Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ентеробија: Симптоми и третман

Ентеробиаза - главните симптоми:

Ентеробиозата е паразитарна болест која се јавува кај луѓето. Ентеробија, чии симптоми се манифестираат кај цревни лезии, чешање што се јавува во анусот, а исто така и во општата алергизација на телото, е предизвикана од изложеност на пинови, кои всушност се предизвикувачи на оваа болест.

Општ опис

Клиничките манифестации на болеста имаат поинаква природа, која се определува со интензитетот на инфекцијата, зачестеноста на повторното појавување (повторување), како и карактеристиките на индивидуалните реакции на пациентот во секој конкретен случај.

Примарната инвазија трае два дена, неговата акутна фаза може да биде околу 5-7 дена. Периодот на паразитолошка инкубација започнува од моментот на испуштање на женки, што всушност го одредува времетраењето на фазата на хроничен тек на болеста за време на една инфекција. Во овој случај, времетраењето на периодот е околу 35-70 дена.

Инфицираната личност е единствениот извор за инвазијата на пилешко. Инфекцијата се јавува орално, додека често ентеробиозата е дефинирана како болест на нечисти раце.

Неподносливата чешање која се јавува кога женските ишмуки излегуваат од ректумот, а исто така и поради движењата што ги прават, резултира со гребење на погодената област. Така, рацете се загадени, по што и pinworm јајцата се наоѓаат и на други делови од телото - на бутовите, на кожата на стомакот, на лицето.

Дополнително забележа и ги удри на креветот и долна облека. Подоцна, кога се разнишани, јајцата на хелминот се депонираат на апарати за домаќинство, мебел, подот и други предмети, што, соодветно, создава услови за последователна самоинфекција, било да е повторно инвазија или почетна инфекција на луѓето во овие услови.

Ентеробија: симптоми кај деца

Децата се особено подложни на ентеробиоза. Главниот симптом на оваа болест се манифестира кај тежок чешање, како и во чувство на непријатност што се јавува, како што видовме погоре, во анусот. Со малиот карактер на инвазија, траењето на чешање, нарушување на болното дете е околу три дена, а текот на кој се карактеризира со миграција на женката во ректумот и поставување на јајца таму. Со масивната природа на инвазијата, овој симптом може да стане речиси постојан, што се објаснува со континуираната ноќна миграција на нови жени во ректумот.

Типичен модел на човечка инфекција со ентеробиоза

Поради силниот чешање, повторно се случува гребење, бидејќи децата кои ги вознемируваат своите места постојано се чешлаат. Подоцна, гребењето може да се надополни со симптоми во форма на секундарни инфекции. Тие, пак, предизвикуваат дерматитис и парапроктитис (во кој се раздувуваат параректалните влакна), сфинктеритис (се карактеризира со воспаление на сфинктерните ткива), а исто така и вулвовагинитис (кај девојчиња, што се јавува поради продирање на паразитите во гениталната пресечка). Освен тоа, можно е и изгледот или зајакнувањето на алергиската подготвеност на телото на детето.

Долготрајната инфекција предизвикува влошување на апетитот на детето, додека деплецијата се јавува не само поради одбивањето да се јаде и карактеристични дигестивни нарушувања, туку и поради труење, кое е предизвикано од отпадни производи од хелминти.

Во прилог на овие симптоми, треба да се забележи дека болеста продолжува во зависност од нејзината фаза и со голем број други манифестации. Особено, постојат две фази:

 • Акутна фаза. Времетраењето на манифестациите во време е до една недела.
  • Абдоминална болка (лесна инвазија се карактеризира со не-локализирани манифестации, тежок фокус во илијачкиот регион на десната страна);
  • Чувство на непријатност во цревата;
  • Зголемена столица (околу 4 пати на ден).
 • Хронична фаза. Се карактеризира со значителен полиморфизам. Што се однесува до сериозноста на симптомите, таа се определува од интензитетот на инвазијата, како и од фреквенцијата на самоинфекција.

Генерално, колку е позначајна инвазијата, толку поинтензивна е јачината што може да се манифестира кај децата не само ноќе, туку и во текот на денот. Болката исто така станува поинтензивна, надуеност се случува, столицата станува течност и забрзана. Побуната да се дејствува за дефекација станува болна, а покачувањето на јадеж може да дејствува како причина за нарушување на спиењето и честа мокрење во текот на ноќта.

Нервниот систем, исто така, реагира на свој начин на присуство на црви во телото. Значи, невролошките нарушувања се манифестираат со главоболки, вртоглавица, губење на меморијата е можно. Децата стануваат повеќе каприциозни и сјајни, има проблеми со концентрацијата.

Болестите на гастроинтестиналниот тракт ( ентероколитис , гастритис , итн.) Стануваат доста чести и предизвикуваат тешки компликации со кои доведува ентеробиоза, а болестите кои се јавуваат во перинеалната зона поради гребење (дерматитис, проктитис и парапроктитис, егзема итн.) Не се исклучуваат. .). Кај девојките, ентеробиозата исто така предизвикува вулвитис, вулвовагинитис. Кога заразата со пинограми значително ја намалува активноста на имунолошкиот систем.

Ентеробија: симптоми кај возрасни

Симптомите кај возрасните се слични на децата, но во споредба со децата, текот на болеста не е толку тешко, а да не ги спомнуваме и помалку топичните компликации за нив. Во некои случаи, постои недостаток на симптоми кај пациенти, но сепак се забележуваат карактеристични манифестации за повеќето случаи.

Кај возрасните, повторно, текот на ентеробиозата се карактеризира со својата посебна фаза. Ако ги истакнете главните симптоми, тогаш тие вклучуваат следново:

 • Лесна чешање ноќе во анусот;
 • Како резултат на чешање несоница, раздразливост;
 • Исчезнувањето на апетитот, постојат случаи на анорексија;
 • Уринарна инконтиненција (што е особено важно во текот на ноќта);
 • Нарушувања на цревата (столицата е зашеметена, во некои случаи е можно изглед на слуз);
 • Кај жените, вулвовагинитис се јавува поради притискање на гениталниот тракт на игла.

Значителен број на pinworms, како и повтори повтори инфекција, предизвикува појава на следните симптоми:

 • Физиолошки симптоми:
  • Насилно чешање во текот на денот и ноќта во комбинација со ноктурија (ноќно мочање);
  • Локализирана абдоминална болка на десната страна. Во исто време, болката е толку интензивна во манифестации што честопати личи на напад на апендицитис ;
  • Надуеност;
  • Tenesmus (лажна потреба да се испразни дебелото црево);
  • Течни и чести столици;
  • Алергиски реакции на различни видови.
 • Невролошки симптоми:
  • Главоболка;
  • Нарушен сон, несоница;
  • Вртоглавица;
  • Зголемен замор;
  • Нарушување на вниманието, меморијата;
  • Раздразливост.

Компликации на ентеробиозата

Ентеробиозата може да предизвика различни видови на болести, кои вклучуваат следново:

 • Апендицитис, болка за долго време во областа на апендиксот;
 • Проктитис (воспаление на мукозната мембрана на ректумот);
 • Воспалителни реакции, кожни болести предизвикани од гребење на анусот (заразни болести вклучувајќи);
 • Воспаление на вулвата кај женските претставници.

Со оглед на сличноста на ентеробиозата со друг вид на болести, кои, пак, се поврзани со одредени системи во телото, честопати пациентите се испраќаат кај одредени специјалисти од тесен профил, во согласност со симптомите. Во овој случај, важно е избраниот специјалист правилно да ја процени општата состојба на пациентот, доколку е потребно, упатувајќи го на специјалист од потребниот профил.

Ентеробиза третман

Важен услов за лекување на пациентот е истовременоста на голем број превентивни дејства кои ќе спречат повторна инвазија. Особено, тие се состојат од строго почитување на хигиенскиот режим, а не само од самиот пациент, туку и од оние луѓе кои се во контакт со него. Покрај тоа, инвазијата на животната средина ќе треба да преземе мерки насочени кон истовремено deworming. Најбрз и сигурен начин на лекување е почитувањето на збир на мерки, кој вклучува третман на лекови заедно со развиениот личен санитарен и хигиенски режим.

Ако се сомневате во присуство на црви, како и за назначување на соодветна елиминација и третман, треба да контактирате со специјалист за заразни болести.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Ентеробиаза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш специјалист за заразни болести може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Надуеност (појавување симптоми: 7 од 15)

Подуеност - развојот на таквата состојба се базира на акумулација на голем број гасови во гастроинтестиналниот тракт. Често ова се случува во позадината на нивната прекумерна формација или недоволната елиминација од телото. Развојот на таквото нарушување може да биде предизвикано од широк спектар на предиспонирачки фактори, кои во речиси сите случаи се поврзани со појава на гастроентеролошки проблеми. Сепак, постои категорија на извори кои во никој случај не се поврзани со присуство на одредена болест.

...
Пременструален синдром (појавување симптоми: 6 од 15)

Пременструалниот синдром е комплекс на болни сензации кои се јавуваат десет дена пред почетокот на менструацијата. Знаците на манифестација на ова нарушување и нивната комбинација се индивидуални. Некои жени може да имаат симптоми како што се главоболка, промени во расположението, депресија или солзи, додека други може да имаат болни чувства во млечните жлезди, повраќање или постојана абдоминална болка.

...
Труење со храна (појавување симптоми: 6 од 15)

Труење со храна е не-заразно нарушување кое се јавува по ингестија на храна која содржи токсични материи, штетни микроорганизми, вируси или паразити. Сите производи содржат мала количина на бактерии, а во мали количини тие не претставуваат закана за возрасни или деца. Но, ако тие се складирани погрешно, бројот на патогени почнува да се зголемува брзо. По влегувањето во телото, тие почнуваат да се размножуваат и се шират низ гастроинтестиналниот тракт, што предизвикува воспалителни процеси, иритација и интоксикација кај луѓето.

...
Трихоцефалоза (појавување симптоми: 6 од 15)

Трихоцефалоза (trichuriasis, trichurosis) е болест на паразитска природа, што доведува до нарушување на функционирањето на органите на дигестивниот и нервниот систем. Причината за болеста е патолошкото влијание на патогенот. Главната група за ризик се состои од деца и адолесценти.

...
Ентеробија кај деца (појавување симптоми: 6 од 15)

Ентеробијата кај децата - претставува неуспех на хелминтска инвазија предизвикана од паразити во телото на roundworm, која се нарекува pinworm. Оваа болест најчесто се дијагностицира во возрасната група од 5 до 14 години. Лекарите знаат неколку начини да навлезат во патолошки агенс, но главните предиспонирачки фактори се неусогласеност со хигиенските правила и навика да ставите валкани раце или играчки во устата.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .