Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Енцефалитис што го пренесува знакот: симптоми и третман

Енцефалитис што го пренесува глодањето - главните симптоми:

Енцефалитис кој е пренесен со глодање е сериозна заразна болест која се пренесува на луѓето од крлежи на енцефалитис. Вирусот се шири во мозокот и 'рбетниот мозок на возрасен или дете, предизвикува тешка интоксикација и влијае на централниот нервен систем. Тешките енцефалитички форми без навремено лекување можат да доведат до парализа, ментални нарушувања, па дури и смрт. Како да ги препознаеме симптомите на опасна патологија, што да правиме ако се сомневате дека е инфекција што се пренесува преку крлежи и што е значењето на вакцинацијата во спречувањето и лекувањето на смртоносната болест?

Општ опис на болеста

Енцефалитот што го пренесуваат знакот припаѓа на природните фокални заболувања што се јавуваат во одредени области. Носители на патогенот се диви животни, во овој случај - клеточен енцефалитис. Главните фокуси на патологијата што се пренесуваат преку крлежи се Сибир и Далечниот Исток, Урал, Калининградскиот регион, Монголија, Кина, некои области на Скандинавскиот Полуостров и Источна Европа. Секоја година, околу 5-6 илјади случаи на енцефалитис крлежи се забележани кај нас.

Тежината на курсот и обликот зависи од имунитетот на каснатите лица, количината на вирусот во телото, бројот на каснувања, како и географската припадност. Експертите го делат вирусот на енцефалитичен крлеж во 3 подвида: Далечниот Исток, Сибир и Западен. Најострите форми на болеста се по нападот на крлежи на Далечниот Исток, 20-40% од смртта. Ако во европскиот дел на Русија се случи енцефалитичен напад со крлежи, шансите за избегнување на компликации се многу повисоки - стапката на смртност е само 1-3%.

Распространетост на крлежниот енцефалитис во Руската Федерација

Форми на болеста

Симптомите по напад на енцефалитис се многу разновидни, но за секој пациент периодот на болеста традиционално продолжува со неколку изразени симптоми. Во согласност со ова, постојат 5 главни форми на енцефалитис што се пренесува преку крлежи.

 1. Трескави, или избришани (најуспешните прогнози за време на третманот).
 2. Менингеален (најчесто дијагностициран).
 3. Менингоенцефалитичен (се наоѓа во 15% од земјата како целина, на Далечниот Исток 2 пати почесто).
 4. Полиомиелитис (дијагностициран кај третина од жртвите на крлежи на енцефалитис).
 5. Полирадикулонуритни.

Посебна форма на инфекција што се пренесува преку крлежи - со два бранови. Првиот период на болеста се карактеризира со фебрилни симптоми и трае 3-7 дена. Тогаш вирусот влегува во менингите, се појавуваат невролошки знаци. Вториот период е околу две недели и е многу потежок од фебрилната фаза.

Причини и пренос на вирусот

Зајадлив енцефалитис функционирам

Причинителот на фаталниот енцефалит е арбовирус од родот флавивируси. Таа има многу мали димензии (2 пати помала од вирусот на грип!), Така што лесно и брзо поминува низ човечката имунолошка одбрана. Арбовирусот е нестабилен за УВ зрачење, дезинфекција и топлина: кога врие умира за неколку минути. Но, на ниски температури, тој многу долго го поддржува животот.

Вирус со енцефалитис што го пренесува глодањето

Вирусот обично живее во телото на крлежи Ixodes encephalitis и напаѓа не само луѓе, туку и добиток: крави, кози итн. Затоа, постојат 2 главни начини за да се добие енцефалитис: преку убод од инсекти и алиментарен (фекално орален метод). Во овој поглед, постојат 4 главни причини за инфекција со енцефалитис:

 • Веднаш откако ќе биде каснат од инфициран инсект;
 • Ако штиклирајте измет на кожата и навлезете во крвта преку чешел;
 • Ако, кога ќе се обидете да го отстраните леплив енцефалитичен крлеж, се распаѓа и вирус се влегува внатре;
 • По пиење непастеризирано млеко контаминирано од крлежи на животно.

Симптоматологија

Традиционално, периодот на инкубација на инфекцијата трае 7 до 20 дена по залакувањето на заразениот паразит, ако инфекцијата се случи преку млеко - 3-7 дена. Понекогаш се дијагностицираат молња-брзи форми на енцефалитис што го пренесуваат крлежите (првите симптоми се појавуваат во тек на еден ден) и долготрајни - периодот на инкубација може да вклучи до 30 дена.

Симптоми на крлежен енцефалит кај деца

Додека латентниот период на инфекција трае, вирусот се множи на местото на залак или во цревните ѕидови, потоа влегува во крвотокот и се шири низ телото. Без оглед на обликот на болеста, првичните симптоми на енцефалитис што се пренесуваат преку крлежи кај возрасни се јавуваат исто:

 • Брзиот пораст на температурата на 39-40 º и треска;
 • Глави и лумбални болки;
 • Мускулни болки;
 • Летаргија заедно со летаргија;
 • Исечете ги очите и фотофобијата;
 • Гадење, повраќање и напади (во изолирани случаи);
 • Црвенило на кожата на лицето и надолу кон клавикулите;
 • Брзо дишење и редок пулс;
 • Парцели на јазикот.

Ако вирусот успее да навлезе во мозочната мембрана, постојат изолирани знаци на оштетување на нервниот систем: кожата станува вкочанета, ослабнуваат мускулите, гушумчиња се движат низ телото, а понекогаш и конвулзии.

Децата имаат слични симптоми по нападот на крлеж инфициран со енцефалитис. Главната разлика е во тоа што болеста се развива побрзо и е потешка. Децата особено често имаат конвулзивни напади против позадината на високата температура.

Фебрилна форма

Фебрилна форма на инфекција се развива ако вирусот циркулира во крвта и не продира во мозочната мембрана.

Во почетокот, болеста изгледа како класичен грип : започнува треска (високи температури наизменично се менуваат со треска), постојана слабост, заспаната личност е мачна од болка во главата, гадење и понекогаш повраќање. Може да има лесни невролошки симптоми: слаба болка во мускулите, болки во долниот дел на грбот. Понекогаш - goosebumps во одделни напади.

По опоравување во текот на еден месец, може да има некои знаци: слабост, слаб апетит, потење, срцеви палпитации.

Менингеална форма

Ова е најчестата форма на болеста по залакувањето на енцефалитичен крлеж. Арбовирусот во оваа форма влијае на мембраните на мозокот и 'рбетниот мозок. Болеста започнува со класичните знаци на менингитис : тешка температура, а потоа неподнослива главоболка, која веднаш се зголемува со најмало движење, вртоглавица, гадење и повраќање, болка во очите од силна светлина, летаргија, слабост и летаргија.

По инфекција со енцефалитичен крлеж, се јавува вкочанетост (мускулите на вратот се толку напнати што главата постојано се навалува назад), со напрегање на мускулите на ногата и неможноста да се исправи ногата во коленото, акутната чувствителност на кожата (дури и облеката носи болка).

Мускулна атрофија кај енцефалитис што го пренесуваат мускулите

Таков период од 7-14 дена трае, по опоравување од околу 2 месеци, инхибиција, фотофобија и депресивно расположение можат да продолжат.

Менингоенцефалитична форма

Во оваа форма на инфекција, каснувањата на енцефалитични крлежи и пенетрација на вирусот предизвикуваат оштетување на самите мозочни клетки. Симптомите на патологијата зависат од кој дел од мозокот страдал од арбовирусот и големината на оваа лезија.

Ако се развие менингоенцефалитична форма на енцефалитис, прво ќе настанат невролошки симптоми: нарушено движење и изрази на лицето, губење на ориентацијата во времето и просторот, замаглување на свеста, проблеми со спиењето, заблуди и халуцинации, грчеви во мускулите, тресење на рацете и нозете, двоен вид, проблеми при голтање, нејасен говор итн.).

Експертите го делат менингоенцефалитисот во две форми: дифузен и фокален. Дифузната инфекција предизвикува нарушувања на свеста, епилептични напади, проблеми со дишењето, централна пареза на изрази на лицето и јазикот, односно намалување на мускулната сила. Фокалниот енцефалитис што го пренесува крлежот се манифестира со слабост во мускулите по нападите, монопарезата, нападите.

Форма на полиомиелитис

Енцефалитис што се пренесува преку полиомиелитис е лезија на клетки само на 'рбетниот мозок. Во продромалниот период на таква патологија за неколку дена, пациентот се чувствува слаб, многу брзо се заморува. Потоа започнуваат потешкотиите со движење: прво, страдаат мускулите на лицето, потоа рацете и нозете, по што одредени делови од кожата почнуваат да се вкочануваат и губат чувствителност.

Лице инфицирано со клеточен енцефалит не може да ја држи главата во вообичаената положба, да ги прави нормалните движења со рацете, да страда од тешка болка во задниот дел на вратот, рамениот појас и рацете. Мускулите се способни значително да го намалат волуменот. Може да се појават и сите знаци на други енцефалитички форми.

Енцефалитис што го пренесуваат знаците

Полирадикулонуритис

Со овој тип на инфекција што се пренесува преку крлежи страдаат периферните нерви и корените. Главните манифестации се болка низ телото, метеж и газење на гуски, симптоми на Ласег (болка по сејастичниот нерв при кревање на ногата) и Васерман (болка пред бутот кога ја крева ногата).

Опасноста од полирадикулонуритна форма е развојот на растечката Landry парализа. Во овој случај, флакцидна парализа започнува од нозете, се крева низ телото, ги покрива рацете, потоа мускулите на лицето, фаринксот, јазикот и може да доведе до респираторна инсуфициенција. Парализата, исто така, може да започне од мускулите на рамото и да се движи нагоре, да ги грабне мускулите на вратот.

Двоен бран

Некои експерти го припишуваат таквиот крлежен енцефалитис за трескање, но повеќето научници го прават тоа како посебен вид.

По залакувањето и периодот на инкубација, температурата остро скокови, главата на пациентот се врти, гадењето и повраќањето, започнуваат болките во рацете и нозете, нарушувањата на спиењето и апетитот. Потоа, во период од 3-7 дена трае фебрилен период, кој се заменува со затишје за една до две недели.

Вториот бран на енцефалитис започнува како нагло, знаците на менингеални и фокални менингоенцефалитички форми се додаваат на наведените симптоми. Прогнозата за опоравување од овој тип на енцефалит е поволна, како во случај на нормална фебрилна инфекција.

Дијагностика

Дијагноза на енцефалитис што го пренесува крлежот

При поставување на дијагноза на "енцефалитис", потребно е да се земе предвид комбинација од три фактори: клинички манифестации (симптоми), епидемиолошки податоци (време од годината, дали била дадена вакцинација, дали имало каснување од крлежи) и лабораториски тестови (анализа на самиот крлеж, анализа на крв , анализа цереброспинална течност, итн.).

Првото нешто што треба да направите ако крлежот нападнат е да се испита болно место. Залак на инфициран инсект е само црвена воспалена рана, а самиот енцефалитичен самиот изгледа како нормален. Затоа, во секој случај, е потребна итна спречување на енцефалитис што го пренесува крлежот - да се воведе имуноглобулин против вирусот, а потоа да се направи анализа. Главните дијагностички методи што треба да се направат по залак од крлежи се:

 • Анализа на жалби на пациенти и историја на болеста;
 • Општ преглед (анализа на сите симптоми со цел да се идентификуваат типичните манифестации на енцефалити);
 • Виролошки анализи на крв и цереброспинална течност;
 • Анализа на арбовирусот и одредување на нејзините честички во физиолошки течности;
 • ELISA (ниво на антитела во крвта);
 • Општ и биохемиски тест на крвта за да се утврди сериозноста и карактеристиките на оштетувањето на ЦНС.

Третман

Денес, третманот на енцефалитис што се пренесува преку крлежи се врши исклучиво во болницата, главната дрога против болеста е имуноглобулин (специјален раствор од серумот или плазмата на донирана крв со антитела кон вирусот). Имуноглобулинот нема речиси никакви негативни реакции, но кога се користи против енцефалитис што го пренесува крлежот, може да предизвика сериозни алергии, затоа се користи строго според намената и под надзор на лекар.

Што да направите ако некој крлеж нападнал некоја личност? Првото нешто што треба да го отстраните и веднаш да отидете во болница.

Независно отстранување на клените

Без оглед на тоа дали нападнатиот крлеж бил енцефалитичен, специфичниот имуноглобулин против инфекцијата што се пренесува преку крлежи се дава на жртвата 3 дена. Имуноглобулинот се инјектира строго интрамускулно: со фебрилна форма дневно за 3-5 дена, менингеално - секои 10-12 часа за 5 дена, доза - 0.1 ml / kg. Во потешки форми за третирање на енцефалитис што го пренесува крлежот, имуноглобулинот против болеста е пропишан со зголемени дози.

Во зависност од енцефалитната форма и тежината на симптомите, лекарот пропишува понатамошен третман за енцефалитис што го пренесува крлежот:

 • Детоксикација и тоникска терапија;
 • Реанимација (вештачка вентилација на белите дробови, кислородна маска, итн.);
 • Намалување на оток на мозокот;
 • Симптоматски третман.

Покрај тоа, по заздравувањето, пациентот останува под надзор на невролог до 3 години.

Превенција

Превенција на енцефалитис што се пренесува преку крлежи се врши во две насоки: вакцинација (специфична превенција против крлежниот енцефалит) и превентивни мерки (неспецифични).

Превенција на енцефалитис што го пренесува крлежот

Итна профилакса против енцефалитис крлежниот вирус е имуноглобулин кој се администрира во рок од 3 дена по залак. Исто така, имуноглобулинот се администрира на не-вакцинирани лица во опасни (ендемични) области. Заштитниот ефект трае околу 4 недели, додека одржувањето на ризикот од имуноглобулини може повторно да се назначи.

Ако имуноглобулинот почесто се користи за итна вакцинација, тогаш рутинската вакцинација против инфекцијата е специјална вакцина за убиен вирус. Со стандардната шема за вакцинација, првата вакцинација се спроведува од ноември, втората треба да се направи за 1-3 месеци, а третата за 9-12 месеци. Со итна шема, втора вакцина може да се даде по 14 дена, а една третина по 9-12 месеци.

Што да направите за да се избегне инсекти напади? Неспецифичната профилакса ги вклучува следните мерки:

 • Кога пешачите во шумата, носете дебела облека и користете репеленти;
 • По враќањето, извршете темелна проверка на отворените делови на телото;
 • Варе сурово млеко од домашни кози и крави;
 • Ако е откриен всаден крлеж, веднаш отстранете го или контактирајте ја најблиската болница.

За комплетна заштита од клешти на енцефалит во опасни подрачја, неопходно е да се комбинира вакцинација против опасна инфекција и конвенционални превентивни мерки.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате енцефалитис со значителен број и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарот: специјалист за заразни болести , невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Борелиоза (појавување симптоми: 7 од 19)

Боррелиозата, која е исто така дефинирана како Лајмска болест, Лајмска борелиоза, борелиоза која се пренесува преку крлежи и на друг начин, е природна фокална болест на преносливиот тип. Борелиозата, чии симптоми се состојат од оштетување на зглобовите, кожата, срцето и нервниот систем, често се карактеризира со хронична, како и со повторувачка само-струја.

...
Менингитис (појавување симптоми: 7 од 19)

Менингитисот е заразна болест, чија текот се карактеризира со екстензивно воспаление на 'рбетниот мозок и мозокот, а различни видови на вируси и бактерии делуваат како патогени. Менингитис, симптоми кои се појавуваат во зависност од специфичниот тип на патогени, се јавува или одеднаш или за неколку дена од моментот на инфекција.

...
Салмонелоза (појавување симптоми: 7 од 19)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Тифус (појавување симптоми: 7 од 19)

Акутната антропонетска слабост, поради цикличната природа на курсот и главно влијае на кардиоваскуларните и нервните системи, се нарекува тифус. Честопати оваа болест се нарекува болест на Брил-Зинсер во чест на откривачите. Таа е скоро иста како тифус, само болеста се карактеризира со знаци кои предизвикуваат појава на болеста.

...
Мијалгија (појавување симптоми: 7 од 19)

Миалгија е патолошки процес кој се карактеризира со појава на болни сензации во мускулите со различна локализација и етиологија. Покрај болката, може да има вкочанетост на екстремитетите, воспаление на кожата. Буквално, "миалгија" значи "мускулна болка".

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .