Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дракункулијаза: Симптоми и третман

Дракункулаза - главните симптоми:

Дракунцулијаза е хелминтијаза кај луѓето и одредени видови животни. Локализиран во поткожното ткиво на долните екстремитети. Најчесто се јавува кај мажите отколку кај жени и деца. Хеминтовата контаминација се случува со внесување контаминирана вода и одење бос на плажа. Обично се наоѓа во жешки земји со ниска култура.

За прв пат се соочи со оваа болест во XV век, во исто време Велш беше опишан од женски црв. Во 1869 година, А.П. Fedchenko беше идентификуван како средно домаќин - циклоп, поради што беше откриена епидемиологијата на болеста, што придонесе за создавање на предуслови за преземање мерки за спречување на инфекција со хелминти.

Етиологија

Предизвикувачкиот агенс на дракункулаза - женскиот - црвот достигнува 32-120 сантиметри во должина, 0,5-1,7 милиметри широк, неговото тело наликува на млечно бела низа. Главата е покриена со штит, устата е опкружена со осум брадавици, опашката со трн. Во оплодената женка, матката е полна со ларви, а нивниот број е 10 милиони, тие се наоѓаат по телото на црвот.

Мажот е многу помал: неговата должина е 12-30 милиметри, а неговата ширина е 0.2-0.4. Пренесувачот може да биде и човек и животно.

Разводниот циклус на Rishta започнува со исфрлање на милиони ларви во слатководни тела и базени. Без носител, нивниот живот трае до три недели, потоа стануваат неподвижни и умираат. Во текот на овие недели, тие се јадат од посредник домаќин, рак од родот Cyclops. Во периодот кој трае две недели, хелминтот фрла двапати и започнува со фазата кога може да го напушти превозникот и да го смени сопственикот.

Инфекцијата со дракункулаза се случува на следниов начин: по водата за пиење со циклоп, која веќе содржи ларва која достигнала врв на развој, таа, пак, бара промена на носачот. Кога циклопите ќе стигнат до цревата, ларвата ја напушта и се движи, продира во цревниот ѕид. Таму таа фрла уште два пати, потоа продира во ткивото и, конечно, во поткожното ткиво. По неколку месеци, имено 3-4, црниот другар, мажот умира и се разделува, а женката понатаму се развива. Зрелоста доаѓа во една година, односно животниот циклус се движи од една година до една година и половина.

На горната кожа на лицето се појавуваат вриеви, кои во контакт со вода се отвораат и женката, по ослободувањето на ларвите во езерцето, умира.

Најчесто, овој хелминт го паразитира машкиот, многу малку случаи на појава на паразити кај жените и децата.

Класификација

Паразитите, со оглед на нивниот развој и методите на дистрибуција, се поделени во следниве видови:

 • Биоелмити. Тука спаѓаат говеда и свинско месо, ехинокок и ришта. Времето на нивното постоење се протега на три сопственици, и нивните привремени сопственици - мекотели, ракови, инсекти, риби. Конечниот сопственик може да биде не само луѓе, туку и животни. Можете да ги собереш на паразитот, ако не топлина третираат месо, вода, риба.
 • Геогминс. Тие вклучуваат roundworms , whipworms, hookworms, тие не треба преоден домаќин. Тие продираат во почвата во состојба на ларви со празнење на животни. Непридржувањето кон правилата за лична хигиена може да придонесе за стекнување на такви паразити.
 • Заразните хелминти. Тие вклучуваат pinworm и џуџест тенија. Тие се пренесуваат при директен контакт со превозникот преку обични јадења, постелнина, крпи и други предмети.
Животниот циклус на Ришта

Дракункулозата е многу сериозна болест која бара третман, бидејќи има многу последици, вклучувајќи го и губењето на ногата.

Симптоматологија

Раната фаза на инфекција со хелминти не била испитана.

Во последните фази на развојот на хелминтот, една година подоцна, симптомите на дракункулаза се:

 • осип, уртикарија ;
 • тежок чешање;
 • мало отекување на лицето;
 • недостаток на здив се забележува;
 • температурата се зголемува;
 • воспаление на лимфни јазли;
 • силна болка на местото на паразитот;
 • можни напади на астма;
 • општа слабост;
 • вртоглавица;

Со промена на местото на дислокација на поткожното, сите гореспоменати симптоми речиси исчезнуваат, а на местото каде се наоѓа опашката со ларвите се формира блистер или вриење .

Симптоми на дракункулаза

Дијагностика

Кога паразитот стигна до кожата, почна да расте и печат се појави во форма на топка, со цел да се дијагностицира дракункулазата, не е потребно многу време: само визуелна инспекција, бидејќи паразитот се чувствува преку кожата.

Дополнителни дијагностики ги вклучуваат следните активности:

 • се спроведува серолошки преглед;
 • се зема рендгенска снимка;
 • земени интракумутни тестови за алергиска реакција.

При преглед на пациентот, лекарот прашува од кои земји пациентот го посетил, за да не се меша со други болести.

Третман

Прво, женката на паразитот е отстранета од конусот, и за ова, таа е рана нежно на газиран валјак или специјална игла, додека пациентот го релаксира екстремитетот за да спречи руптура. Постапката се повторува секој ден за неколку дена до неколку месеци. Во исто време, должината на телото на црвот, која може да се извлече за еден ден, не надминува десет сантиметри.

Следниве лекови се земаат паралелно:

 • анhelmintic;
 • од тетанус ;
 • антихистаминици;
 • кортикостероиди;
 • антибактериски.

Можни компликации

На местото на дислокација на хелминтните секундарни бактериски инфекции се можни:

 • апсцеси - доведува до засилување на ткивата и формирање на гнојна пустина;
 • флегмон - гноен воспаление;
 • гангрена , некроза или ткивна смрт - ако не се отстранат навреме, доведува до труење со крв и смрт;
 • трофични чиреви , дефекти на кожата, кои произлегуваат по одбивањето на некротичното ткиво;
 • Маститис - воспаление на дојката - се јавува кога се инфицирани со бактерии;
 • епидидимитис - воспаление на машки генитални органи поради инфекција.

Доколку лекувањето започне доцна, тогаш сепсата е можна.

Исто така, можни се компликации поврзани со појава на алергиски реакции, ако има прекин на хелминтот и ларвите паѓаат во најблиското ткиво. После тоа, постојат оток, синовитис, артритис.

Ако не ги отстраните црвите, тогаш по неговата смрт следните компликации се можни:

 • мускулна атрофија;
 • контрактура на рацете и нозете;
 • имобилизација на зглобовите.

Воспалителни процеси поврзани со зглобовите исто така се можни.

Превенција

Во егзотичните земји, многу голема шанса да се зарази со паразит од овој вид.

Од страна на државата треба да се спроведе превенција на дракункулаза:

 • водни тела мора постојано да се чистат;
 • вода од чешма мора да се дезинфицира;
 • потребно е стерилизирање на мачки и кучиња;
 • помагаат во лекувањето на пациентите.

Ако патувате на туристичко патување, треба да го земете предвид ова и да не одиме боси во слатка вода, бидејќи паразитот може да навлезе преку раната во телото на домаќинот. Пијте само потребна зовриена вода.

Ако се појави инфекција, неопходно е да се спречи секундарната можност за инфекција.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Дракунцулијаза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: специјалист за заразни болести , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Миелоидна леукемија (миелоидна леукемија) (појавување симптоми: 5 од 12)

Миелоидната леукемија или миелоидна леукемија е опасен канцер на хематопоетскиот систем, во кој се зафатени матичните клетки на коскената срцевина. Кај луѓето, леукемијата често се нарекува "леукемија". Како резултат на тоа, тие целосно престануваат да ги исполнат своите функции и брзо да се размножуваат.

...
Пременструален синдром (појавување симптоми: 5 од 12)

Пременструалниот синдром е комплекс на болни сензации кои се јавуваат десет дена пред почетокот на менструацијата. Знаците на манифестација на ова нарушување и нивната комбинација се индивидуални. Некои жени може да имаат симптоми како што се главоболка, промени во расположението, депресија или солзи, додека други може да имаат болни чувства во млечните жлезди, повраќање или постојана абдоминална болка.

...
Еозинофилна пневмонија (појавување симптоми: 5 од 12)

Еозинофилна пневмонија е болест на белите дробови со инфективна алергиска природа, во која еозинофилите се акумулираат во алвеолите, а еозинофилија е забележана во крвта. Еозинофилите се компоненти на човечкиот имунолошки систем. Нивниот број се зголемува во случаи кога се развиваат воспалителни и алергиски процеси во белите дробови. Вклучувајќи го и бројот на еозинофилите се зголемува кај бронхијална астма, која често ја придружува оваа патологија.

...
Миксома (појавување симптоми: 5 од 12)

Миксома на срцето е не-канцерозна неоплазма која се состои од желе-како содржина и има неправилна форма. Во повеќе од половина од случаите, локализиран во левиот атриум. Но, во прилог на овој орган, таков тумор може да се формира на долните и горните екстремитети, интермускуларното ткиво, мочниот меур и стеблата на нервите. Често, лицата на возраст од четириесет до шеесет години се изложени на болеста. Кај женскиот се наоѓа повеќе пати почесто отколку кај мажите.

...
Фасциолијаза (појавување симптоми: 5 од 12)

Фасциолијазата е екстраинтестинална хелминтијаза предизвикана од патолошкиот ефект на паразитот на паренхимот на црниот дроб и жолчните канали. Оваа болест е класифицирана како најчеста хеминетска инвазија на човечкото тело. Изворот на болеста е патогенот, кој може да биде хепатичен флук или џиновски флукс. Покрај тоа, лекарите идентификуваат неколку начини да зарази таков микроорганизам.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .