Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Куру болест: симптоми и третман

Болести куру - главните симптоми:

Куру болест е смртоносна болест која е поврзана со хуманите невродегенеративни болести на прион-протеин. Kourou е класифициран како инфекција на сунѓерести енцефалопатии. Карактеристично лепење и акумулација на деформирани прионски протеини во мозочното ткиво.

Оваа болест стана широко распространета во заедниците кои живеат на островите Нова Гвинеја. Името "куру" е преведено како "тресење од страв" или "треперење", кое целосно одговара на симптоматските манифестации на болеста.

Често имаше висока смртност од болеста кај племето Фауре поради погребниот обред со ендоканибализам. Ритуалот вклучувал подготовка на мртвите (најстарата жена од племето била одговорна за отстранување на мозокот, мозокот бил подложен на специјална обработка и завиткување во лисјата на папрат), по што целото племе го јадело. Овој вид ритуали биле забранети, што ја намалило смртноста.

Со укинувањето на ритуалниот канибализам, појавата на болеста не запре. Сега е можно да се инфицираат со приони во времето на трансплантација на внатрешни органи, преку трансфузија на крв или јадење месо од животни.

Невозможно е да се дијагностицира куру болест - не постои специфичен тест, може да се претпостави само дијагноза базирана на симптоматски манифестации и запознавање на историјата. Терапевтските мерки се неефикасни, само придружниот третман е соодветен. Стапката на морталитет на пациентот е 100%.

Етиологија

Канибалната болест е друго име за болеста куру. Причината за патологијата е употребата на месото и мозокот, кои не биле подложени на пролонгирана термичка обработка, инфекција при трансплантација на органи или трансфузија на крв. Болеста паѓа во прионската група на инфекции.

Прион е единствен патоген кој нема нуклеинска киселина. Ова е протеинска честичка која ги покажува својствата на заразна природа. Патогените протеини се отпорни на вриење, дејството на формалдехид и етанол. Оштетувањето на ткивата на човечкото тело од страна на приони не е поврзано со одговорот на имунолошкиот систем на "окупаторот". Прион нема ДНК или РНК, предизвикува болест преку трансформирање на здрави протеини на нервните клетки во патолошки.

Инфекцијата со патогениот протеин е причина за бавна инфекција на централниот нервен систем. Патологијата има голема временска рамка на развој, додека патогенот се акумулира во ткивата на мозокот, синтетизирајќи ги погрешните протеини и предизвикувајќи метаболички промени и смрт на невроните.

Класификација

Истражувачите идентификуваат неколку форми на неконвекторски инфекции кои се предизвикани од неисправни честички - приони:

 1. Болеста куру поврзана со јадење на заразениот мозок на починатиот, широко распространета во племињата на Нова Гвинеја. Патологијата се карактеризира со нарушување на координацијата на движењата, тремор, психо-емоционални промени и еуфорија. Човек умира една година или една и пол по инфекцијата. Друг начин на инфекција е да се јаде необработено животинско месо.
 2. Кројцфелд-Јакоб-ова болест е опишана уште во 1920 година, поврзана со употребата на лошо преработено месо или мозокот на животно. Инкубациониот период може да трае до 20 години. Визијата на пациентот е оштетена, има болни сензации во екстремитетите, деменција, болеста завршува со смрт. Патологијата беше широко распространета во САД, Англија.
 3. Герман-Штрауслер-Шеинкер синдром е бавна инфекција и се наследува. Се манифестира со лезија на централниот нервен систем, е почеста кај младите луѓе. Симптоматски манифестации: губење на рефлексите на нозете, нарушувања на функцијата на голтање, хипотензија и деменција. Смртта се јавува во рок од 5 години.
 4. Амиотропната леукоспонгоза за првпат беше забележана во Белорусија. Оваа болест се карактеризира со атрофична пареза на скелетните мускули, респираторно нарушување и смрт. Инкубациониот период е од 3 до 14 години.
 5. Спонгиформна енцефалопатија се јавува кај лице кое јаде неправилно преработено животинско месо или се инфицира преку микротраума при сечење на добиток. Животните се заразени од оброк од месо, мртви овци. Инкубациониот период е до 35 години. Мозокот на пациентот се прероди, моторните функции се нарушени, смртта е неизбежна - животниот век е од пет месеци до една година.

Сите овие болести доведуваат до смрт на пациентот - нарушувањата што се јавуваат во човечкиот мозок се неспојливи со животот.

Симптоматологија

Симптомите на куру болест се поврзани со невролошки нарушувања со брза прогресија и смрт. Прво, се појавуваат светлосни главоболки, кои со текот на времето се интензивираат. Пациентот чувствува болка во зглобовите. Клиничките манифестации на болеста зависат од фазата на развој на патологијата.

Клучни карактеристики:

 • церебеларна атаксија ;
 • тремор на екстремитетите;
 • конвулзивни напади;
 • еуфорија;
 • емоционална нестабилност;
 • исчезнување на рефлексите;
 • деменција

Со прогресијата на патологијата, пациентите губат мобилност, сензорни, моторни и кранијални нерви атрофија. Смртта се јавува во рок од две години.

Физички манифестации на болеста:

 1. Почетната фаза. Се забележува мускулна слабост, едно лице брзо се заморува од физичкиот напор, екстремитетите почнуваат да се тресат, се чувствуваат проблеми со движењето. Пациентот се движи со поддршка на стап, патерици или во инвалидска количка.
 2. Втората фаза. Едно лице покажува знаци на ментално растројство со емоционална нестабилност и конфузија на свеста.
 3. Третата фаза. Пациентот ја губи мобилноста, мозокот престанува да функционира, смртта се јавува.

Невролошки знаци:

 • влошувачкиот рефлекс се влошува;
 • се развива strabismus ;
 • несакано грчење на очното јаболко;
 • конвулзии;
 • губење способност за проголтување, џвакање, движење;
 • се појавува принудно мокрење и дефекација.

Човек умира од компликации кои ја предизвикуваат болеста: рани од притисок, неспособност за јадење храна или од пневмонија .

Дијагностика

Болеста куру се однесува на бавни инфекции кои се многу тешки за откривање. Дијагностичкото пребарување се врши во рамките на вакви студии:

 • преглед на медицинската историја и испрашување на пациентот или роднините, сослушување на жалби;
 • невролог ги проверува рефлексите, координацијата, моторната функција;
 • се врши биопсија на мозокот - овозможува да се потврди присуството на патогени протеини во ткивата.

Од специјалисти се бара да направат диференцијација на болеста Куру со енцефалитис , васкуларна деменција , хронична енцефалопатија и Алцхајмерова болест .

Третман

Третман на куру болест може да биде само симптоматски - досега болеста е неизлечива. Повеќето пациенти не живеат за да обезбедат прва помош, а болеста се одредува по обдукцијата.

Во случај на хоспитализација на лице, терапијата вклучува употреба на деконгестанти, психотропни лекови, витамини и антиконвулзиви.

Можни компликации

Бавните инфекции доведуваат до смрт на пациентот. Во процесот на отежнување на состојбата на пациентот може да се забележи:

 • губење на мобилноста;
 • проблеми со видот;
 • деменција;
 • конвулзивни напади;
 • пневмонија ;
 • кревети

Превентивните мерки не постојат, бидејќи е невозможно да се утврди присуството на приони во трансплантираните ткива и крвни продукти. Се препорачува да се спроведе темелна термичка обработка на месото за време на готвењето.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате болест Kuru и симптомите карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: специјалист за заразни болести , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Кројцфелд-Јакоб-болест (појавување симптоми: 5 од 20)

Кројцфелд-Јакоб-овата болест е прионска болест која е вклучена во групата на преносливи невродегенеративни патологии на прион. Прировите се нарекуваат инфективни протеини, тие се главните предизвикувачи на оваа болест. Тие имаат способност да трансформираат здрав протеин во инфициран. Така, се јавува инфекција на телото.

...
Менингитис (појавување симптоми: 4 од 20)

Менингитисот е заразна болест, чија текот се карактеризира со екстензивно воспаление на 'рбетниот мозок и мозокот, а различни видови на вируси и бактерии делуваат како патогени. Менингитис, симптоми кои се појавуваат во зависност од специфичниот тип на патогени, се јавува или одеднаш или за неколку дена од моментот на инфекција.

...
Цервикална остеохондроза (појавување на симптоми: 4 од 20)

Цервикалната остеохондроза, чија концентрација е забележана, како што може да се утврди од името, во вратот, е прилично честа патологија. Цервикалната остеохондроза, чии симптоми не можат секогаш да се сметаат единствено единствено како оваа болест, со оглед на карактеристиките на нејзината локализација и локалните процеси, често доведува до третман на специјалисти во други области, па затоа е контрадикторни овој симптом.

...
Менингоенцефалитис (појавување симптоми: 4 од 20)

Менингоенцефалитис е патолошки процес кој влијае на мозокот и неговите мембрани. Најчесто, болеста е компликација на енцефалитис и менингитис. Ако времето не се вклучи во третманот, тогаш оваа компликација може да има неповолна прогноза со смртоносен исход. Симптомите на болеста се различни за секој човек, бидејќи сè зависи од степенот на оштетување на централниот нервен систем.

...
Транзитен исхемичен напад (појавување на симптоми: 4 од 20)

Транзитен исхемичен напад (ТИА) - недостаток на церебрална циркулација поради васкуларни нарушувања, срцеви заболувања и намалување на крвниот притисок. Таа е почеста кај лицата кои страдаат од остеохондроза на цервикалниот 'рбет, кардијална и васкуларна патологија. Особеноста на транзиентниот исхемичен напад е целосно враќање на сите откажани функции во рок од 24 часа.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .