Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Инфлуенца: Симптоми и третман

Грип - главните симптоми:

Инфлуенца е тешка акутна инфективна болест која се карактеризира со тешки токсикози, катарливи симптоми и бронхијални лезии. Инфлуенца, симптоми кои се јавуваат кај луѓе, без оглед на нивната возраст и пол, годишно се манифестира во форма на епидемија, најчесто за време на студената сезона, а околу 15% од светската популација е засегната.

Причина за грип

Грипот веќе долго време е познат на човештвото. Неговата прва епидемија била во 1580 година. Во тие денови, луѓето не знаеја за природата на оваа болест. Пандемична респираторна болест во 1918-1920. го доби името "Шпанец", но тоа беше само епидемија на тежок грип. Во исто време, имаше неверојатна стапка на смртност - дури и кај млади луѓе, се појави пневмонија и пулмонален едем.

Вирусната природа на грип само во 1933 година беше основана во Англија од Ендрјус, Смит и Лајдлоу, која изолира специфичен вирус кој влијае на респираторниот тракт на хрчаци, кои биле заразени со брис од назофаринксот на пациенти со инфлуенца. Во 1940 година, Маџил и Френсис изолирале вирус од тип Б, а во 1947 година, Тејлор открил уште една опција - вирусот на грип од типот С.

Вирус на инфлуенца е еден од ортомиксовирусите кои содржат РНК, големината на нејзините честички е 80-120 nm. Тој е слаб отпорен на хемиски и физички фактори, неколку часа се уништува на собна температура, а на ниски температури (од -25 ° C до -70 ° C) може да трае неколку години. Се убива со сушење, греење, изложување на незначителни количини на ултравиолетово зрачење, хлор, озон.

Како се случува инфекцијата?

Изворот на инфекција со инфлуенца е исклучиво болно лице со избришани или очигледни форми на болеста. Патеката на пренос е во воздух. Пациентот е најинфективен во првите денови од болеста, кога вирусот со капки на слуз за време на кивање и кашлање започнува да се ослободува во надворешната средина. Во случај на некомплицирана болест, изолацијата на вирусот запира околу 5-6 дена по нејзиниот почеток. Во случај на пневмонија, која може да го комплицира текот на грипот, вирусот во телото може да се открие две до три недели од почетокот на болеста.

Инциденцата се зголемува, а постојат епидемии на грип за време на студената сезона. На секои 2-3 години можна е епидемија, која е предизвикана од вирусот на грип А, има експлозивен карактер (во 1-1.5 месеци, 20-50% од населението може да се разболи). Епидемијата на грип тип Б се карактеризира со побавно ширење, трае околу 2-3 месеци и влијае на 25% од популацијата.

Постојат такви форми на болеста:

  • Температурата на телесната температура се зголемува до не повеќе од 38 ° C, симптомите на интоксикација се благи или отсутни.
  • Температурата на средното тело во границите на 38,5-39,5 ° C се забележува кај класичните симптоми на болеста: интоксикација (главоболка, фотофобија, болка во мускулите и зглобовите, прекумерно потење), типични промени во задниот фарингеален ѕид, конјуктивална црвенило, назална конгестија, трахеа и ларинкс (сува кашлица, болка во градите, рапав глас).
  • Тешка форма - изразена интоксикација, температура на телото 39-40 ° C, назално крварење, знаци на енцефалопатија (халуцинации, конвулзии), повраќање.
  • Хипертоксично - температурата на телото е над 40 ° C, симптомите на интоксикација се најизразени, што резултира со токсикоза на нервниот систем, оток на мозокот и инфекција со токсичен шок со различна тежина. Може да се развие респираторна инсуфициенција.
  • Фулминантната форма на грип е опасна за смрт, особено за ослабените пациенти, како и за пациентите со нивните коморбидитети. Во оваа форма се развива оток на мозокот и белите дробови, респираторна инсуфициенција , крварење и други сериозни компликации.
Грип: како да се заштитите себеси и другите

Симптоми на грип

Инкубационото време е околу 1-2 дена (можеби од неколку часа до 5 дена). Потоа следи период на акутни клинички манифестации на болеста. Тежината на некомплицираната болест се определува со времетраењето и сериозноста на интоксикација.

Синдромот на интоксикација со инфлуенца е водечки, изразен е од првите часови од почетокот на болеста. Во сите случаи, грипот има акутен почеток. Нејзиниот прв симптом е зголемување на температурата на телото - од мали или субфебрилни и до максимум. За неколку часа температурата станува многу висока, таа е придружена со треска.

Во блага форма на болеста, во повеќето случаи температурата е субфебрилна. Со инфлуенца, температурната реакција се карактеризира со релативно кратко траење и сериозност. Времетраењето на фебрилниот период е околу 2-6 дена, понекогаш подолго, а потоа температурата почнува да опаѓа брзо. Во присуство на покачена температура за долго време, можеме да го претпоставиме развојот на компликации.

Водечкиот знак на интоксикација и еден од првите симптоми на инфлуенца е главоболка. Нејзината локализација е фронтален регион, особено во супраорбиталниот регион, во близина на супервичните лакови, понекогаш зад орбитите на очите, тој е во можност да се зголеми со движењата на очното јаболко. Главоболката кај постарите лица почесто се карактеризира со преваленца. Тежината на главоболката е најразновидна. Кај сериозен грип, главоболката може да се комбинира со повторено повраќање, нарушувања во спиењето, халуцинации, симптоми на оштетување на нервниот систем. Децата може да имаат грчеви.

Ако детето има грип

Најчести симптоми на грип се слабост, слабост, општа слабост, зголемено потење. Ја зголемува чувствителноста на суровите звуци, јака светлина, студ. Пациентот најчесто е свесен, но може да трепери.

Чест симптом на болеста е зглобната и мускулната болка, како и болките низ телото. Изглед на пациентот е карактеристичен: подуен, црвенило лице. Често постои конјунктивитис , придружен со кинење и фотофобија. Како резултат на хипоксија и нарушување на циркулацијата на капиларна циркулација, лицето на пациентот може да добие сина боја.

Катарлалниот синдром со инфекција со инфлуенца е најчесто слаб или отсутен. Времетраењето е 7-10 дена. Најдолгата кашлица може да трае.

Веќе на почетокот на болеста, може да се забележат промени во орофаринксот: значително црвенило на мекото непце. По 3-4 дена од почетокот на болеста, инфекцијата на крвните садови се развива на местото на црвенило. Кај тежок грип, малите хеморагии се формираат во мекото непце, а исто така можете да го детектирате и отокот и цијанозата. Задниот дел на фаринксот е црвен, сјаен, често со песок. Пациентите се загрижени за сувост и болки во грлото. По 7-8 дена по почетокот на болеста, мукозната мембрана на мекото непце го зема вообичаениот изглед.

Промените во назофаринксот се манифестираат со оток, црвенило и сувост на мукозните мембрани. Дишењето низ носот поради отекување на конха е тешко. По 2-3 дена, над симптомите се заменуваат со назална конгестија, поретко - испуштање од носот, тие се јавуваат кај околу 80% од пациентите. Како резултат на токсични лезии на васкуларните ѕидови, како и интензивно кивање со оваа болест, често се можни носеви.

Во белите дробови со грип, најчесто суровото дишење, можни се суви цицачи со кратко траење. Типичен за грип е трахеобронхитис. Се манифестира со болка или болка зад градната коска, со сува, болна кашлица. Ларингитис (засипнатост, воспалено грло) може да се комбинира со трахеитис .

Кај децата со ларинготрахеитис од грип, можна е појава на грмушки - состојба во која вирусното заболување е придружено со развој на ларингеален и трахеален едем, што е надополнето со потешкотии во дишењето, брзо дишење (т.е. скратување на здив) и лаење кашлица. Кашлица се јавува кај околу 90% од пациентите и со некомплициран грип трае околу 5-6 дена. Здивот може да се зголеми, но неговиот карактер не се менува.

Симптоми, третман, спречување на грип

Кардиоваскуларните промени кај инфлуенцата се јавуваат како резултат на токсично оштетување на срцевиот мускул. Во текот на аускултацијата на срцето, може да се слушнат придушени тонови, понекогаш ритамот нарушување или систолен шум на врвот на срцето. На почетокот на болеста, пулсот е чест (како резултат на зголемување на телесната температура), додека кожата е бледа. По 2-3 дена по почетокот на болеста, заедно со слабоста во телото и летаргијата, пулсот станува редок, а кожата на пациентот станува црвена.

Промените во органите за варење не се изрекуваат. Апетитот може да се намали, цревната перисталтика се влошува и се затвора запек. Во јазикот - дебела бела цут. Стомакот не е болен.

Поради оштетување на бубрежното ткиво со вируси, промените се случуваат во органите на уринарниот систем. Во уринарната анализа, може да се појават протеини и црвени крвни клетки, но ова се случува само во случаи на комплициран грип.

Токсичните реакции на нервниот систем најчесто се манифестираат во форма на остра главоболка, која е отежнато од разни надворешни иритирачки фактори. Поспаност или, напротив, можно е прекумерна агитација. Често има заблуди, губење на свеста, конвулзии, повраќање. Менингеалните симптоми може да се детектираат кај 3% од пациентите.

Во периферната крв, бројот на ESR и бројот на леукоцити се зголемува.

Ако грипот има некомплициран тек, треската може да трае 2-4 дена, а болеста завршува за 5-10 дена. После болеста 2-3 недели, можна е пост-инфективна астенија, што се манифестира со општа слабост, нарушување на спиењето, зголемен замор, раздразливост, главоболка и други симптоми.

Што да направите ако го добиете грипот

Третман на грип

Во акутниот период на болеста потребно е одмор во кревет. Грипот е лесен и умерен може да се третира дома, со сериозни форми, на пациентите им е потребна хоспитализација. Се препорачува обилен пијалок (компоти, овошни пијалоци, сок, слаб чај).

Народни лекови во третманот на грип

Важен дел од третманот на инфлуенца е употребата на антивирусни лекови - арбидол, анаферон, римантадин, граприносин, виферон и други. Тие можат да се купат во аптека без рецепт.

За борба против треска се прикажани антипиретични лекови, кои денес се многубројни, но препорачливо е да се земе парацетамол или ибупрофен, како и сите лекови кои се засноваат на нив. Антипиретични лекови се прикажани ако телесната температура надминува 38 ° C

За борба против вообичаената студ се користат различни капки - вазоконстриктор (назол, фармазолин, риназолин, виброцил, итн.) Или солен раствор (но сол, квикс, солен раствор).

Превенција на грип

За да се зајакне имунитетот, се препорачуваат мултивитамини и аскорбинска киселина.

Запомнете дека симптомите на грип не се толку штетни како што изгледа на прв поглед. Затоа, со оваа болест, важно е да не се само-лекови, туку да се види лекар и да ги извршува сите негови назначувања. Потоа, со голема веројатност, болеста ќе помине без компликации.

Ако имате симптоми кои укажуваат на грип, треба да се јавите кај вашиот педијатар (општ лекар).

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате грип и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: педијатар , општ лекар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
ARVI (појавување симптоми: 10 од 21)

Што е ARVI? Акутните респираторни вирусни инфекции се заразни болести на вирусна етиологија кои влијаат на телото преку респираторниот тракт со капки во воздухот. Најчесто, оваа болест се дијагностицира кај деца од возрасна група од 3-14 години. Како што покажуваат статистиките, ARVI кај доенчиња не се развива, само изолирани случаи биле забележани кога едно дете бил болен со болест на таа возраст.

...
Ринофарингитис (појавување симптоми: 8 од 21)

Ринофарингитис е воспаление кое се јавува во областа на носната и фарингеалната мукоза. Оваа болест има сличности со две слични болести, кои се концентрирани во оваа област, имено фарингитис и ринитис. Со други зборови, ринофарингитис е компликација која произлегува од акутен ринитис, во кој фарингеалната мукоза е воспалена, што исто така прави вистински поплаки за појава на болка што се јавува при голтање. За возврат, грлото станува црвено, а неговата мукозна мембрана добива задебелување на мембраните, и во некои случаи се покрива со слуз или гноен цут.

...
Рубела (појавување симптоми: 8 од 21)

Рубела е акутна вирусна болест, главно дијагностицирана кај деца, поради што е рангирана како "детска" инфекција. Рубеола, чии симптоми го одредуваат името на оваа болест, првенствено се манифестира како карактеристична боја на исипот, исто така, оваа болест е исто така доста опасна за бремени жени, а поконкретно за фетусот, поради неговата директна поврзаност со развојот на конгенитални малформации кај децата и со интраутерина смртност.

...
Бруцелоза (појавување симптоми: 8 од 21)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
АРИ (појавување симптоми: 8 од 21)

АРИ (акутна респираторна болест) е група на заболувања од вирусно или бактериско потекло, кои се карактеризираат со оштетување на горниот респираторен тракт, симптоми на општа интоксикација на телото. Респираторните инфекции влијаат врз луѓето од сите возрасти, од мали деца до постари лица. Оваа група на болести се манифестира сезонски - почесто се случуваат патологии кога се менуваат сезоните (во есен-зимскиот период). Важно е да се вклучите во превенцијата на акутните респираторни инфекции навремено, за да не се инфицирате во средината на епидемијата.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .