Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Тифусна треска: симптоми и третман

Тифусна треска - главните симптоми:

Акутната антропонетска слабост, поради цикличната природа на курсот и главно влијае на кардиоваскуларните и нервните системи, се нарекува тифус. Честопати оваа болест се нарекува болест на Брил-Зинсер во чест на откривачите. Таа е скоро иста како тифус, само болеста се карактеризира со знаци кои предизвикуваат појава на болеста.

Тифус е заразна болест, што го прави веројатно да се прошири меѓу населението. Типични знаци на тифус се специфични манифестации на човечкото тело, кое е поврзано со рикеција и промени во крвните садови. Во процесот на прогресија на болеста не е исклучен развојот на болести како што се тромбоза, миокардитис или менингитис.

Видови

Тифус е поделен на два вида, кои се нарекуваат епидемии и ендемични . Карактеристичните карактеристики на овие видови се:

 • Епидемичниот тифус е предизвикан од појава на каснувања на стаорци во стаорци кај луѓе. Случаите на појава на овој тип се најчесто забележани во Америка, на годишно ниво околу 40 случаи се дијагностицирани од страна на лекарите. Ендемичниот тифус преовладува претежно во топли климатски региони, а максималниот прилив на болеста е забележан во летните периоди.
 • Ендемичниот тифус, исто така, се нарекува "бродска треска" и е предизвикан од провоцирање на мали интрацелуларни паразити наречени рикеции на Провачек. Главната карактеристика на овие тифусни патогени микроорганизми е можноста за преживување дури и во исушената состојба, што придонесува за нивна дистрибуција преку долна облека и облека. Епидемиски тифус се наоѓа во Европа.

Причини

Директниот предизвикувачки агенс на двата вида на тифус е Провачек Рикетција, што е нешто помеѓу вирусите и бактериите. Овие патогени микроорганизми се доста отпорни на одржливоста на високи температури, но греењето до 50 степени предизвикува нивна смрт.

Главните причини поради кои болеста може да се локализира кај луѓето е директен контакт со носителите на вирусот. Овие носачи се вошки, кои се разликуваат во нивните карактеристични својства. Влечната облека ја одржува виталната активност во облеката и постелнината. Оваа вошница е инфицирана со цицање на крвта на животно заразено со тифус.

Откако влегувањето на вошката го има на телото на пациентот, исто така станува и заразно на 5-6 ден. Болеста се пренесува преку контакт со болен паразит, што е особено опасно на 2-3 дена од периодот на инкубација.

Тифус носачи
За ваша информација! Преносот на тифус од болно лице до здраво е речиси невозможен.

Многу помала шанса за инфекција со тифус е присутна во глава вошката, но тоа не е целосно исклучено. Покрај тоа, научниците докажаа дека главата вошката, исто така, има способност да зарази, но има многу помалку штета на човечкото тело. Докажано е само дека срамната вошница воопшто не е носител на болеста.

Инфекцијата на вошката не се јавува веднаш, првично рикеција со крв влегува во цревата на паразитот, по што се акумулира и репродукција на рикеција. Како резултат на тоа, се јавува интестинална блокада со вируси, а вошката станува полноправен носач на тифус.

Causative агент на тифус

Времетраењето за одржливост кај заразена вошката е краткотрајно и трае околу 3 недели, по што блокадата на цревата води до негово самоуништување. Кога вошката го удира телото, сè уште не е опасна, и по вшмукување се случува дефекацијата. Кога цица крв, постои активна секреција на слузот на овој паразит, кој всушност предизвикува чешање. Оваа слуз, влегувајќи во телото, е извор на инфекција на телото со болеста "тифус".

Не ја исклучува можноста за инфекција на телото преку фецесот на вошките, кои влегуваат низ респираторниот тракт. Во исто време, заробените измет се спојуваат на мукозната мембрана на респираторниот тракт, каде што се локализирани во телото.

Голема веројатност за инфекција со тифус е присутна за време на кршењето на хигиенските услови за живеење (војни, глад и други општествени пресврти).

Често предизвикува болеста се јавува во случај на активирање на рикеција, зачувана по нецелосно лекување на тифус.

Повторената манифестација на болеста се нарекува "Брилска болест", врз основа на истите симптоми, само причината за појавата е намалување на имунитетот, но ова е подетално опишано подолу.

Симптоматологија

Откривањето на симптомите на тифус во рана фаза придонесува за целосно ослободување од патогенот, доколку се преземат соодветни терапевтски мерки. Како и многу болести, оваа болест најдобро се третира во рана фаза, но за да се идентификуваат, мора да ги знаете главните симптоми на болеста.

Тифус треската се карактеризира со три форми на болеста, кои се нарекуваат: почетен, врв и компликации. Инкубациониот период трае од 6 до 25 дена и се карактеризира со цикличен тек на болеста.

Симптоми на почетната фаза

Почетната форма се карактеризира со зголемување на телесната температура кај луѓето до 39, а во ретки случаи, 40 степени. Во исто време полека почнуваат да се појавуваат замор, главоболки и болки во мускулите. Продромалната манифестација е чудна за лице со првите симптоми на болеста. Времетраењето на спиењето се намалува, се јавува несоница, се јавува несакана сериозност во главата. Сè доведува до општа слабост на телото.

Симптоми на тифус кај деца

По 3-4 дена, симптомите на фебрилна манифестација се случуваат низ телото. Но, на петтиот ден температурата паѓа на 37 степени. Во исто време, сите останати симптоми остануваат и се влошуваат. Треската станува постојана, интоксикацијата се зголемува и генералното осиромашување на телото се зголемува. Заедно со главоболки, вртоглавица и хиперстезија (нарушувања на сетилните органи) се јавуваат. Појавата на еметски нагони, покривање на јазикот и сувост е карактеристика на човекот. Постои повреда на свеста.

Важни симптоми на почетната фаза се:

 • Црвенило на кожата;
 • Намалување на крвниот притисок;
 • Појава на тахикардија ;
 • Појава на крварење на телото по стискање.

Медицинскиот преглед открива хиперемија и појава на задушеност на лицето. Ако ја почувствувате кожата на некоја личност, тогаш има карактеристичен знак на сувост. Вториот ден од локализацијата на тифусот се карактеризира со појава на хеморагии во прегратките на конјуктивите и ендотелните симптоми. Од третиот ден крварење се јавува во преодните набори на конјуктивата. Од петтиот ден се јавуваат хепатоспленомегалија и зголемена васкуларна фрагилност. Сите овие симптоми предизвикуваат почетна форма на болеста, која постепено се влева во висинската фаза.

Знаци на обликот на замав

Симптомите се тифус треска

Симптомите на висинската фаза се карактеризираат со појава на осип низ целото тело. Често, првите знаци на осип се појавуваат уште 6 ден, а поблиску до десетина, се шират низ телото. Главоболките во исто време само се засилуваат и повторуваат уште почесто. Треската станува вообичаена состојба за лице со тифус.

Осипот првенствено се јавува на екстремитетите, а потоа и по телото. Таа има појава на дебели, ридски акни, кои, дури и пред почетокот, предизвикуваат чешање низ целото тело. Речиси никогаш не се појавува осип на лицето, нозете и дланките. Јазикот во исто време има форма на кафеава боја, што укажува на прогресија на хепатомегалијата.

Постојат болки во лумбалниот регион, што укажува на појава на патологија во бубрежните садови. Едно лице има проблеми како надуеност, запек и продолжено мокрење. Мочањето се карактеризира со болка, поради атонија на мочниот меур. Во исто време, урината се излачува во една капка.

Често, висината на болеста предизвикува оток на јазикот, што доведува до проблеми со џвакање храна и спроведување на разговор. Понекогаш обликот на висината се карактеризира со појава на такви болести:

 • дисфагија;
 • анизокорија;
 • нистагмус;
 • слабеење на учениците.

Најопасниот крај на висинската фаза доведува до менингитис .

Менингитис

Знаци на тешка форма

Тешката форма е предизвикана од појавата на тифоидниот статус, што се карактеризира со:

 • појава на ментални нарушувања;
 • психомоторна агитација;
 • разговорност;
 • прекршување на самосвест;
 • појавата на празнините во меморијата.

Симптомите на тешки форми траат 4 до 10 дена.

На дел од дигестивниот систем, има зголемување на црниот дроб и слезината, што може да се открие со ултразвук.

За време на спиењето се јавуваат халуцинации кои доведуваат до ноќни будења. Спиењето во оваа фаза е практично отсутно, што влијае на нервниот систем. По истекот на периодот од две недели, сите горенаведени симптоми исчезнуваат без проблеми, освен осипот. Болеста влегува во фаза на опоравување.

Осипот и слабоста може да се следат уште една недела, по што и тие лесно исчезнуваат.

Симптоми на болеста на Брил

Симптоми на болеста на Брил

Брил-овата болест е предизвикана од речиси идентични симптоми со главните знаци на тифус. Оваа болест е рекурентен синдром на тифус и се јавува поради присуството на патогенот во телото во текот на еден долг период. Манифестацијата се изведува во случај на активна репродукција на провишек рикециј, што е предизвикано од намалување на имунитетот. Таканаречениот пасивен патоген на тифус, кој долго време може да биде во човечкото тело.

Симптомите на болеста скоро секогаш ја имаат истата сериозност, се случуваат само во поблага форма. Температурата на телото не се искачува над 38 степени и е предизвикана од чести флуктуации. Времетраењето на фебрилната манифестација е преполовено и затоа трае околу една недела.

Оваа болест се карактеризира со исклучително лесна форма на болеста и фазите на висина и компликации не се истакнуваат. Дијагнозата е иста како тифусна болест. Беше забележано дека оваа болест се манифестира и по 20-годишен период.

Дијагноза на болеста

Алгоритам за дијагноза на тифус

Дијагнозата на тифус вклучува три типа на истражување:

 1. Општо.
 2. Дополнителни.
 3. Специфични.

Дијагнозата преку општа студија вклучува:

 • Крвен тест Со заболување кај луѓето, забележано е зголемување на ESR , квантитативниот состав на тромбоцитите е намален, се појавуваат огромни гранулоцити.
 • Анализа на цереброспиналната течност, врз основа на која се одредува лимфоцитната цитоза.
 • Биохемиски истражувања . Врз основа на тоа, се одредува намалување на квантитативниот состав на протеинот, нарушен е односот на албумин на глобулин.

Дијагностичките мерки преку дополнителен вид вклучуваат истражување на одделни органи преку:

 • ЕКГ;
 • Ултразвук;
 • ЕЕГ;
 • Х-зраци на белите дробови.

Врз основа на овие податоци, лекарот прави соодветни заклучоци, но ако постои причина да се сомневаат во резултатите од истражувањето, тогаш се пропишуваат специфични дијагностики. Повеќето експерти започнуваат со овој тип.

Специфичната дијагностика се состои од серолошки методи, кои се карактеризираат со:

 1. Спроведување на реакција на индиректна хемаглутинација (РНК), преку која се разјаснува сликата за составот на антитела во телото. Во присуство на тифусна анализа ќе биде позитивна.
 2. ELISA овозможува да се детектира присуството на класа G и M антигени, па затоа, ако се детектираат IgM антигени, ова укажува на почетната фаза на болеста. ИгГ - зборува за болеста на Брил.
 3. Реакцијата на лигаменти на компонента е најточната метода за откривање на присуството на антитела, но единствениот недостаток е тоа што неговата точност лежи во времетраењето на болеста. Степенот на висина и компликации е откриен на 100%.

Третман

Третман на тифус

Епидемичниот тифус, всушност, како и ендемичен, има општа слика за третман. Прво, медицинските мерки вклучуваат усогласеност на пациентот со одмор во кревет и комплетен одмор. Тоа е императив да се обезбеди неговата исхрана, во која нема храна која негативно влијае на телото (пржени, пушеле). Третманот на тифус, исто така, вклучува употреба на следниве методи:

 • Етиотропен;
 • Антибактериски;
 • Патогени;
 • Симптоматски.

Методот на етитропски третман вклучува терапија преку употреба на тетрациклични лекови: метациклин, тетрациклин, морфоциклин и доксициклин. Во зависност од тоа дали епидемијата или ендемичниот тифус преовладува кај луѓето, се препорачуваат соодветни лекови од оваа серија. Но, најпопуларниот кај лекарите се смета за лек доксициклин, кој има максимална ефикасност.

Лекот доксициклин

Третманот на двата вида со антибактериски метод вклучува употреба на лекови кои имаат директен ефект врз уништувањето на патогените микроорганизми. Се препишуваат следниве лекови за антибиотици:

 • Левомицетин;
 • Рифампицин;
 • Еритромицин.

Времетраењето на земање на овие лекови е строго определено од страна на лекарот, но често овој период е еднаков од почетокот на откривањето на болеста и до крајот на симптомите.

Третманот со патогени техники вклучува намалување на токсичноста на телото и елиминирање на нарушувањата на нервниот и кардиоваскуларниот систем. Главните лекови вклучени во групата на патогени техники се:

 • Адреналин;
 • Кофеин;
 • Норадреналин.
Лекар адреналин
За ваша информација! Кога се препишуваат овие лекови, пациентот треба да биде хоспитализиран за да ја отфрли веројатноста за критично намалување на притисокот.

Антихистаминските препарати исто така припаѓаат на голем број на патогени техники: диазолин или тавегил.

Симптоматскиот третман на болеста вклучува употреба на лекови кои можат да ја намалат болката на органот.

Пациентот се испушта после две недели, и само по падот на температурата и општата состојба е нормализирана.

Превенција

Превентивните мерки вклучуваат активна контрола на мали паразити, особено вошки. Неопходно е да се набљудува хигиената, навремено да се хоспитализираат пациентите, дури и со пасивни симптоми. Превенцијата, исто така, вклучува дезинфицирање и дезинфекција на местата каде што имало пациенти или болни животни.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате тифус и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: специјалист за заразни болести , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Гангрена (појавување симптоми: 7 од 21)

Гангрена е патолошки процес кој влијае на различни ткива на телото и придонесува за нивната смрт. Различни фактори влијаат врз развојот на болеста. Најчесто, ткивната смрт се јавува поради недоволно снабдување со крв, негативното влијание на надворешните фактори. Можно е да се излечи болеста, изборот на метод на третман зависи од степенот на оштетување и развој на болеста.

...
Енцефалитис (со појавување симптоми: 7 од 21)

Енцефалитис кој е пренесен со глодање е сериозна заразна болест која се пренесува на луѓето од крлежи на енцефалитис. Вирусот се шири во мозокот и 'рбетниот мозок на возрасен или дете, предизвикува тешка интоксикација и влијае на централниот нервен систем. Тешките енцефалитички форми без навремено лекување можат да доведат до парализа, ментални нарушувања, па дури и смрт. Како да ги препознаеме симптомите на опасна патологија, што да правиме ако се сомневате дека е инфекција што се пренесува преку крлежи и што е значењето на вакцинацијата во спречувањето и лекувањето на смртоносната болест?

...
Лептоспироза (појавување симптоми: 7 од 21)

Лептоспирозата е болест од инфективна природа, која е предизвикана од специфични патогени на родот Лептоспира. Патолошкиот процес првенствено ги погодува капиларите, како и црниот дроб, бубрезите и мускулите.

...
Пиелит (појавување симптоми: 7 од 21)

Пиелитис е уролошка болест која се карактеризира со воспаление на бубрежните чаши и карлицата. Оваа болест може да се развие кај возрасни и кај деца. Пиелит кај деца често се јавува. Бремените жени и мажи кои биле подложени на операција на простата се изложени на ризик.

...
Инфективен токсичен шок (појавување симптоми: 7 од 21)

Инфективен токсичен шок е неспецифична патолошка состојба предизвикана од влијанието на бактериите и токсините кои тие ги лачат. Таквиот процес може да биде проследен со разни нарушувања - метаболички, неврорегулаторни и хемодинамични. Оваа состојба на човечкото тело е вонредна состојба и бара итен третман. Болеста може да влијае на апсолутно секое лице, без оглед на полот и возрасната група. Во меѓународната класификација на болести (ICD 10), токсичниот шок синдром има свој код - A48.3.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
педијатар зема
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .