Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Сипаници: симптоми и третман

Мали сипаници - главните симптоми:

Малите сипаници се акутна инфективна болест, степенот на подложност на кој е речиси 100%. Мали сипаници, чии симптоми се треска, воспалителен процес кој ги зафаќа мукозните мембрани на устата и горниот респираторен тракт, појавата на макулопапуларен осип на кожата, општа интоксикација и конјунктивитис, е една од главните причини за смртност кај малите деца.

Општ опис

Предизвикувачкиот агенс на заболувањето во прашање е вирус на РНК што припаѓа на родот на морбиливируси (ова е. Парамиксовируси). Овој вирус има сферична форма, нејзиниот дијаметар е околу 120-230 nm. Исто така, вклучува нуклеокапсид во форма на хеликс на РНК со три протеини и со надворешна обвивка базирана на матрични протеини, оваа школка е од два вида, една од опциите е протеин во облик на гира, а вториот е хемаглутинин.

Што треба да знаете за мали сипаници

Карактеристика на вирусот е тоа што е крајно нестабилна за условите на животната средина, па затоа, надвор од околината на човечкото тело, брзо умира поради штетните ефекти на физичките или хемиските фактори. Како такви фактори може да се назначат варени фактори, вриење, зрачење, препарати за дезинфекција итн. Активноста на вирусот во услови на собна температура трае до 2 дена, ако температурата на собна температура е мала, овој период се зголемува на неколку недели. Така, оптималните температурни услови за овој вирус е -15-20 степени.

Во меѓувреме, и покрај тоа што вирусот е нестабилен за ефектите на надворешното окружување, постои ризик од негово ширење на доста значителни растојанија преку протокот на воздух, на пример, преку систем за вентилација. Ова може да биде можност за посебно разгледувана зграда за време на студената сезона. Со производство на атенуирани соеви на вирусот на мали сипаници, можно е да се создаде вакцина за оваа болест.

Причини, начини на инфекција, карактеристики

Главниот пат на пренос на вирусот - капки во воздухот. Вирусната изолација се јавува во значителни количини од болна личност до надворешно опкружување, особено се јавува при кашлање, зборување, кивање итн. Според тоа, лицето кое има мали сипаници е извор на инфекција. Неговата зараза за другите е можна од завршните денови на периодот на инкубација (поточно, во последните два дена од овој период) и до четвртиот ден од појавата на осип во него. Така, веќе од петтиот ден од почетокот на болеста, пациентот со мали сипаници е заразен за животната средина.

Во основа, децата од 2 до 5 години страдаат од мали сипаници, а многу поретко се дијагностицира кај возрасни пациенти, ваквите случаи се особено важни за оние кои немале морбили во детството. Новородените имаат колострален имунитет за оваа болест, го добиваат од своите мајки - повторно, под услов мајката претходно да има мали сипаници. Таквиот имунитет продолжува во првите три месеци од животот на детето. Можноста за ваква варијанта на болеста како конгенитални мали сипаници исто така е дозволена, во овој случај, влегувањето на предизвикувачкиот агенс на болеста се случи, веројатно преку трансплацентален пат преку болната мајка на фетусот.

Веќе по некое лице има мали сипаници, тој развива силен имунитет кон него, поради истата причина, сомнително е дали можете да го пренесете повторно, освен ако, се разбира, постои истовремена патологија релевантна за имунолошкиот систем. И покрај сомнението на таквата опција, во практика, таквите случаи, сепак, претходно се случиле, па затоа не може да бидат исклучени.

Во повеќето случаи, мали сипаници се разболуваат во текот на зимскиот / пролетниот период, односно од декември до мај. Епидемијата на морбидитет се забележува со фреквенција од 2-4 години. Во меѓувреме, сега во земјите каде што се спроведува масовна вакцинација против мали сипаници, оваа болест се јавува во речиси изолирани случаи, понекогаш во форма на мини-епидемии.

Мукозните мембрани на горниот респираторен тракт делуваат како порта за инфекција да влезат во телото, а варијантата на конјунктивално оштетување исто така е дозволена. По почетната "слегнување" во регионалните лимфни јазли и во клетките на епителија, предизвикувачкиот агенс на болеста влегува во крвта. Поради тоа, развојот на примарна виремија (т.е. означен влез во телото преку крвотокот додека истовремено се шири преку него) се јавува во текот на периодот на инкубација (временскиот период помеѓу влегувањето на микробиолошкиот агенс во телото и првите симптоми на болеста, односно латентниот асимптоматски период на болеста ). Кога тоа се случи, се случува дисеминација на вирусот - негово ширење од изолиран и заразен фокус од главниот јазол, било во рамките на специфичен орган или низ телото преку лимфниот и циркулаторниот систем.

Ова, пак, е придружено со фиксација на вирусот во разни органи, нејзина секундарна акумулација во макрофагиот систем (во неговите клетки). Потоа се појавуваат воспалителни инфилтрати во органите (крајниците, лимфните јазли, белите дробови, црниот дроб, цревата, слезината, миелоидното ткиво на коскената срцевина) - клеточните елементи со нечистотии во форма на лимфата и крвта. Процесот на пролиферација на ретикулоендотелиумот (пролиферација поради клеточната пролиферација со поделба) се јавува, што доведува до формирање на гигантски повеќецилни клетки.

Инкубациониот период на болеста се карактеризира со фактот дека во телото сè уште не постои толку многу вирус, поради што е дозволена можноста за нејзина неутрализација при администрирање на лекови против имуноглобулин кај сипаници за оние кои биле во контакт со пациенти со мали сипаници. Неопходно е да се користи оваа дрога во период не подоцна од пет дена по таквиот контакт.

Манифестацијата на катарларните симптоми соодветствува на манифестацијата на вториот бран на сцената на виремијата. Одржувањето на максималната концентрација во крвта на вирусот е релевантно за времетраењето на манифестацијата на катаракталниот период на болеста, како и на првиот ден од појавата на осип кај пациентот. Понатаму, оваа концентрација е намалена, а до петтиот ден од појавата на лезии се откриваат антитела кои неутрализираат вируси во крвта, додека самиот вирус повеќе не е таму.

Со оглед на релевантноста на факторите како тропизмот на вирусот (инаку - врзување) на клетките на епителијата на централниот нервен систем и мукозните мембрани, горниот респираторен тракт, во некои случаи, вклучувајќи ги и белите дробови и бронхиите, конјунктива, до одреден степен - гастроинтестиналниот тракт, главно се зафатени. Инфламацијата започнува да се развива, во која се формираат гигантски клетки, кои се концентрирани во лимфоидните форми на централниот нервен систем и цревата, поради тоа, пак, се јавуваат компликации како менингитис, менингоенцефалитис.

Како одговор на постојаната циркулација на вирусот, се јавува ослободување на биолошки активни супстанции и протеински елементи на вирусот, што предизвикува катастрофално воспаление во средина на зафатените органи со малку поинаква природа, имено, инфективно-алергиски. Поради оваа специфичност на фокалниот воспалителен процес, дополнет со алергиска реакција, со придружна епителијална дистрофија и зголемена васкуларна пропустливост во комбинација со едем и периваскуларна инфилтрација, се формира коренска енантема; (како егзантема, општо прифатено е да се одреди појавата на еден или друг вид осип на кожата).

Транзиторната супресија на имуните одговори (клеточна и хуморална) се развива поради системски лезии на макрофагните елементи, лимфоидните ткива и делови на централниот нервен систем. Поради ослабената активност на специфични и неспецифични заштитни фактори против мали сипаници, како и поради недостаток на витамин (А, Ц) и намалување на метаболизмот на витаминот воопшто, овие промени одредуваат група фактори кои предизвикуваат развој на разни форми на бактериски компликации.

Веќе по враќањето на пациентот, се формира имунитет, во кој антителата против кортекс остануваат во крвта за живот. Во исто време, исто така се смета дека вирусот може долго време да опстојува во околината на човечкото тело, со што ќе стане причина за развој на бавна инфекција во неа. Форми, во својство на кои може да се манифестира неговото понатамошно постоење: мултиплекс склероза, склерозирачки паненцефалитис. Исто така е дозволена можноста за учество во такви системски болести како системска склеродерма, системски лупус еритематозус, ревматоиден артритис.

Ако ја земеме предвид микроскопската слика на болеста, можеме да ги разликуваме следните промени. Значи, на дел од респираторниот тракт е означена изобилство на крвни садови, едем, појава на фокуси на некроза, фокална инфилтрација во околината на мукозниот слој, закрпи на метаплазија на епителот. Што се однесува до кожата, постојат промени во околината на папиларниот слој на дермисот, овие промени се манифестираат во форма на плетеница на крвни садови и едем, фокуси на некроза, забележани во епидермисот, како и хеморагии комбинирани со инфилтрација на лимфохистиоцитоза.

Симптоми на болеста

Времетраењето на периодот на инкубација е во просек од 8 до 14 дена (понекогаш и до 17), што е, како што веќе е наведено, во текот на овој период инфекцијата веќе се случила, но болеста не покажува никакви симптоми. Инфекцијата се јавува преку капки во воздухот, вирусот е прицврстен за мукозните мембрани на горниот респираторен тракт или, ако прво се појави плунка од болно лице, тогаш конјунктивата. Понатаму, вирусот е во субмукозен слој, како и во регионалните лимфни јазли, каде започнува нејзината примарна репликација (репродукција). Симптомите на сипаници во овој период се отсутни, меѓутоа, постои зголемување на лимфните јазли, главно цервикални лимфни јазли. Завршувањето на овој период се карактеризира со фактот што вирусот станува толку голем што веќе слободно влегува во крвотокот, што, пак, го зголемува следниот период на болеста.

Следниот период е продромален период, неговото времетраење е од 3 до 5 дена. Тоа е придружено со погоре разгледуваната циркулација во крвта на вирусот, што е придружено со негово "слезнување" и во горниот респираторен тракт и во другите органи. Карактеристиките на таквото таложење ги одредуваат соодветните симптоми за оваа болест:

 • catarrh на горниот респираторен тракт - во овој случај, пациентот се појавува изобилство назален исцедок (течење на носот), кашлица (сува, наметлива, груба), засипнатост;
 • треска со пораст на температурата во опсег до 38, 5 степени;
 • конјунктивитис - црвенило и отекување на мукозните мембрани на очите, фотофобија, изобилство серозен исцедок од очите, прозрачна лакримација;
 • општа интоксикација на телото, која се манифестира во форма на намалување на апетитот на пациентот, раздразливост, летаргија, нарушување на спиењето;
 • кај некои пациенти, забележан е појава на зашеметена столица (за краток временски период);
 • Белци-Филатов-Копличка дамки (или енантема) - станува збор за појава на белузлави дамки во црвеникава рама, слични на надворешна гризница и концентрирани во областа на мукозните образи во близина на забите, на мукозните мембрани на непцата и усните. Таквите дамки се формираат 2-3 дена пред осипот да почне да се појавува на кожата (1-2 дена по почетокот на катарларните манифестации). Дополнително, кога се појавуваат осип на кожата, исчезнуваат местата на Белски-Филатов-Коплик од мукозните мембрани.
 • Појавата на непцето и јазикот на малиот исип - може да се открие со 2-3 дена од почетокот на болеста, тие перзистираат за целиот период на присуство на осип со мали сипаници.

Времетраењето на исипот е 3 дена, овој период започнува пред крајот на продромалниот период, односно 2-3 дена по појава на осип на мукозните мембрани. Тука, како што веќе е наведено, вирусот во крвта достигнува значајни нивоа во крвта, лесно се впушта во внатрешните органи, влијаејќи на централниот нервен систем, цревата, лимфните јазли, кожата, црниот дроб, слезината, коскената срцевина, белите дробови. Во погодените органи, вирусот е во процес на секундарна репродукција, што, пак, води кон развој на секундарна виремија. Наспроти ова, постои реструктуирање на веќе забележаната заразно-алергиска форма на болеста, во врска со која е придружена со следните симптоми:

 • Зголемени манифестации на треска и општа интоксикација на телото.
 • Зајакнување на симптомите кои го придружуваат поразот на горниот респираторен тракт, што може да доведе до развој на бронхитис кај пациентот, како и промена на манифестацијата на неговата кашлица (може да се навлажни со празнење на спутумот).
 • Појава на макулопапуларен осип. Овој симптом се карактеризира со одредена фаза во сопствената манифестација. Значи, до првиот ден од појавата на осипот, концентрацијата на бледо розевите дамки се забележува од страната на горната страна на вратот, потоа зад ушите, потоа по должината на косата, на образите и во близина на локацијата на урината. Во текот на следните 24 часа, осипот целосно ги покрива градите (горниот дел), рацете и вратот. Во исто време, по природата на манифестацијата станува папуларна. По, веќе на вториот ден од манифестацијата на осип, се проширија на желудникот, назад и кон екстремитетите. До третиот ден се појавува осип на нозете, кожата на лицето исчезнува, проследено со појава на привремена пигментација на лицето предизвикана од уништување на црвените крвни клетки во кожата, а исто така има и пилинг на кожата. Испуштањето нерамномерно, соединувањето, можете да ги наречете "зацврстено".

По секундарна виремија, вирусот на мали сипаници се покажува во кожата (во нејзините епидермални клетки), каде што лимфоцитите почнуваат да му пристапуваат, што предизвикува еден вид конфликт, чиј резултат е пупка-папуларен осип. Имајте на ум дека папулите се подразбираат како мали меурчиња, нешто високи над кожата.

Причината за шлаг на кожата е присуството на воспалителни процеси, против кои се развива кршење на меѓуклеточните врски на епидермисот. Ние додаваме дека поинтензивниот осип се појавува, толку поинтензивни се симптомите на интоксикација придружени со мали сипаници.

Времетраењето на периодот на пигментација е околу 1-1,5 недели. Тоа е придружено со фактот дека кафеави точки се појавуваат на подрачјата на ерупции, и, повторно, постојат области на пилинг каде што имало ерупции. Периодот на пигментација се манифестира со следните карактеристики:

 • симптомите на интоксикација исчезнуваат, температурата паѓа;
 • симптомите на лезии на горниот респираторен тракт исто така исчезнуваат;
 • се развиваат компликации (оваа стварта се должи на фактот дека вирусот на мали сипаници ги потиснува заштитните функции на Т-лимфоцитите, поради што се случува неограничено оштетување на клетките на тие органи на кои овој вирус, во нивна околина, е директно поврзан).

Општо земено, сипаниците се карактеризираат со надолна секвенца на манифестации на осип, што воедно е прилично важна карактеристика за диференцијална дијагноза. Исипите кај возрасните обично се манифестираат во пообемна форма од осип кај децата.

Најчеста компликација на оваа болест е пневмонијата. Со манифестацијата на такви компликации кај мали деца, како што се ларингитис или ларинготрахеобронхитис, може да се развие лажен грб. Исто така често се развива стоматитис. Компликациите како што се менингитис и менингоенцефалитис се главно откриени кај возрасни пациенти, а нивниот развој главно се јавува за време на периодот на пигментација. Најразумна, иако ретко, компликација е коренот енцефалитис, и главно се дијагностицира кај возрасни.

Дијагностицирање

Во дијагнозата на мали сипаници се користеле серолошки и вирусолошки методи. Виролошкиот метод овозможува да се изолира предизвикувачкиот агенс од назофаринксот или од крвта три дена пред да се појават симптомите. Серолошкиот метод овозможува откривање на антитела и антигенски компоненти против вирусот.

Исто така се користат и такви дијагностички методи како rtha и ELISA. РТГА, или реакција на инхибиција на хемаглутинација, се состои во земање крв од пациент во катаракталниот период на болеста или во првите три дена од моментот кога се појавува осипот. Потоа, по 14 дена повторно се зема крв, што се прави за да се споредат резултатите и да се идентификува интензитетот на зголемување на титарот на антителата. Методот на ELISA се состои од ензимски имуноанализа, во кој се откриваат специфични IgM имуноглобулини, поради што особено може да се утврди дека процесот на мали сипаници е во акутна фаза, како и во G, поради што е можно да се открие дали пациентот ја издржал болеста и дали за него имунитет.

Дијагнозата на "мали сипаници" не треба да се прави само врз основа на посочените симптоми и осип, бидејќи има многу болести како ова, особено пилешкото осевце, цитомегаловирусната инфекција, рубеола, ентеровирусната инфекција итн. Листата на слични болести може да се намали на 25 , и, сепак, ако се пронајдени наведените места на Белски-Филатов-Коплик, тогаш не постои сомнеж за оваа болест.

Третман

По данному пункту следует сразу отметить, что специфического лечения кори на данный момент не существует. Вместе с тем, принимаемые в его адрес меры воздействия являются комплексными, требующими индивидуального подхода в выборе конкретных препаратов, а также учета тяжести актуального процесса и возраста пациента.

Назначается постельный режим, витаминизированная диета, в особенности упор делается на витамин A, и при обязательном назначении дозировки врачом, в противном случае может развиться неинфекционная желтуха на фоне передозировки. Назначается этиотропное лечение с применением иммуномодуляторов и противовирусных препаратов, иммуностимуляторов. Тяжелые случаи заболевания могут потребовать внутривенного приема иммуноглобулинов.

Помимо этого, проводится также симптоматическое лечение кори. Так, при конъюнктивите может применяться альбуцид (20%), левомицитиновые капли (0,25%). Катаральная симптоматика требует приема муколитиков, отхаркивающих препаратов, противовоспалительных аэрозолей. Ротовую полость можно полоскать, используя раствор хлоргексидина, настой ромашки.

При появлении симптомов, указывающих на корь, необходимо обратиться к лечащему педиатру (терапевту).

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Корь и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: педиатр , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
ОРЗ (совпадающих симптомов: 7 из 11)

АРИ (акутна респираторна болест) е група на заболувања од вирусно или бактериско потекло, кои се карактеризираат со оштетување на горниот респираторен тракт, симптоми на општа интоксикација на телото. Респираторните инфекции влијаат врз луѓето од сите возрасти, од мали деца до постари лица. Оваа група на болести се манифестира сезонски - почесто се случуваат патологии кога се менуваат сезоните (во есен-зимскиот период). Важно е да се вклучите во превенцијата на акутните респираторни инфекции навремено, за да не се инфицирате во средината на епидемијата.

...
Краснуха (совпадающих симптомов: 5 из 11)

Рубела е акутна вирусна болест, главно дијагностицирана кај деца, поради што е рангирана како "детска" инфекција. Рубеола, чии симптоми го одредуваат името на оваа болест, првенствено се манифестира како карактеристична боја на исипот, исто така, оваа болест е исто така доста опасна за бремени жени, а поконкретно за фетусот, поради неговата директна поврзаност со развојот на конгенитални малформации кај децата и со интраутерина смртност.

...
Воспаление легких (совпадающих симптомов: 5 из 11)

Воспалението на белите дробови (официјално - пневмонија) е воспалителен процес во еден или двата респираторни органи, кој обично е заразен по природа и е предизвикан од разни вируси, бактерии и габи. Во античко време, оваа болест се сметаше за една од најопасните, и иако современите средства за лекување можат брзо и без последици да се ослободат од инфекцијата, болеста не ја изгубила својата важност. Според официјалните податоци, во нашата земја секоја година околу еден милион луѓе страдаат од пневмонија во една или друга форма.

...
Фолликулярная ангина (совпадающих симптомов: 5 из 11)

Фоликуларно воспалено грло - болест која се карактеризира со гноен воспаление на фоликулите на крајниците. Во случај на прогресија на таква болест, гној се наоѓа на површината на лимфоидните формации на фаринксот во облик на одделни лезии. Патолошкиот процес може да влијае на фарингеалните, палаталните, тубалните и јазичните крајници. Прогресијата на фоликуларната ангина е придружена со регионален лимфаденитис и тешка хипертермија.

...
Атипичная пневмония (совпадающих симптомов: 5 из 11)

Атипична пневмонија е воспалителен процес во белите дробови, чија етиологија не е типична. Тоа е, болеста не е предизвикана од бактерии, главно коки, како што е случајот со типична пневмонија, туку со микроорганизми и вируси.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Rossoshanskaya, 4, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .