Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Невродерматитис: Симптоми и третман

Невродерматитис - главни симптоми:

Неуродермитисот е хронична кожна болест на неврогено-алергиската природа на лезијата. Невродерматитис, чии симптоми се дефинирани со терминот атопичен дерматитис или егзема (кај возрасни) или дијатеза (кај деца), се јавува кај околу 40% од популацијата, што е една од најзначајните кожни болести.

Општ опис

Основата на болеста што се разгледува е составена од фактори на ендогена скала, имено: нарушување на нормалниот ритам на функционирањето на метаболизмот, внатрешните органи, како и на нервниот систем. Важна улога во појавата на невродерматитисот е и негативното влијание на одредени фактори на животната средина.

Меѓу водечките симптоми кои ја карактеризираат болеста, постои прилично интензивно и постојано чешање кое се јавува поради релевантноста на одредени невротични нарушувања. Тие вклучуваат намалена / зголемена раздразливост, несоница, астенија, емоционална лабилност и така натаму. Покрај тоа, пациентите со атопичен дерматитис, исто така, доживуваат манифестации во форма на нарушувања во вегетативниот систем, што, пак, се манифестира во форма на нарушувања на терморегулацијата, перзистентен бел деморфизам, сепарација на себум и пот, итн.

Треба да се забележи дека некои од пациентите имаат оштетена функционалност на нервниот систем со секундарна природа, што се јавува како резултат на продолжената манифестација на чешање во комбинација со несоница.

Децата се најмногу осетливи на болеста, поради што е неопходно родителите внимателно да ја испитаат кожата на детето, а во случај на првите знаци кои укажуваат на невродерматитис да започне со третман, тоа ќе помогне да се избегнат негативните ефекти. Особено, тие можат да се манифестираат во форма на формирање на фоки и карактеристични промени во релјефот на капакот на кожата. Покрај тоа, може да се забележат заразни болести во нивните различни сорти.

Како главна превентивна мерка на болеста од интерес за нас, специјалистите забележуваат дека придржувањето кон правилна и, истовремено, психолошка хигиена на професионално ниво за возрасни, за деца, овие мерки се, соодветно, придржување кон воспоставен режим на хранење со општа хигиена.

Невродерматитис: причини

Неуродермитисот може да предизвика многу причини, ќе ги опфатиме нивните главни опции:

 • генетска предиспозиција (на пример, присуството на одредена алергиска болест кај родителите е повеќе од веројатност да предизвика невродерматитис кај нивното дете);
 • стрес, негативни емоции;
 • продолжен физички / ментален стрес;
 • нездрава исхрана, дневен режим;
 • професионален тип на оптоварување (негативни фактори на влијание, релевантни во условите на производство, претпријатија итн.);
 • интоксикација на телото;
 • болести на дигестивниот систем.

Меѓу причините кои го провоцираат развојот на невродерматитисот, исто така се идентификувани надворешни фактори кои предизвикуваат алергиски реакции, имено:

 • храна за риби во форма на сува мешавина;
 • животинска коса;
 • полен;
 • пернични полнила во ќебиња, душеци, перници;
 • одредени парфеми, козметика;
 • лекови;
 • прехранбени производи во форма на агруми, јагоди, мед, итн. Освен тоа, конзервансите и боите, кои исто така се наоѓаат во храната, можат да дејствуваат како алергени.

При утврдување на специфичната причина што предизвикала невродерматитис, неопходно е да се започне со третман. Важно е да се напомене дека само елиминацијата на изворот што ја предизвикала болеста не е доволна мерка за лекување на пациентот, бидејќи акутната форма на текот на болеста бара соодветен третман да се упати на специјалист.

Невродерматитис: видови на болест

Неуродермитисот може да се манифестира во различни сорти, што особено е предизвикано од степенот на нејзината распространетост по површината на кожата. Наведете ја следнава класификација на оваа болест:

 • Ограничен невродерматит - се јавува само во областа на одредени површини на кожата.
 • Невродерматитис дифузен - како фокус на неговата манифестација го распределуваат лицето, вратот, рацете (најчестата опција), поплитеалните шуплини и коленото зглобови.
 • Хипертрофичниот невродерматитис е манифестација на туморскиот карактер, областа на концентрација е ингвинална зона.
 • Псориазиформниот невродерматит - манифестиран во главата и вратот, има изглед на компактирани црвени острици покриени со мали скали.
 • Линеарен атопичен дерматит - се карактеризира со појава на нервозни ленти во областите на свиокот на екстремитетите.
 • Деалатирањето на невродерматитисот - се манифестира во областа на влакнести зони на телото со нивна последователна загуба во овие области.
 • Фоликуларен невродерматит - се карактеризира со формирање на пикантни папули во областите на косата.

Невродерматитис: симптоми

Кога ги разгледуваме главните симптоми кои се карактеристични за болеста што се разгледува, прво треба да се потенцира интензивно чешање. Долго време, фокусот формиран на кожата не се визуелно менува, но постепено, кога чешла, црвенилото го нагласува присуството на рамни, мали и забележливи нодуларни ерупции на неговата позадина.

Првите знаци на невродерматитис вклучуваат такви примарни морфолошки елементи како епидермално-дермални папули, кои имаат вообичаена боја својствени на кожата. Овие папули на одредени места се спојуваат едни со други, формирајќи континуирана зона на папуларна инфилтрација. Во овие зони, кожата е сува, има значителна количина екскоријација, како и мали размери. Како резултат на инфилтрација, пукнатини често се појавуваат во површините на кожата.

Во вообичаената манифестација на клиничката слика на болеста се изразува како лезија на осип на кожата со тежок чешање и нарушувања на невротичната скала. Покрај тоа, се забележуваат значителен пиломоторен рефлекс и бел дермографија.

Како резултат на намалување на функцијата на бубрезите, што е важно за оваа болест, се забележува темнина на кожата (хиперпигментација), губење на тежината, слабост и зголемен замор, а крвниот притисок се намалува. Секрецијата на гастричниот сок е ниска, се намалува составот на гликоза во крвта, се намалува мокрењето, се јавуваат алергиски реакции.

Вреди да се забележи дека сезонноста е карактеристична за текот на неуродермитисот, особено во лето кај пациенти со подобрување на состојбата, додека до зимата процесот е предмет на влошување.

И покрај поразот на одредени области на кожата со ограничен невродерматитис, ова не ги исклучува доволно болните состојби предизвикани од чешање кај пациенти и се случуваат во областите на оштетување, што е особено изразен во вечерните часови и во текот на ноќта. Ограничениот невродерматитис е концентриран на латералните и задниот дел на вратот, како и во областа на кожата околу гениталните органи и анусот и кожата на површината на бедрата (внатре), флексорните површини, концентрирани во областите на големи зглобови, како и интерглацијални набори.

Невродерматитис на лицето

Со локализацијата на болеста на лицето, кожата кај пациентите стекнува, по правило, бледо изглед, осипот директно се концентрира во областа на устата и очите. Меѓу придружните болести кои се јавуваат кај невродерматитис, локализирани на лицето, се разликуваат гастроинтестинални патологии ( гастритис , оштетена интестинална микрофлора), болести на горниот респираторен тракт, хронични инфекции, катаракта и дури и ментални нарушувања.

Неуродерматитисот на лицето често станува цврст, со што се добива карактерот на секундарната форма на еритродерма. Често постои инфекција на лезиите за време на последователниот развој на лимфаденитис (воспаление на лимфните јазли), лимфангитис. Често, болеста е комбинирана со алергиски тип болести ( уртикарија , поллиноза, астма ).

Неуродермитисот на лицето е повторно придружуван од чешање, што подоцна предизвикува осип. Исипите, пак, се исто така придружени со чешање, по што тие веќе се трансформираат во рани. Понатаму, се јавува едем, по што погодените области стануваат мокри. Во текот на овој процес, пилинг се формира на кожата на лицето, и во комбинација овие манифестации го зголемуваат ризикот од последователна инфекција.

Децата страдаат од повеќето атопични дерматити на лицето, бидејќи тие често ја гребеат кожата на крвта, што доведува до појава на рани, кои се исто така подложни на чешање. Ситуацијата станува уште покомплицирана кога болеста напредува поради неефективноста на применетиот третман, што доведува до уште поголемо измачување на малку пациенти.

Што се однесува до предвидувањата, тие се далеку од секогаш поволни, болеста често се повторува.

Невродерматитис на рацете

Главната манифестација, како во општ случај со невродерматитис, е чешање, што, пак, доведува до екстремно изразена сувост на кожата на рацете, покрај тоа, шаблоните на дланките заземаат поизразен изглед. Најчесто, атопичниот дерматит влијае на површината на лакотните зглобови, како и флексорната површина на подлактицата. При миење на погодените области, нивната болка се манифестира, но употребата на гелови за туширање и навлажнувачки крем само го влошува текот на болеста.

Како и во случај на невродерматитис на лицето, можно е формирање на нодуларни елементи во една варијанта, често има повеќе скали, кои потоа се претвораат во влажна кора. Овие кора исчезнуваат подоцна, раните остануваат на свое место, што доведува до повторување на процесот. Доста често, атопичниот дерматит на рацете станува хроничен, а можноста за негово егзацербација не е исклучена.

Невродерматитис кај деца

Наследството игра значајна улога во разгледувањето на причините за невродерматитис, сепак, вообичаено е да се распределат алергиите како главен фактор. Најчесто се јавува како резултат на потрошувачката на одредени видови храна (просо, млеко и сл.) Или на позадината на конгенитална нетолеранција кон одредени видови супстанции (козметика, полен, волна, пердуви, прашина итн.). Алергиите често не се само конгенитални, туку и стекнати, наспроти позадината на која се развива и невродерматитис.

Вреди да се забележи дека често наведените супстанции, иако тие се причина за алергија, често не се поврзани со него. Ова се објаснува со фактот дека алергиите може да се појават во однос на позадината на влијанието на емоционалната и менталната сфера, поради што детето се чувствува толку лошо. Што се однесува до симптомите, кои вообичаено се дефинирани за невродерматитис кај децата, особено, исипот и чешањето се разликуваат од нив.

Постои осип, првенствено во областа зад ушите, како и на лактите и колената наведнува. Во некои случаи, можно е да се локализира процесот во вратот, прстите. Манифестацијата на исип може да се изрази во форма на дамки, плускавци, пустули, лузни, плускавци, во некои случаи - во форма на скали, кора, краста.

Во сите случаи, атопичен дерматитис се дијагностицира со визуелна инспекција во врска со примерок од погодената област и со крвен тест .

Невродерматитис: третман

Меѓу главните методи за третман на невродерматитис, применувајте го следново:

 • развој на посебен режим на ден (со целосен ноќен сон, избалансирана исхрана во одредени часови, физичка активност);
 • хоспитализиран третман;
 • храна за исхрана;
 • особено акутните случаи бараат употреба на хормонска терапија;
 • физиотерапија третман.

На локално ниво, антиприлитни креми и масти се користат во третманот на невродерматитис, поради што се прави ресорпција на погодената кожа.

Во случај на појава на симптоми карактеристични за невродерматитис, неопходно е да се консултира дерматолог, исто така, специјалист за заразни болести може да има потреба од консултации.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Невродерматитис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарот: дерматолог , специјалист за заразни болести .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Лимфоцитна леукемија (појавување на симптоми: 5 од 10)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Туларемија (појавување симптоми: 5 од 10)

Туларемијата е болест од природна фокална природа, манифестирана во форма на акутна инфекција. Туларемија, чии симптоми вклучуваат лезии на лимфните јазли и кожата, а во некои случаи и мукозните мембрани на фаринксот, очите и белите дробови, се разликуваат и од симптомите на општа интоксикација.

...
Лупус (појавување на симптоми: 4 од 10)

Лупус е болест на автоимун тип, при што одбранбениот систем што го има човечкото тело (т.е. неговиот имунолошки систем) го напаѓа сопственото ткиво, игнорирајќи ги странските организми и супстанциите во форма на вируси и бактерии. Овој процес е проследен со воспаление и лупус, чии симптоми се манифестираат во форма на болка, оток и оштетување на ткивото низ телото, додека во својата акутна фаза, предизвикува појава на други сериозни болести.

...
Вирусни сипаници (варичела) (појавување симптоми: 4 од 10)

Вирусни сипаници (исто така познати како пилешки болести) се многу заразна заразна болест која претежно ги зафаќа децата. Мали сипаници, чии симптоми првенствено се карактеризираат со појава на осип на меур, во меѓувреме, може да се дијагностицираат кај возрасни, особено ако не се дадени соодветни вакцини.

...
Дијабетес мелитус (појавување на симптоми: 4 од 10)

Дијабетес мелитус е хронична болест во која влијае врз работата на ендокриниот систем. Дијабетес мелитус, чии симптоми се базираат на продолжено зголемување на концентрацијата на гликоза во крвта и на процесите кои ја придружуваат изменетата состојба на метаболизмот, се развива особено поради недостаток на инсулин, како хормон произведен од панкреасот, кој ја регулира процесирањето на гликозата во телесните ткива во телото и во неговите клетки.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

дерматолог зема
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .