Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Западен Нил Треска: Симптоми и третман

Западен Нил Треска - Главни симптоми:

Вест Нилската треска е заразна болест која е предизвикана од арбовирусите, а инфицираните комарци или крлежи се вектори на инфекција. Сепак, патогенот може да се чува во телото на птиците.

Треската на Западен Нил го добила своето име поради фактот што првично била дистрибуирана само во Африка, Азија и Јужна Америка. Сега патолошкиот процес не е невообичаен во земји со топли и умерени клими.

Ризичната група вклучува луѓе кои често се наоѓаат во областа на живеалиштата на членконогите: водни тела, шуми, мочуришта и сивата област.

Треската на Западен Нил има неспецифична клиничка слика. Прво, пациентот има симптоми на акутни респираторни вирусни инфекции , кои брзо се влошуваат - температурата се зголемува на 40 степени, постои фотофобија, а лимфните јазли се воспалени.

Дијагностичката програма ќе вклучува физички преглед, спроведувајќи го потребниот опсег на лабораториски тестови. Според резултатите од дијагностичките мерки, ќе се утврди тактиката на лекување.

Во повеќето случаи, прогнозата е позитивна - опоравувањето се јавува без развој на компликации. Сепак, треба да се има предвид дека клиниката на патолошкиот процес може да се влоши поради доцната или неточна терапија. Во овој случај, ризикот не ги зголемува само компликациите, туку и смртта.

Етиологија

Во повеќето случаи, треска се пренесува преку залак на инфициран инсект.

Меѓутоа, во некои случаи, вирус на Западен Нил Треска влегува во човечкото тело на друг начин:

 • од заразена мајка на дете;
 • преку трансфузија на контаминирана крв;
 • трансплантација на органи;
 • кога се користат нестерилни медицински инструменти, како и други помагала во салони за убавина, работилници за тетовирање и слични институции.

Треба да се напомене дека горенаведените патишта на пренос се исклучително ретки.

Патогенеза

Вест Нилската треска со крв влегува во телото на инсектот што всади крв откако ја затегнал заразената птица. Потоа, патогенот е концентриран во плунковните жлезди на крлежот или самиот комарец, од каде што се грижи безбедно во крвотокот.

Откако вирусот влегува во крвотокот на една личност, се започнува клиниката на болеста, односно се развиваат првичните симптоми, кои брзо се влошуваат. Кај децата, клиничката слика е секогаш потешка отколку кај возрасните, бидејќи имуниот систем е премногу слаб на оваа возраст.

Како е пренесената треска на Западен Нил?

Класификација

Треска на Западен Нил може да се јави во две клинички форми:

 • асимптоматски - клиничката слика на болеста е отсутна, може да има мало и краткорочно влошување на состојбата на здравјето;
 • манифест - типична клиничка слика се развива со изразени и брзо прогресивни симптоми.

Манифестот на патолошкиот процес, пак, може да се појави во две клинички варијанти:

 • без оштетување на централниот нервен систем - клиничката слика е повеќе како сериозен грип ;
 • со оштетување на централниот нервен систем - се карактеризира со потешкиот тек.

Последната форма на клиниката на болеста е поделена на следниве подтипови:

 • менингеален;
 • менингоенцефалитичен.

Горенаведените две форми на развој на болеста се карактеризираат со екстремно негативни прогнози, ако третманот не започне веднаш. Во овој случај, можно е да се развие не само тешка, неповратна природа на компликации, туку и смрт.

Симптоматологија

Треска на Западен Нил може да се појави во латентна или изразена клиничка форма. Инкубациониот период трае до три недели, но најчесто 5-6 дена. Ако постои манифестирана форма на развој на патолошкиот процес, тогаш соодветните симптоми ( менингитис или менингоенцефалитис ) ќе продолжат да се манифестираат.

Симптомите на треска на Западен Нил без оштетување на ЦНС се следните:

 • остар пораст на температурата до 40 степени - времетраењето на треската е 2-3 дена, но во некои случаи може да трае и до 12 дена;
 • тешка главоболка;
 • треска, треска;
 • зголемено потење;
 • болка во мускулите и зглобовите;
 • фотофобија;
 • болка при вртење на очното јаболко;
 • воспаление на лимфните јазли, болка при палпација;
 • хиперемија на мукозните мембрани на грлото;
 • слабост, поспаност, чувство на слабост;
 • полиморфен папуларен осип на телото, но овој симптом не е детерминиран, бидејќи не секогаш се јавува.

Ако централниот нервен систем е вклучен во патолошкиот процес, тогаш клиничката слика ќе се карактеризира како што следува:

 • напади на гадење и повраќање;
 • вкочанет врат;
 • нестабилност на одењето, движење на пациентот;
 • проблеми со говорот;
 • симптоми на менингитис;
 • главоболките стануваат неподносливи, во нивната клиника се повеќе слични на напади на мигрена ;
 • температурата на телото се зголемува до критични граници;
 • нарушување на свеста;
 • генерализирани конвулзивни напади.

Со таква клиничка слика, состојбата на пациентот се карактеризира како исклучително сериозна, бидејќи постои висок ризик за развој на компликации кои можат да предизвикаат фатален исход.

Дијагностика

Дијагностичката програма во овој случај треба да се спроведе сеопфатно, бидејќи со поразот на централниот нервен систем ќе биде потребно диференцијација со менингитис. Дополнително, дијагнозата може да биде комплицирана од неспецифичноста на клиничката слика.

Првиот е физички преглед на пациентот, збирка на лична историја, појаснување на моменталната клиничка слика.

Потоа се вршат следниве активности:

 • полимераза верижна реакција, ПЦР тест;
 • спроведување на ензимски поврзан имуносорбентен тест (ELISA тест);
 • општ и детален биохемиски тест за крв;
 • серолошки крвен тест;
 • виролошки преглед за да се идентификува патогенот;
 • лумбална пункција на цереброспиналната течност.

Инструменталната дијагностика, како по правило, не се изведува, но во некои случаи може да биде потребна КТ скенирање или МРИ на мозокот ако менингитис се развие во позадина на тековниот патолошки процес. Во овој случај, сеопфатна и темелна дијагноза и третман се два меѓусебно поврзани фактори, бидејќи спроведувањето на специфични терапевтски мерки е невозможно без точна дијагноза.

Третман

Терапевтските мерки за оваа болест се конзервативни.

Следните лекови се препишани на пациентот по хоспитализација:

 • индуктор на интерферон;
 • глукокортикостероиди;
 • диуретици;
 • антипиретик;
 • вдишување на влажен кислород;
 • антиконвулзиви;
 • антибиотици со широк спектар;
 • антиоксиданти;
 • седативи;
 • за подобрување на церебралната циркулација;
 • витамински и минерални комплекси.

Исто така дополнително пропишана терапија за детоксикација, спроведува активности за стабилизирање на балансот на водата и електролитите.

Ако патолошкиот процес оди без менингитис, тогаш прогнозата е поволна - наплатата се јавува во 100% од случаите и без развој на компликации.

Можни компликации

Можни компликации вклучуваат:

Смртта не е исклучена. Самолечението во овој случај е исклучено, и ако се појават симптоми, веднаш треба да побарате медицинска помош.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате треска на Запад Нил и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: специјалист за заразни болести , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Борелиоза (појавување симптоми: 10 од 20)

Боррелиозата, која е исто така дефинирана како Лајмска болест, Лајмска борелиоза, борелиоза која се пренесува преку крлежи и на друг начин, е природна фокална болест на преносливиот тип. Борелиозата, чии симптоми се состојат од оштетување на зглобовите, кожата, срцето и нервниот систем, често се карактеризира со хронична, како и со повторувачка само-струја.

...
Менингококната инфекција (појавување на симптоми: 10 од 20)

Менингококната инфекција предизвикува антропонични болести - менингитис, менингококната сепса со фулминантен курс. Речиси 80% од сите клинички случаи се јавуваат кај деца. Клиничарите забележуваат дека врвот на болеста се јавува во текот на топла сезона, но лезиите се дијагностицираат во текот на целата година.

...
Q треска (појавување симптоми: 10 од 20)

Q треска - акутна природна фокална инфективна болест, спаѓа во групата на рикетциоза, има и други имиња (Burnet-ова болест, Q-треска, коксиелоза). Рикетиозите се специфични отпорни на околината и се способни за спорулање на бактериите кои предизвикуваат болест кога се проголта.

...
Маларија (појавување симптоми: 9 од 20)

Маларијата е група на болести што се пренесуваат преку вектори кои се пренесуваат преку залак на комарецот на анофели. Оваа болест е честа појава во Африка, земјите од Кавказ. Децата под 5-годишна возраст најмногу се подложни на болест. Секоја година се регистрираат повеќе од 1 милион смртни случаи. Но, со навремен третман, болеста продолжува без сериозни компликации.

...
Ацетонемично повраќање (појавување на симптоми: 9 од 20)

Ацетонемично повраќање (син синдром на циклично ацетонезно повраќање, недијабетична кетоацидоза) е патолошки процес кој е предизвикан од акумулацијата на кетонските тела во крвта на детето. Како резултат на тоа, постои нарушување на метаболичките процеси, што предизвикува повраќање кај детето, симптоми на општа интоксикација и низок степен на треска.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .