Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Анаеробна инфекција: симптоми и третман

Анаеробна инфекција - главните симптоми:

Анаеробната инфекција е болест од бактериолошка природа, предизвикана од растот и репродукцијата на бактерии без кислород или со нејзиниот акутен недостаток. Причинителот е анаеробни бактерии. Нивните токсини продираат во телото и се сметаат за многу опасни. Бактериите главно влијаат на мускулното и сврзното ткиво. Пациентите се со поголема веројатност да имаат симптоми на труење на телото отколку знаци на локална природа. Кај жените, оваа патологија произлегува од абнормален абортус или тешки повреди на гениталиите.

Анаеробната инфекција има посебни карактеристики на клиничката слика, имено:

 • тешка интоксикација ;
 • миризлив мирис;
 • формирање гас во раната;
 • брзо умирање надвор од околното ткиво;
 • благ воспалителен процес.

Но, анаеробната инфекција на раните што се појавува е компликација на повредите. Затоа, главните начини на пренесување се повреди, изгореници, смрзнатини. Со други зборови, отворени рани, особено ако нечистата стигнува таму.

Етиологија

Главните причини за појава на анаеробна инфекција се бактериите на микрофлората на човечкото тело. Тие се нарекуваат опортунистички бактерии. Ако влијанието на негативните фактори, тие почнуваат да се размножуваат неконтролирано. Во текот на овој процес, тие се преродени во патогени, што доведува до развој на патолошкиот процес.

Факторите кои предизвикуваат патогени бактерии се:

 • инфекција на фетусот за време на феталниот развој;
 • предвремено раѓање;
 • долгорочна хормонска, хемо-, антибиотска терапија;
 • употреба на имуносупресиви;
 • изложеност;
 • долг престој во болницата;
 • долг престој во затворен простор;
 • контаминација на отворена рана со почва или измет;
 • нарушување на интегритетот на кожата или мукозната мембрана.

Може да се појави акутна анаеробна хируршка постоперативна инфекција. Ова може да се случи не само по операцијата, туку и како резултат на пункција, биопсија, екстракција на заби.

Хроничните и вродени болести кои влијаат на имунолошкиот систем исто така влијаат врз развојот на патологијата.

Класификација

Во медицината, класификацијата на анаеробните развојни инфекции има неколку форми на патологија.

Во зависност од текот на болеста, се разликуваат следниве форми:

 • молња брзо;
 • брзо напредува;
 • полека напредува.

Во зависност од локалните промени се случува:

 • гасна анаеробна инфекција;
 • со доминација на едем;
 • мешани

Во зависност од длабочината на лезијата:

 • длабоко;
 • површни.

Исто така, болеста е поделена според потеклото:

 • нозокомијална инфекција;
 • стекната заедница.

Во зависност од причините за развојот:

 • трауматски;
 • спонтано;
 • јатрогени.

Преваленција:

 • локален;
 • регионален;
 • генерализирани.

По површина на штета:

 • со оштетување на нервниот систем;
 • мека ткаенина;
 • кожа;
 • коски;
 • зглобовите;
 • крв;
 • внатрешни органи.

Анаеробната инфекција е тешка, па третманот треба да започне веднаш. Инаку, може да се развијат сериозни компликации.

Симптоматологија

Во зависност од формата на инфекцијата, се појавуваат нејзини симптоми.

Значи, клостридиалната анаеробна инфекција ги има следните симптоми:

 • Мионороза и миозитис е воспаление на еден мускул, додека субкутаната маст и кожата не се засегнати. Пациентите чувствуваат силна болка. Дека тоа е првиот симптом на оваа болест. Кожата над лезијата станува бронза. Постои формирање на гас и гноен ексудат.
 • Фасцитис - состојба која се карактеризира со воспалителен процес на мускулни обвивки. Таа им припаѓа на компликациите од рани, абразии и операции. Се развива некроза на ткивото.

Не-клостридијалните анаеробни инфекции кои се појавија влијаат врз развојот на гнојни воспаленија на мозокот, меките ткива и внатрешните органи. Во мешани форми, кожата, поткожното масно ткиво и мускулите исто така се засегнати. Најчесто, мускулите на нозете и карлицата се воспалени.

Како што споменавме порано, се јавува акутна анаеробна инфекција која се развива одеднаш. Пациенти со симптоми на труење. Знаците на воспаление се благи. Состојбата на пациентот брзо се влошува, локалните знаци на патологија почнуваат да се појавуваат, а раната станува црна.

За време на периодот на инкубација, кој трае три дена, се појавуваат следниве симптоми:

 • треска;
 • треска;
 • летаргија;
 • поспаност;
 • апатија ;
 • крвниот притисок се намалува;
 • брз отчук на срцето;
 • назолабискиот триаголник станува сино.

Покрај тоа, пациентот е збунет со свест, има жед и сува уста, кожата станува бледа, очите тонат.

Локални знаци на анаеробна инфекција:

 • тешка болка која не може да се ослободи од лекови против болки;
 • оток на екстремитетите, чувствата се слични на пукање;
 • гас произведен во погодените области;
 • погодени екстремитети губат чувствителност.

Глупаво-воспалителниот процес во кој ткивна некроза се јавува брзо се развива. Ако ефективниот третман не започне со време, тогаш ткивото брзо ќе се распадне. Поради ова, прогнозата на болеста е неповолна.

Дијагностика

Првиот сигнал до појава на инфекција е болка во раната. По одење на лекар, тој пропишува испитување.

Дијагностицирање на можна анаеробна инфекција може да ги вклучува следните мерки:

 • микроскопско испитување на брисеви од рана или испитување на испуштање од него;
 • Бактериолошко испитување на исцедок од раната - истата анализа се изведува со погоденото ткиво, крв и урина;
 • изрази дијагностика - овој тип на студија вклучува проучување на материјал добиен во светлината на ултравиолетова ламба;
 • ензимски имуноанализа и ПЦР - со нивна помош, можете да направите дијагноза за кратко време.

Х-зраците се користат како хардверски методи. Тоа ќе помогне да се утврди присуството на гасови во погодената област.

Таквата инфективна инфекција треба да се разликува од другите патологии, како што се erysipelas на мекото ткиво, длабока венска тромбоза и перфорација на шупливите органи на абдоминалната празнина.

Третман

Наменети за комплексен третман на анаеробни инфекции.

Тоа вклучува:

 • хируршки третман на чиреви;
 • методи на конзервативна терапија;
 • физиотерапевтски процедури.

Во текот на хируршката интервенција, некротично се исфрла и туѓите тела се отстрануваат, потоа се третира раната и се одвива дренажа. Изведени брисеви со тампонски гази. Пред тоа, тие се заситени со водород пероксид или калиум перманганат. За извршување на таква операција, на пациентот му се дава општа анестезија. Ако лезијата е голема, тогаш екстремитетите се ампутираат.

Конзервативниот третман е како што следува:

 • лекови се користат за детоксикација на телото;
 • пропишан е антибактериски третман;
 • антитоксичниот антигангезен серум е интравенозно и интрамускулно инјектиран;
 • применуваат имунотерапија (трансфузна плазма);
 • болка за ослободување на болка;
 • анаболни хормони;
 • антикоагуланси;
 • витамински и минерални комплекси.

Како физиотерапевтска процедура, раната се третира со ултразвук и ласер. Исто така пропишана терапија со озон и други ефективни процедури.

Прогноза и превенција

Прогнозата на болеста од анаеробни патогени бактерии ќе зависи од клиничката форма на патологијата, како и од навременоста на дијагнозата и ефективниот третман. За жал, со оваа болест постои висок ризик од смрт.

Превенција на можна анаеробна инфекција е како што следува:

 • навремено и ефикасно примарно хируршко лекување на раните е најважниот и одлучувачки фактор во превенцијата;
 • отстранување на странски тела заробени во меко ткиво;
 • усогласеност со препораките на лекарот за нега на рани.

Ако оштетувањето на ткивото е широко и ризикот од развивање на оваа инфекција е голем, треба да се спроведат посебни мерки на имунизација и профилактички антимикробни мерки.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате анаеробна инфекција и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: специјалист за заразни болести , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Пролонгиран синдром (појавување симптоми: 9 од 20)

Продолжен синдром на компресија (трауматска токсикоза, синдром на несреќа, трауматска рабдомиолиза) е процес во кој настанува компресија на меките ткива, нарушена циркулацијата на крвта, што доведува до неповратни патолошки процеси, а во некои случаи и смртта не е исклучена.

...
Хиповолемија (појавување симптоми: 7 од 20)

Хиповолемија е патологија која се карактеризира со намалување на обемот на циркулирачка крв во човечкото тело. Таа укажува на развојот на сите патолошки процеси. Оваа состојба е опасна по живот, така што е потребна итна медицинска помош. Може да се појави кај секое лице, без оглед на полот и возраста.

...
Тифусна треска (појавување симптоми: 5 од 20)

Акутната интестинална инфекција предизвикана од бактериската средина и се карактеризира со времетраењето на треската и општата интоксикација на телото се нарекува тифусна треска. Оваа болест припаѓа на тешки заболувања, со тоа што гастроинтестиналниот тракт е главниот лезионен медиум, а кога се влошуваат, се јавуваат слезината, црниот дроб и крвните садови.

...
Тромбоемболизам (појавување на симптоми: 5 од 20)

Тромбоемболизам или тромбоемболичен синдром не е единствена болест, туку симптом комплекс кој се развива кога згрутчувањето на крвта се формира во садовите или кога крвта, лимфата или згрутчувањето на крвта навлегуваат во нив. Како резултат на оваа патолошка состојба, се развиваат срцев удар, мозочен удар или гангрена. Тромбоемболизмот може да влијае на крвните садови на мозокот, срцето, цревата, белите дробови или долните екстремитети.

...
Менингококната инфекција (појавување на симптоми: 5 од 20)

Менингококната инфекција предизвикува антропонични болести - менингитис, менингококната сепса со фулминантен курс. Речиси 80% од сите клинички случаи се јавуваат кај деца. Клиничарите забележуваат дека врвот на болеста се јавува во текот на топла сезона, но лезиите се дијагностицираат во текот на целата година.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Rossoshanskaya, 4, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .