Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Борелиоза: Симптоми и третман

Борелиоза - главните симптоми:

Боррелиозата, која е исто така дефинирана како Лајмска болест, Лајмска борелиоза, борелиоза која се пренесува преку крлежи и на друг начин, е природна фокална болест на преносливиот тип. Борелиозата, чии симптоми се состојат од оштетување на зглобовите, кожата, срцето и нервниот систем, често се карактеризира со хронична, како и со повторувачка само-струја.

Општ опис

Причинителот на болеста што се разгледува е борелија, бактерија од семејството на спирохеи. И ако вирусот од крлежниот енцефалитис може да се инфицира преку плунка од крлежи, репродукцијата на Borrelia главно се јавува во крлежи во цревото за време на нивното последователно ослободување преку измет. Оваа особина, соодветно, ја одредува можната варијанта на инфекција, односно може да се појави не само преку убод од штиклирање, туку и кога е смачкана од прстите.

Периодот на инфекција со борелиа се јавува во текот на летото. Особено, ixodic штракаат за крлежи станува опасен во овој случај - во животот на овој вид на паразити во тоа време доаѓа период на активност.

Акутна борелиоза: симптоми

Времетраењето на периодот на инкубација може да биде околу триесет дена, но најчесто се утврдува во 5-11 дена. Спроведувањето на клиничките набљудувања ни овозможи да го одредиме раниот период на оваа болест, како и доцниот период.

Значи, раниот период е дефиниран како фаза 1, кој се базира на манифестации во форма на кожа и општи инфективни симптоми, и, соодветно, фаза 2. Вториот е ширењето на инфекцијата (односно ширењето на вирусот од примарен фокус долж погодениот орган и телото како целина), додека нејзиното појавување се јавува во втората до четвртата недела по почетокот на болеста.

Што се однесува до доцниот период (периодот на упорност), неговиот развој е забележан по 2 месеци од почетокот на болеста или по неколку години од истиот момент. Во овој случај, станува збор за хронична форма на манифестација на борелиоза, во која се појавуваат сите симптоми кои се карактеристични за него. И покрај фактот дека во класичната верзија на текот на боррелиозата, постојат три фази на болеста, според која може да се случи, присуството на сите нив, во меѓувреме, не е задолжително. Значи, во некои случаи, може да нема стадиум 1, а во други - фаза 2 и фаза 3.

Фаза 1 Времетраењето е во просек една недела. Манифестациите карактеристични за оваа фаза на текот на болеста се во карактеристики кои одговараат на заразна болест, со дополнителна манифестација на лезии на кожата. Особено, симптомите се базираат на синдром на акутна интоксикација, за што карактеристичните манифестации се главоболка и треска, гадење и треска, кои произлегуваат од покачена температура (околу 40 ° C). Покрај тоа, се јавуваат болки во зглобовите (артралгија) и мускулна болка (мијалгија). Карактеристични манифестации, исто така, означија сериозна слабост, поспаност, замор.

Често, регионалниот лимфаденит станува релевантен, мускулите на затегнатоста стануваат цврсти ригидни. Еритема, која се појавува на местото на зајакот, е главната клиничка манифестација на борелиозата. Така, на местото на вшмукување на паразитот се формира папула или црвена точка. Постепено се забележува зголемување на црвенилото по периферијата, а нејзините димензии може да се движат од 1 до 10 сантиметри или достигнуваат 60 или повеќе сантиметри, истовремено формирајќи цијанотички едем.

Карактеристична манифестација на прстенест еритем кај Лајмска болест

Како по правило, еритема е болна и топла на допир, често нејзиното појавување е придружено со горење и чешање. Формата е предоминантно круг или овална, во поретки случаи се карактеризира со своја неправилност. Надворешните граници на погодената кожа генерално не се разликуваат по височина над нивото на здравата кожа, додека има посветла сенка, работ е извалкан (брановидна).

Доста често, центарот на еритема се карактеризира со просветлување, ова, пак, му дава карактеристична форма на прстен. Во меѓувреме, честопати се манифестира во форма на хомогено место. Еритемот може да трае подолго време, пресметан во месеци, а во некои случаи може да исчезне без потреба од лекување. Во овој случај, времетраењето на зачувувањето може да биде околу две до три недели, а во некои случаи и неколку дена. Етиотропната терапија води кон брза регресија на оваа формација, по што, до 7-10-тиот ден, може да се забележи целосно исчезнување. Трагите на еритема може да бидат отсутни после исчезнувањето и може да се изразат во резидуален феномен во форма на десквамација и пигментација.

Што се однесува до местото на угризувањето на паразитот, тогаш може да има кора или лузна на неа. Голем број на пациенти се соочуваат не само со формирање на еритема во областа на убодот од крлеж, туку и со појавата на т.н. "ќерка" еритема, која се фокусира на други делови од кожата. Овој аранжман се должи на хематогеното ширење на вирусот. За разлика од примарниот фокус, таквите еритеми се карактеризираат со помали големини. Покрај тоа, нема траги од убод од штиклирање, како и зоната на индурација која се наоѓа во центарот (карактеристичен печат). Покрај тоа, кога станува збор за еритем, важно е да се забележи фактот дека нејзиното појавување не може да биде придружено со знаци на интоксикација и треска, и затоа оваа формација е единствената манифестација на болеста во многу случаи.

Вреди да се забележи дека примарниот тип на алергиска реакција од кожата до залак нема ништо заедничко со борелиозата што се пренесува преку крлежи и исчезнува по неколку дена од моментот на отстранување на паразитот. Во исто време, текот на болеста е можно без појава на еритем, но со интоксикација и треска, која, соодветно, во голема мера ја комплицира соодветната дијагноза. За неа, особено, во овие случаи, лабораториските тестови се користат како мерка која ја потврдува дијагнозата.

Фаза 2 За овој период, карактеристика е појавата на срцеви и невролошки компликации кои стануваат релевантни од втората до четврта недела од болеста. Манифестации на лесни симптоми кои укажуваат на иритација на менингите може да се појават доволно рано во времето на зачувување на еритем. Тешки невролошки симптоми во повеќето случаи се забележани неколку недели по почетокот на болеста, односно од моментот кога еритемата како маркер на болеста веќе исчезнала.

Новите серозен менингитис се јавува во врска со главоболка со различен степен на интензитет, со фотофобија, гадење и повраќање, болка што се јавува во очното јаболко, вкочанети мускули на вратот.

Во текот на овој период, 1/3 од вкупниот број на пациенти доживуваат умерени симптоми на енцефалитис, кои се манифестираат во нарушувања на спиењето, намалено внимание, нарушувања во меморијата, емоционални пореметувања итн.

Повеќе од половина од пациентите доживуваат симптоми на невритис на кранијалниот нерв, најчесто во кои се зафаќа седмиот пар на кранијални нерви. Често ова може да биде придружено со пареза (делумно губење на мускулната сила) на мускулите на лицето, како и пецкање и вкочанетост на погодениот дел од лицето. Вистинските манифестации во овој случај може да бидат болка во долната вилица или уво.

Едно од типичните нарушувања на невролошката природа е Банварт-ов (Bannwart) синдром, кој вклучува серузен менингитис, заедно со оштетување на корените на 'рбетниот нерв со нивната доминантна концентрација во цервикално-торакалниот регион. Исчезнувањето на невролошките нарушувања, по правило, се забележува за еден месец, но нивното повторување е можно, со последователна трансформација во хронична форма.

Важно е да се забележи дека лезијата на нервниот систем овозможува да се утврди борелиозата што се пренесува преку крлежи во случај да нема карактеристична еритема и дебелина. Вреди да се забележи дека во истиот период размислуваме (5 недели), околу 8% од вкупниот број на пациенти почнуваат да доживуваат абнормалности на кардијалната скала. Тие се состојат од болка и појава на непријатни сензации во срцето, како и прекини во срцеви контракции. Можеби развојот на миокардитис или перикардитис. Времетраењето на манифестацијата на кардиолошки симптоми може да биде од редот на неколку дена до шест недели.

Покрај тоа, ние забележуваме дека времетраењето на фазата 2 се карактеризира и со зачувување на слабоста, мигрирање на болката во зглобовите, мускулите и коските.

Фаза 3 Карактеристична карактеристика на нејзиниот тек е лезија на зглобовите, која започнува два месеци по почетокот на болеста и подоцна. Како по правило, големи зглобови (особено коленото) се засегнати, често локализацијата е еднострана. Во многу случаи, развојот на симетричен полиартритис станува релевантен. Артритисот се повторува, главно за неколку години, додека нивниот курс се карактеризира како хроничен, со истовремено уништување на 'рскавицата и коските.

Доцниот период на болеста со постојан престој во телото на неговиот патоген води во текот на болеста во хронична форма.

Лајмска борелиоза: симптоми на хронична форма

Текот на хроничната форма на борелиоза се карактеризира со наизменични ремисии со релапси. Во некои случаи, болеста, исто така, се релаксира во својата континуирана манифестација. Најчесто хроничната борелиоза се карактеризира со присуство на артритис , покрај што се развиваат типични промени кои се карактеристични за хронично воспаление. Ова вклучува остеопороза , чистење на 'рскавицата и неговата загуба, во ретки случаи - промени на дегенеративна природа.

Чест симптом е кожна лезија, која се манифестира во форма на бениген лимфоцитом, кој е едематозен и густ инфилтрат (т.е. нодул) од светла црвена боја. Се карактеризира со блага болка, утврдена со палпација. Може да се наоѓа во областа на брадавицата на градите или на ушниот долен дел, додека времетраењето на нејзиното зачувување во овие области може да варира од неколку месеци до неколку години.

Друга типична лезија за хроничната форма на болеста е атрофичниот хроничен акродермитис. Тоа е цијанотички црвен вид, формиран во регионот на екстензорните површини на екстремитетите, додека тие имаат тенденција на периферно зголемување на големината, како и спојување и систематско воспаление. Со текот на времето, кожата атрофира наместо дамки, станувајќи навидум слична на папирус. Развојот на овој процес може да биде релевантен неколку месеци, а понекогаш и со години.

Треба да се забележи дека борелиозата која се пренесува преку крлежи, чии симптоми долго време се јавуваат во хроничната форма на текот на болеста, во некои случаи станува причина за делумна или целосна попреченост.

Дијагноза на борелиоза

Во однос на поделбата што сме ја направиле на сцената како целина, треба да се забележи дека е условно, а клиничките манифестации за секој од периодите не се задолжителни за секој пациент.

Раната дијагноза на болеста се спроведува, во меѓувреме, врз основа на добиените клинички и епидемиолошки индикатори. Присуството кај пациент со типична манифестација за борелиоза во форма на еритем предвидува регистрација на болеста без потреба од појаснување во форма на лабораториска потврда, а исто така без потреба од конкретни податоци во врска со убодот од крлежи. Лабораториската дијагностика особено се базира на серолошки анализи на крвта.

Третман на борелиоза што се пренесува преку крлежи

Пациентите кои имаат умерен курс на борелиоза треба да бидат хоспитализирани, направени во инфективна болница. Третманот во неговите услови е потребен за сите периоди на текот на болеста. Благ тек на борелиоза (без интоксикација и треска, ако има еритема) обезбедува можност за третман дома.

Етиотропните лекови кои се користат во третманот се антибиотици. Нивниот избор, дозирање и времетраење на употребата се одредуваат врз основа на специфичната фаза на текот на болеста, како и на синдромот кој преовладува во него со карактеристичната форма и степенот на сериозноста.

Во случај на симптоми кои се карактеристични за борелиоза што се пренесува преку крлежи, веднаш треба да контактирате со специјалист за заразни болести.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате борелиоза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, лекар за заразни болести може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Западен Нил Треска (појавување симптоми: 10 од 18)

Вест Нилската треска е заразна болест која е предизвикана од арбовирусите, а инфицираните комарци или крлежи се вектори на инфекција. Сепак, патогенот може да се чува во телото на птиците.

...
Хепатитис Г (појавување симптоми: 9 од 18)

Хепатитис Г е заразна болест предизвикана од негативниот ефект на специфичен патоген на црниот дроб. Меѓу другите сорти на оваа болест е помалку веројатно дека ќе се дијагностицира. Прогнозата целосно зависи од нејзината варијанта. Носачот на патолошкиот агенс се смета за болен човек и асимптоматски носител на вирусот. Најчеста инфекција е преку крв, но постојат и други механизми за влез на бактерии.

...
Идиопатска уртикарија (појавување симптоми: 9 од 18)

Идиопатска уртикарија - е алергиска болест на кожата која може да влијае на секое лице, без оглед на полот, возрасната група и етничката припадност. Голем број патолошки и физиолошки предиспонирачки фактори можат да предизвикаат развој на оваа болест. Провокатор може да биде убод од инсекти, прекумерно високи или ниски температури, преголема доза на лекови или нетолеранција на храна.

...
Треска од нејасна појава (симболи кои се совпаѓаат: 9 од 18)

Треска од непознато потекло (син LNG, хипертермија) е клинички случај во кој зголемената телесна температура е водечки или единствениот клинички знак. Таква состојба се вели кога вредностите се зачувани за 3 недели (за деца - подолго од 8 дена) или повеќе.

...
Салмонелоза (појавување симптоми: 8 од 18)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .