Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Сифилис: Симптоми и третман

Сифилис - главните симптоми:

Меѓу болестите кои се пренесуваат главно преку секс, посебно место е окупирано од сифилис. Една од главните причини за оваа болест е нарушувањето на сексуалните односи, а сифилитичниот осип, чиишто симптоми се изговара, станува еден вид "подарок", добиен не за претежно однесување. Особеноста на болеста исто така лежи во фактот дека целосната елиминација на истата е можна само во почетните фази на нејзиниот тек. Последиците стануваат непоправливи кога болеста е под влијание на мозокот, додека третманот станува речиси невозможен.

Општ опис

Утврдување дека сифилисот е исклучиво сексуално пренослива болест не е сосема точно. Факт е дека тие можат да бидат инфицирани во секојдневниот живот со директно влегување на инфекција во крвта преку гребнатини или рани на телото, исто така е можно со употреба на тоалетни алишта (крпа, крпа) кои му припаѓаат на пациентот. Покрај тоа, сифилис инфекцијата може да се случи преку трансфузија на крв, може да биде сифилис и конгенитален. Најчесто осип фокуси се наоѓаат во коса и чекор област, како и на дланките. Покрај тоа, кај жените исто така е локализирана под млечните жлезди, и за двата пола, неговата концентрација може да се наоѓа во регионот на органите на гениталиите.

По 3-4 недели од моментот на инфекција, местото каде што се појавила бледа трепонема, предизвикувач на инфекција на болеста (која главно е гениталиите), добива знаци кои укажуваат на примарен сифилис.

Симптоми на примарна фаза

Симптомите на примарен сифилис се црвена точка од мала големина, која се претвора во туберкулоза за неколку дена. Центарот на туберкулозата се карактеризира со постепена некроза на ткивото (неговата смрт), која во крајна линија создава безболен улкус, врамен со тврди рабови, односно тврд шанкр. Времетраењето на примарен период е околу седум недели, по почетокот на кој, по околу една недела, сите лимфни јазли се зголемени.

Завршувањето на основниот период се карактеризира со формирање на мноштво бледа трепонеми, предизвикувајќи трепонемална сепса. Вториот се карактеризира со слабост, општа слабост, болка во зглобовите, треска и, всушност, формирање на карактеристичен осип, што укажува на почетокот на секундарен период.

Симптоми на секундарната сцена

Секундарната фаза на сифилисот е исклучително разновидна кај сопствените симптоми и токму затоа во XIX век француските сифилидолози го нарекоа "голем мајмун", што укажува на сличноста на болеста во оваа фаза со други видови на кожни болести.

Знаците за општ тип на секундарна фаза на сифилис се во следните карактеристики на лезиите:

 • Недостаток на чувства на субјективен тип (болка, чешање);
 • Темноцрвена боја на осип;
 • Густина;
 • Јасност и исправност на заобленоста или заобленост на контурите без нивната наклонетост за можно спојување;
 • Пилинг на површината е недопрена (во повеќето случаи има недостиг од неа);
 • Можеби спонтаното исчезнување на формациите без последователна атрофија и фаза на лузни.

Најчесто, осипот на секундарната фаза на сифилис се карактеризира во форма на такви манифестации (видете слика на сифилитичен осип):

 • Розеолозен сифилид. Оваа манифестација на оваа фаза на сифилис е најчеста. Ја покажува својата појава дека ширењето на бледа трепонема се случило во телото. Карактеристична манифестација во овој случај се розеола (точки) во не-акутна воспалителна форма. Првично, бојата е бледо розова, контурите на осип не се остри, облицата е овална или заоблена. Нивната големина е околу 1-1,5 cm во дијаметар, површината е мазна. Спојувањето на розеол не е забележано, и тие не се издигаат над кожата околу нив. Не постои тенденција за периферен раст. Често, локализацијата е концентрирана во страничните површини на трупот и стомакот.
 • Папуларен сифилис. Овој тип на осип се формира во форма на нодули (папули), нивната форма е кружна и hemispherical, конзистентноста е густо еластична. Вредноста може да ја достигне големината на леќата, додека ја достигнува големината на грашок. Првите денови на појавување се карактеризираат со мазност и брилијантност на површината на папулите, по што почнува да се олупи пред скалистата граница по должината на периферијата, по аналогија со јаката Биета. Што се однесува до локализацијата на папулите, таа нема јасни области на концентрација, односно може да се формира насекаде. Во меѓувреме, постојат и нивни омилени околности за локализација, кои ги вклучуваат гениталиите, анусот, стапалата и дланките.
 • Палмар и плантарен сифилид. Оваа форма на формирање е честа манифестација на папуларен сифилид. Се изразува во формирањето на задебелени нодули слични на калуси со остра ограничување од кожата околу нив. Нивната површина е мазна, сенката е еритематозно-кафеава или јорговано-црвена. Растот на папуларни елементи доведува до нивно пукање во центарот, што доведува до формирање на ронлив раб долж обемот. Честопати, пациентите со оваа форма на сифилис се грешат за обичните житни клетки, што не води до навремен третман од страна на лекар.
 • Широки брадавици. Оваа форма на осип е исто така доста честа појава во секундарната фаза на сифилисот. Широки кондиломи се папули од вегетативен тип, чијашто формација се јавува врз основа на плачење папули, кои имаат тенденција да се спојат и хипертрофија. Често нивната придружна особина е формирање на длабока инфилтрација, покриена со бело цут на робусна оток, во присуство на карактеристичен серозен исцедок. Доста често, распространети брадавици се единствената манифестација карактеристична за секундарниот период. Најчесто осипот е локализиран во анусот, бидејќи често е неопходно да се разликуваат од генитални брадавици (анален брадавица) и хемороиди.
 • Сифилитична леукодерма. Денес е исклучително ретка, но исто така е невозможно да се отфрли можноста за ваков вид осип. Не така одамна, сифилитичната леукодерма била толку специфична манифестација на сифилис што името го определило нејзиното подеднакво светло - "ѓердана од Венера". Нејзината манифестација се карактеризира со формирање на позадината на кафеаво-жолтеникаво затемнување на кожата на заоблени фокуси на овална светлина. Најчести локации на локализација на сифилитична леукодерма се страничните површини на вратот, во некои случаи во регионот на предната торакална површина, како и во регионот на горните екстремитети и аксиларните вдлабнатини.
 • Еритематозен тонзилитис. Овој исип се јавува во форма на розолозурни дамки кои се формираат долж мукозната мембрана на устата и фаринксот, како и во горниот дел на непцата. Зафатената област се карактеризира со стекнување на стагнантно-црвена површина, во некои случаи може да даде бакарна нијанса. Површината е генерално мазна, контурите на формациите се јасни. Тие се карактеризираат и со отсуство на субјективни сензации, но некои случаи се означени со појава на тешкотии при голтање. Во процесот на секундарниот сифилис, особено во времето на повторување на болеста, сифилидите, кои се формираат во мукозните мембрани, можат да дејствуваат како речиси единствена клиничка манифестација на болеста. Покрај тоа, нивното присуство е исклучително важно од епидемиолошка гледна точка, бидејќи тие содржат огромен број на патогени на оваа инфекција.
 • Сифилитична алопеција. Главна манифестација е ќелавост, што предизвикува формирање на голем број на фокуси на карактеристичен осип. Во овој случај, косата паѓа, така што по изглед тие можат да се споредат со крзно, јаде од молци.


Во принцип, со оглед на осип, може да се забележи дека кај сифилис може да биде со сосема поинаков тип на карактер. Тежок сифилис предизвикува појава на пустуларен (или пустуларен) сифилид, кој може да се манифестира како импетиго исип, осип и исип карактеристика на мали сипаници .

Секундарен рекурентен сифилис се карактеризира со помалку и помалку исипи, што е забележано со секоја нова форма на релапс. Исипите во овој случај стануваат сè поголеми по големина, карактеризирани со тенденција за нивно групирање во прстени, овали и лаци.

Секундарниот превземен сифилис се претвора во терцијарно.

Симптоми на терциерната фаза

Оваа фаза на болеста се карактеризира со мала количина на бледа трепонема во телото, но е сензибилизирана за нивните ефекти (т.е., алергиски). Оваа околност доведува до фактот дека дури и кога е изложена на мала количина на трепонема, телото реагира со посебен облик на анафилактична реакција, која се состои во формирање на терциерни сифилиди (гума за џвакање и туберкули). Нивното понатамошно распаѓање се случува на таков начин што на кожата остануваат карактеристични лузни. Времетраењето на оваа фаза може да биде децении, што завршува со длабока лезија што ја прима нервниот систем.

Запирање на исипот од оваа фаза, забележуваме дека туберкулите се помали кога се споредуваат со непцата, згора на тоа, и во нивната големина и во длабочината во која се појавуваат. Лачниот сифилис се одредува со испитување на дебелината на кожата, откривајќи густа формација во неа. Има полусферична површина, дијаметарот е околу 0.3-1cm. Во текот на туберкулотата, кожата станува сина-црвеникава боја. Хилковите се појавуваат во различни периоди, групирајќи се во прстени.

Со текот на времето, некротичниот распад се формира во центарот на туберкулозата, што го формира чир, кој, како што веќе забележавме, остава зад себе мала лузна по заздравувањето. Со оглед на нерамномерното созревање на туберкулите, кожата се карактеризира со оригиналност и разновидност на целокупната слика.

Сифилид гумасто е безболен јасен јазол, кој се наоѓа во средината на длабоките слоеви на кожата. Дијаметарот на таков јазол е до 1,5 см, додека кожата над него станува темноцрвена боја. Со текот на времето, гума за џвакање омекнува, по што се отвора, ослободувајќи леплива маса. Чир што е формиран на овој начин може да постои за многу долго време без потребен третман, но исто така ќе се зголеми во големина. Најчесто, овој осип има еден лик.

Сифилитен третман на исип

Третманот на исипот е направен во врска со третманот на основната болест, односно самиот сифилис. Најефективен метод на третман е употребата на пеницилини растворливи во вода, што овозможува да се обезбеди поддршка во крвта со константна потребна концентрација на потребниот антибиотик. Во меѓувреме, третманот е возможен само во болницата, каде што лекот се администрира кај пациенти 24 дена на секои три часа. Нетолеранцијата на пеницилин обезбедува алтернатива во форма на резервен тип на лекови.

Покрај тоа, исклучувањето на болестите предизвикани од сифилис е исто така важна точка. На пример, често сифилисот го зголемува ризикот од ХИВ инфекција , бидејќи воопшто ја предизвикува острината на намалувањето на имунолошката заштита што ја има телото. Според тоа, соодветно решение е да се спроведе целосен курс на третман за да се помогне во елиминирањето на секаков вид на патогени кои се присутни.

Ако се сомневате дека имате сифилитичен осип, веднаш треба да контактирате со дерматовенеролог или венеролог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате сифилис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш дерматовенеролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Лупус (појавување на симптоми: 4 од 10)

Лупус е болест на автоимун тип, при што одбранбениот систем што го има човечкото тело (т.е. неговиот имунолошки систем) го напаѓа сопственото ткиво, игнорирајќи ги странските организми и супстанциите во форма на вируси и бактерии. Овој процес е проследен со воспаление и лупус, чии симптоми се манифестираат во форма на болка, оток и оштетување на ткивото низ телото, додека во својата акутна фаза, предизвикува појава на други сериозни болести.

...
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 3 од 10)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Туларемија (појавување симптоми: 3 од 10)

Туларемијата е болест од природна фокална природа, манифестирана во форма на акутна инфекција. Туларемија, чии симптоми вклучуваат лезии на лимфните јазли и кожата, а во некои случаи и мукозните мембрани на фаринксот, очите и белите дробови, се разликуваат и од симптомите на општа интоксикација.

...
Пиодерма (појавување симптоми: 3 од 10)

Пиодерма е вообичаено име за голем број на пустуларни кожни болести предизвикани од стафилококи и стрептококи (што се јавува малку поретко). Пиодерма, симптомите на кои се појавуваат кај гнојни лезии на кожата, е една од најчестите кожни заболувања.

...
Инфективна мононуклеоза (појавување симптоми: 3 од 10)

Инфективна мононуклеоза е акутна инфективна болест, којашто првенствено се карактеризира со оштетување на лимфните и ретикулоендотелијалните системи. Инфективна мононуклеоза, чии симптоми се манифестираат како треска, полиаденитис и тонзилитис, покрај ова се јавува и со зголемена слезина и црн дроб, како и со леукоцитоза во доминацијата на базофилните мононуклеарни клетки.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
дерматовенеролог прифаќа
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4, бул. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .