Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Заушки: Симптоми и третман

Заушки - главните симптоми:

Епидемичен паротит (или заушки) е акутна вирусна болест која се јавува при изложување на парамиксовирус. Заушки, чии симптоми се манифестираат како треска, општ тип на интоксикација, како и зголемување на плунковните жлезди (еден или повеќе), во чести случаи, исто така, влијаат врз другите органи, како и во централниот нервен систем.

Општ опис

Изворот на болеста е исклучиво личност, односно пациенти, кај кои болеста продолжува во манифестирана или неапаративна форма. Заразни пациенти стануваат во првите 1-2 дена од моментот на инфекција до почетокот на нивните први симптоми кои укажуваат на болеста. Покрај тоа, тие се заразни во првите пет дена од болеста. Од моментот на исчезнување на симптомите кои се карактеристични за заушките кај пациентот, тој исто така престанува да биде заразен.

Преносот на вирусот се случува на воздушен начин, но не е исклучена можноста за нејзино пренесување преку контаминирани предмети (на пример, преку играчки, итн.). Што се однесува до подложност на инфекции, тоа е доста висока.

Најмногу погодени деца. Во однос на полот, се забележува дека инциденцата на заушки кај мажите се случува еден и пол пати почесто отколку кај жените. Покрај тоа, болеста се карактеризира со висока сезоност, и во март-април сметки за максимална инциденца, во август-септември - минимум.

Кај возрасната популација (околу 80-90%) во крвта е детектирано присуство на антитела кон инфекција, што, пак, ја покажува важноста на нејзината дистрибуција.

Карактеристики на протокот на заушки

Слузницата на горниот респираторен тракт делува како порта за инфекција, која, исто така, не ги исклучува крајниците во овој контекст. Пенетрацијата на патогенот се случува на плунковните жлезди на хематоген начин, а не преку каналот (што е, увото). Ширењето на вирусот се јавува низ телото, во процесот на кој ги избира најповолните услови за себе, во кои ќе се овозможи нејзина репродукција - особено, тие се гландуларни органи и нервниот систем.

Нервниот систем, како и другите вродени органи, е зафатен не само откако ќе бидат погодени плунковните жлезди, туку истовремено или порано. Во некои случаи, овој тип на лезија може да биде отсутен.

Локализацијата на патогенот, како и сериозноста на промените кои придружуваат еден или друг орган, ја одредуваат најшироката сорта, која се карактеризира со симптоми на болеста. Во текот на протокот на заушки, телото почнува да произведува антитела, кои се детектираат последователно за неколку години, покрај тоа, исто така постои и алергиско преструктуирање во телото кое опстојува во подолг временски период (можно е дури и во текот на животот).

При утврдувањето на механизмите за неутрализација на вирусот кој се разгледува, важно е да се забележи дека значајна улога е утврдена за вируцидални тела кои ја потиснуваат активноста на вирусот, како и процесот на неговото продирање во клетките.

Класификација на клиничките форми на заушки

Текот на заушки може да се одвива во различни варијанти на клинички форми, што е особено важно во процесот на дијагностицирање на болеста. Во моментов не постои општо прифатена класификација на облиците на болеста, меѓутоа, следново, најуспешната варијација е применлива.

 • Манифестички форми:
  • Неслободни форми: се зафатени само плунковните жлезди (една или повеќе);
  • Сложени форми: зафатени жлезди, како и некои други видови на органи, кои се манифестираат во форма на менингитис , нефритис, орхит , артритис , маститис , менингоенцефалитис итн .;
  • Во зависност од вродената тежина на формата:
   • Лесни (атипични, избришани) форми;
   • Умерени форми;
   • Формите се тешки.
 • Неактивен начин на инфекција;
 • Феномени на резидуален тип кои се јавуваат во позадина на паротитис:
  • Дијабетес ;
  • Неплодност ;
  • Тестикуларна атрофија;
  • Прекршувања во функциите на централниот нервен систем;
  • Глувост.

Класификацијата во врска со манифестирачките форми на болеста подразбира два дополнителни критериуми: компликации (нивно присуство или отсуство), како и сериозноста на болеста. Потоа се индицира можноста за инфекција во несоодветната форма (што е, во асимптоматска форма), како и да се идентификуваат резидуалните ефекти кои продолжуваат долго време (најчесто во текот на животот), од елиминацијата од телото на пациентот со вирусот на заушки. Тежината на последиците од болеста (глувост, неплодност и сл.) Ја одредува потребата за присуство на овој дел, бидејќи во пракса, експертите често ги игнорираат.

Што се однесува до некомплицираните форми на болеста, ова се варијантите на текот на болеста во која се зафатени само плунковните жлезди во било кој број од нив. Во случај на комплицирани форми, оштетувањето на плунковните жлезди се смета за суштинска компонента на клиничката слика, додека, пак, не се исклучува развојот на оштетување на други видови органи (главно жлезди: мачнина, гениталии, итн.), Нервен систем, бубрези, зглобови и миокарди.

Во однос на дефинирањето на критериумите за сериозност кои соодветствуваат на текот на заушките, тие се одбиени од сериозноста на треска и знаци на интоксикација, покрај што тие исто така ги земаат предвид компликациите (нивно отсуство или присуство). Текот на некомплицираните заушки, како по правило, се карактеризира со своја леснотија, нешто помалку конзистентна со умерена тежина, тешките форми во секој случај се јавуваат со компликации (честопати повеќекратни).

Карактеристиките на благите форми на заушки се во тек на болеста во комбинација со субфебрилна температура, благи или отсутни интоксикација, со исклучок на можноста за компликации.

Умерени умерени се карактеризираат со појава на фебрилна температура (во рамките на 38-39 степени), како и долга форма на треска со тешки симптоми на интоксикација (главоболка, треска, мијалгија, артралгија). Плунковните жлезди достигнале значителни големини, честопати евентуален билатерален паротит во комбинација со компликации.

Тешките форми на болеста се јавуваат при висока телесна температура (40 степени или повеќе), а неговото зголемување се карактеризира со значително времетраење (во рок од две недели или повеќе). Покрај тоа, изречени симптоми карактеристични за интоксикација (тешка слабост, низок крвен притисок, нарушувања на спиењето, тахикардија , анорексија , итн.). Во овој случај, паротитисот е скоро секогаш билатерален, а неговите компликации се повеќекратни. Треска во комбинација со токсикоза се јавува во бранови, при што секој поединечен бран е директно поврзан со појавата на дополнителна компликација. Во некои случаи, тежок курс не е одреден од првите денови од почетокот на болеста.

Заушки: симптоми кај деца

Епидемискиот паротитис, како и секоја друга инфекција, има неколку фактички фази, од кои првиот е периодот на инкубација, неговото времетраење е околу 12-21 дена.

По пенетрацијата на вирусот во детскиот организам преку мукозните мембрани на респираторниот тракт, таа влегува во крвотокот, по што се шири низ телото. Вирусот главно се концентрира во регионот на вродените органи (панкреас, плунковни жлезди, тироидна жлезда, тестиси, простата), како и на централниот нервен систем. Во овие органи вирусот се акумулира и се размножува, што до крајот на периодот на инкубација се појавува во крвотокот - ова веќе го одредува вториот бран на виремија. Времетраењето на присуство на вируси во крвта е околу 7 дена, при што станува возможно да се детектираат со помош на специјализирани истражувачки техники.

Ова е проследено со фаза на заушки, како фаза на појава на клинички симптоми. Класичниот курс на заушки кај децата се карактеризира со појава на температура (околу 38 степени). За еден ден или два, оток се јавува во комплекс со болка, локализиран на дел од паротидната плунковна жлезда. Воспалението на плунковната жлезда, соодветно, доведува до кршење на неговите функции, што, пак, предизвикува сува уста.

Со оглед на тоа дека самата плунка има антибактериски, како и дигестивни својства, како резултат на нарушување предизвикува појава на диспептични нарушувања (абдоминална болка, гадење и стомачни нарушувања) и појава на бактериски инфекции ( стоматитис ) во усната шуплина. Заушките кај децата може да се појават и во билатералната форма на лезијата на плунковната жлезда и во форма на билатерална.

Во прилог на паротидната жлезда, сублингвалните и субмандибуларните плунковни жлезди, исто така, можат да бидат засегнати. Поради тоа, личноста се стекнува со задушеност, особено, оваа манифестација се изразува во забите и брадата. Врз основа на манифестациите карактеристични за оваа болест, луѓето го нарекуваат заушки поради неговата сличност со свинското "муцка".

Со вклучување на други органи во воспалителниот процес, се јавува и развој на комплицирани заушки. Кај децата во овој случај, постои тежина во стомакот и повреда на столот, гадење и повраќање.

Постарите деца (училишна возраст) со оваа болест може да доживеат лезии на тестисите (орхитис), како и лезии на простатата (т.е. простатитис ). Најчесто кај деца, само еден тестис е зафатен, при што е формиран едем. Покрај тоа, на скротумот, кожата станува црвена, топла на допир.

Во случај на простатитис, локализацијата на болката е концентрирана во перинеалниот регион. Ректалниот преглед го одредува присуството на формирање на тумор, чие присуство е исто така придружено со манифестација на болка. Што се однесува до девојките, во овој случај станува возможно оштетување на јајниците, што е придружено со симптоми во форма на гадење и болки во стомакот.

Текот на паротитис кај деца е можен не само во класичната форма на нејзината манифестација, туку и во избришана форма и асимптоматска форма. Избришана форма се јавува со мало зголемување на температурата (до 37,5 степени), не постои карактеристична лезија на плунковните жлезди (или е незначителна и исчезнува по неколку дена). Според тоа, асимптоматската форма на заушки кај децата продолжува без никакви симптоми, без да ги наруши. Во исто време, токму овие форми кои се најопасни за средината на детето - во овој случај, тоа е дистрибутер на болеста, која, пак, не секогаш се манифестира на соодветен начин, поради што е невозможно да се спроведат навремени карантински мерки.

Заушки: симптоми кај возрасни

Заушки, исто така, се јавува кај возрасни. Неговиот тек и симптоми во повеќето од неговите манифестации се слични на текот на заушките кај децата.

Времетраењето на периодот на инкубација е околу 11-23 дена (најчесто во период од 15-19 години). Некои пациенти се соочуваат со продромални симптоми еден до два дена пред почетокот на болеста. Се манифестира во форма на треска, болка во зглобовите и мускулите, главоболки. Сувост се појавува во устата, се јавуваат непријатни сензации во областа на паротидните плунковни жлезди.

Во суштина, почетокот на болеста е придружена со постепен премин од субфефибрилна температура до висока температура, времетраењето на треска е околу една недела. Во меѓувреме, често се случува, дека текот на болеста продолжува без покачена температура. Во комбинација со треска, постои главоболка, малаксаност и слабост, пациентите исто така може да бидат вознемирени од несоница.

Главната манифестација на паротитис кај возрасните, како кај децата, е воспаление на паротидните жлезди, а можеби и жлездите на сублингвалниот и субмандибуларниот. Проекцијата на овие жлезди ја одредува отокот и нежноста при палпација. Означеното зголемување на паротидната плунковна жлезда предизвикува лицето на пациентот да стане круши, малку покачено од страната на лезијата и увото. Во областа на оток, кожата е значително растегната, исто така сјае и тешко е да се собере во набори. Нема промена во бојата.

Кај возрасните, паротитисот главно се манифестира во билатерална форма на лезии, иако, како кај децата, не е исклучена можноста за унилатерална лезија. Пациентот доживува болка и чувство на напнатост во паротидниот регион, кој е особено акутен во текот на ноќта. Стиснувањето на туморот во евстахијалната цевка може да предизвика бучава во ушите, како и болка во нив. Притискањето зад лобусот на увото покажува изразена манифестација на болка, и овој симптом е еден од најважните меѓу раните манифестации на болеста.

Во некои случаи, пациентот има потешкотии да се обидува да џвака храна, потешките форми на манифестација на овој симптом се изразени во развојот на функционален трисизам кој се јавува во мускулите за џвакање. Исто така релевантни симптоми се појавата на сува уста додека се намалува салватијата. Времетраењето на болката е околу 3-4 дена, во некои случаи постои озрачување на вратот или увото, со постепено задушување од времето на неделата. Околу истото време, отокот што се појавил во проекцијата на плунковните жлезди исчезнува.

Продромалниот период е карактеристика на текот на болеста кај возрасните. Се карактеризира со присуство на тешки клинички симптоми. Во прилог на општите токсични манифестации што се веќе забележани, феноменот на диспептичната и катарралната скала стануваат релевантни. Лезии на плунковните жлезди (субмандибуларни и сублингвални) се забележани кај возрасните многу почесто отколку кај децата.

Епидемиски заушки: Компликации

Епидемичниот паротит најчесто е придружен со компликации како што се лезии на централниот нервен систем и вроден орган. Во тој случај, ако зборуваме за детски морбидитет, тогаш најчесто компликација е серозен менингитис . Вреди да се спомене дека мажите се три пати поголеми шанси да го доживеат развојот на менингитис како компликација на заушки. Претежно симптомите кои укажуваат на оштетување на централниот нервен систем, се манифестираат веќе по воспаление на плунковните жлезди. Во меѓувреме, истовремено оштетување на централниот нервен систем во комбинација со плунковните жлезди не е исклучено.

Во околу 10% од случаите на заушки, развојот на менингитис се јавува порано од воспалението на плунковните жлезди, а во некои случаи, менингеалните знаци кај пациентите се појавуваат без значителни промени кои влијаат на плунковните жлезди.

Почетокот на менингитисот се карактеризира со својата тежина, во чести случаи тој е опишан како брз (често со 4-7 дена од болеста). Покрај тоа, постои треска, температурата на телото достигнува 39 степени или повеќе. Пациентот е загрижен за сериозна главоболка и повраќање. Менингеалниот синдром, кој се манифестира во вкочанетоста на мускулите на вратот, а исто така и кај симптомите на Käring-Brudzinsky, почнува да се развива прилично брзо. Симптомите карактеристични за менингитис и треска исчезнуваат по 10-12 дена.

Некои пациенти, покрај менингеалните симптоми наведени погоре, исто така го доживуваат развојот на знаците карактеристични за менингоенцефалитис или енцефаломиелитис . Во овој случај се јавува нарушување на свеста, се појавува поспаност и летаргија, а реиспросите и перистопните и тетивните рефлекси се карактеризираат со сопствената нерамномерност. Активна пареза во областа на фацијалниот нерв, хемипареза и летаргија, забележана кај пупиларните рефлекси.

Таквата компликација на паротитис, како орхитис, во различен степен на нејзина манифестација, главно се јавува кај возрасни. Фреквенцијата на појава на оваа компликација е утврдена од сериозноста на болеста. Значи, ако зборуваме за умерени и тешки форми на заушки, тогаш орхитисот станува компликација на редот во 50% од случаите.

Симптомите кои се карактеристични за орхитис се јавуваат 5-7 дена од почетокот на болеста и се карактеризираат со друг бран треска на температура од околу 39-40 степени. Во областа на тестисот и скротумот се појавуваат силни болки, во некои случаи, можно е да се зрачат (шират) на долниот дел на стомакот. Зголемувањето на тестисот достигнува големината што одговара на гуско јајце.

Времетраењето на треска е со редослед од 3 до 7 дена, времетраењето на тестикуларното проширување е околу 5-8 дена. По ова, болката исчезнува, а тестисот постепено се намалува. Веќе подоцна, по еден или два месеци, можни се манифестации кои укажуваат на атрофија, што станува сосема честа појава кај пациенти подложени на орхитис - во 50% од случаите.

Во случај на паротит орхитис, белодробен инфаркт кој произлегува од тромбоза во вените на простатата и во карличните органи, исто така, се забележува како ретка компликација. Друга компликација, која е многу ретка во случаите на самопојавување, е приапизам. Приапизм заключается в появлении болезненной и длительной эрекции полового члена, протекающей при наполнении пещеристых тел кровью. Отметим, что это явление с половым возбуждением не связано.

Развитие такого осложнения, как острый панкреатит , отмечается к 4-7 дням заболевания. Проявляется острый панкреатит в виде резких болей, возникающих в эпигастральной области, а также в виде тошноты, лихорадки, многократно возникающей рвоты. Осмотр позволяет определить среди некоторых больных наличие напряжения в области мышц живота, а также симптоматику, указывающую на раздражение брюшины. Активность амилазы в моче повышается, что может длиться до месяца, в то время как остальные симптомы острого панкреатита актуальны на протяжении срока в 7-10 дней.

В некоторых случаях такое осложнение, как поражение органа слуха становится причиной абсолютной глухоты. В качестве основного признака этого поражения выступает звон в ушах и появление в них шума. На лабиринтит указывает рвота, головокружения, нарушения в координации движений. Преимущественно глухота развивается односторонне, со стороны поражения соответствующей слюнной железы. Период реконвалесценции исключает возможность восстановления слуха.

Такое осложнение, как артриты , возникает порядка в 0,5% больных. Чаще всего им подвержены взрослые, причем мужчины с паротитными артритами сталкиваются значительно чаще, чем женщины. Отмечается данное осложнение в течение первых двух недель с момента поражения слюнных желез. Между тем, возможным является и их появление до того, как железы подверглись соответствующим изменениям. Поражению в основном подвергаются суставы крупные (голеностопные, коленные, плечевые и т.д.) - они опухают и приобретают значительную болезненность, помимо этого в них может образоваться серозный выпот. Что касается длительности проявлений артрита, то чаще всего она составляет порядка 1-2 недель, в некоторых случаях симптоматика может сохраняться и до 3 месяцев.

На сегодняшний день установлено, что паротит у беременных обуславливает, как правило, поражение плода. Так, впоследствии у детей может быть отмечено наличие своеобразных изменений сердца, что определяется как первичная форма фиброэластоза миокарда.

Относительно других возможных осложнений в виде оофоритов, простатитов, нефритов, маститов и прочих, можно отметить, что появляются они достаточно редко.

Лечение паротита

Какого-либо специфического лечения паротита нет. Так, лечение этого заболевания может проводиться в домашних условиях. Что касается госпитализации, то она предусмотрена лишь при тяжелых и осложненных формах паротита, в том числе и на основании эпидемиологических показаний. Больных изолируют дома на 9 дней. В тех детских учреждениях, в которых выявляется случай заболевания свинкой, устанавливается карантин сроком на 3 недели.

Останавливаясь на особенностях лечения, следует отметить, что основная задача в нем сводится к недопущению (предупреждению) осложнений. В частности следует соблюдать на протяжении минимум 10 дней постельный режим. Примечательно, что мужчины, исключившие постельный режим в течение срока первой недели из обязательных мер в лечении, сталкивались с развитием орхита в три раза чаще, чем те мужчины, которые были госпитализированы таким образом в срок первых трех дней проявления заболевания.

Профилактика панкреатитов обеспечивается за счет соблюдения определенной диеты. В частности следует избегать избыточного перенасыщения, снизить потребление капусты, жиров, макарон и белого хлеба. Основа рациона при диете должна состоять из молочно-растительных составляющих. Из круп рекомендуется рис, помимо этого разрешается картофель и черный хлеб.

В случае развития орхита назначается преднизолон (сроком до 7 дней) либо иного типа кортикостероиды. Менингит также подразумевает необходимость в использовании кортикостероидов.

Что касается общего прогноза, то в целом он благоприятен. Вероятность летальных случаев составляет 1:100 000. Между тем, важно учитывать возможность развития атрофии яичек и, как следствие, азооспермии. После перенесения менингоэнцефалитов и паротитных менингитов на протяжении длительного времен отмечается астенизация.

В случае появления у вас или у вашего ребенка симптоматики, характерной для паротита, сл дует, как можно скорее обратиться к педиатру/терапевту или к инфекционисту.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Свинка и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач инфекционист .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Фолликулярная ангина (совпадающих симптомов: 4 из 7)

Фоликуларно воспалено грло - болест која се карактеризира со гноен воспаление на фоликулите на крајниците. Во случај на прогресија на таква болест, гној се наоѓа на површината на лимфоидните формации на фаринксот во облик на одделни лезии. Патолошкиот процес може да влијае на фарингеалните, палаталните, тубалните и јазичните крајници. Прогресијата на фоликуларната ангина е придружена со регионален лимфаденитис и тешка хипертермија.

...
Апоплексия яичника (совпадающих симптомов: 3 из 7)

Овариејална апоплексија е ненадејна руптура (т.е. нарушување на интегритетот) која се формира во ткивото на оварите. Јајчни апоплекси, чии симптоми се состојат од крварење, кое поминува во абдоминалната празнина, исто така е придружено со силен болен синдром.

...
Паротит (совпадающих симптомов: 3 из 7)

Епидемичен паротит (или заушки) е акутна вирусна болест која се јавува при изложување на парамиксовирус. Заушки, чии симптоми се манифестираат како треска, општ тип на интоксикација, како и зголемување на плунковните жлезди (еден или повеќе), во чести случаи, исто така, влијаат врз другите органи, како и во централниот нервен систем.

...
Панкреатит (совпадающих симптомов: 3 из 7)

Панкреатитот е група на болести во комбинација со нивните придружни синдроми, чиј тек е придружен со заеднички фактор, што е воспаление на панкреасот. Панкреатитот, чии симптоми се манифестираат поради фактот дека нема ослободување на ензими секретирани од жлездата во дуоденумот, се случува со активирање на овие ензими директно во жлездата, поради што постепено се уништува, со други зборови, само-варење.

...
Пельвиоперитонит (совпадающих симптомов: 3 из 7)

Воспалението на пелвичниот перитонеум во женското тело се нарекува пелвиоперитонит. Оваа болест е предизвикана од патогени, како што се стафилококи, Escherichia coli, гонококи, кламидија и разни вируси. Во ретки случаи, комплексна провокација на болеста е својствена, што го комплицира не само текот на болеста, туку и борба против неа.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .