Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Туберкулоза: Симптоми и третман

Главните симптоми се туберкулозата:

Туберкулозата е прилично честа инфективна болест предизвикана од тубуларниот бацил. Туберкулозата, чии симптоми се поврзани со оштетување на белите дробови, исто така, може да влијае на очите, кожата, коските и зглобовите, органите на урогениталниот систем, и честопати продолжува, маскирајќи се како и други болести како што се ладна или пневмонија. Исто така, се случува симптомите да бидат отсутни како такви.

Општ опис

Туберкулозата може да биде примарна или секундарна. Примарната туберкулоза се развива веднаш по појавата на инфекцијата. Често се дијагностицира кај млади пациенти на возраст под 4 години, ова се должи на фактот дека нивниот имунолошки систем сè уште не е целосно формиран. Карактеристика на текот на болеста во овој случај е дека туберкулозата се јавува во прилично тешка форма, и често пациентите за луѓето околу нив не се заразни.

Примарната туберкулоза е придружена со формирање на примарен фокус, т.е. таква област во белите дробови што е под влијание на туберкулозата е туберкулозен гранулом. Таквата локација може подоцна да се само-лекува, по што центарот на ткивото на лузни останува во подрачјето на минатото место. Во некои случаи, тоа се открива за време на испитување на Х-зраци, и кај здрави пациенти, и овој "наод" укажува на тоа дека туберкулозата претходно била пренесена.

Белодробна туберкулоза, слика: повеќе туберкулома, фокуси

Во меѓувреме, во други случаи, сè не е толку "мазно", бидејќи грануломот напредува, зголемувајќи ја големината, по што нејзиниот централен дел е предмет на дезинтеграција, со што се формира празнина, ова е примарна пулмонална празнина. Микобактериите, кои се надвор од примарниот фокус, можат да завршат во крвотокот, да се населат во разни органи, а тоа доведува до формирање на "туберкули" во нив, т.е. сите исти туберкулозни грануломи, и поради оваа причина се нарекува туберкулоза (од латинскиот туберкулумот преведува како "судбина").

Што се однесува до секундарната форма на болеста, овде може да се посочи дека секундарната туберкулоза е резултат на новородената инфекција или реактивација (реактивација) на инфекција која веќе е присутна во телото. Најчесто во оваа форма, болеста се јавува кај возрасни. Кога формира нови пештери и фокуси, таквите формации имаат тенденција да се спојат едни со други, па затоа поразот може да стане многу обемна и интоксикација - изречена. Околу една третина од пациентите без третман за болеста во оваа форма умираат во текот на следните месеци, други може да го издржат во долготрајна форма, а исто така е дозволена можноста за спонтано задушување на секундарна туберкулоза.

Инфекција со туберкулоза се јавува на различни начини. Ова може да биде инфекција во воздухот (за време на разговор, кога кивање или кашлање на пациент), воздушно прашување (со прашина, плунка на пациентот се влегува во телото на здраво лице), контактна патека (инфекцијата влегува во телото преку мукозните мембрани и оштетените области на кожата), како и на патот на храната (инфекцијата е во телото на здраво лице преку храна контаминирана со говеда (месо, млеко, павлака, сирење, итн.).

Mycobacterium tuberculosis, провоцирајќи ја болеста (tuberculosis bacillus), се одликува со фактот дека тие имаат посебен вид мембрана, поради што бактериите можат да преживеат дури и во прилично сурови услови на животната средина. Истото важи и за ефектите на антимикробните препарати, кои тие можат успешно да ги издржат. Микобактериите се размножуваат многу бавно, станува една од причините што ја попречуваат дијагнозата.

Ризикот од инфекција е определен од природата и времетраењето на контактот на здраво лице со извор на инфекција, како и степенот на инфекција на лицето што ја шири инфекцијата. Од време на време, веројатноста за инфекција на здраво лице се зголемува ако лицето со пациент има туберкулоза во активна форма на оштетување, односно ако се формираат туберкулозни шуплини во белите дробови и се погодени горните респираторни патишта, а ова е гркланот, трахеата, бронхиите.

Како најзначаен фактор кој предизвикува ризик од инфекција, назначени се области на голем број на луѓе во услови на недоволно проветрени простории.

Во меѓувреме, микобактериската туберкулоза не секогаш предизвикува развој на оваа болест, главно ризикот од нејзин развој е определен од индивидуалната чувствителност на ефектите од микобактериите, како и од карактеристиките на имунолошкиот одговор. Возраст исто така игра важна улога во разгледувањето на ризикот од развој на оваа болест. Значи, таа станува највисока кај пациенти со младешки и млади години. Туберкулозата кај жените најчесто се забележува во возраста од 25-34 години, а жените во тоа време се разболуваат многу почесто од мажите.

Голем број на поврзани болести може да предизвикаат можност за развој на активна форма на туберкулоза. Водечка болест е ХИВ инфекцијата , во која имуниот одговор е потиснат. Со ХИВ инфекција, пациентите се покажуваат да бидат следени со спроведување на годишен тест за Манту, покрај тоа, се обезбедува профилакса со употреба на анти-ТБ лекови.

Хроничните заболувања со лезии на белите дробови, туморите во крвта и други видови малигни заболувања, ренална инсуфициенција, пропратена со системска хемодијализа, инсулин-зависен дијабетес мелитус, како и општо намалување на телесната тежина, придонесуваат за зголемен ризик од туберкулозна инфекција.

Така, може да се сумира дека само лицата кои го намалија имунитетот спаѓаат во групата со посебен ризик, каде што е можно инфекција со туберкулоза. Тие вклучуваат: ХИВ-инфицирани пациенти, мали деца, луѓе кои живеат во влажни, несоодветно вентилирани и загревани простории, како и луѓе кои често се соочуваат со хипотермија и прегладнети. Пушењето игра улога во ризикот од контрацепција на туберкулоза, особено ако едно лице пуши од еден пакет дневно - во овој случај веројатноста за развој на оваа болест се зголемува за 2-4 пати. И, се разбира, понекогаш ризикот од инфекција се зголемува со продолжен близок контакт со пациенти кои имаат активна форма на туберкулоза.

Форми на туберкулоза

Во повеќето случаи, туберкулозата влијае на органите на респираторниот систем (особено, станува збор за белите дробови и бронхиите), како и за органите на генитоуринарниот систем. Остео-артикуларните форми на оваа болест најчесто се јавуваат со оштетување на коските на карлицата и 'рбетот. Врз основа на областите погодени од туберкулоза, болеста е поделена на две главни групи, односно, тоа е пулмонална туберкулоза, како и екстрапулмонална туберкулоза.

Белодробната туберкулоза може да се манифестира во различни форми. Особено, ова е примарен туберкулозен комплекс и туберкулозен бронхоаденитис. Во зависност од степенот на размножување, белодробна туберкулоза може да се манифестира во една од следниве форми: дисеминирана туберкулоза, туберкулоза латентна (скриена), инфилтративни туберкулоза, милијарна туберкулоза, ограничен (или фокална) туберкулоза, tuberkuloma, caseous пневмонија, цироза туберкулоза и fibrocavernous туберкулоза . Многу поретко се дијагностицира трахеална туберкулоза, ларингеална туберкулоза и плеврална туберкулоза.

Што се однесува до екстрапулмонална туберкулоза, тоа може да влијае на било кој орган во човечкото тело. Се разликуваат следниве видови на оваа форма на туберкулоза: туберкулозата на дигестивниот систем (главно цефаумот и дисталниот дел во тенкото црево се засегнати), туберкулозата на менингите и централниот нервен систем (мозокот и 'рбетниот мозок се погодени, цврстата мембрана на мозокот - во овој случај зборуваме за како што се туберкулозен менингитис), туберкулоза на кожата, заедничка и коскена туберкулоза, очни туберкулоза.

Фиброзни белодробни туберкулози

Белодробна туберкулоза: симптоми

Туберкулозата може да има многу маски и, како што веќе е наведено, ова укажува дека манифестациите на оваа болест може да бидат многу различни, поради што може да се претпостави релевантноста на сосема различна болест. Симптомите на туберкулоза се одредуваат врз основа на областа на концентрација на патолошки инфекција. Секако, пулмоналната туберкулоза и, на пример, туберкулозата на кожата, ќе се манифестира поинаку во своите симптоми и во текот на својот тек.

Повторно, веќе споменатите индивидуални карактеристики на одреден организам играат улога. Таквите карактеристики се нарекуваат и уставни, тоа е оној кој одредува колку е подложно на организмот да има влијание врз инфекцијата, до одреден степен овие карактеристики влијаат на видовите и стапките на развој на вистинскиот процес на инфекција, како и подложноста на организмот кон третманот на болеста и прогнозата за тоа.

Дозволете ни да се свртиме кон симптомите и да почнеме со нивните општи типови. Со ограничена форма на туберкулоза, пациентите доживуваат замор и слабост, што е особено изразено наутро. Покрај тоа, севкупните перформанси се намалуваат. Туберкулозата кај децата генерално се карактеризира со фактот дека нивните перформанси се намалуваат, нивниот апетит исчезнува и нивниот сон е слаб. Масивните форми на туберкулоза, како и ширењето на инфекцијата низ телото, може да предизвикаат уште поголемо влошување на општата состојба на пациентот.

Надворешните промени во туберкулозата се придружени со губење на тежината, пациентите стануваат ослабени, значително потенки. Постои острина на функциите на лицето, бледа кожа, руменило на бледа кожа. Кај хроничната туберкулоза, пациентите се ослабуваат.

Температура Ограничените форми на туберкулоза се придружени со мало, но продолжен пораст на температурата, главно во рамките на 37,5-38 степени. Зголемување на температурата се забележува вечер и ноќе, додека во текот на ноќта се појавува потење, во комбинација со треска. Важно е да се направи разлика во температурата на туберкулозата од температурата која ги придружува другите болести. Значи, со вообичаениот ОРЗ, со бронхитис или со пневмонија, температурата може да биде дури и повисока отколку што е наведено, но во исто време поминува прилично брзо, без да се придружува ноќно потење. Високата температура кај туберкулозата ги придружува само неговите масивни форми.

Кашлица Овој симптом е перзистентен кај пулмоналната туберкулоза. Почетокот на болеста е проследен со упорност и сувост на кашлицата, неговото влошување се забележува во текот на ноќта и наутро. Понатамошниот развој на болеста може да биде проследен со "влажна" кашлица, во која се секретира секрецијата на спутумот. Кај туберкулозата, кашлицата се манифестира во хронична форма, односно таа е константна. Со оглед на тоа, треба да се алармира како факт како присуство на кашлица за период од 3 недели или повеќе, ова бара задолжителна посета на лекарот. Болестите како што се акутните респираторни инфекции, повторно, бронхитис или пневмонија исто така може да бидат придружени со појава на кашлица, но разликата од кашлица за туберкулоза е тоа што не е толку долго, има малку поинаков карактер и е подложно на ефектите од терапијата адресирани до него (таблети, сирупи, итн.).

Хемоптиза. Овој симптом е доста важна манифестација на туберкулоза. Тука зборуваме, најверојатно, за неговата инфилтративна форма, иако не е исклучена можноста за појава на друга форма на туберкулоза со овој симптом. Во суштина, хемоптизата се јавува по настанување на кашлање, одреден износ на свежа крв се исцрпува со спутум. Исто така, пулмоналната туберкулоза може да биде придружена со развој на состојба како што е пулмонална хеморагија, или овој симптом се нарекува "крв низ грлото". Ваквата состојба не е само сериозна, туку и опасна по живот за болно лице, и неопходна е итна медицинска нега. Хемоптизата, манифестирана кај туберкулоза, мора да се диференцира од болести како што се срцева слабост или рак на белите дробови, во кои се јавува и хемоптиза.

Болка во градите. Оваа болка се зголемува со дишењето.

Често, туберкулозата се јавува без симптоми, во тој случај откривањето на примарен фокус се случува случајно, со Х-зраци кои не се поврзани со ослободување на болеста.

Екстрапулмонална туберкулоза: симптоми

Како што веќе е наведено, туберкулозата може да влијае на други органи, покрај белите дробови. Во овој случај, зборувајќи за неговата екстрапулмонална форма. Симптомите зависат од тоа каде се наоѓа болеста.

Туберкулоза на генитоуринарниот систем. Симптоматологијата во овој случај зависи од тоа каде се наоѓа инфекцијата, особено може да се разликуваат следните манифестации: крв во урината, болно и често мокрење, болки во долниот дел на грбот, болка во долниот дел на стомакот, неплодност и кршење на циклусот кај жените. Ако се нарушат органите на машкиот урогенитален систем, ако е зафатен епидидимисот, тогаш во скротумот туморот е формиран од волуметриски тип, а чувството е болно. Како општо, туберкулозата, во оваа форма, болеста може да продолжи без никакви симптоми. Покрај тоа, влијанието на анти-ТБ лекови во овој случај одредува доволен степен на ефективност во нивната употреба.

Туберкулоза на коски и зглобови. Симптомите кои укажуваат на оваа болест се ретко идентификувани, како и самата болест. ХИВ-инфицираните пациенти најчесто се погодени овде. Главно се зафатени коленото, колкот и интервертебралните зглобови. Ако е зафатен интервертебралниот зглоб, тогаш патолошкиот процес го доловува и блискиот прешлен, што предизвикува колбарот на интервертебралниот диск, а тоа, пак, може да предизвика да се израмнат пршлените додека развојот на 'рбетната кривина се развива пред да се појави грбот. Ако се зафатени колена или колк зглобови, тогаш може да има интензивна болка при одење, што исто така предизвикува и хромотегија. Ако не ја третирате оваа форма на болеста, тогаш може да се соочите со таков развој на патолошкиот процес во кој функцијата на зглобот е целосно изгубена.

Туберкулоза на централниот нервен систем. Оштетувањето на централниот нервен систем кај туберкулозата се забележува ретко, главно, повторно, кај пациенти со ХИВ, како и кај мали деца. Тука, мозочната мембрана е зафатена, односно туберкулозниот менингитис се развива, а туберкуломот, исто така, може да се формира во суштината на мозокот. Симптоматологијата може да биде многу различна, особено тоа е главоболка, нарушување на чувствителноста, свеста, психата, нарушување на движењата на очното јаболко итн. Недостатокот на третман за туберкулозен менингитис е фатален, ако третманот се изведува и има одредена ефективност од тоа, тогаш ова За жал, сè уште завршува за пациентот со одредени невролошки нарушувања во различни степени на нивната манифестација. Кај туберкулозен гранулом на мозокот може да се појават симптоми како што се епилептични напади, нарушувања на чувствителноста, нарушувања на движењето.

Милијарна туберкулоза. Во оваа форма на туберкулоза, станува збор за ширење на инфекцијата низ телото преку крвта. Исто така е придружено со формирање на мали фокуси во ткивата и органите, односно веќе обележани со грануломи во форма на туберкули со дијаметар од околу 1 до 2 мм (изгледаат како зрна од просо). Симптоматологијата на оваа болест е слична на симптомите на белодробните лезии, иако покрај тоа постојат и симптоми кои укажуваат на лезии на различни органи (очите, слезината, црниот дроб, мозочните мембрани итн.).

Туберкулоза на дигестивниот систем. Главните симптоми во овој случај се сведуваат на појава на дијареа и запек, постои болка во абдоменот, надуеност. Температурата се пролонгира на долг пат, мешавина од крв се наоѓа во изметот. Понекогаш постои симптом како што е интестинална опструкција.

Туберкулоза на кожата. Во оваа форма, болеста е придружена со појава на густи нодули и пломби локализирани под кожата, тие се пробиваат низ кожата, со што се ослободува белузлавата сирена маса. Сепак, одредени отстапувања од целокупната слика на оваа форма на болеста се дозволени, бидејќи може да се манифестира на различни начини.

Дијагностицирање

Прегледот на Х-зраци се користи како главен метод за дијагностицирање на туберкулозата. Важно е да се разбере разликата помеѓу методите што се користат за овој тип на истражување. Метод како што е флуорографија, соодветно, освен како масовно испитување, во рамките на нејзината имплементација, се испитува дали има промени во белите дробови кои личат на туберкулоза. Радиографијата на анкетата се карактеризира со поголем степен на прецизност, особено, ова е прегледната радиографија на регионот на градниот орган.

С еще большей точностью получают результаты при проведении простой томографии, и, наконец, самый информативный метод – компьютерная томография. Также важную роль играет анализ мокроты, проводимый в условиях лабораторий. С его помощью можно выявить возбудителя, а также определить на основании результата, опасен больной для окружения или не опасен.

Особая роль отводится методам туберкулинодиагностики, сюда же относится реакция Манту. Если имеются подозрения на наличие у пациента внелегочной формы туберкулеза, то требуются дополнительные исследования, конкретные варианты рассматриваются в зависимости от предположительной локализации патологического процесса, обусловленного туберкулезом.

Третман

Лечение туберкулеза осуществляется исключительно в условиях противотуберкулезных диспансеров. В зависимости от того, какая форма заболевания актуальна, определяется, амбулаторное требуется лечение или же стационарное, также здесь учитываются другие факторы, такие как общее состояние пациента, отсутствие/наличие бацилловыделений и т.д.

Все пациенты, у которых впервые обнаружен туберкулез, госпитализируют. Применяемое лечение носит комбинированный характер, то есть применяется несколько типов противотуберкулезных препаратов. Также лечение туберкулеза является длительным, минимум на него уходит 6 месяцев. Насколько успешным окажется лечение, зависит от самого пациента, и в частности от того, как будут выполняться врачебные рекомендации. Если дозы препаратов уменьшаются и сокращается время их приема, то лечение становится неэффективным, более того, из-за этого возбудитель заболевания обретает еще большую устойчивость в терапии.

Важно отметить, что любые виды лечения, в том числе и методы народной медицины от туберкулеза, фитотерапия и т.д. – все это является лишь вспомогательным решением в борьбе с заболеванием, но никак не основным. Замены противотуберкулезным препаратам нет. Иногда лечение туберкулеза проводится хирургическим методом, повысить эффективность лечения, а также предотвратить обострение туберкулеза позволяет санитарно-курортное лечение.

При подозрении на наличие туберкулеза необходимо обратиться к фтизиатру (основной специалист, специализирующийся на туберкулезе), также можно начать с посещения лечащего терапевта (или педиатра – соответственно, если речь идет о ребенке).

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Туберкулез и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач фтизиатр .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Туберкулез легких (совпадающих симптомов: 6 из 8)

Белодробната туберкулоза е болест предизвикана од бактериите од видот Mycobacterium откриени од страна на Роберт Кох во 1882 година. Тие се 74 видови, пренесени преку вода, почва, од болен човек до здрава. Форма на болеста, за која луѓето се најмногу подложни, е прецизно пулмонална туберкулоза, поради фактот што главниот тип на пренос на бактерии е воздушен.

...
Пневмония (совпадающих симптомов: 4 из 8)

Пневмонијата е инфективно воспаление на белите дробови што ги погодува алвеолите или другото белодробно ткиво. Пневмонијата може да се појави од различни патогени - бактерии, вируси, габи. Затоа, постојат голем број на видови на пневмонија, од кои секоја има свои симптоми и карактеристики на перколација. Во белите дробови на здраво лице, одредена количина на бактерии е секогаш присутна. И во повеќето случаи, имунолошкиот систем добро се бори со нив. Но, кога телото е слабо и не може да се справи со нив, постои активен развој на пневмонија.

...
Рак легких (совпадающих симптомов: 4 из 8)

Ракот на белите дробови е болест поврзана со развој на малигнен тумор во белите дробови. Ракот на белите дробови, чии симптоми може да бидат отсутни за долго време, најчесто се должи на пушењето, а неговото откривање, токму поради отсуството на симптоми, без превентивни методи за испитување на предметната област, често се јавува во сериозни фази на процесот.

...
Ревматизм (совпадающих симптомов: 4 из 8)

Ревматизмот е воспалителна патологија, во која концентрацијата на патолошкиот процес се јавува во поставата на срцето. Најчесто, луѓето со тенденција да се разболат со оваа болест се на возраст од 7 до 15 години. Само непосредната и ефективна терапија ќе помогне да се справат со сите симптоми и да ја надминат болеста.

...
Рак пищевода (совпадающих симптомов: 4 из 8)

Формирањето на малигнен тумор на ѕидовите на езофагусот придонесува за развој на рак, кој во медицината се нарекува рак. Оваа болест често се среќава кај постарите лица. Претставниците на посилниот пол најмногу се подложни на болест, што првенствено се должи на употребата на алкохол и тутунски производи. Тоа е преку овие недостатоци дека оваа болест е предизвикана.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
ТБ лекар прифаќа
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .