Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Џардијаза: Симптоми и третман

Џардијаза - главните симптоми:

Giardiasis е прилично честа болест која се развива поради оштетување на црниот дроб и тенкото црево. Ѓардијаза, симптоми кои предизвикуваат паразити како Giardia, може да се појават и со благ и со тежок степен на сопствени манифестации. Исто така се случува носителите на паразити да не се разболат, но тие слободно ги инфицираат луѓето околу нив, бидејќи во овој случај нивното тело делува како прилично удобен и безбеден контејнер за Giardia.

Општ опис

Предизвикувачките агенси на болеста влегуваат во телото на различни начини, по што тие се локализирани во регионот на големото или тенкото црево, каде што се одвива нивната интензивна репродукција. Инфекцијата се јавува после контакт со заразен носач. Во меѓувреме, исто така е познато дека мачките, кучињата и глодарите може да бидат носители на Giardia. Покрај тоа, Giardia често се наоѓа во животната средина на загадени водни тела, вклучително и во водата што ни е достапна од чешмата.

За да се започне развојот на џихадијата, доволно е да се влезат 10 цисти на ламблија во телото, покрај што е доволно да има низок степен на киселост на гастричниот сок. Во согласност со карактеристиките на пенетрација во телото на паразити, тие ги разликуваат таквите начини:

 • Вода- инфекција се јавува кога се користи недоволно прочистена вода земена од чешмата, како и кога водата влегува во телото од околината на отворен резервоар;
 • Контакт и домаќинство - акумулацијата на патогените микроорганизми се јавува директно на апарати за домаќинство во форма на облека, садови, играчки и друго;
 • Храна - како извор на инфекција се различни видови на храна. Особено, џардијазата често се јавува по јадење на храна која не е подложена на соодветен термички третман (овошје, зеленчук, бобинки).

Акутна џардијаза: Симптоми

Најчесто оваа форма на џардијаза се забележува кај децата во помладата категорија, како и кај луѓето од која било друга возраст, кои имаат значително ослабен имунолошки систем. За акутна џардијаза, манифестацијата е во форма на изразен дијареа синдром, треска и лезии на тенкото црево. Други симптоми вклучуваат следново:

Со соодветен и навремен третман на оваа форма на џардијаза, заздравувањето на пациентот се јавува во рок од пет до седум дена од моментот кога се развиваат првите клинички симптоми. Недостатокот на соодветен третман ја зема болеста до субакутна фаза или до хронична фаза, која се јавува најчесто.

Карактеристичните манифестации на болеста се повторуваат од моментот кога се менува внесот на хранливи материи (храна со јаглени хидрати), како и по настинки и различен обем на стрес - односно во услови кога имунолошката одбрана на телото е значително намалена. Оваа болест се карактеризира со бран-курс, со постепено зголемување на невролошки и алергиски симптоми.

Хронична џардијаза: Симптоми

Оваа форма на болеста е придружена со комплекс на синдроми во форма на хронична интоксикација, диспепсија, хиповитаминоза и дисбиоза . Карактеристични манифестации се симптоми на гастроинтестиналниот тракт, перзистентна дијареа, дијареа, наизменично со запек , синдром на апсорпција, кој се јавува во ректумот. Покрај тоа, постојат болки од грчеви, концентрирани во стомакот, и се јавува диспепсија. Апетитот на пациентите се намалува, често се јавува гадење, како и симптоми кои укажуваат на општи пореметувања во форма на главоболки, нелагодност, раздразливост, емоционална нестабилност итн.

Џардијаза, симптомите кај возрасните во кои честопати се доволно и во форма на болка, концентрирани во областа на десниот хипохондриум, особено влошена во случај на примање на масна храна. Исто така, постои сува уста, горчина и гадење. Столицата е нестабилна, често постојат болки во епигастричниот регион, болките во регионот околу папокот се поретки. Апетитот е намален, главоболки, вртоглавица се релевантни. Во повеќето случаи, жолтеникавата патина се појавува на јазикот. Палпацијата на точката на проекција на жолчното кесе и епигастриј ја одредува болката на сензации.

Речиси сите пациенти имаат бледа кожа, дури и во оние случаи каде вредностите на хемоглобинот одговараат на прилично високи нивоа. Долгиот тек на болеста со истовремено висок степен на интоксикациски манифестации се манифестира во остар бледило на кожата на носот.

Некои пациенти со џардијаза систематско доживуваат пилинг на нозете и дланките. "Гуска кожа" е означена на екстремитетите, усните се склони кон сувост и flaking. Во аглите на устата, гроздовите и пукнатините се формираат, а интензивната губење на косата е важна.

Често болеста е придружена со краткорочно умерено зголемување на температурата (со цел до 38 степени). Тежината на карактеристичните симптоми на џардијаза се јавува поради појава на атопични болести (поллиноза, астма , итн.).

Хроничната форма на самата болест е занемарена, додека главно се дијагностицира кај децата на училишна возраст и, всушност, кај возрасните. Нема случаи на фатални случаи, дури и без третман.

Џардијаза: Симптоми кај деца

Развојот на џардијазата кај децата се јавува многу почесто, а нејзиниот тек е потежок кај нив отколку кај возрасните. Треба да се забележи дека систематски спроведените студии ја откриваат инфекцијата на Giardia помеѓу околу 30% од децата во категоријата на предучилишна возраст, а во повеќето случаи џихад се карактеризира со симптоми кои имитираат други видови болести, што го отежнува одредувањето на вистинската болест што ги предизвикала овие или други состојби.

Широката дистрибуција на џардијаза кај децата се објаснува со високиот степен на инфективност на оваа болест, како и од фактот дека неговиот долг и асимптоматски курс ги остава пациентите заразни со ослободување на цисти од паразити кои влијаат на здрава животна средина.

Животните процеси на ламблија се придружени со ослободување на токсични супстанции, што, пак, придонесува за најсилна алергизација на телото на болно дете. Поради ова, неговиот имунитет е потиснат и затоа бронхијална астма, атопичен дерматитис, чести настинки, сува хронична кашлица и сл. Стануваат една од најчестите манифестации поврзани со џардијаза.

Поради контроверзната природа на симптомите, децата со џардијаза често добиваат неуспешен и доволно долг третман со најразновидните специјалисти (гастроентеролог, пулмолог, алерголог итн.).

Симптомите на џардијаза кај децата, како што веќе рековме, се најобемни. Меѓу главните манифестации на следното:

 • Хроничен запек или дијареа;
 • Систематската температура што се појавува, како што изгледа, без посебна причина;
 • Болка во десниот хипохондриум и папокот;
 • Хронична дисбактериоза отпорна на терапија;
 • Зголемен замор и апатија, намалени резултати во училиштето, намалено внимание;
 • Во текот на ноќта, детето ги запечува забите;
 • Слезината и црниот дроб се зголемени, лимфните јазли се исто така зголемени;
 • На кожата се појавуваат хронични осипувања;
 • Забележани се напади на задушувачка кашлица;
 • Еозинофилите во крвта се зголемуваат во перформансите.

Како што можете да видите, симптомите на џардијаза кај децата не само што имаат значително сличност со симптомите на болеста кај возрасните, но исто така се многу неспецифични, што ја комплицира дијагнозата на основната болест.

Дијагностицирање на Giardiasis

Поради вродената разновидност на болеста, забележана во неговите клинички манифестации, како и поради отсуството на карактеристични патогномонични симптоми, неопходна е задолжителна лабораториска потврда на соодветната дијагноза. Материјалот за истражување се измет, како и дуоденални содржини. Содржината на дуоденални ви овозможува да ги дефинирате ламблија трофозоитите, Сербсените измет - цисти, полу-обликувани и течни измет се одредуваат од страна на двете цисти и трофозоити.

Третман на џардијаза

Слободата од паразити треба да се направи во интегриран режим. Третманот најдобро се започнува во процесот на егзацербација на болеста - ова ви овозможува да ги следите промените во сериозноста на симптомите, како и да утврдите колку се ефективни овие или други манипулации. Една од главните точки кои се релевантни за третман на џардијаза, е да се следи строга диета.

Дозволете ни да живееме во детали за подготовките и технологиите кои се користат денес. Така, во третманот на џардијаза во клиниката, активно се користат антипаразитарни лекови, кои се покажаа како доста ефикасни кога се занимаваат со возрасни. Во меѓувреме, нивната употреба во речиси и да нема начин влијае на ларви и мали Giardia. Поради оваа причина, третманот на болеста треба да се спроведе во комбинација со специјализирани лекови како Трихопол, фуразолидон, тинидазол.

Важна улога е, исто така, назначена за ентеросорбенти, со помош на кои токсините добиени од телото, кои се формираат како нус-производ на витална активност на паразитите. Ентоосорбентите како активен јаглен, лактофилтрум, смекта се препорачуваат за деца.

Во изминативе неколку години, лекарите, во комбинација со традиционалните методи за лекување на џардијаза, се применуваат одредени иновациски развојни случувања. Во меѓувреме, тубулинските инхибитори поврзани со серијата на бензимидазол се покажале најдобро. Тие се побезбедни во споредба со лековите кои претставуваат група на метронидазоли, исто така, тие се помалку изразени и несакани ефекти.

Во однос на веќе забележаната исхрана, што е важно да се набљудува кога џардијазата, тогаш првенствено подразбира отфрлање на употребата на храна заситена со едноставни јагленохидрати. Поради нив се создаваат најдобри услови за витална активност и репродукција на паразитски организми. Делумна (или подобра комплетна) забрана важи за колбаси, млеко, леб, тестенини, слатки и разни производи од брашно.

Забележете исто така дека исхраната која е релевантна за џардијаза, не е само точниот состав на храната, туку и исправноста во нивната подготовка. Особено, сите производи, како садовите, треба соодветно да се обработуваат термички. Овошјето и зеленчукот се измиваат со топла вода.

Со цел да се дијагностицира џардијаза во случај на наведените симптоми, прво треба да се поврзеш со специјалист за заразни болести.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Giardiasis и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш специјалист за заразни болести може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хроничен колитис (појавување симптоми: 10 од 17)

Хроничниот интестинален колитис е воспалителен процес кој влијае на мукозната мембрана, како и на субмукозниот слој на овој орган. Може да има карактеристични знаци, вклучувајќи дијареа и запек, тешки грчеви, татнеж и зголемена емисија на гасови. Овој тип на болест се јавува со наизменични периоди на егзацербација и повлекување на симптомите. Често е придружено со воспаление на други органи на дигестивниот тракт.

...
Ротавирус (појавување симптоми: 9 од 17)

Ротавирусната инфекција е заразна болест предизвикана од ротавирусот. Ротавирус, чии симптоми се манифестираат со умерени симптоми на ентеритис или гастроентеритис, често се комбинира со респираторни и интестинални синдроми за време на првичната манифестација на болеста. Луѓето од било која возраст се подложни на ротавирусна инфекција, пак, најчесто се забележува инциденцата кај децата од шест месеци до две години.

...
Салмонелоза (појавување симптоми: 9 од 17)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Цревни инфекции (појавување на симптоми: 9 од 17)

Цревната инфекција е опасна болест која порано или подоцна влијае на секоја личност. Пренесената болест вклучува голем број на патолошки процеси кои негативно влијаат на гастроинтестиналниот тракт. Болеста често се јавува поради присуството на вируси, токсини и бактерии во телото. Симптомите на болеста значително се разликуваат, со оглед на степенот на неговата сериозност.

...
Подуеност (појавување симптоми: 9 од 17)

Подуеност - развојот на таквата состојба се базира на акумулација на голем број гасови во гастроинтестиналниот тракт. Често ова се случува во позадината на нивната прекумерна формација или недоволната елиминација од телото. Развојот на таквото нарушување може да биде предизвикано од широк спектар на предиспонирачки фактори, кои во речиси сите случаи се поврзани со појава на гастроентеролошки проблеми. Сепак, постои категорија на извори кои во никој случај не се поврзани со присуство на одредена болест.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .