Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Туларемија: Симптоми и третман

Туларемија - главните симптоми:

Туларемијата е болест од природна фокална природа, манифестирана во форма на акутна инфекција. Туларемија, чии симптоми вклучуваат лезии на лимфните јазли и кожата, а во некои случаи и мукозните мембрани на фаринксот, очите и белите дробови, се разликуваат и од симптомите на општа интоксикација.

Општ опис

Предизвикувачкиот агенс на болеста е Francisella tularensis, грами-негативен бабилус од аеробни прачки. Вреди да се спомене дека tularemia bacillus е многу тешко жив микроорганизам, а неговата способност за одржување во вода е можна на температура што одговара на марка од 4 ° C за околу еден месец. Во жито и слама, ако температурата кореспондира со нула, одржливоста на микроорганизмот може да биде со редот од шест месеци, со 20-30 степени, опстанокот на микроорганизмот е возможен за 20 дена, а кај кожата на животни убиени од туларемија, бактеријата може да живее до еден месец, ако температурата одговара на 8-12 степени Смртта на бактерии се јавува во случај на изложеност на високи температури, како и средства за дезинфекција.

Како резервоар на инфекција, како и неговиот извор, постојат птици и диви глодари, вклучувајќи и некои цицачи (овци, кучиња, зајаци, итн.). Најзначајниот придонес за ширењето на оваа инфекција е забележан кај глодари (мускрат, волка итн.). Што се однесува до лицето кое ја шири инфекцијата, тој не е заразен.

Во преносот на бактерии, преносниот механизам е најчест. Во овој случај, бактеријата влегува низ залак на крварење или крлежи во телото на животното. Карактеристично за болеста со инфекција е инфекцијата преку залак на иксодичен крлеж.

Со оглед на преваленцијата на туларемијата, треба да се забележи дека чувствителноста кон оваа болест е 100%. Најголем дел од подложност на инфекција е забележано кај мажите, како и кај оние чија професија предиспонира за директен контакт со животни. Територијалните центри се формираат во процесот на миграција на глодари изложени на инфекција. Најчесто туларемијата е релевантна за руралните средини, но во последниве години има јасна тенденција за зголемување на инциденцата во урбаните услови.

Различни степени на зголемување на инциденцата се забележани во текот на целата година, додека за секоја сезона од годината манифестацијата на болеста во својата специфична форма е карактеристична. Ова се должи на етиолошките фактори. Значителен број на епизоди на морбидитет се забележани во есенскиот период, а во меѓувреме, трансплозивните туларемии, кои се поврзани со сеното и бербата во полињата, често се случуваат во периодот јули-август.

Карактеристики на пренос на предизвикувачкиот агенс на туларемија

Подолу е дијаграм кој ги покажува особеностите на преносот на болеста во зависност од развојот на метаморфозата на крлежот.

Карактеристики на пренос на туларемија во зависност од метаморфозата

Бројот "1" укажува на инфекција на ларви од крлежи преку мали цицачи со туларемија. Бројот "2" го дефинира следниот циклус, во кој нимфовите превиткани од ларвите го пренесуваат патогенот на мали цицачи. "3" укажува на трансфер на сексуално зрели крлежи на патогенот на патоген инфекција кај големите цицачи.

Курс на туларемија

Патогенот продира низ кожата, дури и ако не е оштетен. Како што веќе кажавме, мукозните мембрани на респираторниот тракт и очите, како и гастроинтестиналниот тракт, стануваат области на пенетрација.

Областа на т.н. влезната врата главно ги одредува клиничките карактеристики на текот на туларемијата. Често во оваа област постои развој на примарен афект, во кој итноста станува секвенца на алтернација на точки, папули, везикули, пустули и чиреви. Некаде подоцна, туларемиските стапчиња влегуваат во регионот на регионалните лимфни јазли, во кој нивната последователна репродукција се одвива со истовремен развој на воспалителниот процес. Треба да се напомене дека воспалителниот процес е придружен со формирање на примарен бубо (т.е. воспален лимфен јазол). Смртта на Францискел води кон ослободување на комплексот на липополисахарид (ендотоксин), кој, пак, го интензивира локалното воспаление и го предизвикува развојот на интоксикација кога влегува во крвта.

Кога хематогената дисеминација се јавува во развојот на генерализирани форми на инфекција, кои се појавуваат со карактеристични токсични и алергиски манифестации. Покрај тоа, се формираат и секундарни буботи, различни системи и органи се погодени (особено белите дробови, слезината и црниот дроб). Во областа на лимфните јазли, како и засегнатите внатрешни органи, се формираат специфични видови на грануломи во комбинација со централните области со некроза. Постои и кластер на гранулоцити, лимфоидни и епителни елементи.

Нецелосниот процес на фагоцитоза предиспонира кон формирање на грануломи, што е предизвикано од особеностите на својствата на патогенот (особено постојат фактори кои го спречуваат убивањето во клетките). Често, формирањето на грануломи во примарните бубови води кон формирање на супурација во нив, проследено со спонтана дисекција. Сличен тек на процесот се карактеризира со продолжено заздравување на формираниот чир.

Што се однесува до секундарните буботи, за нив, по правило, супурацијата не е карактеристичен знак. Кога се заменуваат некротичните области кои се појавија во лимфните јазли со сврзно ткиво, не се јавува супрарација, додека буботите се склерозирани или решен.

Формула на Туларемија

Клиничката класификација на болеста која се разгледува ги нагласува следниве форми:

 • Во согласност со локализацијата на локалниот процес:
  • Туларемија бубоника;
  • Туларемијата е чир-бубоника;
  • Туларемија око-бубоника;
  • Туларемија ангинална-бубоника;
  • Туларемија пулмонална;
  • Туларемијата е абдоминална;
  • Туларемијата е генерализирана.
 • Во зависност од времетраењето на болеста:
  • Акутна туларемија;
  • Долготрајна туларемија;
  • Рекурентна туларемија.
 • Во зависност од тежината на протокот:
  • Туларемија лесно;
  • Туларемија умерена;
  • Туларемијата е тешка.

Туларемија: симптоми

Времетраењето на периодот на инкубација е околу 1-30 дена, но најчесто 3-7 дена.

Општи знаци карактеристични за туларемија и знаци кои се карактеристични за секоја од нејзините клинички форми се манифестираат во зголемување на температурата (до 40 ° C) и кај симптоми кои укажуваат на интоксикација (главоболка, мускулна болка, треска, слабост, анорексија - не апетит, кој е обележан со негово целосно отсуство). Најчесто, треската има природа на ремекувањето, како и постојана, повлажна или наизменична природа. Времетраењето на треската може да биде по ред од една недела, но исто така може да трае два до три месеци. Во меѓувреме, главно, неговото времетраење варира во рок од три недели.

Испитувањето на пациентите укажува на хиперемија и општа пастоза на лицето (односно, белеење на кожата во комбинација со губење на еластичноста предизвикана од благ едем), а исто така се забележува и хиперемија (црвенило) на конјунктивата. Во чести случаи, појавата на егзантема од одредена природа (макулопапуларна, еритематозна, везикуларна, розеолозна или петехијална) станува можна. Пулс редок, низок притисок. По неколку дена од почетокот на болеста, забележан е развој на хепатолеанален синдром.

Треба да се напомене дека развојот на една или друга клиничка форма на туларемија се одредува врз основа на механизмот на инфекција, како и влезната порта на инфекцијата, која, како што забележавме, укажува на локализација на процесот. Од моментот кога патогенот навлегува во кожата, се развива бубонска форма на болеста, која се манифестира, односно, во форма на лимфаденитис (бубо), регионална инфекција во однос на портата. Лимфаденитис подразбира особено воспаление на лимфните јазли.

Покрај тоа, комбинирана или изолирана лезија која влијае на разни групи на лимфни јазли (ингвинална, аксиларна, феморална) станува можна. Хематогено дисеминација на патогени, исто така, може да придонесе за формирање на секундарни буботи. Ова е придружено со болка и последователно зголемување на лимфните јазли, кои можат да достигнат големини до лешник или мало пилешко јајце. Постепено, болните реакции во нивните манифестации се намалуваат, а потоа исчезнуваат целосно. Контурите специфични за буботи не ја губат својата посебност, се забележуваат незначителни манифестации на периаденитис. Динамиката на туларемијата се карактеризира со бавна ресорпција и супурација со појава на фистула, ова е придружено со испуштање крем-гној.

Улце-бубонска форма. Најчесто развојот на оваа форма се јавува во случај на пренослива инфекција. Местото каде што микроорганизмот бил воведен во текот на неколку дена се карактеризира со последователна промена на таквите формации како место и папули, везикули и пустули, по што се формира плитко вид на чир со малку подигнати рабови. Неговото дно е покриено со темна боја на кора, во облик што личи на "какада". Паралелно со ова, регионалниот лимфаденитис (бубо) исто така се развива. Во иднина, чир е лузна при екстремно бавно движење.

Со пенетрација на бактеријата преку конјуктивата, се формира око-бубонска форма на болеста. Ова е придружено со лезија на мукозните очи, која се јавува на принципот на конјунктивитис, формации на папуларниот тип и после формирање на ерозивно-улцеративен тип, кога од нив се ослободува жолтеникава гнојна гнезда. Процесот на оштетување на корнеата во овој случај е исклучително редок феномен. Гореспоменатите симптоми се придружени со сериозноста на едемот на очните капаци, како и регионалниот лимфаденитис. Постои сериозност и времетраење на текот на болеста.

Ангино-бубонична форма. Нејзиниот развој се јавува кога патогенот навлегува низ вода или храна. Постојат поплаки од пациенти на манифестации во вид на умерено болно грло, потешкотии при голтање. Инспекција ја открива хиперемијата на крајниците, нивното зголемување во големина, оток. Покрај тоа, тие се лепат на влакната околу нив. Површината на крајниците (најчесто на едната страна) е покриена со сиво-бела некротична плоча, која е тешко отстранета. Постои изразено оток на уулу и арки. Во текот на болеста, ткивата на погодениот тонзил се уништуваат со формирање на долго-заздравување и доволно длабоки чирови. Концентрацијата на булави од туларемија ги опфаќа цервикалните, паротидните и субмандибуларните региони, што во суштина одговара на страната на ледената бадемовост.

Абдоминална форма. Нејзиниот развој се должи на лезии во мезентеричните лимфни јазли. Симптоматологијата се манифестира во појава на тешка абдоминална болка, во некои случаи - повраќање и анорексија. Исто така, во некои случаи, дијареа. Палпацијата се определува со болка во папокот, симптомите не се исклучуваат, што укажува на иритација на перитонеумот. Во прилог на овие симптоми, исто така, се јавува хепатолиенален синдром. Палпација на мезентеричните лимфни јазли е возможна во ретки случаи, нивното зголемување се определува кога се користи овој метод на испитување како ултразвук.

Белодробна форма. Нејзиниот курс е возможен кај бронхитис или пневмоничен облик.

 • Бронхитис за. Оваа варијанта е предизвикана од поразот на паратрахеалните, медијастиналните и бронхијалните лимфни јазли. Се карактеризира со умерена интоксикација и сува кашлица, болка во регионот на градниот кош. Постојат сува бура при слушање на белите дробови. Како по правило, овој курс се карактеризира со своја леснотија, обновувањето се случува за 10-12 дена.
 • Пневмоничен курс. Се карактеризира со акутен почеток, текот на болеста во оваа форма е изнемоштен и слаб, долго време придружниот симптом е треска. Патологијата која се формира во белите дробови има манифестации во форма на фокална пневмонија. Пневмонијата се карактеризира со сериозност и ацикличност на нејзиниот тек, како и тенденција за последователен развој на компликации (сегментална, лобуларна или дисеминирана пневмонија со карактеристично зголемување на лимфните јазли на една или друга наведена група, како и плевритис и шуплини, вклучувајќи ги и белите дробови гангрена).

Формата е генерализирана. Нејзините клинички манифестации се слични на тифусни-паратифузни инфекции или со тешка сепса . Треска се карактеризира со интензитетот на неговите манифестации и нејзиното долго зачувување. Симптоми на интоксикација (треска, главоболка, слабост, мускулна болка) се исто така изречени. Забележана е лабилност (варијабилност) на пулсот, глувост на срцевите звуци, низок притисок. Во повеќето случаи, првите денови на болеста се појавуваат со развој на хепатолеанален синдром. Подоцна, станува возможно да се формира егзантем на отпорен ротеолезен петехијален карактер со локализација на карактеристичните исип елементи во областа на симетричните делови на телото (раце, подлактици, стапала, тибија итн.). Оваа форма не ја исклучува можноста за развој на секундарни бубови, кои се предизвикани од дисеминација (ширење) на патогенот, како и дисеминација на специфична метастатска пневмонија.

Компликации на Тулармија

Главно, нивната важност може да се дискутира во случај на развој на генерализирана форма. Најчесто постои туларемија пневмонија од секундарниот тип, често шок од заразна токсична природа. Ретки случаи се означени со појава на менингитис , миокардитис, менингоенцефалитис, полиартритис и други патологии.

Дијагноза на Тулармија

Употребата на неспецифични лабораториски техники ( анализи на урина , крв ), го одредува присуството на знаци карактеристични за воспаление и интоксикација. Болеста во првите денови на нејзиниот тек се манифестира со неутрофилна леукоцитоза во крвта, а потоа се намалува вкупниот број на леукоцити . Во исто време, концентрацијата на моноцитните и лимфоцитните фракции е зголемена.

Серолошкиот специфичен тип на дијагноза се изведува со помош на фаросолизата и RA. Прогресијата на болеста се карактеризира со зголемување на титарот на антителата. Одредувањето на туларемијата станува возможно на 6-10 ден од моментот на неговото започнување, за што се користи имунофлуоресцентна анализа (ELISA). Овој серолошки тест во однос на дијагнозата на туларемијата се карактеризира со најголема чувствителност. Што се однесува до можноста за претходна дијагноза на болеста (нејзините први денови), можно е со помош на ПЦР.

Многу специфична и, истовремено, брза дијагноза се изведува со употреба на кожен алергиски тест, кој се изведува со употреба на туларемичен токсин. Резултатот се одредува со 3-5 ден од болеста.

Третман на туларемија

Третманот на туларемија се изведува исклучиво во болницата, додека испуштањето се прави само со целосно закрепнување од болеста. Специфичната терапија се користи како курс на антибиотици. Отстранувањето на симптоми на интоксикација се врши со употреба на терапија ориентирана во оваа насока во комбинација со антипиретични и антиинфламаторни лекови. Дополнително, се препишуваат антихистаминици и витамини. Во некои случаи, доколку е потребно, лекови се користат за нормализирање на кардиоваскуларната активност.

За чиреви на кожата се применуваат стерилни преврски. Интоксицираните бубуци се подложени на аутопсија и дренажа

Во случај на симптоми карактеристични за туларемија, потребно е да се контактира специјалист за заразни болести.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате туларемија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш специјалист за заразни болести може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Салмонелоза (појавување симптоми: 10 од 18)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Скарлетна треска (појавување симптоми: 9 од 18)

Скарлетната треска е инфективна болест која се јавува кај пациенти во акутна форма и се пренесува преку капки во воздухот. Вреди да се забележи дека црвената треска, чии симптоми се манифестираат во форма на тежок осип со мали точки, воспалено грло, треска и интоксикација, се јавува не само кај децата, како што многу луѓе погрешно претпоставуваат, туку и кај возрасните. Исто така забележуваме дека како извор на инфекција, пациентите се најопасни во првите денови од појавата на оваа болест кај нив.

...
Бруцелоза (појавување симптоми: 9 од 18)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Амилоидоза на бубрезите (појавување симптоми: 9 од 18)

Амилоидозата на бубрезите е сложена и опасна патологија во која метаболизмот на протеини и јаглени хидрати е нарушен во ткивата на бубрезите. Како резултат на тоа, се јавува синтеза и акумулација на одредена супстанција, амилоид. Тоа е протеинско-полисахаридно соединение, кое во неговите основни својства е слично на скроб. Нормално, овој протеин не се произведува во телото, така што нејзиното формирање е абнормално кај луѓето и предизвикува кршење на функциите на бубрезите.

...
Лептоспироза (појавување симптоми: 9 од 18)

Лептоспирозата е болест од инфективна природа, која е предизвикана од специфични патогени на родот Лептоспира. Патолошкиот процес првенствено ги погодува капиларите, како и црниот дроб, бубрезите и мускулите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .