Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Микобактериоза: Симптоми и третман

Микобактериоза - главните симптоми:

Микобактериозата е болест која е предизвикана од условно патогени атипични микобактерии. Овој тип на микобактерии под влијание на одредени состојби може да придонесе за појава на болеста, зборувајќи потенцијално патоген - атипичен, за разлика од типичните микобактерии со туберкулоза.

Болеста е доста ретка, фреквенцијата на откривање во сите култури варира од еден до дваесет и пет проценти.

Микобактериозата може да се најде кај возрасни и деца. Се дијагностицира по рентген и бактериолошки студии, по сеопфатна анализа, дијагнозата се потврдува и лекувањето е пропишано. Атипичната микобактериоза, како и секоја друга форма на болеста, бара комплексна терапија.

Етиологија

Потенцијално опасни микобактерии се наоѓаат во вода, растенија, риби, кај домашни животни, диви и домашни птици. Кога се проголтани, тие не можат да се манифестираат додека е во состојба на мирување: колонијата не расте, но е присутна. Со цел точно да се дијагностицира присуството на условно патогени микроорганизми кај луѓето, ќе треба да се тестираат неколку пати.

Атипичната варијанта на микобактериозата се развива под влијание на следниве фактори:

 • професионално и прашливо влијание, кое е штетно, е поврзано со специјалитети како што се: рудар, рицинус, ѕидар, електричен заварувач;
 • намалување на имунитетот под дејство на алкохолизам, дијабетес , рак, трансплантација на органи, СИДА ;
 • Чести белодробни заболувања: бронхитис , пневмонија , бронхијална астма .

Причините за микобактериоза се условно патогени не-туберкулозни микобактерии или NTMB. Се познати околу 140 видови такви микобактерии, од кои само 60 видови се способни да предизвикаат човечки болести.

Најчестиот тип на организмот е авио-интрацелуларе (M. avium complex - MAC) - главен предизвикувач во 75% од микобактериозата на белите дробови и лимфаденитот.

Голем број NTMBs се многу отпорни на агресивните ефекти на надворешното опкружување, што е обезбедено со посебен биофилм кој содржи бактерии.

Класификација

Микобактериоза може да биде:

 • пулмонален;
 • екстрапулмонален;
 • дисеминирани.

Најчестите пулмонални форми, чија клиничка слика е слична на туберкулозата , екстрапулмоналните често влијаат на периферните лимфни јазли.

Причинителот на болеста ги има следниве подвидови:

 • фотохромогени - вклучуваат три вида: М. kansasii (многу сличен на туберкулозната разновидност, може да влијае на белите дробови, црниот дроб, слезината, зглобовите и лимфните јазли), M. marium (се јавува кај риба, лице станува инфицирано од вода, кожата на екстремитетите е засегната), М. улцеранови (спаѓа во причинителите на чиреви на кожата, се јавува во жешки земји);
 • коскени хромогени - се состојат од M. scrofulaceum, се причина за цервико-субмандибуларен лимфаденит кај децата;
 • не-фотохромогени - тие вклучуваат: M. avium (птичници, најчестиот тип на микобактерии, предизвикува микобактериоза на белите дробови кај луѓето) МАИС (комбинира три типа: M. avium, M. intracellulare, M. Scrofulaceum, придонесуваат за појава на следниве болести: цервикална лимфаденопатија , прогресивна пулмонална лезија, дисеминирани заболувања);
 • брзорастечки - M. fortuitum, причина за апсцеси кои можат да се појават по инјекции и хирургија.

Кога условно патогените микроорганизми влегуваат во човечкото тело со силен имунитет, тие се уништуваат, ако се намали заштитената реакција, бактериите навлезат во органите и почнуваат да се размножуваат, што доведува до појава на болеста.

Симптоматологија

Не-туберкулозната микобактериоза е симптоматска и наликува на туберкулоза и голем број други бактериски болести. Најчесто е зафатена гастроинтестиналниот тракт: симптомите ќе се манифестираат како тешка абдоминална болка и дијареа.

Главните симптоми вклучуваат:

 • треска;
 • болка сензации;
 • недостаток на здив;
 • анемија ;
 • намалување на телесната тежина;
 • слабост;
 • кашлица.

По истражувањето може да се открие:

 • лимфни јазли;
 • состојбата на градите како во туберкулозниот патолошки процес;
 • на ултразвук може да биде зголемување на црниот дроб, слезината;
 • серозни мембрани се нормални;
 • анемија.

Главната сличност со туберкулозата е исто така откриена по испитувањето на спутум, но клиничката слика на болеста е повеќе како респираторни инфекции.

Дијагностика

На болеста се дијагностицира по спроведување на сеопфатна студија:

 • се изучува историјата на случаите, се слушаат жалби;
 • пропишува општи и биохемиски анализи на крвта;
 • уринарен тест;
 • рентген испит;
 • пропишува ултразвук на абдоминалната празнина;
 • да спроведе бактериолошки преглед со хистолошки - земе култури од спутум.

По резултатите од спроведените дијагностички мерки, прелиминарната дијагноза ќе биде или потврдена или побиена. Ако сликата наликува на туберкулоза, но не се забележува раст на патогената микрофлора, туберкулозната бактерија е отсутен и серолошките мембрани не се нарушени, потврдена е микобактериоза.

Третман

Терапевтските мерки се многу тешки, бидејќи бактеријата е многу отпорна на анти-туберкулозните лекови.

Не-туберкулозна микобактериоза ќе го вклучи следниот третман:

 • локалниот имунитет се зголемува со помош на специјални имуностимулатори;
 • пропишува "Канамицин", "Амикацин", "Етионамид";
 • пропишува неспецифични антибиотици.

Индикатори за успешна терапија ќе бидат:

 • подобрување на целокупната благосостојба на пациентот;
 • исчезнување на знаци на интоксикација ;
 • стабилизирање на патолошки промени во белите дробови.

Ако болеста поминала во хронична фаза, може да се препише хируршка интервенција за да се отстранат негативните ефекти предизвикани од микобактериите.

Можни компликации

Микобактериозата, во зависност од локацијата, може да предизвика воспалителни процеси во белите дробови, црниот дроб, слезината, желудникот, панкреасот. Кога првите симптоми треба да побараат помош од квалификувани професионалци.

Превенција

Превентивните мерки се како што следува:

 • да преземе дополнителни курсеви за терапија со лекови за профилактички цели по елиминација на микобактериозата;
 • одржување на одбраната на телото, подигнување имунитет;
 • јадат добро;
 • во опасни услови за работа користете заштитни маски за да се спречи правот да влијае врз респираторните органи.

Неопходно е да се почитуваат сите медицински препораки, за да не се предизвикуваат рецидиви и да останат здрави.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Микобактериоза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарот: инфекциолог , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 8 од 10)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Хистоплазмоза (појавување симптоми: 8 од 10)

Хистоплазмоза е болест која се развива поради пенетрација на специфична габична инфекција во човечкото тело. Во овој патолошки процес, внатрешните органи се засегнати. Патологијата е опасна, бидејќи може да се развие кај луѓе од различни возрасни категории. Исто така во медицинската литература може да се најдат такви имиња на болести - болест во долината на Охајо, Дарлинг-ова болест, ретикулоендотелиоза.

...
Амилоидоза на бубрезите (појавување на симптоми: 7 од 10)

Амилоидозата на бубрезите е сложена и опасна патологија во која метаболизмот на протеини и јаглени хидрати е нарушен во ткивата на бубрезите. Како резултат на тоа, се јавува синтеза и акумулација на одредена супстанција, амилоид. Тоа е протеинско-полисахаридно соединение, кое во неговите основни својства е слично на скроб. Нормално, овој протеин не се произведува во телото, така што нејзиното формирање е абнормално кај луѓето и предизвикува кршење на функциите на бубрезите.

...
Хелминтијаза (појавување симптоми: 7 од 10)

Хелминтијаза е група на паразитски заболувања кои прогресираат поради пенетрација на различни видови паразитски црви во телото. Овие болести немаат ограничувања во однос на полот и возраста. Треба да се забележи дека кај децата се јавува дијагноза на хелминтијаза. Ова се должи на фактот дека децата се помалку придржуваат кон правилата за хигиена, користат неизмиени јадења и почесто играат на отворено (песок, градина, итн.).

...
Фасциолијаза (појавување на симптоми: 7 од 10)

Фасциолијазата е екстраинтестинална хелминтијаза предизвикана од патолошкиот ефект на паразитот на паренхимот на црниот дроб и жолчните канали. Оваа болест е класифицирана како најчеста хеминетска инвазија на човечкото тело. Изворот на болеста е патогенот, кој може да биде хепатичен флук или џиновски флукс. Покрај тоа, лекарите идентификуваат неколку начини да зарази таков микроорганизам.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .