Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ебола треска: симптоми и третман

Еболата е главната симптоми:

Еболата е акутна вирусна, високо заразна болест, т.е. Болест пренесен од болно лице / животно на здрави луѓе / животни подложни на патогенот, во овој случај е вирусот Ебола. Симптомите на Ебола треска се манифестираат во прилично тешка форма, болеста како целина се карактеризира со висок степен на морталитет.

Општ опис

Ебола хеморагична треска, и ова е името на оваа болест во поцелосна дефиниција, обично се нарекува сериозна и ретка болест. Во меѓувреме, во последниве години, неговите случаи станаа почести, што предизвикува медицински професионалци да го озаконат алармот. Според најновите податоци за 2014 година, бројот на жртви на ебола треска веќе изнесува повеќе од илјада луѓе. Во речиси 90% од случаите, вирусот Ебола е фатален. Најголемите шанси за преживување се одредуваат кај оние пациенти кои го добиле потребниот третман во раните фази на болеста.

Ебола треска се јавува поради ефектот на соодветниот патоген, РНА-геномскиот вирус Еболавирус. Овој вирус е еден од најголемите во типот. Во својата форма, нејзиниот вирион може да биде различен, да биде и филиформен, вид на пајак или разгранет вид. Во должина, може да достигне со големина од 12000 nm. Нејзиниот геном (агрегатниот наследен материјал содржан во клетката на телото и вклучувајќи ги биолошките информации потребни за нејзина изградба и понатамошно одржување) е еднонасочна негативна РНК затворена во липопротеинска мембрана. Исто така во составот на овој вирус седум протеини.

Да му објасниме на читателот што е јасно за тоа што е вирион. Овој термин се однесува на целосна вирусната честичка базирана на капсид и нуклеинска киселина, која се наоѓа надвор од живата клетка. За повеќето вируси, таквите честички немаат никакви знаци кои укажуваат на нивната биолошка активност, која, сепак, е релевантна до допир меѓу нив и клетката домаќин (т.е. клетката што го содржи вирусот и која станува од овој вирус за азил и неговата средина за хранење). Понатаму, по таков контакт се формира врска "клетки-вирус", која не само што продолжува да постои во оваа форма, туку и создава нови и нови вириони.

Постојат четири видови на вирусен вирус на ебола (вирус е чиста култура, во овој случај вирус, изолиран во одредени услови на одредено место во одредено време), три од нив предизвикуваат различни манифестации и тежина на болеста: Ренстон, Судан и Заир. Овие соеви се разликуваат едни од други во нивната антигенска структура и се манифестираат во африканското население. Четвртиот тип, високо патоген вирус за мајмуните, не се појавува кај луѓето.

Вирусот се карактеризира со висок степен на варијабилност. Исто така, има просечен степен на стабилност во однос на факторите на животната средина што дејствуваат на неа во форма на влажност, pH, инсолација итн.

Како резервоар на вирусот се глодари кои живеат во непосредна близина на засолништето на луѓето. Во пракса, имало случаи кога инфекцијата се случила како резултат на претходна аутопсија на шимпанзата, како и како резултат на јадење на мозокот на мајмунот. Без оглед на карактеристиките на инфекцијата, кој е релевантен во одреден случај, болно лице е екстремно опасно за луѓето околу него.

Како главни механизми кои предизвикуваат пренесување на патогенот, означен механизам за аспирација (течност), контакт (допир), артефакти (вештачко-дијагностички или терапевтски ефекти, што ја прави можно инфекција). Начините на пренесување на патогенот можат да бидат како што следува: контакт, воздушно вбризгување, инјекција. Детекцијата на вирусот се јавува кај плунката, во крвта, во спермата, во урината и во назофарингеалната слуз.

Може да се заразени со вирус додека се грижите за болен човек и во секојдневниот живот (преку стандардни апарати за домаќинство загадени со урина или крв на болен човек, преку раце). Исто така, со оглед на горенаведениот пренос механизам како можна опција, инфекција може да се случи преку медицински алатки. И, конечно, со оглед на тоа дека патогенот е исто така пронајден кај пациенти во сперма, инфекцијата може да се појави преку сексуален однос.

Интра-семејната инфекција обично се јавува во 3-17% од случаите, ако е нозокомијална форма, тогаш инфекцијата се јавува во повеќе од 50% случаи.

Читателот, исто така, може да има прашања во врска со дефинирањето на нозокомијалната форма, за што ги дополнуваме општите информации со дефиниција за специфичен пример - нозокомијална инфекција, од која можете да добиете општа идеја.

Во моментов нема општо мислење за нозокомијалната форма на инфекцијата. Терминот "нозокомијален" е преведен како болничка и грижа за пациентот (латински нозокомиум и грчки nosokomeo, соодветно). СЗО ја дефинира нозокомиалната инфекција како и секоја заразна болест (болест од микробиолошка природа) која е предмет на клиничко препознавање, се развива кај пациент кој е принуден да побара медицинска помош во болница или е веќе таму поради некоја причина. Исто така, во овој случај може да биде прашање на која било заразна болест на која вработениот во болницата бил подложен како резултат на работа во него (и покрај времето кога се појавија симптомите, односно по неговото престојување во болница се случила инфекција или во текот на ова).

Врз основа на други критериуми кои се почести при употреба, инфекцијата се однесува на нозокомијални ако пациентот повторно се прими во болница со веќе воспоставена инфекција, која исто така била причина за претходна хоспитализација или ако инфекцијата не е во фаза периодот на инкубација за време на приемот, почна да се развива не побрзо од 48 часа по хоспитализацијата. Нозокомијалните инфекции, исто така, може да се нарекуваат болнички или нозокомијални инфекции.

Со оглед на карактеристиките на вирусот Ебола, исто така е неопходно да се задржиме на неговата подложност кон него. Таа, пак, е доста висока, згора на тоа, не зависи од пол на пациентите, ниту од нивната возраст. Имунитетот произведен по пренесувањето на инфекцијата се карактеризира со релативен степен на отпор. Случаите на повторно пренесување на болеста се исклучително ретки. Во ендемични области, откриено е дека се произведуваат антитела за вирусот Ебола, што укажува на можноста за развој на субклиничка или избричена форма на оваа болест.

Западна и централна Африка (особено Заир, Сенегал, Судан, Нигерија, Етиопија, Габон, Камерун и Централна Африка) се идентификувани како главни области на ширење на вирусот што се разгледува. Во принцип, епидемии на хеморагична треска се забележани за време на пролетниот / летен период.

Ебола треска: симптоми

Влезните порти за предизвикувачкиот агенс на болеста се мукозните мембрани и кожата. Кога влегува во лимфните јазли и вирусот на слезината, започнува нејзината репликација - односно, саморепродукцијата на вирусни елементи во телото. Ова е исто така придружено со развој на интензивна виремија во рамките на акутниот период на болеста - односно, развој на таква состојба во која вирусот е во крвотокот, што овозможува да се шири низ телото.

Поради фактот што вирусот дејствува директно, како и автоимуните реакции, производството на тромбоцити се намалува, ендотелот (внатрешниот слој на површината) на внатрешните органи и садови е зафатен, а врз нив се развиваат и фокуси на хеморагии и некроза. Најзначајните промени се јавуваат во однос на позадината на таквите ефекти во слезината, црниот дроб, бубрезите, лимфоидните формации, како и во мозокот и во ендокрините жлезди. Како резултат на тоа, клиничката слика на болеста е надополнета со знаци поврзани со интерстицијална пневмонија, хепатитис, орхит и други болести.

Времетраењето на периодот на инкубација за Ебола треска се движи од неколку дена до две до три недели.

Потсетиме дека периодот на инкубација на болеста (или латентниот, латентен период) се однесува на временскиот период од моментот кога микробиолошкиот агенс влегува во телото, додека не започнуваат да се појавуваат првите симптоми на болеста. Со други зборови, ова е периодот кога некое лице е веќе заразено, но болеста сè уште не се манифестира. Штетата која организамто ги доживува под влијание на таквите агенси не е забележлива, бидејќи има толку малку од нив. Сепак, бројот на микроорганизми постепено се менува на голем начин, и затоа имунолошкиот систем ја губи способноста да се бори против нив. Од ова време вистинската болест се манифестира. Во суштина, периодот на инкубација, ако го сметаме за општа дефиниција на период кој не е врзан за одредена болест, се карактеризира со фактот дека пациентот не е заразен за животната средина. Во меѓувреме, постојат одредени заболувања во кои излачувањето на микробите (кога кивање, кашлање) со плунка го прави пациентот заразен неколку дена пред болеста да се манифестира, односно да биде заразна за време на периодот на инкубација (што е важно, на пример, пилешко месо).

Болеста започнува одеднаш, со истовремена брза пораст на температурата (во рамките на 39-40 степени). Исто така, постои голема главоболка, болка во мускулите и слабост. Покрај тоа, пациентите се загрижени за тешка сувост во грлото, скокоткање, сензации може да се опишат во близина на аналогијата со "јажето во грлото". Постои сува кашлица, болка во градите. Од првиот ден од манифестацијата на болеста, амитичноста на лицето станува карактеристична (односно, лицето станува мазклично), потонати очи.

До вториот или третиот ден, пациентите се жалат на абдоминална болка, исто така развиваат повраќање, дијареа и мелена-црна полу-течна столица со многу непријатен мирис, формиран поради содржината на цревата и стомакот и содржи крв во неговата база. Општо земено, мелена, без оглед на болеста во која се манифестира, е прилично сериозен симптом кој укажува на вистинско гастроинтестинално крварење. Наспроти позадината на овие симптоми кај пациенти со хеморагична треска, се развива дехидратација.

До третиот или четвртиот ден се појавуваат веќе тешки манифестации на симптоми на ебола. Тука спаѓаат матката, желудникот, цревната крварење и крварење на мукозните мембрани. Во областите каде што има оштетување на кожата или кога се прават инјекции, се појавуваат хеморагии (хеморагии). Конјунктивата е исто така погодена од крварења.

До петтиот или седмиот ден, околу половина од пациентите доживуваат симптоми како што се осип на јадрото, чиешто исчезнување подоцна води кон тресење на кожата.

Општо земено, пациентите се поспани, инхибирани, имаат општа конфузија. Понекогаш се забележува психомоторна агитација, со што се подразбира патолошка состојба во која се манифестира немирноста на моторот (со различни степени на интензитет). Овде можеме да зборуваме и за прекумерната деликатност и за активностите на деструктивна скала. Често оваа состојба е надополнета со возбудливоста на говорот (односно, пациентот станува долгогодишен, може да извикува одделни звуци или фрази), изразени афективни нарушувања, особено тоа може да биде гнев, конфузија, бес, анксиозност итн.

Со Ебола треска, смртта се јавува главно на почетокот на втората недела (8-9 дена) од болеста. Главните причини за тоа се интоксикација, крварење, развој кај пациент со инфективно-токсичен и хиповолемичен шок.

Доколку поволен исход е релевантен за Ебола треска, тогаш неговата севкупна клиничка слика е следна: траењето на фебрилниот период е околу 10-12 дена; Долг период на опоравување е околу 2-3 месеци.

Периодот на опоравување (реконвалесценција) е придружен со голем број на различни услови. Оваа астенија е состојба во која постои општа психо-физиолошка исцрпеност на пациентот, намалување на функционалните способности карактеристични за нервниот систем. Тоа е, исто така, анорексија - специфичен синдром во кој апетитот е целосно отсутен со фактичката нутритивна потреба на телото на осиромашеното пациенти (во овој случај, анорексијата се должи на трансферот на заболувањето во прашање). Кахексијата е забележана - состојба на екстремно осиромашување на телото, манифестирана во форма на општа тешка слабост, намалена активност на физиолошки процеси, губење на тежината, а исто така се карактеризира со ментална ментална состојба. Трофични нарушувања се исто така присутни (променета состојба на биохемиски процеси во неврогено ткиво), ментални нарушувања и губење на косата може да бидат релевантни.

Дијагноза и третман

Дијагнозата на Ебола треска е во голема мера тешка поради отсуството на специфичен тип на клинички манифестации, како и поради брзиот развој на оваа болест. Воведувањето на оваа болест во нашата земја е можно со претходна посета на земјите од Западна или Централна Африка и, соодветно, при инфекција од извор кој ги исполнува горенаведените критериуми.

Во лабораториска дијагностика се користеа методи на ПЦР и ЕЛИСА, методи за поставување на серолошки реакции (РНГА, РСК, ПХ). Потребните дијагностички методи за Ебола треска се достапни исклучиво во услови на добро опремени лаборатории за вирологија, во кои, покрај тоа, строго се следи анти-епидемискиот режим. Услови на теренот овозможуваат употреба на комплексни дијагностикуми за RIF или можноста за користење на ELISA системи за цврста фаза кои овозможуваат да се утврди присуството на антигени не само во однос на вирусот Ebola, туку и Marburg, вклучувајќи ги и антителата кон нив.

Дополнително, ЕКГ, рентген на граден кош, ултразвук се изведуваат.

Што се однесува до прашањето за третман на ебола, важно е да се забележи дека главната индикација е итна хоспитализација на пациентот со последователно обезбедување изолација во посебно кутија. Кога пациентот ќе се опорави, неговото испуштање е направено не порано отколку по 21 ден од почетокот на болеста, под услов да се нормализира општата состојба, како и кога ќе се добијат негативни резултати од тројно виролошките студии на пациентите.

Етиотропниот третман, односно третманот кој има за цел директно да ги отстрани причините кои ја предизвикале болеста, со Ебола треска не постои. Во исто време се применува патогенетски третман, односно мерки за лекување насочени кон влијание врз механизмите кои го поттикнуваат развојот на болеста. Особено, се препорачува да се користат регенератори на плазма.

Во неговото јадро, третманот на ебола треска лежи во употреба на патогенетички и симптоматски лекови. Елиминацијата на интоксикација, крварење, дехидратација и шок се врши преку спроведување на општоприфатени методи. Потребно е исто така да му се обезбеди на пациентот кругно-часовно медицинско набљудување и строг одмор во кревет. Добра исхрана е исто така препорачана кога се воведуваат лесно сварливи состојки во исхраната, нема посебни ограничувања.

Ебола треска: претпоставки поврзани со него

Најинтересната претпоставка за оваа болест е дека еболата е форма на психолошко оружје, следејќи го примерот на познатиот "свински грип". Во оваа фаза на "егзацербација" на медиумите на оваа тема, може да се забележи дека информациите за оваа треска, епидемијата на која е забележана во Африка, ретко се пропушта. Таа додава гориво на оган дека болеста се карактеризира со висока смртност и лесно е да се инфицираат. Покрај тоа, постои ризик дека вирусот наскоро ќе биде во Европа, додека во Америка се регистрирани два случаи на хоспитализација на пациенти со симптоми карактеристични за еболата.

Размислете за оваа болест во едно од насоките што некогаш се случија во нашата реалност. Дозволете ни да живееме, пред сè, на фактот дека со Ебола треска е навистина фатален исход, кој, без оглед на критиките и претпоставките, не може да се отфрли. Овој вирус придонесува за поразот на крвните садови, дека тие стануваат попопропустливи, а исто така влијае на црниот дроб, што е одлучувачки орган за формирање на фактори за коагулација на крвта. Белите дробови, бубрезите и, генерално, сите органи кои се снабдуваат со крв се погодени (како што е наведено погоре, вирусот е во крвотокот, што ја одредува понатамошната ранливост за целиот организам, нејзините органи и системи). Опять же, заразиться лихорадкой Эбола можно практически любым способом, а это и контактно-бытовой, и воздушно-капельный и прямой (укол шприца, кровь, сперма).

Между тем, в качестве настораживающего фактора можно рассматривать именно последний из перечисленных факторов, то есть - возможные пути заражения. Иными словами, если действительно допускать, что заражение возможно практически любым способом, то получается, что распространение эпидемии должно было бы произойти практически молниеносно. В то же время, вирус, вызывающий данную форму лихорадки, был идентифицирован в 1976 году, но при этом количество жертв, пострадавших от него, можно обобщить максимум в десятки тысяч по всему периоду с этого времени по сегодняшний день.

Сторонники такой особенности вируса, как его «крайняя опасность» указывают, что он «чрезмерно смертелен», сам вирус распространиться за рамки пределов очага не успевает, потому что практически все больные погибают в нем. Тем ни менее, это совсем не «все» - много, порядка 90% зараженных им, но не все. Кроме того, длительность инкубационного периода составляет порядка трех недель (периода с момента заражения до проявления клинической симптоматики).

В качестве альтернативы для сравнения «чрезмерно смертельного» заболевания можно выделить чуму, у которой длительность инкубационного периода составляет порядка трех дней, и это максимум. Последняя при этом в период средневековья буквально «косила» население, поражая, где его треть, а где и практически все 100% общей его численности, что актуально для некоторых городов и даже стран. И это при том, если быть до конца критичными, что на тот момент с коммуникациями и транспортным сообщением, мягко говоря, было слабовато. То есть, сопоставляя все это с нынешней ситуацией, вирус Эбола давно бы возымел возможность распространиться как минимум по территории всей Африки, не говоря уже о более глобальных масштабах.

Возвращаясь к выделенной изначально теме свиного гриппа, о котором не «шумел» в свое время разве что ленивый, можно провести параллели с сегодняшней ситуацией, в которой лихорадка Эбола также обрела массовую популярность, причем это касается даже самых незначительных деталей, с этим заболеванием связанных. Тогда, порядка пяти лет назад, ВОЗ аналогичным образом ежечасно предоставляла информацию о постоянном росте численности заболевших, приводя в дополнение к этому серьезный процент по летальности, который на тот момент достигал почти 80%. По всему миру реализации подлежали самые строгие меры безопасности, в некоторых случаях обретавшие форму массовой истерии. Наверняка читателю удастся припомнить, когда население облачалось в маски и какие меры принимались практически в непосредственной с ним близости.

В один момент такая массовая истерия поутихла, и при более адекватном и спокойном сопоставлении цифр выяснилось, что смертность в результате заражения свиным гриппом оказалась практически вдвое ниже, чем смертность от обычного сезонного гриппа. Безусловно, те люди, которые умирали от свиного гриппа, выдуманы не были, однако не был учтен один маленький нюанс, который в свете всех событий маленьким все же не оказался: осложнения существуют у любого заболевания, в том числе и у вирусных инфекций.

Таким образом, можно продолжить выстроенную нами линию тем, что паника по свиному гриппу оказалась искусственно раздутой, и все манипуляции в ней сводились к выделению данных статистики. В особенности такие данные «играют на нервах», когда счет роста численности заболевших идет буквально на часы, в связи с чем и получается поддаться панике, исключая для себя же возможность холодного и беспристрастного расчета и выделения каких-либо данных. Что-то близкое к стадному инстинкту.

Безусловно, при указанном свином гриппе, как и при лихорадке Эбола, численность заболевших с последующим летальным исходом может быть высока, как она может быть высока и по численности умерших от другого типа вирусов, достигая при каком-либо сопоставлении высоких процентов. Однако ключевым фактом является тот, что на таком учете оказываются только те пациенты, подтверждение вируса у которых было произведено лабораторным путем – то есть только те пациенты, которые в развитии заболевания дошли до его тяжелого течения и серьезных последствий, из-за чего они и обратились за врачебной помощью.

Параллельно с этим существует и другая статистика, которую можно приобщить практически к любому заболеванию. Это статистика по той части населения, которой всегда в десятки и даже в сотни раз больше, чем той части, которая столкнулась с тяжелой и осложненной формой заболевания. Эта большая часть даже не подумывает о необходимости сдавать серьезные, а зачастую и дорогостоящие анализы ввиду последующего серьезного, и, опять же, дорогостоящего лечения (как вариант). Симптоматика же, которая обратившейся за помощью частью населения списывается на «серьезное заболевание» (взять тот же свиной грипп), большей частью заболевших спишется на стандартную простуду, максимум - ОРВИ. Кто-то даже начнет лечение народными средствами или просто «проверенными методами», добившись выздоровления. В конечном итоге любые данные ввиду успешного излечения все также останутся неуточненными, а серьезные риски – просто обойдены ввиду элементарного халатного отношения, которое в данном случае, как оказывается, даже на пользу.

Естественно, возникает вопрос, почему настолько раздувается сейчас «смертельно опасная лихорадка Эбола». Эта лихорадка настолько опасна, что до сих пор против нее не изготовлена вакцина. Рассуждая логически можно понять, что только на разработку такой вакцины могут понадобиться миллионы долларов, еще сотни миллионов могут пойти на приобретение доз такой вакцины для вакцинации населения. А все, по сути, опять сводится к тому, что необходимым это окажется лишь для нескольких десятков тысяч (максимум) заболевших. Можно ли будет вообще классифицировать подобные меры как рациональные, если от обычного гриппа все-таки погибает людей гораздо больше? Сарказм это или нет, сложно сказать, однако нельзя наверняка исключить того факта, что та или иная корпорация именно сейчас традиционно, под пик паники населения, не находится практически «на пороге поистине революционного открытия мирового масштаба» в разработке вакцины от лихорадки Эбола, одновременно планируя и масштабную рекламную кампанию по данному направлению. Вспомнить, хотя бы, швейцарские фармацевтические фирмы все тех же пять лет назад с препаратом «Тамифлю», которому так уместно было найдено применение.

Допускается, конечно, и другая подоплёка, например, политическая. Как знать, возможно, что акцент на данном заболевании призван переключить внимание рядовых жителей любой из стран от других, куда более актуальных сейчас проблем? Безусловно, перечисленные акценты, связанные с лихорадкой Эбола, никак не направлены на умаление ее серьезности и не делают ее чем-то безобидным наподобие насморка. Тем ни менее, несмотря на всю ее серьезность, можно предложить несколько иной вариант ее рассмотрения – более критичный и без паники. Вполне возможно, что при простейшем сопоставлении фактов и данных статистики, при рациональном подходе получится сделать адекватные и логичные выводы.

Данные предположения – только один из вариантов подхода к актуальному сейчас заболеванию, лишь одно из мнений, которые можно к нему приобщить. Указанные моменты – не руководство к действию или к их исключению. В любом случае, появление симптоматики, которая вносит в вашу жизнь дискомфорт, и уж тем более может соответствовать серьезным заболеваниям, требует должного подхода к ней. Потому не исключайте необходимости посещения врача, ведь любое заболевание, в особенности, если речь действительно может идти о лихорадке Эбола, важно начать лечить как можно раньше, тем самым, позволив исключить для себя серьезные осложнения и даже летальный исход на почве воздействия на организм! При появлении перечисленных симптомов нужно обратиться к лечащему терапевту, дополнительно – к инфекционисту.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Лихорадка Эбола и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: инфекционист , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Сальмонеллез (совпадающих симптомов: 5 из 16)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...

Пурпура тромбоцитопенична или Verlgof-ова болест е болест која се јавува во позадина за намалување на бројот на тромбоцити и нивната патолошка тенденција за лепење и се карактеризира со појава на повеќе хеморагии на површината на кожата и мукозните мембрани. Оваа болест припаѓа на групата на хеморагична дијатеза, е доста ретка (според статистиката, 10-100 луѓе се разболуваат годишно). Првпат беше опишан во 1735 од страна на познатиот германски лекар Пол Werlhof, по што го доби своето име. Почесто, сè се манифестира на возраст од 10 години, а тоа влијае на лицата на двата пола со иста фреквенција, и ако зборуваме за статистички податоци кај возрасните (по 10-годишна возраст), жените се разболуваат два пати почесто од мажите.

...
Воспаление легких (совпадающих симптомов: 5 из 16)

Воспалението на белите дробови (официјално - пневмонија) е воспалителен процес во еден или двата респираторни органи, кој обично е заразен по природа и е предизвикан од разни вируси, бактерии и габи. Во античко време, оваа болест се сметаше за една од најопасните, и иако современите средства за лекување можат брзо и без последици да се ослободат од инфекцијата, болеста не ја изгубила својата важност. Според официјалните податоци, во нашата земја секоја година околу еден милион луѓе страдаат од пневмонија во една или друга форма.

...
Эхинококкоз (совпадающих симптомов: 5 из 16)

Ехинококозата е паразитарна болест која е честа кај луѓето. Нерамномерно е дистрибуиран низ целиот свет. Честите случаи на морбидитет се забележани во оние земји каде преовладува земјоделската активност. Echinococcus може да го нападне секој орган во човечкото тело. Ехинококозата се развива кај деца, како и кај возрасни од различни возрасни групи.

...
Геморрагическая лихорадка (совпадающих симптомов: 5 из 16)

Вирусни хеморагични трески (HF) се недиференцирана група на акутни вирусни инфекции во кои хеморагичниот синдром е најистакнат симптом. Во медицината, познати се 15 подвиди на такви заболувања. Сите се слични во нивниот тек и тие се обединети со хеморагичен синдром (од каде потекнува името на групата).

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .