Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лептоспироза: Симптоми и третман

Лептоспироза - главните симптоми:

Лептоспирозата е болест од инфективна природа, која е предизвикана од специфични патогени на родот Лептоспира. Патолошкиот процес првенствено ги погодува капиларите, како и црниот дроб, бубрезите и мускулите.

Предизвикувачкиот агенс на оваа болест влегува во телото преку рани на кожата и мукозните мембрани. По некое време, тој продира во крвотокот и се шири низ телото, влијаејќи на големи органи. Но, ова не е крајот на животниот циклус на лептоспира. Во засегнатите органи, тие почнуваат да растат и брзо да се размножуваат, и по некое време тие повторно влегуваат во крвотокот. Постепено, нивото на лептоспир во крвта ќе почне да расте. Ова ќе биде проследено со тешка интоксикација. Пациентот има треска, гадење, главоболка. Симптомите стануваат се поизразени. Без соодветен третман може да се развие хеморагична дијатеза или смрт.

Причини

Во процесот на ширење на оваа болест кај луѓето, животните имаат приоритетна улога. Човечката лептоспироза може да се појави по близок контакт со нив. Затоа, важно е да се преземат навремени превентивни мерки за да се спречи развојот на патологијата. Ефективен лек е лептоспирозата вакцина.

Болеста се пренесува:

 • со контакт, ако кожата е оштетена - кога се капеш во езерца, сече трупови;
 • алиментарен од. Секој може да се зарази ако јадат вода од природни отворени резервоари, непреработена храна, како што се млеко или месо.

Често болеста ги погодува луѓето чиј проф. активноста е поврзана со постојан контакт со животни.

Епидемии на болеста често се случуваат во текот на летото. Болеста најчесто се болни луѓе кои живеат на места со висока влажност.

Форми

Во прилог на добро позната форма на патологија, придружена со фебрилен период, во присуство на органски лезии, болеста може да се појави во избришана или во амортерна форма. Се карактеризира со краткорочно и мало зголемување на температурата, како и отсуство на оштетување на органите.

Инкубациониот период за лептоспироза е од 3 до 30 дена. Во просек, за прв пат симптомите кај заразените лица се манифестираат на 7-10 дена.

Патогенеза

Предизвикувачкиот агенс на болеста слободно продира во човечкото тело преку повредената кожа или преку мукозните мембрани. Понатаму, кога ќе влезе во крвотокот, се преместува во паренхимните органи, каде што се множи речиси две недели (просечно времетраење на периодот на инкубација). По што патогенот се враќа во крвотокот и ослободува огромна количина на токсини кои го уништуваат капиларниот ендотел. Исто така, токсините "напаѓаат" хемостаза линкови.

Предизвикувачкиот агенс на болеста влегува во телото преку повредената кожа

Од човечкото тело, лептоспира почнуваат да се појавуваат една недела по инфекцијата. Овој процес може да потрае неколку месеци или недели. Сето тоа зависи од формата на болеста и тежината на нејзиниот тек.

Симптоматологија

 • во акутен период се забележува пораст на телесната температура на 39-40 степени. Текот на болеста е придружен со треска. Температурата на лицето може да трае многу долго - за 6-10 дена;
 • лицето е многу жедно;
 • симптоми на интоксикација на телото се изразени (видливи дури и во периодот на инкубација) поради неговото труење со токсини излачувани од лептоспира;
 • лумбална болка;
 • подпухнатост на лицето;
 • миалгија . Болката во мускулите се јавува дури и во почетниот период на развој на болеста. Мускулите на телето му наштетуваат најмногу;
 • кожата на вратот и лицето е хиперемична. Исто така белците на очите се црвени;
 • во некои клинички ситуации постои поцрвенето на мекото непце и грлото;
 • зголемување на задниот дел на грлото на матката лимфни јазли (карактеристичен симптом).

Во некои случаи, со прогресија на лептоспирозата, се појавува осип. Местото на примарната локализација е багажникот, како и екстремитетите. Неговите елементи можат да бидат доста разновидни:

 • црвени дамки;
 • папули;
 • осип налик на рубела;
 • херпетични ерупции (на носот и на усните).

Понатаму, симптомите на болеста зависат од тоа кој орган или систем во човечкото тело бил погоден:

 • со оштетување на црниот дроб во акутниот период, луѓето имаат хепатомегалија, жолтица на кожата и белците од очите;
 • со пораз на кардиоваскуларниот систем кај пациент, отчукувањето на срцето станува многу поретко, крвниот притисок се намалува;
 • ако едно лице се развие хеморагичен синдром, тогаш на телото се појавува петехијален осип. Може да има крварења во носот и крварење во очните протеини;
 • знаци на оштетување на централниот нервен систем - вртоглавица, нарушена свест.

Дијагностика

Дијагнозата на лептоспирозата е доста специфична. Важно е кога првите симптоми на болеста веднаш бараат лекарска помош. Колку побрзо ќе се открие таква болест, полесно ќе биде да се излечи. Лекарите сметаат дека:

 • факт на близок однос со диви или домашни животни;
 • дали заболеното лице се капе во отворени природни води;
 • професијата на пациентот.

За точна дијагноза ќе треба да помине низ неколку студии:

 • лептоспира може да се открие во крвни размери користејќи микроскоп од темно поле (најточен метод за дијагностицирање на лептоспирозата);
 • бактериолошки метод;
 • откривање на антитела во крвта на пациентот до специфичен патоген.

Третман

На првите симптоми на болеста, луѓето веднаш се испраќаат во медицинска установа, бидејќи лептоспирозата е комплексна болест и може да се третира само во стационарни услови. Третман на лептоспироза е многу долг и комплициран процес.

Терапијата со антибиотици е пропишана земајќи го предвид инфективниот агенс, како и неговата чувствителност кон одредени лекови.

Ако болеста напредува и пациентот развил инфективен токсичен шок, тогаш веднаш треба да почне да обезбедува прва помош. Во инјектирани раствори за сол, свежа замрзната плазма. Во потешки клинички ситуации, хемодијализата е пропишана.

Хемодијализа

Важно во лекувањето на лептоспирозата е диета. Пациентот е составен исхрана, кој е ограничен на масти, како и сол.

Компликации

Превенција

Можете да се заштитите од инфекција преку максимизирање на контакт со можни носители на болеста - глодари, диви и земјоделски животни. Сите постоечки превентивни мерки можат да се поделат на две групи. Првиот вклучува мерки кои самите луѓе мора да ги преземат за да не се заразат. Втората група ги опфаќа активностите чија одговорност за имплементација лежи во епидемиолошките контролни органи.

Основни правила за лична превенција:

 • вакцинација со лептоспироза. Ефективен профилактички агенс. Вакцината на лептоспирозата се инјектира во / м и долго време штити лице од инфекција;
 • вакцинација на животни. Сите домашни и домашни животни мора да бидат вакцинирани. Тие исто така добиваат вакцина за лептоспироза;
 • уништување на глодари во куќата;
 • одбивање да плива на непроверени места;
 • строго почитување на правилата на претпазливост за време на рекреација на отворено.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате лептоспироза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш специјалист за заразни болести може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Туларемија (појавување симптоми: 9 од 21)

Туларемијата е болест од природна фокална природа, манифестирана во форма на акутна инфекција. Туларемија, чии симптоми вклучуваат лезии на лимфните јазли и кожата, а во некои случаи и мукозните мембрани на фаринксот, очите и белите дробови, се разликуваат и од симптомите на општа интоксикација.

...
Жолтица (појавување симптоми: 9 од 21)

Жолтицата е патолошки процес, чие формирање е под влијание на високата концентрација на билирубин во крвта. Да се ​​дијагностицира болеста може и возрасни и деца. Секоја болест може да предизвика таква патолошка состојба, и сите тие се сосема различни.

...
Легионерска болест (појавување симптоми: 9 од 21)

Легионерската болест или легионелозата е бактериска инфекција која најчесто се манифестира како тешка форма на пневмонија. Типичен израз на болеста е интоксикација и нарушено функционирање на централниот нервен систем и бубрезите. Понекогаш, за време на болеста, се јавуваат респираторни и уринарни системи.

...
Q треска (појавување симптоми: 9 од 21)

Q треска - акутна природна фокална инфективна болест, спаѓа во групата на рикетциоза, има и други имиња (Burnet-ова болест, Q-треска, коксиелоза). Рикетиозите се специфични отпорни на околината и се способни за спорулање на бактериите кои предизвикуваат болест кога се проголта.

...
Бруцелоза (појавување симптоми: 8 од 21)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .