Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Бруцелоза: Симптоми и третман

Бруцелоза - главните симптоми:

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

Возбудливиот агенс на бруцелозата е широко распространет во животната средина, се прилагодува на опстанокот на ниски температури, а исто така е способен за репродукција дури и во почвата и водата. Најдоброто живеалиште на микробактериите е месо и млечни производи, каде што предизвикувачкиот агенс на болеста може да живее до шест месеци. Предизвикувачките агенси на болеста се микроорганизми кои се состојат од полиморфна структура и имаат вирулентни патогени својства.

Кај луѓето, бруцелозата се јавува откако патогенот кој се наоѓа во храната е проголтан. Најчесто, главни производи се месото или млекото на животно во кое се одгледуваат микроорганизмите на Brucella. Патогените организми влегуваат во човечкото тело преку респираторните или дигестивните системи. Човечката природа е да ја фати болеста дури и преку рана или абење на раката, откако ќе дојде до контакт со заразено животно. Во ризик спаѓаат луѓето кои имаат постојан контакт со животни: ветеринари, земјоделци, млечнице и добиток.

Процесот на инфекција е предизвикан од влегувањето на патогенот во човечкото тело, каде што бактериите се акумулираат до одреден број во лимфните јазли, а потоа влегуваат во крвотокот и се шират низ телото.

Причини

Причините за бруцелоза кај луѓето може да се наречат најбанални, бидејќи тие вклучуваат наједноставно: употребата на млечни производи на болно животно кое не е пастеризирано или преработено. Така, изворот на болеста се животни со кои лицето доаѓа во секојдневниот контакт.

Можно е да се инфицираат не само од говедата, туку и ризичните групи ги вклучуваат сите болни животни со кои лицето доаѓа во контакт. Инфекцијата се изведува на три начини:

 • контакт;
 • диететски;
 • аерогени.

Контакт инфекцијата со бруцелоза се карактеризира со ингестија на бактерии на човечка кожа, каде што има најмала отворена рана. Директниот контакт е предизвикан од плунка или амнионска течност на животното. Омекнување, јагнење, фармерство на животни - сето ова се однесува на оригиналниот извор на човечка инфекција со бруцелоза. Исто така, типот на контакт на инфекција се јавува по јадење на месо од животно, кое не поминало одреден степен на обработка.

Контактирајте со инфекција со бруцелоза

Појавата на болеста поради употребата на млечни производи, која не е деконтаминирана и исчистена , е карактеристика на прехранбените видови . Овие производи вклучуваат млеко, сирење, путер.

Алиментарна инфекција со бруцелоза

Воздушната патека е предизвикана од инфекција преку човечкиот респираторен систем. Од воздушниот пат, микроорганизмите активно се пренесуваат во човечкото тело, каде што нивниот понатамошен развој е условен. Посебна опасност е сурово или недоволно месо кое се јаде.

По колењето на болно животно на свое место, овие микроорганизми се предизвикувачи кои се наоѓаат во легло, ѓубриво, храна, почва и др. Патогенот може да влезе во човечкото тело и низ овие заразени места. Дури и преку најчестиот метод на инфекција - отстранување на ѓубривото.

Не е исклучено бактеријата да влезе во човечкото тело преку работа со коса на болно животно. Дури и ако некое лице има заштитна опрема во облик на ракавици, не е исклучена патеката на пенетрација на бактерии преку респираторните органи.

Прилично брзо се зарази со човечкото тело со ослабен имунолошки систем. Но, тоа не значи дека патогенот не влијае врз луѓето со силен имунитет. Единствената разлика е во стапката на размножување на бактериите низ телото и нивната репродукција.

Речиси е невозможно самостојно да се ослободи од болеста, бидејќи подложноста кон микробактериите е доста висока. За правилно да ги идентификувате првите знаци на болеста, треба да се запознаете со симптомите на слабост.

Симптоми

Симптомите на бруцелоза се неспецифични, бидејќи инфекцијата на телото со патогени се должи на постепеното манифестирање на симптомите.

Знаците на човечка инфекција со патогени од бруцелоза се манифестираат преку појава на трескави треска. Болеста се карактеризира со зголемување на температурата до 38, а понекогаш и до 39 степени. Првите симптоми на инфекција се појавуваат не порано од 12-14 дена по директен контакт со животинско или месо и млечни производи што јадат. Често, симптомите може да се појават за еден месец, но ова покажува дека лицето има силен имунитет.

Зголемувањето на температурата доведува до болка во главата, мускулите и вратот. Постои генерална слабост на телото, што доведува до појава на лабави столици. Доколку при првите знаци не се преземат соодветни мерки за борба против болеста, тогаш болеста има тенденција да продолжи во следната фаза.

Бруцелоза

Симптомите на длабинската фаза на инфекција со бруцелоза се карактеризираат со следните манифестации:

 • Појава на запек, што доведува до зголемување на посети на тоалети;
 • Губење на апетитот, што доведува до исцрпување на телото;
 • Постојат зголемени абдоминални грчеви и болки во зглобовите;
 • Чувството на депресија, раздразливост и слабост е карактеристично за некое лице.

Покрај тоа, лицето кое има бруцелоза е нарушено со спиење, кое предизвикува недостаток на спиење и раздразливост. Во текот на времето, температурата може да остане на 38 степени, но по 5-7 дена паѓа. Ова се главните симптоми на болеста, но постојат три форми на болеста, кои се карактеризираат со сериозноста и активноста на воспалителниот процес. Овие форми на болеста се нарекуваат:

 1. Зачинета Карактеризира со активно изразување на симптоми.
 2. Хроничен. Таа е предизвикана од времетраењето на текот на болеста и се јавува во случај на неуспех да се преземат мерки за да се ослободат од првите знаци на остри видови.
 3. Остаток. Најкомплексната форма на болеста, која се карактеризира со исчезнување на симптомите, но не и да се ослободи од патогени.

Да ги разгледаме симптомите на секоја форма.

Симптоми на акутна форма

Симптоми на акутна форма на бруцелоза

Акутната форма се карактеризира со постепен развој на болеста, која е почеста кај постарите лица. Кај децата, акутната форма продолжува во поактивна форма. Во прилог на горенаведените симптоми, пациентот има зголемување на лимфните јазли, зголемување на знаци на интоксикација и потење. Внатрешните органи, како што се црниот дроб и слезината, се зголемени во големина, што е забележано со ултразвук.

Времетраењето на трескавична студ со акутна форма може да трае до 4 недели, по што постепено се намалува. Со умерена интоксикација на човечкото тело, текот на болеста е релативно лесно, и затоа повеќето луѓе не се брза да одат во болница.

Продолжениот тек на болеста доведува до бланширање на кожата низ телото, како и на хиперемија на лицето и вратот. Кога палпација на воспалените лимфни јазли, се јавува палпација на болка. Исто така, болката се чувствува кога притискате на стомакот, црниот дроб и слезината. Болката е претежно акутна, со ретровизија во областа на препоните.

Степенот на сериозноста првенствено зависи од видот на патогенот, така што симптомите може да се манифестираат како лесни или тешки.

Симптоми на хроничната форма

Симптоми на хронична бруцелоза

Хроничната форма се јавува во случај на прилагодување на организмот на патогенот, додека кај личноста знаците на болеста периодично се влошуваат и се намалуваат. Оваа форма се карактеризира со симптоми во форма на лесна интоксикација и отсуство на треска (понекогаш и до 37,5). Ако болеста се претвори во ремисија форма на егзацербација, тогаш лицето има симптоми слични на остар изглед.

Кај хронична бруцелоза се јавува ЦНС лезија, што се рефлектира во појавата на:

 • радикулитис ;
 • невралгија;
 • невритис;
 • нарушувања на чувствителност;
 • плексиди;
 • развојот на диенцефаличен синдром, кој предизвикува хиперхидроза или дистонија, не е исклучен.

За бремени жени кои страдаат од хронична форма на болеста, појавата на предвремено раѓање е типична. Понекогаш хроничниот тек на болеста дури доведува до фетална смрт во раните фази по зачнувањето. Менструалниот циклус е нарушен, се јавува хормонална инсуфициенција и сето тоа води кон патолошка неплодност која се активира.

Кај мажите, патогените микроорганизми во хроничната форма на индикација предизвикуваат нарушување на хормоните, појава на импотенција и во некои ситуации на неплодност, што е предизвикано од негативен ефект врз тестисите.

Хроничната форма на болеста може да трае 2-3 години, но ако се појави повторна инфекција, периодот станува многу подолг.

Симптоми на резидуална бруцелоза

Симптоми на субакутна бруцелоза

Резидуалната форма честопати се нарекува и субакутна, која се карактеризира со релаксирачки тек. Оваа форма ги има следните симптоми: треска и треска се алтернативни со периоди на апирексија. Интервалот помеѓу алтернациите зависи од комплексноста на степенот на болеста и може да се движи од два дена до една недела.

Тоа е карактеристично за постојаните флуктуации во температурниот режим на телото, во текот на денот може да се крене и да се спушти самостојно. Пациент има значителен број на поплаки, меѓу кои има: болка во мускулите, лимфните јазли, коските и зглобовите. Едно лице постојано сака да пие, како што има сушење на јазикот. Малиот плунка и честото запек исто така предизвикуваат субакутен тип на болест.

Спроведување на испитување на пациентот, целулитите и фиброзитисот се откриени. Ако дијагнозата на кардиоваскуларниот систем, резултатите ќе покажат присуство на тахикардија и релативна брадикардија . Ретко, во сите форми на болеста се забележува патолошка девијација во развојот на респираторните органи, а исто така е можно формирање на фарингит , бронхитис или тонзилитис .

Кај мажите, субакутната форма на болеста предизвикува нарушувања на уринарните органи, појава на орхитис или епидидимитис. Кај жените, спонтаниот абортус може да се појави во секој месец од бременоста.

Поаѓајќи од ова, вреди да се обрне посебно внимание на оваа болест и, при првите симптоми споменати погоре, почнуваат да преземаат терапевтски мерки.

Дијагноза и третман

Дијагноза на бруцелоза

Симптомите на болеста се потврдуваат во болницата преку спроведување на дијагностички активности. Дијагнозата на болеста вклучува спроведување на серолошки преглед и земање на тест за алергија на кожата. Тестот за аглутинација на Рајт е во тек, кој со позитивен резултат ќе сведочи за доминацијата на патогените од бруцелозата во телото. Конечната студија се спроведува преку крвен тест, кој во присуство на патогени во телото ќе покаже зголемен состав на титри на антитела. Врз основа на ова, се прави заклучок и се одвива транзицијата кон третман.

Третман на бруцелоза е комплексен, бидејќи целото тело е заразено. Најприфатливи методи на третман се употребата на симптоматски, етиолошки, патогенетски агенси, како и физиотерапевтски и санаторни ефекти. Хоспитализацијата на пациентот е задолжителна, за можноста за третман на бруцелоза со метод на инокулација со капки.

За ваша информација! Лицето кое боледува од бруцелоза не е опасно за другите, бидејќи болеста не се пренесува од човек на човек. Главните и единствените носители на болести патогени се исклучиво невакцинирани животни.

Третман на бруцелоза со помош на лекови се врши со земање на антибиотици со широк спектар. Прифаќањето на антибиотиците трае до шест месеци, по што се прави пауза. Кога повторната дијагноза открива ефикасноста на лековите. За ефикасни антибиотици се:

 • Гентамицин;
 • Доксициклин;
 • Стрептомицин;
 • Рифампицин.

За бремени жени, се препорачува земање рифампицин, што има штетно дејство врз фетусот.

Рифампицин

Хроничните форми на повторување се третираат со цел комплексен внес на витамини, стимуланси на протокот на крв, антихистаминици и кортикостероиди. Етиотропната терапија во хроничната форма нема ефект.

Вакцинацијата е најефективниот метод на третман и придонесува за отстранување на иритантите во 80% од случаите. Вакцинацијата вклучува калемење анти-брутални компоненти.

Не ја исклучува операцијата во екстремно комплицирани фази на болеста, меѓу кои ендокардитис вреди да се потенцира. Ендокардитисот се карактеризира со затнување на срцеви залистоци, по што е неопходно да се изврши нивната замена, со цел да се избегне смрт.

Превенција

За да се намали веројатноста за оштетување на телото од вируси на бруцелоза, потребно е:

 • да не јадат млечни производи, кои не подлегнаа на пастеризација (вриење);
 • потребно е да се следи почитувањето на хигиената и секогаш да се работи со животни во ракавици;
 • да се вакцинираат животните. Тоа е спречување на ширење на бактерии кај животните преку вакцинација, придонесува за ефикасно спречување на можноста за заболување кај луѓето.

Исто така вреди да се запамети дека дури и ако по контакт со лице со болно животно, првите знаци на болеста не се манифестираат, важно е да го набљудувате лицето за половина година за да бидете сигурни дека нема болест.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Бруцелоза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш специјалист за заразни болести може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Шагасова болест (појавување симптоми: 12 од 22)

Чагасовата болест (син Американска трипаносомијаза) е заразна болест која е предизвикана од воведувањето на патолошки агенс во човечкото тело. И возрасните и децата можат да страдаат од патологија. Дијагнозата често се дава на машки претставници.

...
Лимфогрануломатоза (Хочкинова болест) (појавување симптоми: 11 од 22)

Лимфогрануломатозата (Хочкинова болест) е патолошки процес кој се карактеризира со формирање на малигно формирање на лимфоидно ткиво. Оваа неоплазма има специфична хистолошка структура. Лимфогрануломатозата најчесто се среќава кај деца и кај пациенти на возраст од 20-50 години.

...
Хистоплазмоза (појавување симптоми: 11 од 22)

Хистоплазмоза е болест која се развива поради пенетрација на специфична габична инфекција во човечкото тело. Во овој патолошки процес, внатрешните органи се засегнати. Патологијата е опасна, бидејќи може да се развие кај луѓе од различни возрасни категории. Исто така во медицинската литература може да се најдат такви имиња на болести - болест во долината на Охајо, Дарлинг-ова болест, ретикулоендотелиоза.

...
Легионерска болест (појавување симптоми: 11 од 22)

Легионерската болест или легионелозата е бактериска инфекција која најчесто се манифестира како тешка форма на пневмонија. Типичен израз на болеста е интоксикација и нарушено функционирање на централниот нервен систем и бубрезите. Понекогаш, за време на болеста, се јавуваат респираторни и уринарни системи.

...
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 10 од 22)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .