Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Трихиноза: Симптоми и третман

Трихиноза - главните симптоми:

Трихинозата е акутна хелминтијаза која се јавува кај луѓето и кај цицачите. Важноста на медицинското и социјалното значење на оваа болест е утврдена од сериозноста на клиничките манифестации, кои често се изразуваат во попреченост, во некои случаи и смрт.

Општ опис

Трихинозата во неговите манифестации се карактеризира со појава на треска и отекување на лицето, болка во мускулите и осип на кожата, еозинофилија и, во тешки случаи, оштетување на белите дробови, миокардиум, нервен систем. Трихинелата е предизвикувач на болеста. Лоцирани во мускулите на животните, лачињата Трихинела ја задржуваат својата инвазивност (способност да навлезат во друг организам за понатамошна дистрибуција во него) многу години. Удирањето на материјалот на трупот доведува до нивна смрт кога се изложени на многу високи или многу ниски температури (+ 80 / -40-50 ° C). Пушењето, како и соленото месо не придонесуваат за какво било влијание врз ларвите.

Како извор на инвазија за луѓето се животни (домашни, диви) погодени од трихиноза. Најчесто, таквите животни вклучуваат свињи и диви свињи, лисици, нутриа, јачменчиња, во некои етнички групи тие можат да бидат кучиња.

Месо инфицирано со трихиноза

Што се однесува до механизмот на инфекција, тој е орален, а подложноста на лице на оваа болест е исклучително висока. Значи, доволно е да се јаде околу 15 грама месо погодено од трихиноза. Вреди да се забележи дека инфекцијата често се јавува поради потрошувачката на недоволно варено или сурово месо на заразено животно. Ова е главно месо и сало, како и шунка, гранчиња, сланина, направени од инфицирана свинско колбаси, месо од диви животни. Исто така, треба да се забележи дека инциденцата на трихиноза е група, соодветно, влијае на сите членови на семејството кои се вклучени во празникот со такво месо.

Карактеристики на текот на трихинозата

Текот на оваа болест се карактеризира со својата сложеност и е цел комплекс на поврзани патолошки реакции, за кои предизвикувачкиот агенс станува механизам за активирање.

Постојат следните фази карактеристични за развојот на патолошкиот процес:

 • Ензимска токсична фаза (првите две недели од моментот на инфекција);
 • Алергиска фаза (крајот на втората недела по инфекцијата - трета и четврта недела по неа);
 • Имунопатолошка фаза.

Да живееме на секоја од овие фази.

Ензимска токсична фаза . Протокот на оваа фаза е придружен со пенетрација на трихинела во цревната слузница со последователно формирање на возрасни црви овде. Влијанието на нивните метаболити и ензими води кон развој на воспалителна реакција во оваа област.

Алергиска фаза . За оваа фаза, карактеристично е формирање на општ тип на алергиски манифестации, кои се состојат од треска и едем, конјуктивитис и формирање на катарактурен синдром во белите дробови, како и кај други патологии. До крајот на првата недела, возрасните формирани trichinae почнуваат да се размножуваат, по што младите ларви преку крвта и лимфата стигнуваат до мускулите со пресечени мускули.

Дефанзивната реакција која се манифестира во депресивна состојба од страна на човечкото тело поради имуносупресивната акција на возрасните паразити не претставува пречка за активноста што се јавува во циркулацијата на ларвите. Завршувањето на втората / третата недела од болеста се карактеризира со зголемување на нивото на антитела од специфична природа во серумот на лице инфицирано со трихинела. Овој комплекс предизвикува појава на насилна алергиска реакција. Алергиското воспаление, кое се јавува во цревата, доведува до смрт на возрасни Трихинела во него, како и формирање на Трихинела во мускулите, грануломи, околу ларвите. По овие грануломи се формираат влакнести капсули, кои делуваат како пречка за влез на паразитните антигени во човечкото тело.

Севкупната карактеристика на сериозноста на имунолошките реакции се определува врз основа на имунореактивноста на човечкото тело и дозата на антиген, како и степенот кој ја одредува адаптацијата кон човечкиот паразит (домаќинот). Со зголемување на дози на инфекција, постои, односно, зголемување на интензивниот редослед на мускулните и интестиналните инвазии (инвазија на паразити во овие области).

Така, сериозноста на болеста е предмет на зајакнување, имунолошките процеси поради тоа се угнетени. Ова е придружено со системски лезии на ткивата и органите, што се јавува како резултат на сензибилизација на организмот (односно стекнување од него на специфичен тип на зголемена чувствителност на ефектите на Trichinella).

Во овој случај, сензитизацијата се јавува не само поради ефектите на метаболичките производи на паразитите, туку и поради ефектите што ги предизвикуваат производи на распаѓање на ткивата оштетени или уништени од нив во домаќинот. Манифестации на оваа фаза се болка во мускулите, треска, респираторни нарушувања, конјуктивитис , едем.

Имунопатолошка фаза . Оваа фаза обично следи интензивна инфекција. Се карактеризира со формирање на системски алергиски васкулитис (воспаленија што се јавуваат во ѕидовите на крвните садови), како и органски лезии во нивниот тежок степен на манифестација. Мозокот, миокард, црниот дроб и други органи се карактеризираат со појава на нодуларни инфилтрати во нив (акумулации на клеточните елементи во ткивата со нечистотии во нив во облик на лимфата и крвта).

Оваа болест е комплицирана од дифузниот фокален алергиски миокардитис, фокална пневмонија, менингитис и други лезии на органи со не помалку сериозна специфичност. Во овој случај, таквите лезии често се комбинираат едни со други, што е придружено со треска и значителна болка во мускулите, едематозни ширења и осип на кожата.

Петтата или шестата недела од текот на болеста од моментот на инфекција се карактеризира со промена на воспалителниот процес што се јавува во паренхимните органи со нарушувања на дистрофичната скала, а потоа заздравувањето се случува крајно бавно. Значи, трае околу шест месеци.

Трихиноза: симптоми

Типични клинички манифестации карактеристични за трихинозата се ремитување на треска (во која дневните температурни флуктуации се со редослед 1-1,5 ° C), мускулна болка, кожен исип, висока еозинофилија (карактеристична манифестација на алергиски реакции), оток на лицето.

Нискиот интензитет на ширењето на инфекцијата често може да биде асимптоматски, и единствениот знак може да резултира со еозинофилна реакција на крвта која го покажува тоа.

Клиничката сериозност на варијантите на болеста може да се разликува во сериозноста на сопствениот тек, како и во времетраењето на периодот на инкубација на трескавична состојба и, всушност, исходот. Врз основа на ова, следниве форми на инвазија (инфекција):

 • Избришана инвазија;
 • Лесна инвазија;
 • Инвазија на умерена тежина;
 • Инвазијата е тешка.

Текот на ширењето се определува со следните периоди, кои се карактеризираат со сопствени симптоми:

 • Период на инкубација;
 • Период на акутни манифестации;
 • Период на компликации;
 • Период на закрепнување / повторување.

Инкубациониот период на болеста обично е од редоследот од 10 до 25 дена. Во меѓувреме, инфекцијата со природни видови помага да се зголеми овој период до 45 дена. Врз основа на клиничките набљудувања, беше утврдено дека времетраењето на периодот на инкубација е обратно пропорционално на сериозноста со која болеста како целина продолжува. Така, тежок тек на трихиноза може да биде придружен со период на инкубација до 10 дена, а особено малигни текот на болеста може да се карактеризира со период на инкубација од 1-3 дена.

Избришаната форма на болеста може да се појави за време на периодот на инкубација од 4-5 недели. Оваа форма на инфекција се карактеризира со отсуство на изразени симптоми, што ја одредува тешкотијата при дијагностицирање на трихинозата. Меѓу главните симптоми се:

 • Субфебрилна треска;
 • Мала мускулна болка;
 • Отекување на лицето во блага форма на манифестација;
 • Malaise.

Периферната крв ја одредува содржината во неа со цел до 12% еозинофилија со нормални нивоа на бројот на леукоцити. Времетраењето на болеста е до една недела, и сите манифестации (со исклучок на еозинофилија) во ова време исчезнуваат.

Благата форма на трихиноза се карактеризира со времетраењето на периодот на инкубација со цел до 5 недели. Почетокот на болеста е акутен, температурата се зголемува на ниво од 38-39 степени, се појавуваат главоболки и слабост. Потоа, постои брзо намалување на температурата (до субфебрил), со зачувување до една недела. Постојат болки во мускулите за џвакање, лумба и теле. Лицето станува подуено, очните капаци се издуват. Сите болни манифестации можат да исчезнат сами по себе за една или две недели.

Просечната тежина на трихинозата се карактеризира со период на инкубација од 2-3 недели. Се карактеризира со тешки симптоми карактеристични за синдромот на заеднички тип на алергиски реакции. Болеста започнува акутно со пораст на температурата до 40 °, додека одржувањето на високо ниво неколку часа, а потоа паѓа на 38,5 °. Овие бројки се одржуваат една недела, вториот е транзиција кон низок степен на треска. За овој фебрилен период, болките на окципиталните, лумбалните, џвакачките и телешните мускули стануваат суштински манифестации.

Карактеристични симптоми се исто така и во сериозноста на оток на очните капаци, поддувост на лицето, конјунктивитис. Често, во позадина на фебрилни состојби кај пациенти со исип на кожата. 1/3 од случаите се означени со појава на бронхопулмонална патологија. Симптоматологијата во овој случај се манифестира во форма на воспаление во горниот респираторен тракт, бронхитис , пневмонија , плеврит.

Кај треска, постои и зголемување на симптомите, што укажува на лезија во областа на кардиоваскуларниот систем. Таквите манифестации се тахикардија , глувост во срцевите тонови, систолни шумови. Палпитации се зголемуваат, се јавува недостиг на здив.

Во некои случаи, трихинозата е придружена со симптоми, што укажува на пораз на гастроинтестиналниот тракт, кој се манифестира во абдоминална болка, гадење и повраќање, дијареа.

Максималните манифестации кај симптомите на умерена сериозност на трихинозата е крајот на првата недела, болеста завршува во период од 3-4 недели.

Тешката форма на трихиноза се карактеризира, како што забележавме порано, со краткотрајноста на периодот на инкубација (од 1 до 10 дена). Доста често, болеста се манифестира со симптоми кои не се типични за него, има сличности со грипот и акутните респираторни инфекции, тифус или тифус и труење со храна.

Кај првите денови на болеста, карактеристично е присуството на манифестации на општа интоксикација, како и ЦНС лезии. Постепено се зголемува на 40-41 °, температурата потоа се одржува за 2-3 недели. Постојат сериозни главоболки, несоница, агитација, манифестирање на менингизам во комбинација со зголемување на мускулната болка со тежок оток, се придружници на треска. Вреди да се спомене дека болките во мускулите се карактеризираат со преваленца, кои влијаат на окуларните, гастрокемиусните и џвакачките мускули, а потоа се префрлаат на лумбалните и на рамените мускули. Поради интензитетот на болката, контракциите, ограничувањата во мобилноста, целосната имобилизација станува истовремен феномен.

Ширењето на едемот паѓа на екстремитетите и на торзото, како и на лабавите влакна во внатрешните органи, паренхимот и менингите. Ова, пак, предизвикува појава на функционални нарушувања на централниот нервен систем и други манифестации. Кардиоваскуларните патологии не се невообичаени, тие страдаат од тешка трихиноза и респираторни органи, но се поизразени отколку со просечната форма на болеста.

Една од варијантите на оваа форма на курсот станува абдоминален синдром, кој заедно со другите манифестации се карактеризира со абдоминална болка, лабава столица (со примеси од слуз и крв), гадење и повраќање. Причината за смртта може да биде улкус-некротичен лезии кои се релевантни за цревата и стомакот, во кои се појавуваат критични манифестации во форма на перфорација и крварење.

Често, симптомите слични на оние кои се својствени за ЦНС лезиите во форма на енцефаломиелитис и менингоенцефалитис, се манифестираат како сериозни главоболки и несоница и во тешки услови - во форма на делириум, напади, епилептични напади и ментални нарушувања. Појавата на системски и органски лезии често се причина за смрт, при што главната причина за смрт кај оваа болест е миокардитисот со ненадејни нарушувања во срцевата активност. Втората причина за смрт во случајот на трихиноза е пневмонија (во некои случаи со истовремена астмоиден бронхитис или плеврит). Третата компликација која предизвикува фатален исход во трихинозата е оштетување на централниот нервен систем (епилептиформни напади, тешки форми на хистерија, парализа, што укажува на длабоко оштетување на 'рбетниот мозок и мозокот).

Третман на трихиноза

Секоја форма на трихиноза, со исклучок на избришани форми, бара хоспитализиран третман. Причината за ова е можната прогресија на болеста заедно со сериозни несакани реакции кои се јавуваат како одговор на специфичната терапија.

Со избришани и благи форми, како и со конвалесценција во однос на позадината на умерената форма, анти-инфламаторната терапија се пропишува со употреба на лекови од тип на нестероид. Умерена и тешка форма на болеста бара специфична терапија. Препишувањето на лекови заедно со анти-инфламаторни лекови се врши земајќи ги предвид можните несакани ефекти во форма на алергија на трихинела која веќе е мртва во телото. Тешка форма со локални лезии на органи бара третман на болеста во комбинација со специфични лекови, вклучувајќи гликокортикоидни хормони.

Ако ги имате овие симптоми, веднаш треба да контактирате со специјалист за заразни болести.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате трихиноза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш специјалист за заразни болести може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Серумска болест (појавување симптоми: 9 од 16)

Серумската болест е вид на алергиска болест која се развива како одговор на зголемена чувствителност на телото на странски протеини. Најчесто ова се должи на воведувањето на протеини од животни, поретко постои реакција на човечки протеини. Вреди да се одбележи дека симптомите на болеста може да се појават како први, и со повторно воведување на серумот.

...
Салмонелоза (појавување симптоми: 8 од 16)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Аскаријаза (појавување симптоми: 8 од 16)

Многу луѓе сега немаат поим за тоа што е аскаријаза. Оваа болест е многу опасна, бидејќи истовремено влијае и на возрасните и на малите деца. Аскаријазата е честа нематодна болест на хелминтот, која е предизвикана од човечки аскари. Нејзините ларви можат слободно да мигрираат низ телото, кои влијаат врз органите и системите. Нивниот развој се јавува во цревата.

...
Птичји грип (појавување симптоми: 8 од 16)

Птичјиот грип е акутна инфективна болест што ја носат птиците. Видови на овој вирус го инфицираат човечкото тело. Оваа болест се карактеризира со висок ризик од смрт, а клиничката слика содржи неколку синдроми - инфективно-токсични, респираторни, гастроинтестинални, што доведува до исклучително сериозна состојба на лицето.

...
Ерсиниоза (појавување симптоми: 7 од 16)

Јерсиниозата е заразен тип на болест, која главно се карактеризира со лезија во гастроинтестиналниот тракт, како и генерализирана лезија која влијае на кожата, зглобовите и другите органи и системи на телото.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .