Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Маларија: Симптоми и третман

Маларија - главните симптоми:

Маларијата е група на болести што се пренесуваат преку вектори кои се пренесуваат преку залак на комарецот на анофели. Оваа болест е честа појава во Африка, земјите од Кавказ. Децата под 5-годишна возраст најмногу се подложни на болест. Секоја година се регистрираат повеќе од 1 милион смртни случаи. Но, со навремен третман, болеста продолжува без сериозни компликации.

Етиологија

Постојат три начини на договарање на тропска маларија:

 • пренослив вид (преку залак на комарецот од анофели);
 • парентерално (преку нетретирани медицински материјали);
 • трансплацентален (мешан тип).

Првиот пат на инфекција е најчест.

Општи симптоми

Првиот и најреалниот знак на инфекција е треска. Таа започнува веднаш штом предизвикувачкиот агенс на маларијата продира во црвените крвни клетки и достигна критично ниво. Во принцип, симптомите на маларија се:

 • наизменична треска;
 • анемија (анемија) ;
 • значително зголемување на слезината;
 • можно задебелување на црниот дроб.

Општата листа може да биде дополнета со други знаци, во зависност од периодот на развој и обликот на болеста.

Маларија форми

Во модерната медицина, болеста се класифицира во четири форми:

 • тридневна форма;
 • четири дена;
 • тропска инфективна форма;
 • овална маларија.

Секоја од овие форми има свои карактеристични, изразени знаци и бара индивидуален курс на лекување.

Тридневна форма

Тридневната маларија од други форми на болеста има многу поволна прогноза. Периодот на инкубација може да трае 2 до 8 месеци од моментот на залак од комарци.

Симптомите на маларија во оваа форма одговараат на горната листа. Во отсуство на правилен третман или со премногу ослабен имунитет, може да настанат компликации како што се нефритис или маларичен хепатитис. Во најтешките клинички случаи може да се развие периферни нефрити. Но, генерално, тридневната маларија продолжува без значајни компликации.

Четиридневна маларија

Како и тридневната маларија, со правилен и навремен третман, продолжува без значајни компликации. Чести симптоми на болеста може да се надополнат со следниве симптоми:

 • дневна треска;
 • зголемувањето на внатрешните органи практично не е забележано.

Вреди да се напомене дека нападите на треска лесно се прекинуваат ако антималаричните лекови се користат навремено. Сепак, повторувањето на болеста може да се случи дури и по 10-15 години.

Во ретки случаи, компликација може да се развие во форма на ренална инсуфициенција.

Овална маларија

Во однос на неговите симптоми и се разбира, оваа форма е слична на тридневниот тек на болеста. Периодот на инкубација може да трае во просек до 11 дена.

Тропска маларија

Тропската маларија е најчеста форма на болеста. Добитникот на развојот на болеста може да биде следен:

 • остро покачена температура;
 • треска;
 • слабост, слабост;
 • мускулна болка.

За разлика од тридневната маларија, оваа форма на патологија се карактеризира со тежок курс. Без соодветен третман, дури и смрт може да се случи. Вирусот се пренесува од болен човек на здрава, или преку комарец залак.

Периоди на развој на болеста

Бидејќи болеста се припишува на полициклични инфективни болести, нејзиниот курс е поделен на четири периоди:

 • латентен (период на инкубација);
 • примарен акутен период;
 • секундарен период;
 • повторување на инфекцијата.

Клиничка слика на периоди

Почетниот период, односно периодот на инкубација, практично не се манифестира. Како што се движите во акутната фаза, пациентот може да ги манифестира следниве знаци на болеста:

 • ненадејна промена на периодот треска со треска;
 • зголемено потење;
 • делумна цијаноза на екстремитетите;
 • висок крвен притисок ;
 • брз пулс, тешко дишење.
Пациентот може да покаже зголемено потење.

На крајот од нападот, температурата на пациентот може да се зголеми на 40 степени, кожата станува сува и црвена. Во некои случаи, може да има повреда на менталната состојба - лицето е во возбудена состојба, а потоа паѓа во несвест. Може да се појават напади.

За време на транзицијата во секундарен период на развој на патологијата, пациентот се смирува, неговата состојба се подобрува и лесно може да спие. Оваа состојба е забележана до следниот напад на треска. Вреди да се напомене дека секој напад и развој на нов период на болеста е проследен со обилно потење.

Наспроти ваквите напади, забележана е зголемена состојба на црниот дроб или слезината. Во принцип, до 10-12 вакви типични напади паѓаат на периодот на инкубација. По ова, симптомите стануваат помалку изразени и започнува секундарниот период на болеста.

Во отсуство на третман, речиси секогаш се случува релапс и смртта не е исклучена.

Дијагностика

Дијагнозата на оваа болест не е особено тешка поради нејзините специфични симптоми. За да се разјасни дијагнозата и да се определи точниот тек на третманот, се врши лабораториска анализа на крвта (овозможува да се идентификува патогенот).

Ако постои сомневање за маларија, крвта се испитува на два начина:

 • имунолошки;
 • паразитолошки.

Третман

Со навремен третман, маларијата продолжува без значајни компликации. Сите популарни методи или сомнителни апчиња купени независно во аптека, во овој случај, се неприфатливи. Одложувањето може да се претвори во не само релапс на болеста и компликација во форма на други болести, но исто така и смртоносен исход.

Најефективен е медицинскиот третман. Во овој случај, пациентот мора да биде хоспитализиран, бидејќи третманот треба да се врши само со стационар и под постојан надзор на медицински специјалисти.

Во почетниот период, по правило, тие сами управуваат со таблети. Најчесто се користи Хингамин. Лекарот ја пресметува дозата и зачестеноста на приемот поединечно врз основа на општото здравје, тежина и возраст на пациентот.

Лекот Хингамин

Ако таблетите не го донесат посакуваниот резултат и состојбата на заразениот пациент не се подобри, препише лекови кои се администрираат интравенозно.

За третман на болеста може да се користи и други таблети - базирани на артемисинин. Сепак, лековите врз основа на оваа супстанца се многу скапи, така што тие не се широко користени во клиничката пракса за третман на инфекции со маларија. Сепак, овие таблети се најефикасни за лекување дури и во подоцнежните фази на развојот на патолошкиот процес.

Можни компликации

За жал, маларија во било која форма може да влијае на состојбата на секој орган или систем во човечкото тело. Најчесто болеста влијае на црниот дроб, слезината и кардиоваскуларниот систем. Наспроти позадината на маларијата, можат да се појават болести на нервниот систем, урогенитални и васкуларни болести.

Како што покажува медицинската пракса, најтешка и фатална болест се јавува во јужните земји каде што нема пристап до добри лекови. Евтини апчиња можат само привремено да престанат со напади, но патогенот не умира од ова. Како последица на тоа, транзицијата започнува во последниот период на развој на болеста и се случува фатален исход.

Превенција

За спречување на маларија потребна е употреба на специјални таблети. Нивниот прием треба да започне 2 недели пред очекуваното заминување во зоната на ризик. Лекарот за заразни болести може да ги пропише. Вреди да продолжите да ги земате пропишаните апчиња по пристигнувањето (во рок од 1-2 недели).

Покрај тоа, за да се спречи ширењето на инфекциите во земјите каде што болеста не е невообичаена, се преземаат мерки за искоренување на комалињата со маларија. Прозорците на зградите се заштитени со специјални мрежи.

Доколку одите во таква опасна зона, треба да добиете специјална заштитна облека и не заборавајте да земате профилактични таблети.

Таквите превентивни мерки речиси целосно ја исклучуваат инфекцијата со оваа опасна болест. Во случај да има барем неколку од симптомите опишани погоре, веднаш треба да контактирате со специјалист за заразни болести. Раниот третман речиси целосно ќе се ослободи од болеста и ќе го спречи развојот на компликации.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате маларија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш специјалист за заразни болести може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Бруцелоза (појавување симптоми: 10 од 21)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Акутна леукемија (појавување симптоми: 9 од 21)

Акутната леукемија е опасна форма на рак што влијае на лимфоцитите, кои се акумулираат првенствено во коскената срж и циркулаторниот систем. Оваа болест е тешко да се излечи, често фатална, во многу случаи само трансплантација на коскена срж може да биде спас. За среќа, болеста е доста ретка, секоја година нема повеќе од 35 случаи на инфекција на 1 милион население. Кој почесто се соочува со таква непријатна дијагноза на деца или возрасни?

...
Хистоплазмоза (појавување симптоми: 9 од 21)

Хистоплазмоза е болест која се развива поради пенетрација на специфична габична инфекција во човечкото тело. Во овој патолошки процес, внатрешните органи се засегнати. Патологијата е опасна, бидејќи може да се развие кај луѓе од различни возрасни категории. Исто така во медицинската литература може да се најдат такви имиња на болести - болест во долината на Охајо, Дарлинг-ова болест, ретикулоендотелиоза.

...
Кампилобактериоза (појавување симптоми: 9 од 21)

Кампилобактериозата е заразна гастроентеролошка болест. Причинителот на инфективниот процес е бактерија на кампилобактер. Сепак, треба да се забележи дека во некои случаи предизвикувачкиот агенс на кампилобактериоза зема генерализирана форма, што доведува до пораз на други органи и е придружено со септикемија.

...
Септикопиемија (појавување симптоми: 9 од 21)

Септикопиемијата е патолошки процес кој се карактеризира со генерализирано, односно инфицирање и инфицирање на голем дел од телото. Со други зборови, тоа е најтешката форма на сепса, пред која се јавува септикемија. Во вториот случај, бактериите циркулираат само во крвта, и не постојат надворешни фокуси на инфекција.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .