Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Инфективна мононуклеоза: симптоми и третман

Инфективна мононуклеоза - главните симптоми:

Инфективна мононуклеоза е акутна инфективна болест, којашто првенствено се карактеризира со оштетување на лимфните и ретикулоендотелијалните системи. Инфективна мононуклеоза, чии симптоми се манифестираат како треска, полиаденитис и тонзилитис, покрај ова се јавува и со зголемена слезина и црн дроб, како и со леукоцитоза во доминацијата на базофилните мононуклеарни клетки.

Општ опис

Изворите на предизвикувачкиот агенс на инфективна мононуклеоза се лица кои страдаат од оваа болест, како и вирус носител. Како по правило, преносот на инфекција се врши со капки во воздухот, но почесто се случува преку плунка (на пример, за време на бакнеж). Често преносот на инфекција се врши преку трансфузија на крв. Екскрецијата во надворешната средина на вирусот се јавува по период од 18 месеци од времето на почетната инфекција, која се утврдува врз основа на студии на материјал земен од орофаринксот. Во отсуство на клинички симптоми, ослободувањето на вирусот во околината се јавува во периоди.

Што се однесува до природната подложност на болеста кај луѓето, таа е доста висока, со доминација на светлината и избришани нејзините форми. Наведете присуство на пасивен вроден имунитет може да биде многу ниска инциденца на инфективна мононуклеоза кај децата во првата година од животот. Во меѓувреме, состојбите на имунодефициенција предиспонираат за генерализација на инфекцијата (односно за ширење на патолошкиот процес).

Главните епидемиолошки знаци на инфективна мононуклеоза

Преваленцата на болеста е сеприсутна, со претежно регистрирање која се јавува во спорадични случаи, а во некои ситуации со мали епидемии. Поради полиморфизмот на клиничката слика и честата појава на потешкотии во дијагностицирањето на болеста, постои причина да се укаже на фактот дека официјалните бројки за нејзината регистрација не ја одразуваат реалноста во однос на степенот на ширење на инфекцијата.

Најчесто, адолесцентите се изложени на болеста, додека максималното зголемување на инциденцата е забележано кај девојчиња на возраст од 14-16 години, и кај момчиња на возраст од 16-18 години. Со оглед на оваа околност, инфективната мононуклеоза често се дефинира како "болест на учениците".

Како и кај другите возрасни категории, лицата над 40 ретко се заразени. ХИВ-инфицираните лица, поради важноста на нивната состојба на имунодефициенција, се подложни на реактивирање на инфекцијата во својата латентна форма, без оглед на возраста. Инфекцијата на деца во категоријата на раното детство се јавува во форма на симптоми, кои соодветствуваат на респираторната болест, деца на постара возраст без симптоми.

На возраст од 30-35 години, повеќето луѓе имаат присуство на антитела против вирусот на болеста која се разгледува, што ја одредува реткоста на појавата на клинички изразените форми кај возрасната популација.

Во однос на годината поврзана со појава на инфективна мононуклеоза, се забележува дека нивната регистрација е релевантна во текот на целата година, а поретко во лето. Предиспонирачките фактори за инфекција се натуткани и употребата на заеднички алишта и садови. Покрај тоа, меѓу овие фактори, постои блискост на секојдневните контакти.

Инфективна мононуклеоза: симптоми кај возрасни

Времетраењето на периодот на инкубација може да биде околу 5 дена - еден и пол месеци. Продромален период е можен, што се карактеризира со отсуство на посебен вид на симптом. Во овие случаи, развојот на болеста се јавува постепено. На пример, во рок од неколку дена, температурата и слабоста на субфебрил, се забележуваат малаксаност и замор. Горниот респираторен тракт е подложен на катарални промени: се појавува назална конгестија, се појавува хиперемија и зголемени крајници, хиперемија на мукозната мембрана на орофаринксот.

Акутниот почеток на болеста е придружен со брзо зголемување на температурата, што може да постигне доста високи стапки. Покрај тоа, пациентите доживуваат главоболка и воспалено грло што се јавува при голтање. Тие имаат зголемено потење и треска, постои болка во телото. Потоа, индикаторите за температура можат да бидат различни, а времетраењето на треската може да биде од неколку дена до неколку месеци.

Крајот на првата недела одговара на периодот на висината на болеста, на кој се појавуваат сите негови главни симптоми. Тие вклучуваат општа токсичност и тонзилитис , хепатолеанален синдром и лимфаденопатија. Постои влошување на состојбата на здравјето на пациентот, температурата е висока, покрај тоа, постојат манифестации во форма на треска, болки во телото и главоболка. Можно е да се зафати назалната конгестија, носната дишење додека е соодветно, гласот станува назален.

Зголемувањето на грлото на болка е карактеристично за поразот на фаринксот, а болки во грлото може да се развијат во една од неговите форми (катаракта, мембранозен, фоликуларен, улцерозен-некротичен). Несериозна тежина е забележана кај манифестациите на хиперемија на мукозната мембрана, крајниците добиваат жолтеникава нијанса, која може лесно да се елиминира. Понекогаш ваквите напади се слични на нападите на дифтерија . Слузницата на мекото непце може да се карактеризира со појава на хеморагични елементи на неа, остра хиперемија е забележана во регионот на задниот ѕид. Покрај тоа, се карактеризира со песок и олабавување.

Повеќето пациенти, исто така, се соочуваат со зголемување на висината на инфективната мононуклеоза со симптоми како што се зголемена слезина и црн дроб. Понекогаш, синдромот на жолтица исто така се развива со карактеристично зголемување на неговите диспептични феномени во форма на гадење и губење на апетитот. Урината потемнува, кожата и склерата стануваат ikretichnost (односно, постои жолта пигментација, жолта кожа и мукозни мембрани). Во серумот, концентрацијата на билирубин се зголемува, заедно со зголемена активност на аминотрансферази.

Во некои случаи, може да се појави папуларно вид на ексантем, без одредена локација, без чешање, и без потреба да се третира. По исчезнувањето, нема никакви траги на промени на кожата.

Периодот на висината на болеста, што е околу 2-3 недели, е проследен со периодот на опоравување на пациентот со подобрување на благосостојбата на пациентот, постепено исчезнување на хепатолеаналниот синдром и тонзилитис. Потоа, можеме да зборуваме за нормализација на лимфните јазли. Во принцип, времетраењето на овој период е крајно индивидуално, во некои случаи, постои зачувување на лимфаденопатија и покачена температура во текот на неколку недели.

Вкупното времетраење на инфективната мононуклеоза може да биде продолжено, можно е наизменично да се менуваат периодите на ремисија и егзацербации до една и пол години.

Инфективна мононуклеоза: симптоми кај деца

Како и во случаи на мононуклеоза кај возрасни, инфекционата мононуклеоза кај децата се манифестира во бавна треска, која е придружена со карактеристичен отекување на жлездите, појава на ангина, замор и одредена непријатност на физичко ниво. Ангина е предизвикана од тонзилитис. Како и за другите симптоми кај децата, повторно, постои главоболка и течење на носот, наплив на крв и болка во абдоменот. Зглобовите болка, голтајќи тешко. Непцата стануваат крварење.

Како по правило, симптомите траат околу неколку недели, може да достигнат во однос на неколку месеци. Поради сериозен замор, болните деца треба да имаат долг сон.

Болеста може да се појави во типични и атипични форми, кои, пак, се карактеризираат со сопствената тежина. Малите деца страдаат од појава на болеста, манифестации во форма на хепатоспленомегалија, тромбоцитопенија, неутропенија и промени во централниот нервен систем се поизразени. Ангина, осип и треска со атипична форма на болеста, како што се одредување на нејзините симптоми, се отсутни.

Дијагнозата на инфективна мононуклеоза е тешка кај пациентите со постелнина поради сличноста на симптомите со симптоми на друг вид на болест. Главната карактеристика на оваа болест е времетраењето забележано во неговиот тек. Покрај тоа, болеста може да се утврди врз основа на симптомите во комбинација со два анализи на крвта за да се детектираат хетерофилни аглутинини и необични лимфоцити, кои во овој случај се одредуваат во крвните клетки.

Третман на инфективна мононуклеоза

Пациентите кои најдоа блага и умерена форма на болеста во прашање можат да се лекуваат дома. Особено, тие бараат одмор во кревет, што е мотивирано од значителна сериозност на симптомите на интоксикација. Можеби назначувањето на диета со манифестации на хепатитис, манифестирана во блага форма како компликација на болеста.

Не постои специфична терапија за оваа болест. Терапијата за детоксикација е пропишана како главни мерки во борбата против него. Отсуството на бактериски компликации не бара антибиотици. Хипертоксичниот тек на болеста, вклучувајќи ја и болеста со закана од асфиксија поради зголемени крајници и фарингеален едем, бара третман со глукокортикоиди.

Ако се сомневате на оваа болест, треба да стапите во контакт со специјалист за заразни болести, кој ќе утврди соодветна терапија за инфективна мононуклеоза.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Инфективна мононуклеоза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш специјалист за заразни болести може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Туларемија (појавување симптоми: 8 од 16)

Туларемијата е болест од природна фокална природа, манифестирана во форма на акутна инфекција. Туларемија, чии симптоми вклучуваат лезии на лимфните јазли и кожата, а во некои случаи и мукозните мембрани на фаринксот, очите и белите дробови, се разликуваат и од симптомите на општа интоксикација.

...
Скарлетна треска (појавување симптоми: 8 од 16)

Скарлетната треска е инфективна болест која се јавува кај пациенти во акутна форма и се пренесува преку капки во воздухот. Вреди да се забележи дека црвената треска, чии симптоми се манифестираат во форма на тежок осип со мали точки, воспалено грло, треска и интоксикација, се јавува не само кај децата, како што многу луѓе погрешно претпоставуваат, туку и кај возрасните. Исто така забележуваме дека како извор на инфекција, пациентите се најопасни во првите денови од појавата на оваа болест кај нив.

...
Бруцелоза (појавување симптоми: 8 од 16)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Леукопенија (појавување симптоми: 8 од 16)

Леукопенија или неутропенија е патолошки процес во човечкото тело, кое се карактеризира со намалување на бројот на леукоцити во крвта (ниво под 1,5 x 109 / l). Ако белите крвни клетки се целосно отсутни во крвта, тогаш се развива патолошка состојба, наречена "агранулоцитоза". Најчесто, леукопенија се развива кај возрасни и деца по хемотерапија. Правилното и навремено лекување, како и исхраната ќе помогне да се надмине оваа болест.

...
Маларија (појавување симптоми: 8 од 16)

Маларијата е група на болести што се пренесуваат преку вектори кои се пренесуваат преку залак на комарецот на анофели. Оваа болест е честа појава во Африка, земјите од Кавказ. Децата под 5-годишна возраст најмногу се подложни на болест. Секоја година се регистрираат повеќе од 1 милион смртни случаи. Но, со навремен третман, болеста продолжува без сериозни компликации.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .