Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Токсоплазмоза: Симптоми и третман

Токсоплазмоза - главните симптоми:

Токсоплазмозата е болест предизвикана од TORCH инфекција. Оваа болест е многу опасна за време на бременоста, бидејќи инфекциите може да се пренесат во матката. Симптомите на токсоплазмоза може да бидат многу разновидни: треска, замор, појава на осип на телото, треска и други.

Причините за болеста

Инфекцијата со токсоплазмоза кај луѓето може да се појави од домашни животни, обично од мачки. Екстремно опасна е таква инфекција за жените во времето на носење на детето, па затоа е подобро да не контактираат со мачки.

Можно е да се здобие со болест преку јадење производи од месо, јајца од заразени животни кои не биле подложени на неопходен термички третман. Токсоплазмозата може да влезе во крвта на човекот преку оштетена кожа или да биде пренесена од инсекти во крвта. Исто така, постојат случаи на интраутерина инфекција.

Главните фактори за појавата на токсоплазмоза вклучуваат:

 1. Допирот на валкани раце со устата после контакт со земјата, по чистење на тоалетот на мачката.
 2. Јадење сурово или не варено месо (свинско месо, ловење или јагнешко месо).
 3. Допирање на устата по контакт со сурово или неварено месо.
 4. Трансфузија на крв или трансплантација на органи.
Циклус на циркулација токсоплазма

Знаци и симптоми на болеста

Според клиничката манифестација во медицината, болеста е поделена на акутни, хронични и латентни форми. Во повеќето случаи, кај луѓето, токсоплазмозата се јавува во хронична или латентна форма, без симптоми. Акутната форма на стекната токсоплазмоза е многу ретка, само 0,3% од пациентите. Треба да се разбере дека акутната форма на токсоплазмоза, која се карактеризира со живописни манифестации, во повеќето случаи ги погодува луѓето со многу слаб имунитет. Како по правило, овие луѓе "управуваат" со други болести кои драстично го намалуваат имунитетот. Таквите болести вклучуваат: ХИВ инфекција, разни видови на рак и вирусни заболувања.

Текот на хемотерапијата и трансплантацијата на органи, исто така, може да влијаат на текот на болеста, бидејќи овие постапки драматично го намалуваат човечкиот имунитет. Во такви ситуации не само што може да се забележи акутниот тек на стекнатата инфекција, туку и егзацербацијата на стариот. За време на нормалното функционирање на имунолошкиот систем, човечкото тело многу брзо произведува антитела за токсоплазмоза, а исто така создава доживотен имунитет на болеста.

Симптомите на токсоплазмозата се карактеризираат со нивната разновидност. Иако токсоплазмозата е една од најчестите болести, тешко е да се утврдат јасни симптоми на болеста. Причината е дека токсоплазмата која влегла во човечкото тело се носи низ телото и ги инфицира органите. Во таква ситуација, симптомите на токсоплазмоза зависат од тоа кој оддел е под влијание на инфекцијата. Исто така, симптомите на болеста може значително да се разликуваат кога постои конгенитална или стекната токсоплазмоза.

Симптоми на вродена токсоплазмоза

Конгениталната токсоплазмоза во повеќето случаи е многу тешко. Со генерализиран тек на акутната фаза на вродена токсоплазмоза, се јавува лезија на сите органи и системи, па затоа се појавуваат симптоми на општа лезија на телото. Вродената токсоплазмоза ги има следните симптоми:

 • Зголемување на температурата;
 • Појава на треска, летаргија;
 • Може да се почитува жолтица;
 • Зголемен црниот дроб и слезината;
 • Изглед на осип;
 • Поспаност;
 • Летаргија;
 • Намален мускулен тон;
 • Преку око

Кога текот на воспалителни процеси предизвикани од токсоплазмоза не влијае на сите органи истовремено, туку само ги поразува индивидуалните системи на телото, знаците на токсоплазмоза се следните:

 • хидроцефалус, или капка од мозокот;
 • Заматен вид

Симптоми на стекната токсоплазмоза

Ако зборуваме за стекната акутна токсоплазмоза, тогаш неговите знаци можат да бидат различни. Во повеќето случаи, акутната стекната токсоплазмоза постепено се развива по период на инкубација. Тоа трае од 5 до 23 дена. Симптомите на токсоплазмоза во акутна стекната форма се следните:

 • Треска;
 • Намалени перформанси;
 • Треска, слабост;
 • Мала главоболка;
 • Болка во зглобовите и мускулите;
 • Зголемени цервикални лимфни јазли;
 • Супраклавикуларни, аксиларни, ингвинални или субклавични лимфни јазли ретко се зголемуваат;
 • Зголемена печење во големина;
 • Развој на пневмонија;
 • Оштетување на мозокот;
 • Лезија на внатрешната обвивка на срцето;
 • Воспалителен процес во мрежницата и хориоидната жлезда.

Стекнатата хронична токсоплазмоза почнува да се манифестира по 2-3 недели по инфекцијата. Оваа форма на токсоплазмоза се смета за најчеста. Може да се јави латентно или со мали знаци кај пациенти за многу години. Симптомите на хронична токсоплазмоза се претставени во форма:

 • мало зголемување на температурата;
 • отечени лимфни јазли;
 • лезии на централниот нервен систем;
 • главоболки;
 • оштетување на меморијата;
 • намален интерес за животната средина;
 • нарушувања на спиењето и апетитот;
 • adynamia;
 • слабост;
 • појавата на разни стравови и опсесивни состојби.

Симптоми на токсоплазмоза кај деца

Треба веднаш да се забележи дека во случај на ингестија на мала количина токсоплазмоза во телото на детето, неговиот имунолошки систем може самостојно да се справи со паразитите, да се прекрие со школка и да стане безопасен. Симптомите на токсоплазмоза кај децата обично се бришат, компликациите се многу ретки.

Токсоплазмозата кај децата е многу различна во акутна форма. Постојат следниве симптоми на токсоплазмоза кај деца:

 • зголемување на температурата;
 • нарушување на црниот дроб и слезината, како последица на жолтица;
 • општа слабост, треска, поспаност;
 • осип;
 • отечени лимфни јазли;
 • оштетување на видот.

Симптоми на токсоплазмоза кај бремени жени

Токсоплазмозата за време на бременоста е голема опасност за фетусот. Впрочем, инфекцијата миеше пренесена интраутерино. Кај бремени жени, симптомите на токсоплазмоза се следните:

 • чувство на замор;
 • зголемување на температурата;
 • главоболка;
 • отечени лимфни јазли;
 • болки во зглобовите и мускулите.

Во случај на презентирани знаци, бремена жена веднаш треба да побара помош од лекар. Земајќи ги предвид резултатите од тестовите, експертите или пропишуваат третман или препорачуваат да се прекине бременоста.

Дијагностика

Дијагнозата на болеста е темелна клиничка студија на пациентот. За овие цели се спроведуваат серолошки тестови и се земаат алергиски тестови. Серолошкиот испит вклучува:

 • комплимент обврзувачка реакција;
 • пасивна хемаглутинација;
 • индиректна имунофлуоресценција;
 • интрадермални тестови со токсоплазмин.

Покрај тоа, задолжително е да се изврши клинички и бактериолошки тест на крвта за токсоплазмоза.

Дијагнозата на токсоплазмоза задолжително вклучува испитување на фундусот во канцеларијата на офталмологот. Задолжителен дијагностички метод е радиографија на черепот на главата и мускулите, електрокардиограм.

Токсиплазма животни форми

Третман

Третманот на токсоплазмоза е неопходно извршен во болница. Следните лекови се препишуваат на пациентите: се препишуваат сулфонамиди во комбинација со пириметамин и хлоридин, како и лекови за терапија со тетрациклини, антиалергиски лекови и витамински комплекси.

Потребата за терапија и изборот на лекови за лекување може да се утврди само од лекар. Терапевтските мерки за елиминирање на токсоплазмозата не се сите. Ова треба да се направи само во случај на изразени знаци на болест кај деца и ослабени возрасни лица.

Лекот хронична токсоплазмоза може да биде исклучително редок. Тука, во прилог на антибактериски лекови се користат лекови кои го зајакнуваат имунолошкиот систем. Во случај на детекција на примарна токсоплазмоза во раната бременост, жената се препорачува да се подложи на абортус.

Превентивни мерки

За да се избегне оваа болест, мора да следите едноставни правила:

 1. бремените жени треба да го ограничат контактот со земјата и другите објекти каде што може да се набљудуваат измет на мачки.
 2. Домашните мачки со цел да се избегне инфекција не треба да се хранат сурово месо и глодари фатени.
 3. За извршување на потребната термичка обработка на месото, измијте овошје и зеленчук, како и кујнски површини по контакт со месо, овошје и зеленчук.

Токсоплазмозата е непријатна и опасна болест што се јавува поради инфекција во телото. Ваквата болест му треба неоданочен третман со цел да ги елиминира непријатните и болните манифестации на оваа болест колку што е можно побрзо.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате токсоплазмоза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, лекар за заразни болести може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Бруцелоза (појавување симптоми: 9 од 13)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Цитомегаловирус (симптоми на појавување: 8 од 13)

Цитомегаловирусот е прилично честа вирусна болест, која во меѓувреме не е позната на сите. Цитомегаловирусот, чии симптоми и карактеристики се првенствено определени од состојбата на имунолошкиот систем, во нормална состојба не може да се манифестира воопшто, без да предизвика штетни ефекти врз телото на вирусниот носач. Вреди да се спомене дека во овој случај единствената карактеристика на вирусот носител е можноста за пренесување на цитомегаловирусната инфекција на друго лице.

...
Денга треска (појавување симптоми: 8 од 13)

Денгената треска е акутна вирусна болест предизвикана од бактерија со исто име и се јавува со манифестација на симптоми на грип или израз на хеморагичен осип. Главниот носител на патогенот е комарец-инфекција може да се случи дури и со еден инстинкт залак. Денга треска често страдаат од две групи на луѓе. Првиот - деца до една година. Тие често дијагностицираат хеморагичен тип на болест. Вториот е децата постари од три години, кои се опоравиле од класичната форма. Имунитет, развиен по опоравување, краткорочен. Таа е формирана само на подтипот на вирусот што ја провоцира прогресијата на болеста. Ова значи дека ако повторно се зарази со други видови на вирус, имунитетот нема да реагира, а болеста повторно ќе се развие.

...
Лимфогрануломатоза (Хочкинова болест) (појавување симптоми: 7 од 13)

Лимфогрануломатозата (Хочкинова болест) е патолошки процес кој се карактеризира со формирање на малигно формирање на лимфоидно ткиво. Оваа неоплазма има специфична хистолошка структура. Лимфогрануломатозата најчесто се среќава кај деца и кај пациенти на возраст од 20-50 години.

...
Катаролна болки во грлото (појавување симптоми: 7 од 13)

Катарална болки во грлото (акутен тонзилофарингитис) е патолошки процес предизвикан од патогената микрофлора и влијае на горните слоеви на мукозната мембрана на грлото. Оваа форма, според медицинска терминологија, се нарекува и еритематозна. Од сите форми на воспалено грло, ова се смета за најлесно, но тоа не значи дека не е потребно да се третира. Како правилно да се третираат катарална ангина, може да се каже само квалификуван лекар по сеопфатна дијагноза. Исто така вреди да се напомене дека третманот на болеста не е секогаш потребен за употреба на антибактериски лекови.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .