Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ерсиниоза: Симптоми и третман

Ерсиниоза - главни симптоми:

Јерсиниозата е заразен тип на болест, која главно се карактеризира со лезија во гастроинтестиналниот тракт, како и генерализирана лезија која влијае на кожата, зглобовите и другите органи и системи на телото.

Општ опис

Со оглед на тоа што оваа болест првенствено влијае на дигестивниот канал, таа е дефинирана како цревна иерсиниоза. Треба да се напомене дека бактериите кои ја предизвикуваат оваа болест, Yersinia, слободно го толерираат изложеноста кон нив во форма на ниски температури. Покрај тоа, на температура од 4-6 степени, релевантни за фрижидерот, тие не само што продолжуваат, но не ја губат способноста за репродукција. Со оглед на оваа функција, erysinosis често се дефинира како "болест на фрижидери". Покрај тоа, бактериите слободно го толерираат замрзнувањето проследено со одмрзнување.

Yersinia за долго време може да се чуваат во почвата и во водата, во меѓувреме, нивната чувствителност се манифестира во однос на сончевата светлина што ги засегнува. Тие исто така се чувствителни на можни ефекти во форма на вриење, сушење и хемиска дезинфекција.

Како резервоар, како, всушност, изворот на yersiniosis, главно животни. Тие вклучуваат, особено, различни видови на глодари, кучиња и добиток (обично свињи). Ширењето на болеста е можно и преку луѓето, но преносот на инфекција од човек на човек е исклучително редок. Во услови на градот, нејзината дистрибуција се спроведува на сметка на глодари, акумулациите кои предиспонираат кон формирање на заразни инфективни епидемии.

Во принцип, трансферот на yersiniosis се врши преку фекално-орален ширење и низ водата.

За реализација на патеките кои подоцна придонесуваат за инфекција, различни прехранбени производи предиспонираат. Тоа се производи од животинско потекло и производи подложни на недоволно термичка обработка. Покрај тоа, ова вклучува и производи кои се загадени со измет на заразени животни. Во некои, иако ретки случаи, можно е да се спроведе контакт-домашен начин на пренос. Втората опција е особено поврзана со ниско ниво на хигиенска култура.

Што се однесува до подложноста на луѓето да yersiniosis, тоа е прилично ниско. Како по правило, клиничките форми на оваа инфекција практично не влијаат на здрави луѓе. Манифестираниот и тежок курс се забележува кај децата, како и кај лицата за кои е релевантна состојбата на имунодефициенција или присуството на хронични заболувања, што, пак, придонесува за сериозноста на слабеење на својствата на телото кои обезбедуваат заштита од таквите ефекти.

Епидемиолошките појави на болеста се екстремно ретки, а повеќето од нив се случуваат во случај на масовна потрошувачка на зеленчук контаминиран со микроорганизми.

Јерсиниоза: класификација на болеста

Обврзуваната болест има своја класификација, која ја вклучува гастроинтестиналната форма, генерализираната форма и секундарната фокална форма.

Така, гастроинтестиналниот облик вклучува гастроентеритис и термички илеитис. Ова вклучува акутна форма на апендицитис на Yersinia. Текот на генерализирана форма е можна во форма на хепатитис , пневмонија , сепса , менингитис , пиелонефритис и мешана форма, исто така, е можно, со што се утврдува соодветната специфичност на болеста.

Одвојувањето на секундарната фокална форма подразбира Reiter синдром, Yersinia артритис и миокардитис, ентероколитис и нодуларна еритема.

Текот на болеста е можна во блага форма, во форма на умерена, како и во тешка форма. Покрај тоа, секоја од овие форми може подоцна да се здобие со цикличен акутен тек или хроничен тек, и тоа вклучува релапсинг курс.

Ерсиниоза: Симптоми

Времетраењето на периодот на инкубација за yersiniosis е од редослед од 1 до 6 дена, а клиничката слика, по правило, истовремено има и неколку синдроми.

Во најголем дел, заедничкиот токсичен синдром станува карактеристична особина. Се манифестира во форма на треска, температурата во која се движи од 40 ° C. Забележани се треперења, главоболки, општа слабост, болки во зглобовите и мускулите. Апетитот намален, тежок курс може да се карактеризира со нарушувања кои ја зафаќаат нервната активност. Во однос на времетраењето на периодот на треска, тоа е околу 7-10 дена (со генерализирана форма на болеста постои значително продолжување на овој период).

Гастроинтестиналната форма е главно придружена со општа интоксикација, која, како по правило, е придружена со диспепсија (со тешка гадење и повраќање, абдоминална болка, дијареја).

Ретки случаи на болеста се карактеризираат со појава на егзантем. Во овој случај, забележани се исипи од различна природа, од забележани-папуларни и од големи точки на мали точки. Тие се формираат во различни делови на телото, но најчесто локализацијата се сведува на долниот дел на екстремитетите (овие манифестации се дефинираат како "симптом на ракавица" или "симптоми на чорап", се разбира, во зависност од концентрацијата на осипот). Освен тоа, исипот може да се случи со карактеристично чувство на печење што се јавува во дланките. По таквата манифестација, често има карактеристични области со пилинг на кожата во нив.

Некои форми на болеста се карактеризираат со манифестација во форма на артропатичен синдром (што е, во форма на артралгија). Ова е придружено со болка и општ оток на зглобовите на екстремитетите, во областа на зафатените зглобови е забележано ограничување на движењата.

Генерализираната форма на текот на yersiniosis може да се карактеризира со присуство на хепатолиенален синдром, кој се манифестира особено во форма на зголемена слезина и црн дроб.

Во најчестите случаи во клиничката пракса се наоѓа гастроинтестиналниот облик на болеста. Текот на болеста во оваа форма е проследен со симптоми кои се карактеристични за други видови на цревни инфективни токсични лезии, како по правило, изразени манифестации на интоксикација, како и нарушувања на диспепсија, се релевантни. Општо земено, интоксикација се јавува порано, но често се јавува во комбинација со диспепсија. Често, во оваа форма, инфекцијата продолжува со карактеристични осипувања, како и со артропатичен или катарактурен синдром.

Со тешка интоксикација, можно е да се потврди нејзиниот ефект врз развојот на подоцнежна хепатоспленомегалија, во некои случаи тоа укажува на можноста за полилимфадонепатија (во овој случај, карактеристично е зголемување на лимфните јазли, но во многу случаи тие се болни, и нивната мобилност останува).

Тежината на курсот го одредува времетраењето на yersiniosis, која може да се движи од неколку дена до неколку недели. Со долг тек на цревната yersiniosis, болеста стекнува бран-како карактер во неговите манифестации, во исто време се забележуваат знаци на дехидрација карактеристични за него.

Генерализираната форма на yersiniosis се карактеризира со екстензивност на сопствените симптоми. Така, забележан е интензитетот на генералниот токсичен синдром, критичните индикатори се забележани и за време на треската. Околу 80% од случаите се карактеризираат со синдром на артралгија, а се забележани и катарални манифестации во форма на воспалено грло, кашлица и ринитис. До вториот или третиот ден од текот на болеста може да се забележи исип, концентриран во подножјето и дланките (исклучително редок во други места). Манифестации на симптоми на диспептици може да се појават за време на почетната фаза, но за време на висината на болеста, тие обично се елиминираат. Повеќе од половина од случаите се карактеризираат со појава на абдоминална болка (главно од десната страна од дното), во четвртина од случаите дијареа, гадење и повраќање се реални.

Прогресијата на болеста е придружена со зголемување на слезината и црниот дроб, и, како што веќе забележавме, воопшто, нејзиниот курс може да добие брановиден или повторлив карактер.

Горенаведените симптоми може да бидат карактеристични за мешаната форма на yersiniosis.

Продолжената бактериемија, како што се ширењето на разни видови на системи и органи од микроорганизми, ја одредува можноста за појава на симптоми кои укажуваат на секундарен хепатитис, пиелонефритис, пневмонија, серузен менингитис, како и сепса, која, сепак, се јавува во исклучително ретки случаи. Што се однесува до таков курс на почетните симптоми, тој може и да престане и да продолжи со својата постепена прогресија.

Вреди да се спомене дека секундарната форма на болеста често се јавува како последица на влијанието на горенаведените инфективни форми. Се развива, како по правило, по две или три недели од почетокот на yersiniosis, сепак, неговиот развој е исто така можно подоцна. Оваа форма е поврзана со формирање на патолошка реактивност, како и со автоимуни лезии кои влијаат врз ткивата и органите.

Многу е ретка секундарната форма да стане асимптоматска, но најчесто во овој случај реактивниот yersiniosis polyarthritis станува релевантен. Лезијата, како по правило, влијае на зглобовите на екстремитетите, односно на раката и ногата, во повеќето случаи лезијата е асиметрична. Моноартритисот станува ретка манифестација во која појавата на оток во зглобовите, отсуството на хиперемија над нив, станува карактеристика. Што се однесува до полиартритисот, може да биде или долготраен или хроничен, а просечното времетраење е главно околу 2-3 месеци.

Симптомот на Reiter забележан погоре е комбинација на артритис, уретритис и конјунктивитис во текот на болеста. Времетраењето на миокардитисот на Yersinia во чести случаи е со редослед од неколку месеци, но неговиот тек се карактеризира со отсуство на сериозност во манифестациите, а во исто време бенигна форма на самата болест. Не се развива во овој случај и кардиоваскуларна слабост.

Текот на секундарната фокална форма е можен во форма на такви манифестации како ентероколитис (кој, како по правило, се развива кај лицата чија историја има цревни инфекции). Локализацијата на лезијата е главно концентрирана во регионот на горните цревни региони, исто така е можно да се придружува на болеста со астенични симптоми, температурата се зголемува до границите на субфебрил.

Ретките симптоми на yersiniosis се во различни варијанти на остеомиелитис , пиодерма и лимфаденопатија.

Компликации на yersiniosis

Со оваа болест, компликациите може да бидат многу различни. Овие можат да вклучат разни видови воспалителни органски болести (хепатитис, миокардитис, панкреатитис , холециститис ), хируршки патологии ( интестинална опструкција , адхезивна болест, перитонитис , итн.). ЦНС болести (на пример, менингоенцефалитис), мускулно-скелетниот систем ( остеомиелитис , артритис, итн.), Болести на уринарниот систем ( гломерулонефритис ) не се исклучуваат.

Третман на yersiniosis

Современата методологија на третманот се сведува на хоспитализиран третман на јерсиниоза, во кој се пропишани етиотропни лекови. Тие, особено, се релевантни во поблагата форма на текот на оваа болест. Ова се должи на целокупната зачестеност на инфективната хроницитетност, како и на развојот на последователен рецидивиран тек на болеста.

Во етиотропната терапија се вклучува потребата од земање флуорокинолони и антибиотици, времетраењето на третманот се определува врз основа на времетраењето на фебрилниот период. Покрај тоа, по оваа терапија, внесувањето на овие лекови трае 10-12 дена.

Третманот на генерализираната форма на болеста се спроведува на сложено начин, што подразбира препишување на медицински препарати кои претставуваат различни групи на антибиотици. Како профилактички метод кој има за цел спречување на релапс, во текот на текот на антибиотици се менуваат. Во согласност со индикациите, пропишани се раствори за детоксикација и антихистаминици. Во некои случаи, пропишаната витаминска терапија и дигестивни ензими, агенси кои ја зголемуваат имунолошката одбрана и пробиотиците, се фокусираа на корекција на цревната биоценоза.

Во случај на симптоми карактеристични за yersiniosis, контактирајте со специјалист за заразни болести.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Yersiniosis и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш специјалист за заразни болести може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Бруцелоза (појавување симптоми: 9 од 15)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Хистоплазмоза (појавување симптоми: 9 од 15)

Хистоплазмоза е болест која се развива поради пенетрација на специфична габична инфекција во човечкото тело. Во овој патолошки процес, внатрешните органи се засегнати. Патологијата е опасна, бидејќи може да се развие кај луѓе од различни возрасни категории. Исто така во медицинската литература може да се најдат такви имиња на болести - болест во долината на Охајо, Дарлинг-ова болест, ретикулоендотелиоза.

...
Шагасова болест (појавување на симптоми: 9 од 15)

Чагасовата болест (син Американска трипаносомијаза) е заразна болест која е предизвикана од воведувањето на патолошки агенс во човечкото тело. И возрасните и децата можат да страдаат од патологија. Дијагнозата често се дава на машки претставници.

...
Клонорхоза (појавување симптоми: 9 од 15)

Клонорхозата е хелминтична болест која е предизвикана од паразитски организми кои се локализирани во човечкиот црн дроб и панкреасот, живеат во телото на некои предаторски риби (месојадични 'рбетници). Паразитот спаѓа во групата на трематодози на хелминти Clonorchis sinensis, исто така наречени кинески флукс, кои припаѓаат на црниот дроб.

...
Дизентерија (појавување симптоми: 8 од 15)

Дизентерија, исто така дефинирана како шигелоза, е болест од групата на цревни акутни инфекции, самата група подразбира болести пренесени со фекално-орален пат. Дизентерија, чиишто симптоми се манифестираат во форма на дијареа и општа интоксикација, има тенденција на сопствена распространетост, што подразбира можност за епидемија или пандемија кога е откриена.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .