Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Амебија: Симптоми и третман

Амебијаза - главните симптоми:

Амебијазата е инфективна инфекција со протозоа која се карактеризира со појава на улцеративни лезии во дебелото црево. Амебијазата, чија симптоми се состојат, особено, во формирањето на апсцеси во различни органи, е склона кон продолжена и хронична форма на курсот. Имајте на ум дека болеста е ендемична, односно, таа се карактеризира со концентрација во одредена област, ширењето се случува во области кои се карактеризираат со жешка клима.

Општ опис

Возбудливиот агенс на амебија е хистолошка или дизентерична амеба, живеалиште за кое е дебелото црево. Вреди да се забележи дека, покрај овој тип на амеба, честопати се идентификува и непатогена амеба во оваа област.

Животниот циклус на хистолошката амеба ги вклучува вегетативните (или трофозоитите), како и цистичните фази. Дизентеричната амеба, за разлика од друг вид амебе, во својот животен циклус има четири форми на вегетативната фаза. Тие вклучуваат ткивна форма, E. histolytica magna, луминална форма и прецистична форма. Размислете за кратко секој од нив.

Главните фази на амебаа кај амебија

 • Ткивна форма . Димензиите тука се до 25 микрони. Детекцијата на ткивната форма на амеба се јавува исклучиво во случај на акутна амебија и во самата ткиво погодена. Екскретата може да открие ткиво амеба е исклучително ретка.
 • E. histolytica magna . Оваа форма се карактеризира со можноста амеба да фагоцитоза на еритроцити и ослободување на ензими, додека поради пенетрацијата во мукозната мембрана и субмукозната некроза се јавуваат и чирови се формираат. Големата вегетативна форма во големина може да достигне околу 20-40 μm, во движење, тие се повлекуваат до 80 μm. Детекцијата на голема вегетативна форма е можна во изметот, што особено се случува за време на акутниот тек на амебијаза.
 • Светлосна форма . Амеба во овој случај е commensal, т.е. организмот кој одржува близок однос со други организми, освен него, а придобивките или штетите во овој случај не го карактеризираат неговото постоење. Откривање на луминалната форма на амеба се јавува кај оние лица кои претрпеле акутна амебијаза, како и кај оние чија амебијаза е хронична дијагноза во сегашната форма на повторлива појава. Покрај тоа, идентификацијата на оваа форма се јавува и при распределбата на амебите во асимптоматска форма. Разликата од ткаенина амеба од разгледуваната форма се состои од слабост на движењата. Димензиите се со големина од 25 микрони.
 • Прецистина (предцистична форма). Оваа форма е преодна за хистолошката амеба, односно претходи на транзицијата од луминалната фаза до фазата на цисти. Неговите димензии се со редослед од 10-18 μm, поделбата на ендоплазмата и ектоплазмата, кога се смета, се карактеризира со безначајност. Амебите во фазата на E. histolytica magna и во луминалната фаза во надворешната средина брзо умираат.
 • Цисти . Тие претставуваат стадиум на одмор во развојот на амеба, што дава можност за зачувување на својот изглед во надворешната средина. Детекцијата на цисти се јавува во измет како реконвалесценти (пациенти кои се подложени на обновување) и кај цистични носачи.

Покрај фазите на амебите, тие исто така ги разликуваат главните форми на оваа болест. Значи, ова вклучува манифестирана и асимптоматска амебијаза, меѓу кои сорти вклучуваат цревни и екстраинтестинални форми. Цревната форма е претставена во форма на амебна дизентерија, како и дизентеричен амебичен колитис. Екстраинтестиналната амебија може да биде претставена во форма на хепатални, пулмонални и други видови на екстраинтестинални лезии.

Цревна амебијаза: симптоми

Амебичната дизентерија или дизентеричниот амбичен колитис е главната и најчеста форма на клиничка манифестација на цревната амебијаза. Нејзиниот тек може да биде акутен или хроничен, форми - тежок, умерен или лесен.

Времетраењето на периодот на инкубација е околу една до две недели, истовремено можно е болеста да трае до 4 месеци или повеќе. Главните манифестации се во карактеристиките на столот, кој се карактеризира со сопствено зголемување. Значи, за почетниот период се карактеризира со зголемување на опсегот од 4-6 пати / ден., Додека неговата истовремена и нечистотија во форма на слуз. Понатаму, зголемувањето може да достигне 10-20 пати / ден, додека постои мешавина на слуз и крв. Во принцип, изметот се карактеризира со појава карактеристична за "малина желе".

Развојот на болеста се случува постепено, феноменот карактеристичен за општа интоксикација е отсутен. Исто така, постојат нормални индикатори за температурата на телото или нивната усогласеност со субфебрилните норми. Тешката инфекција се карактеризира со треска, како и појава на болка во вид на грчеви во долниот дел на стомакот или болка за влечење во дадена област. Вреди да се забележи дека зголемувањето на болката во овој случај е забележано за време на дефекацијата. Дополнително, болниот кај пациентот е тесен (лажен порив да се дефецира).

Тежлиот колитис се карактеризира со зголемени знаци на интоксикација. Нејзините манифестации се за зголемување на температурата, намалување на апетитот, гадење, повраќање. Акутниот период на болеста се карактеризира со мекост на абдоменот и болка долж течението на дебелото црево.

Ендоскопијата го одредува редот на повеќе од 40% од пациентите со присуство на инфламаторни промени, концентрирани во регионот на сигмоидот и ректумот, додека тие се откриени во почетниот период. Вториот или третиот ден од почетокот на оваа болест се карактеризираат со појава на области на хиперемија на позадината на мукозната мембрана, четвртиот и петтиот ден се означени со формирање во областа на овие области на мали чиреви (околу 5 mm во дијаметар) и нодули. Притискањето предизвикува испуштање во вид на гнојна маса со светло жолта боја. Веднаш опкружен со чиреви се формира незначителна зона на хиперемија. Од 6-14 дена од болеста, можно е да се открие чир, чии големини достигнуваат околу 20 мм, нивните рабови се поткопани, исполнети со некротична маса.

Врз основа на целокупната слика за типичните манифестации на амебија, може да се забележи дека промените во мукозните мембрани се јавуваат во текот на првите две недели од болеста. Брзиот прогресија на овие промени може да ги детектира до 6-8 ден од болеста.

Текот на болеста, соодветно, може да биде акутен и хроничен.

Акутен процес . Нејзиното времетраење е околу 4-6 недели, по што започнува фазата на ремисија, чие траење е со ред од неколку недели (со можно продолжување на терминот до 1 месец или повеќе). Со завршувањето на ремисијата, постои продолжување на болеста. После тоа, станува хронично. Вреди да се забележи дека во отсуство на соодветен третман, времетраењето на текот на болеста може да биде повеќе од една година.

Хроничен процес . Се карактеризира со проток во облик на рецидивна или континуирана форма. Рекурентната форма се карактеризира со промена на егзацербациите на ремисија, која, пак, може да се карактеризира само со мали диспептични симптоми (во форма на нескротлив изразен метеоризам и татнеж во стомакот, појава на болка која нема јасна површина).

Како резултат на влошување на здравјето не е премногу изразена, температурата одговара на нормата. Во ова време, десната половина на абдоменот се карактеризира со појава на силна болка во нејзиниот регион, што исто така се јавува во рамките на илеокекалниот регион. Во вториот случај често се јавува погрешна дијагноза на апендицитис. Дополнително, постои и нарушување во столицата.

Континуираниот тек на хроничната форма на амебија се карактеризира со отсуство на периоди на ремисија во неа. Текот на болеста се јавува со зголемување на карактеристичните манифестации (дијареа, наизменично со запек, болка во стомакот, столици со нечистотии на слуз и крв, во некои случаи со треска), како и нивно алтернативно слабеење. Продолжениот тек на хроничната форма на амебија води до осиромашување на телото на пациентите и намалување на ефикасноста. Покрај тоа, се јавува и развој на астеничен синдром и хипохромна анемија, често се зголемува црниот дроб.

Покрај тоа, се забележува и моноцитоза, еозинофилија, и во случаи на напредна болест, кахексија. Хроничниот тек на цревната форма на амебија, исто така, се карактеризира со развој на протеинска енергија и недостаток на витамин. Постојат поплаки за непријатен вкус во устата и слабост. Карактеристиките на лицето за време на испитувањето се карактеризираат со острина, општ бледило на пациентот. Јазикот има бела или сива патина. По правило, стомакот е повлечен, палпацијата го одредува отсуството или слабоста на болката во илеалниот регион. Честопати, пациентите имаат изразено патологија на кардиоваскуларниот систем, што се манифестира со придушен звук на срцето, лабилност на пулсот и тахикардија . Ректороманоскопијата го одредува присуството на чирови, амеби, цисти, полипи.

Амебиозата може да предизвика следните компликации: перфорација на ѕидовите на дебелото црево, крварење, апендицитис, развој на гнојна форма на перитонитис , стил и др. Најсериозните компликации се во перфорацијата на дебелото црево и неговата гангрена, додека кај не-оперативните пациенти во 100% случаи се очекува смрт.

Цревна амебијаза: симптоми кај деца

Најчесто оваа форма на болеста кај децата се манифестира во вид на изразени симптоми карактеристични за интоксикација. Особено, овие се:

 • Зголемување на температурата (до 39 ° C);
 • Поспаност;
 • Гадење, повраќање.

Дополнително забележано:

 • Течни или зашеметени столици;
 • Нечистотии на слуз во столицата;
 • Зголемена столица (до 15 пати на ден);
 • Можен феномен е дехидрација.

Екстраинтестинална амебијаза: симптоми и видови

Оваа форма на амебијаза се јавува како компликација на претходната, интестинална форма, која е предизвикана од хематоген или директен вовед од цревата на амебите. Како по правило, екстраинтестиналната амебија се манифестира како амбичен хепатитис или абсцес на црниот дроб. Текот на болеста во овој случај може да се појави во акутна, субакутна или хронична форма. Лезиите во црниот дроб може да се појават како со развој на акутна форма на амебичен колитис, така и по неколку месеци (или дури и години) од моментот на инфекција.

Акутната форма на амебниот хепатитис главно се јавува во позадина на цревната форма на амебијаза. Текот на болеста се карактеризира со зголемување на црниот дроб и неговото вдишување, како и умереноста на болните манифестации. Температурата на телото во овој случај е со низок степен. Често развојот на хепатомегалија станува можен.

Амебните апсцеси се придружени со зголемен црн дроб, како и болка, концентрирани во областа на соодветна локализација. Температурата одговара на високи стапки (околу 39 ° C), додека може да има ремитирачки, бурлив или константен карактер, придружен со треска и значително потење во текот на ноќта. Вклучувањето на дијафрагмата во оваа патологија е проследено со висока положба на нејзината купола и ограничување во мобилноста. Покрај тоа, можноста за развој на ателектаза се забележува како можни манифестации. Околу 20% од случаите на болеста ја одредуваат можноста за развивање на скриен долгорочен апсцес или атипичен тек на тоа (на пример, само во форма на треска, жолтица или псевдохолециститис). Потоа, може да се појави пробив, што, пак, може да предизвика развој на перитонитис, како и да доведе до оштетување на органите концентрирани во градниот кош.

Плеропулмонална амебијаза. Оваа форма на екстра-интестинална амебија се јавува поради пробивот во белите дробови преку дијафрагмата на абсцесот на црниот дроб. Во ретки случаи, може да се појави поради хематогено амебично ширење. Во овој случај, развојот на плеврален емпием, како и пулмонални апсцеси и апсцеси на хепато-бронхијалната фистула. Меѓу карактеристичните манифестации на истакнати болки во градите и отежнато дишење, крв и гној, се манифестираат во спутум, леукоцитоза, како и треска и треска.

Амебија церебрална. Оваа форма на болеста се карактеризира со хематогено потекло. Апсцесите можат да бидат единечни или повеќекратни, а нивната концентрација е можна во областа на која било област на мозокот (главно ја зафаќа левата хемисфера). Почетокот се карактеризира со својата острина, струјата е молња во природата, што неизбежно води до смрт. Имајте на ум дека оваа форма е исклучително ретко дијагностицирана за време на животот.

Амебичен перикардитис. Како по правило, неговиот развој започнува со пробив во левиот лобус на црниот дроб апсцес во перикардот преку дијафрагмата. Ова, пак, може да доведе до срцева тампонада, и, следствено, смрт.

Развојот на амебијазата на кожата се јавува како секундарен процес, на кој исцрпени и ослабени пациенти се подложни. Локализацијата на чиреви и ерозии се фокусира главно во перинеалниот регион, задникот и перианалниот регион.

Исто така е можно урогениталната амебија , која се развива преку директен удар преку улцерозната слузница на ректумот на патогените микроорганизми до гениталиите, главно во овој случај станува збор за последователен развој на цервикалниот тумор. Вреди да се забележи дека хомосексуалците се погодени, кои се состојат во формирање на брадавични улцерации, концентрирани во анусот и гениталиите.

Дијагноза на амебијаза

Дијагнозата се утврдува врз основа на податоци кои ја вклучуваат епидемиолошката историја, клиничката слика за текот на болеста, како и податоците добиени од лабораториските студии. Одлучувачката улога во одредувањето на дијагнозата е доделена на резултатите добиени за време на паразитолошката студија.

Третман на амебијас

Третманот е пропишан во согласност со специфичната форма и локализација на болеста, за која се користат разни лекови. Генерално, сите од нив може да се поделат во две групи: препарати "луминални" ("контакт"), чии ефекти се, како што имплицира името, на луминалните форми, како и на ткивните (системски) амебоцити.

Апсцесот на црниот дроб ја обезбедува потребата за хемотерапија, која, доколку е успешно завршена, го вклучува следното исчезнување на резидуалните шуплини во текот на следните 2-4 месеци.

За пациенти со тешка амебна дизентерија, поради можноста за интестинална перфорација, како и развој на перитонитис, антибактериски лекови кои имаат активен ефект врз цревната микрофлора се пропишуваат како дополнителни мерки на третман.

Со значителна големина на апсцесот, се користи перкутана дренажа (аспирација), што е применливо и во случај на присуство на апсцеси со нивната нејасна етиологија. Неможноста за затворена дренажа, како и прекин на апсцесот и развој на перитонитис, имплицира потреба од отворен хируршки третман.

Ако постои сомневање за амебијаза, специјалист за заразни болести треба да се упати за дијагноза и соодветен третман, кој исто така може да вклучува и посета на паразитолог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Амебија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш специјалист за заразни болести може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Балантидијаза (појавување симптоми: 9 од 17)

Балантидијаза или инфусоријална дизентерија е паразитарна гастроентеролошка болест, чија клиника се карактеризира со симптоми на општа интоксикација на телото и со чирови на дебелото црево. Оваа болест е предизвикана од микроби, како што е балантидија или цилијарна инфузорија.

...
Цревна дивертикулоза (појавување симптоми: 9 од 17)

Цревната дивертикулоза е гастроентеролошко нарушување, во кое се формираат мали формации во форма на торба на цревните ѕидови. Овој патолошки процес е нешто слично на формирањето на полипи, но ова не е истото.

...
Салмонелоза (појавување симптоми: 8 од 17)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Ентероколитис (појавување симптоми: 8 од 17)

Воспалителни процеси кои се јавуваат во цревната лигавица се сериозно заболување на дигестивниот тракт, кое се нарекува ентероколитис. Воспалението може да влијае на тенкото црево (ентеритис) и на дебелото црево (колитис), а потоа, ако не се преземат терапевтски мерки, се нарушува целата интестинална мембрана. Најчестиот ентероколитис кај децата, но возрасните исто така ги знаат симптомите на оваа болест, која популарно се нарекува "варење".

...
E. coli (појавување симптоми: 8 од 17)

Научниците Е. coli (Escherichia coli) ја нарекуваат опортунистичката бактерија слична на прачка која може да функционира и да се репродуцира само во отсуство на кислород. Тоа беше откриено во осумнаесеттиот век од Теодор Ешерих, благодарение на што го добило своето име.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .