Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Тифусна треска: симптоми и третман

Тифусна треска - главните симптоми:

Акутната интестинална инфекција предизвикана од бактериската средина и се карактеризира со времетраењето на треската и општата интоксикација на телото се нарекува тифусна треска. Оваа болест припаѓа на тешки заболувања, со тоа што гастроинтестиналниот тракт е главниот лезионен медиум, а кога се влошуваат, се јавуваат слезината, црниот дроб и крвните садови.

Причината за оваа неудобност е микробактерија Салмонела тифи, која се карактеризира со отпорност кон околината. Прв директно во човечкото тело, оваа бактерија е локализирана и ослободува токсични супстанции кои имаат негативно влијание и предизвикуваат соодветни знаци и симптоми на болеста.

Во минатиот век, тифоидната треска се јавува кај луѓето доста често, но бидејќи новите милениуми се појавуваат случаи на слабост. Но, дури и денес, оваа заразна болест останува нецелосно истребувана, и повремено лекарите дијагностицираат случаи на тифусна треска, особено во земји со напнато ситуација (каде што се спроведуваат воени дејствија, лоши санитарни услови итн.).

Причини

Бидејќи тифусната треска е заразна болест која е предизвикана од бактеријата Салмонела, причината за локализација на болеста е ингестија на вирусот во телото. Главниот носител на тифусна треска е лицето во чие тело е заразена пенетрацијата. Инфекцијата влегува во телото од околината, најчесто преку употреба на храна, вода или ако не се почитува хигиената. Инфекцијата може да биде во телото подолго време, но во исто време, повторувањата на тифусот се случуваат периодично, што укажува на хронична форма на болеста.

Салмонелата е грам-позитивно стапче со мустаќи, што може да се види само под микроскоп. Се карактеризира со отпорност на опстанокот во животната средина, не се плаши од замрзнување, влегување во телото, активно репродуцира и предизвикува негативен ефект, манифестиран во вид на симптоми на болеста. Единствените фактори кои влијаат на уништувањето на бактериите се изложеност на високи температури или хемикалии.

Салмонела

Така, постојат две причини за салмонела да влезат во телото:

 1. Од околината преку прием на расипана храна, вода, или во случај на непридржување кон хигиенски стандарди.
 2. Од заразено лице, контакт-домаќинство или вода.

Особено опасно е лице инфицирано со тифусна треска по 2-3 недели. По овој пат патогенот е активно излачуван од телото. Инфицираниот бацил се издвојува и се сместува и на прехранбени производи и на предмети. Патогенот се ослободува заедно со урината и изметот, на кој мувите се мешаат. Остатоците од фекалии со патогенот остануваат на нивните шепи, па кога мувата седи на прехранбен производ, станува неизбежно дека станува инфицирано со салмонела. За дезинфицирање на прехранбениот производ, неопходно е да се спроведе термички или хемиски третман. Но, прво треба да бидете сигурни дека производот е навистина опасен.

Врз основа на ова, вреди да се забележи дека најверојатната локализација на болеста е лето и пролетно време. Како да се идентификуваат знаци на инфекција со тифусна треска? Ова прашање може да се одговори во следниот дел, во кој се опишуваат сите симптоми на болеста.

Симптоми на болеста

Времетраењето на периодот на инкубација зависи од следниве фактори:

 • количината на инфекција која влезе во телото;
 • метод на влез (вода, храна, директен контакт);
 • човечка состојба.

Врз основа на ова, периодот на инкубација е од 3 до 21 ден, така што симптомите на болеста се појавуваат во наведеното време.

Значи, симптомите на тифусна треска се карактеризираат со фази, кои ги разгледуваме подетално. Постојат три фази на болеста, кои имаат свои симптоми. Овие фази се нарекуваат:

 1. Почетна;
 2. Висината;
 3. Дозволи или закрепнувачи.

Симптоми на почетната фаза

Почетната фаза е предизвикана од постепениот развој на интоксикациона слабост. Исто така постои и акутна форма, која се карактеризира со брзина и присуство на болка.

Постепениот развој на таквата слабост како тифусна треска се карактеризира со појава на замор на општата тежина, зголемување на слабоста и зголемување на главоболки. Пациентот го губи својот апетит и треска. Со постепена форма на болеста, температурата се зголемува поблизу до 7 дена по инфекцијата. Термометарот покажува 39, а понекогаш и 40 степени, што укажува на потребата за итна хоспитализација.

Акутна форма на незадоволство, тифусна треска се карактеризира со брзината на почетокот на симптомите, односно во рок од два или три дена едно лице може да ги почувствува сите заболувања и треска, вклучително и.

Симптомите на тифусната треска се карактеризираат со знаци на инхибиција кај човек и физички и интелектуално. Движењето со текот на времето, стануваат бавни, а одговорите на сите прашања се објавуваат со тешкотии. Ова го менува тентонот: пациентот станува блед, во некои ситуации, постои хиперемија на кожата.

Оваа болест се карактеризира со негативен ефект врз кардиоваскуларниот систем, предизвикувајќи знаци на брадикардија и артериска хипотензија. Често, симптомите на кашлање и назална конгестија стануваат знаци на слабост. Дишењето станува комплицирано, се јавува отежнато дишење, кое укажува на компликација и појава на дифузен бронхитис.

Во усната шуплина за време на испитувањето постои слика на задебелување на јазикот, кој е покриен со сиво-бел слој. Постои недостаток на плакета само на врвот на јазикот. Постои надуеност и црвенило на грлото, што резултира со зголемена амигдала.

Јазикот на пациентот со тифусна треска

Кога се палпира во десниот илиачен регион, постои татнеж и болка што укажуваат на појава на илеитис. Пациентот има дијареа до крајот на првата недела, често води кон запек . Во оваа фаза, болка во црниот дроб и слезината, што укажува на ширење на бактериите низ телото.

Симптоми на фазата на топлотниот бран

Од втората недела, тифоидната треска оди во втората фаза - врвот, кој се карактеризира со акутни манифестации на болка. Должината на пикот зависи од горенаведените фактори и може да потрае од 3 дена до 2 недели. Втората фаза може да ја утврдите со симптоми на треска на пациентот. Се зголемува интоксикацијата, што влијае на функционирањето на централниот нервен систем. Пациентите се карактеризираат со состојба на спречување, со што е тешко, а понекогаш и невозможно, пациентот да се движи во место и во времето. Тешкотијата за препознавање на пријатели и познаници, поспаност и чести поплаки за болка - сето тоа е карактеристично за такви заболувања како тифусна треска.

Недостатокот на спиење предизвикува повреда на психофизиолошката состојба на пациентот, што го прави повеќе нервозен и рамнодушен кон целиот свет. Само во некои ситуации е можно појава на рани на небото, кои имаат форма на болно грло . За оваа фаза, чудно е температурата да се задржи на 39, повремено 40 степени.

Во текот на втората недела се појавуваат розово-црвени розови цветови (осип или мозолчиња), достигнувајќи дијаметар од 3 мм. Овие манифестации во медицината се нарекуваат егзантема, која се карактеризира со доминација во абдоменот, градите, горните и долните екстремитети.

Тифусна исип

Егзантем или осип има мономорфна форма, односно мала количина на акни (околу 8-10). Висината на розеолот не достигнува значителни големини, тие се јасно видливи на бледото подносливо на кожата. Ако се обидете да ја истегнете кожата во областа на розеол, тогаш ќе забележите дека тие исчезнуваат безбедно. Кога ќе ја ослободите кожата повторно се појавува, што укажува на присуство на воспалителен процес. Времетраењето на доминација на розеолот е околу 5 дена, по што исчезнуваат, оставајќи промена на бојата на кожата.

Симптомите во форма на пигментација на кожата во жолта боја укажуваат на Филиповски синдром, кој предизвикува оштетување на црниот дроб. Срцева слабост се намалува, артерискиот и венскиот притисок се намалуваат, се јавува пулсовиот дикротизам.

Фаза на врв главно се карактеризира со егзацербација на воспаление на респираторните органи, особено, се јавува бронхитис . Бронхитис со неуспех да се обезбеди соодветна помош се влева во пневмонија , што е карактеристично за трагичниот крај за едно лице.

Постои дополнително влошување во дигестивниот систем, бидејќи се карактеризира со следниве симптоми:

 • сува усни;
 • покривање на јазикот (се појавуваат пукнатини со крварење);
 • забите се појавуваат на јазикот;
 • надуеност;
 • зеленикава запек и дијареа;
 • појавата на холециститис особено кај жените.

На врвот на болеста "тифусна треска" има намалување на износот на урина, што укажува на појава на протеинурија. Влошувањето на болеста доведува до развој на циститис или пиелитис. За бремени жени, симптомите на болеста доведуваат до предвремено раѓање или абортус.

Циститис

Во 8% од случаите постои сериозна компликација, која се карактеризира со појава на цревни крварења.

Симптоми на фазата на решавање

Во завршна фаза, постои намалување на симптомите на болеста, кои се карактеризираат со намалување на телесната температура. Главоболките исчезнуваат, болката во областа на црниот дроб и слезината се намалува, апетитот се подобрува, а усните и јазикот влогови.

Но, покрај нормализацијата, сè уште постои општо исцрпување на телото, слабост, раздразливост и лабилност. Времетраењето на резолуцијата или периодот на опоравување е од 5 дена до 2 недели. Во оваа фаза, патогените се отфрлаат од телото, и без употреба на лекови. Со целосно исчезнување на симптомите, не вреди да се мисли дека тифусната треска засекогаш ја напуштила животната средина на човечкото тело. Во 5% од случаите, салмонелата останува во телото и лицето автоматски станува хроничен вирус носител.

Компликации

Анемија - можна компликација предизвикана од тифусна треска

Покрај горенаведеното, тифусната треска може да предизвика повеќе непредвидливи компликации, кои се карактеризираат со појава на такви сериозни заболувања:

 • анемија ;
 • цревни хеморагии;
 • перфорација на цревниот ѕид;
 • перитонитис ;
 • миокардитис;
 • тромбофлебитис.

Ако пациентот со тифусна треска постојано поминува во кревет, ова е полн со појава на рани од притисок. Со цел да се спречат компликации од тифусна треска, неопходно е веднаш да се побара помош од лекар кој ќе дијагностицира и пропишува соодветни методи за отстранување на болеста.

Дијагностика

Анализа за тифусна треска

Во согласност со фазата на која е тифусна треска, се спроведува соодветна дијагноза. За време на периодот на инкубација, болеста не е дијагностицирана. Во почетната фаза, се спроведуваат следните дијагностички мерки:

 1. Серолошка анализа , која вклучува употреба на серум на пациентот за реакција на аглутинација. Најприфатливо е реакцијата на хемаглутинација, која ја одредува соодветната количина на антитела.
 2. Бактериолошки метод . Овој метод се карактеризира со урина, фекалии и крвни тестови, врз основа на кои можат да се извлечат релевантни заклучоци. Според биолошкиот метод, анализите се добиваат на третиот ден, па затоа се користи и серолошкиот метод.

Точна дијагноза води кон успешен третман, затоа, по сигурно утврдување на болеста, вреди да се започне веднаш исцелување.

Третман

Третманот на тифусна треска се изведува исклучиво во болница, бидејќи болеста е заразна и секогаш постои ризик од инфекција на другите. Методот на третман вклучува:

 • употреба на антибиотици;
 • патогенетски агенси;
 • грижа за пациентот;
 • диета

Прво, пациентот се сместува во посебна просторија со удобен кревет и соодветни хигиенски услови. За време на висината на сцената, се назначува само одмор во кревет и комплетен одмор. Но, таков режим трае не повеќе од 7 дена, за да не се формира лепра. Многу е важно да се набљудува хигиената во исхраната и само-грижата.

Медицинска исхрана вклучува јадење, која има штетно влијание врз цревата. Оброците треба да бидат три оброка на ден, не треба да содржат расипана храна, а исто така да предизвикаат процес на ферментација по консумирање.

Заедно со хигиената и исхраната, пациентот е пропишан за употреба на антибиотици, чие времетраење се зема е еднакво на целиот период на незадоволство. Најпопуларниот и ефикасен лек е левомицетин. Се администрира 4 пати на ден, но за секој пациент дозата е индивидуална. Антибиотикот помага да се ослободи од симптомите на болеста, но не спаси од формирањето на хронична тифусна треска.

Лекот левомицетин

Во случај на појава на повторени симптоми на болеста, препишува Ампицилин, кој исто така е предизвикан од добра ефикасност на изложеност на болеста. Ако патогенот продолжи активно функционирање во телото, тогаш се прибегнува кон употреба на нитрофуран или сулфаниламид лекови.

За да се избегне појава на повторливи рецидиви се применуваат средства од групата на нестероидни анаболни стероиди, кои вклучуваат: калиум орорат, метилурацил.

Третманот, исто така, вклучува и дезинфекција на телото, извршена со интравенска администрација на раствор од 5% гликоза, хемодеза или реполиглукина.

Превенција

Превенцијата на тифусна треска ги вклучува следниве мерки на претпазливост:

 1. Одржување на хигиената, внимателна обработка на храна, усогласеност со стандардите за санитација, следење на водата за пиење.
 2. Контрола или следење на луѓе кои имаат симптоми на болеста, како и оние кои се директно изложени секојдневно на закани од инфекција: лекари, работници во прехранбената индустрија.
 3. По контакт со пациентот, потребно е да се изврши строга опсервација во рок од 21 ден.
 4. Спроведување на дезинфекција на местата каде се ширело патогенот.
За ваша информација! Вакцинацијата на популацијата се изведува против тифусна треска со администрирање на инјектирање со текто сорбирана анти-тифусна инјекција.

Тифусната треска е многу тешко да се третира, особено на висината на сцената. За да се избегне појавата на оваа опасна болест, неопходно е да се следи не само себеси, туку и оние околу вас, бидејќи секој контакт со пациентот може да предизвика понатамошно ширење на болеста.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате тифусна треска и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш специјалист за заразни болести може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Цревни инфекции (појавување на симптоми: 8 од 21)

Цревната инфекција е опасна болест која порано или подоцна влијае на секоја личност. Пренесената болест вклучува голем број на патолошки процеси кои негативно влијаат на гастроинтестиналниот тракт. Болеста често се јавува поради присуството на вируси, токсини и бактерии во телото. Симптомите на болеста значително се разликуваат, со оглед на степенот на неговата сериозност.

...
Бруцелоза (појавување симптоми: 8 од 21)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Црви (црви) (појавување симптоми: 8 од 21)

Црви (црви) - група на паразитски црви кои влегуваат во човечкото тело и почнуваат да го паразитираат. Болестите што ги предизвикуваат кај децата и возрасните се нарекуваат хелминтични инвазии или хелминтни инфекции. До денес, научниците знаат неколку стотици видови на црви кои можат да се паразитираат во човечкото тело. Некои не предизвикуваат тешка повреда на виталните органи, додека други, напротив, предизвикуваат опасни компликации и може да го загрозат животот на пациентот. Затоа, важно е внимателно да ги набљудувате превентивните мерки, така што гелминтните јајца да не навлезат во телото.

...
Атипична пневмонија (појавување симптоми: 8 од 21)

Атипична пневмонија е воспалителен процес во белите дробови, чија етиологија не е типична. Тоа е, болеста не е предизвикана од бактерии, главно коки, како што е случајот со типична пневмонија, туку со микроорганизми и вируси.

...
Труење со храна (појавување симптоми: 8 од 21)

Труење со храна е не-заразно нарушување кое се јавува по ингестија на храна која содржи токсични материи, штетни микроорганизми, вируси или паразити. Сите производи содржат мала количина на бактерии, а во мали количини тие не претставуваат закана за возрасни или деца. Но, ако тие се складирани погрешно, бројот на патогени почнува да се зголемува брзо. По влегувањето во телото, тие почнуваат да се размножуваат и се шират низ гастроинтестиналниот тракт, што предизвикува воспалителни процеси, иритација и интоксикација кај луѓето.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .