такви активности:

 • испитување и испрашување на пациентот;
 • спроведување на тест на крв со помош на методот на ПЦР;
 • откривање на антитела на вирусот во крвта;
 • бронхоскопија ;
 • биопсија;
 • Х-зраци;
 • гастроскопија;
 • распореден имунограм;
 • Ултразвук;
 • езофагогастродуоденоскопија;
 • колоноскопија ;
 • КТ скенирање;
 • МНР

Медицински настани

Третманот на Капошивиот сарком се изведува исклучиво во стационарни услови (ова е особено важно ако пациентот исто така има ХИВ). Важно е да се запамети дека третманот на Капошивиот сарком во раните фази на прогресијата може да доведе до целосно ослободување од патологијата, во спротивно е веројатно дека болеста нема да се излечи.

Третманот на Капошивиот сарком ги вклучува следниве постапки:

 • локална терапија. Овој тип на третман е најефикасен ако пациентот има неколку формации на видливо место, на пример, на лицето. Исто така, методот се користи за лекување на патологијата во устата;
 • терапија со зрачење. Еден од најефикасните методи за лекување на патологија. Но, има неколку несакани ефекти, вклучувајќи анемија, намалено производство на лимфоцити, повраќање, гадење, промени во кожата;
 • хемотерапија. Ефикасен метод на третман на Капошиев сарком, што овозможува да се уништат клетките на ракот. Исто така, има неколку несакани ефекти - дијареа, губење на косата, рани од устата, гадење и така натаму;
 • биолошка терапија.

Прогнозата за оваа болест е често неповолна. Повеќе од 50% од пациентите со таква дијагноза умираат најмногу 2 години по почетокот на првите симптоми. Треба да се напомене дека побавната патологија напредува, толку поповолна е прогнозата.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Каросис Сарком и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: онколог , дерматолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Erysipelas (појавување симптоми: 3 од 14)

Ерисипела или еризипела - инфективно-алергиски процес предизвикан од изложеност на стрептококи, што влијае на кожата, мукозните мембрани и регионалните лимфни јазли. Болеста се карактеризира со појава на јасно ограничено воспаление, кое е придружено со црвенило на кожата и нејзиниот едем. Дополнителни симптоми вклучуваат треска, слабост, гадење и главоболка. Патот на пенетрација на бактерии - мало оштетување на кожата или нарушување на интегритетот на мукозните мембрани. Ова нарушување е често локализирано на лицето, долните и горните екстремитети и телото. Многу поретко се појавуваат црвенило од оваа природа во областа на препоните. Во меѓународната класификација на болести (МКБ-10), erysipelas има свое значење - A46.

...
Еритраза (појавување симптоми: 3 од 14)

Еритрасма е бактериска лезија на кожата во области со големи набори. Надворешно, нарушувањето се изразува со појава на точки од различни нијанси, на пример, сива, розова, кафеава-црвена или жолто-кафеава. Болеста се разликува од другите дерматолошки нарушувања затоа што се погодени само горните слоеви на кожата, додека косата и ноктите остануваат непроменети.

...
Стрептодема кај деца (појавување симптоми: 3 од 14)

Streptoderma кај деца - вклучува цела група на кожни болести кои се заразни и алергични по природа. Најчесто, оваа болест се дијагностицира кај деца во возрасна категорија од 2 до 7 години. Опасноста лежи во фактот дека патолошкиот процес се пренесува од личност до личност.

...
Рак на кожата (појавување симптоми: 2 од 14)

Ракот на кожата е болест кај која почнува да се развива малигната туморска маса од клетките на кожата. Ракот на кожата, чии симптоми се јавуваат како резултат на изложеност на одредени фактори на ризик, може да се манифестира во неколку големи варијанти, како карцином на базалните клетки, карцином на сквамозен клетки, рак на кожата или меланом. Секоја од овие опции за рак на кожата се карактеризира со свои карактеристики, при што најопасниот вид е меланом.

...
Питиријази (мулти-обоени) верзиколор (појавување симптоми: 2 од 14)

Pityriasis versicolor (versicolor versicolor) е болест на топката на рог на кожата на лицето, која се манифестира како дамки на кожата, главно во рацете и вратот, придружени со мало чешање и лажење. Бојата на бојата може да биде белузлава до темно кафеава. Кај луѓето, оваа габична болест се нарекува сончев или лихен на плажа. Децата под 7 години и младите (20-35 години) се изложени на ризик. Вреди да се напомене дека овој тип на патологија е најкарактеристичен за жителите на земјите со топли клими.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

онколог зема
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
дерматолог зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .