Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Q треска: симптоми и третман

Q треска - главни симптоми:

Q треска - акутна природна фокална инфективна болест, спаѓа во групата на рикетциоза, има и други имиња (Burnet-ова болест, Q-треска, коксиелоза). Рикетиозите се специфични отпорни на околината и се способни за спорулање на бактериите кои предизвикуваат болест кога се проголта.

Q треска е заразна болест, има различни начини на пренесување на патогенот, се карактеризира со висока температура, интоксикација , зголемување на некои внатрешни органи, често се прелеваат во пневмонија . Носачи - инсекти, главно грини, честопати пациентот е инфициран со вдишување на честички од прашина со спори на рикеција. Поволните сезони за инфекција се сметаат за пролет, лето, есен, кога природата се буди, се појавуваат инсекти, птици за миграција.

Болеста е доста комплицирана и бара навремено лекување, бидејќи дава компликации што можат да бидат фатални како резултат на тешка интоксикација на телото.

Етиологија

Инфекцијата е предизвикана од рикеција или коксили, и се толерира од инсекти.

Главниот носител на Q-треска

Според истражувањето, предизвикувачкиот агенс на Q-треска ги има следниве карактеристики:

 • бактерии имитираат, во зависност од карактеристиките на животната средина, можат да ја менуваат обликот и големината, во повеќето случаи постојат внатре во клетката домаќин, без да има сопствена обвивка (L-форма);
 • бактериите се отпорни на надворешни фактори, зачувуваат витални знаци при губење на крлежи и животни до неколку недели;
 • имаат долг животен век во храната: во млеко - околу 300 дена, во масло - повеќе од 40 дена, во месо - до еден месец;
 • под влијание на висока температура бактерија умира;
 • не подложни на дезинфекција и ултравиолетови.

Носителите на инфекција може да бидат домашни и диви животни, артиодакти, многу голем број на инсекти (има до стотици видови - крлежи, болви).

Постојат неколку начини да се зарази Ку-треска:

 • воздушна патека - од контаминирана храна (месо, млеко);
 • преку природни резервоари - при пливање, нуркање;
 • преку воздушни честички од прашина;
 • контакт метод - преку мукозната мембрана и рани на телото;
 • каснување од инсекти (крлежи);
 • од личност до личност нема регистрирани случаи на пренесување, само преку мајчиното млеко кај бебето.

Врвот на болеста е од рана пролет до доцна есен, има случаи на инфекција на домашни животни и во зима, но ретко. Болеста се јавува кај луѓето, без оглед на возраста или родовите критериуми. Од аспект на епидемиологијата, болеста не станува широко распространета.

Класификација

Постојат такви основни клинички форми на болеста:

 • акутна (може да трае до еден месец, предизвикува силна температура);
 • привремен (три месеци);
 • хронични (околу една година, голем број на органи се засегнати).

Акутна Q треска има одредени периоди на развој:

 • инкубација;
 • почетна;
 • врвна болест;
 • завршна фаза.

Инкубациониот период на болеста може да достигне период од дваесет дена. Бактеријата е во телото, а не се пренесува преку контакт.

Хроничната форма на болеста прелева кога третманот не започнува навреме, а бактеријата секој пат го инфицира растечкиот број на органи: црниот дроб, крвните садови, зглобовите и белите дробови. Може да има многу сериозни последици и компликации.

Симптоматологија

Главните симптоми на Q треска кај децата

Симптомите на Q треска зависат од начинот на инфекција, најопасниот се смета за аерогеничен начин на пренесување.

Бактеријата, влегувајќи во крвта, се множи во клетките кои се одговорни за потиснување на инфекции. Со крвотокот, инфекцијата влегува во внатрешните органи. Во зависност од местото и типот на болеста, текот на треската може да се разликува.

Оваа болест се следи на следниов начин:

 • Почнува со многу висока температура (до 40 степени и повеќе), хипертермијата може да се набљудува во текот на 7 дена на сè поголема основа (сега се зголемува, а потоа се намалува);
 • има силен студ;
 • постои зголемено потење;
 • постои летаргија, поспаност, слабост;
 • можен осип;
 • чести главоболки, болки во зглобовите, очите, мускулите;
 • крварењето од носот не е исклучено (рикеција влијае на садовите);
 • пациентот може да се жали на сува кашлица;
 • ако има вртоглавица, несоница, болеста стана сериозна - инфекцијата го погоди мозокот;
 • црвенило на очите и крварење на садовите на лицето може да се почитуваат;
 • во устата има црвенило на лакови на грлото и мал исип на непцето;

Пациент со коксиелоза може да има проблеми со срцевиот ритам, низок крвен притисок.

Бактериската рикеција ги уништува васкуларните ѕидови лоцирани во сите внатрешни органи однатре. Најмногу погодени е местото каде што бактеријата најде "дом" за време на почетниот влез во телото. Да се ​​предвиди ширењето на инфекцијата во телото е невозможно.

Во 13% постои воспаление во респираторните органи ( бронхитис , трахеитис , пневмонија ). Симптоми:

 • сува кашлица;
 • болка во градите;
 • крвните редови може да се појават при кашлање со мала количина на спутум;
 • дишење при дишење.

Ако е зафатен гастроинтестиналниот тракт, ќе настане абдоминална болка, може да се појави запек .

Коксиелозата е многу сериозна болест, а најтешките видови се сметаат за акутни и хронични форми: прва поради многу висока температура, втората поради поразот на голем број на внатрешни органи.

Дијагностика

Дијагнозата на Q треска во фазата на инфекција е невозможна, бидејќи пациентот оди во болница со целосно формирана слика на болеста.

Со цел да се спречат грешките при дијагностицирање, потребно е:

 • направи бактериолошка анализа, испитувајќи го спутумот, крвта, урината, да направите сеење на хранлив медиум;
 • спроведе серолошка студија РСК - да ја утврди болеста, почнувајќи од третата недела;
 • тие прават имунолошка дијагноза - само ако сомневањето за болеста е 50%, бидејќи интрадермалниот тест се изведува со антиген од страна на патогенот.

Со цел да се исклучи пневмонијата, се врши ултразвучен преглед, се утврдуваат пневмонични фокуси, кои имаат форма на мало затемнување;

Неопходно е да се разликува Q треска од такви болести:

Треба да ја контактирате клиниката со добра модерна лабораторија за да добиете точни резултати од тестот.

Третман

Третманот ќе биде насочен кон борба против предизвикувачкиот агенс на болеста и елиминација на придружните симптоми. Пациентот е ставен во болница и пропиша:

 • антибактериски агенси;
 • антиалергични лекови;
 • антипиретик;
 • лекови кои го обновуваат балансот на вода и ги отстрануваат токсините се пропишани;
 • хормонска терапија - се пропишува ако инфекцијата продира во голем број на органи;
 • ензими се пропишани;
 • лекови за третман на грлото, кашлица;
 • лекови против болки.

Времетраењето на терапијата ќе зависи од степенот на занемарување на болеста, од имунитет, карактеристики поврзани со возраста. Прогнозата е позитивна во 97% од случаите.

Лицето кое е болно ќе биде оневозможено од еден месец до 3-5, сето тоа зависи од брзината на закрепнување. Во тешки случаи, околу еден месец пациентот е забележан во болницата, а потоа опоравувањето се одвива дома под надзор на лекар до целосна наплата.

Можни компликации

Самата болест е една огромна компликација:

 • го промовира развојот на кардиоваскуларните болести;
 • појава на апсцес (гноен воспаление);
 • воспаление на плевралниот слој ( плеврит );
 • има проблеми со централниот нервен систем, развојот на менингитис е можен;
 • придонесува за појава на ренална инсуфициенција ;
 • предизвикува оптички невритис ;
 • тромбоцитоза ;
 • придонесува за панкреатитис (воспаление на панкреасот);
 • можна штета на машките генитални органи;
 • предизвикува бронхитис, пневмонија, трахеитис.

Прогресијата на хроничната болест може да се сфати како компликација. По надминување на болеста, пациентот се опоравува подолго време.

Превенција

Со оглед на тоа што инфекцијата може да се прилагоди на надворешното опкружување и да остане одржлива за неколку недели (а понекогаш и неколку месеци), изворот на инфекција прво треба да се отстрани.

Следниве настани се одржуваат:

 • целосна дезинфекција на местото на живеење на пациентот со лекови кои содржат хлор - истата постапка се спроведува во болниците;
 • процесирање на локацијата на животни, добиток и мала добиток;
 • ако е фарма, се врши целосен преглед на животните со цел да се идентификува изворот на инфекцијата;
 • Треба да ги следите правилата за лична хигиена, да имате сопствена маска и специјален костум.

Доколку изворот на болеста е животно, треба да го вари млекото, добро да пржете и да го исушите месото, бидејќи бактериите за време на термичка обработка умираат 100% во рок од 10 минути.

Друг начин за да се спречи Q треска е вакцинацијата, во која се користи ослабен вирус на рикеција. Две години подоцна, повторно вакцинација.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Q треска и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашите лекари можат да ви помогнат: специјалист за заразни болести , педијатар , општ лекар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Западен Нил Треска (појавување симптоми: 10 од 20)

Вест Нилската треска е заразна болест која е предизвикана од арбовирусите, а инфицираните комарци или крлежи се вектори на инфекција. Сепак, патогенот може да се чува во телото на птиците.

...
Лептоспироза (појавување симптоми: 9 од 20)

Лептоспирозата е болест од инфективна природа, која е предизвикана од специфични патогени на родот Лептоспира. Патолошкиот процес првенствено ги погодува капиларите, како и црниот дроб, бубрезите и мускулите.

...
Птичји грип (појавување симптоми: 9 од 20)

Птичјиот грип е акутна инфективна болест што ја носат птиците. Видови на овој вирус го инфицираат човечкото тело. Оваа болест се карактеризира со висок ризик од смрт, а клиничката слика содржи неколку синдроми - инфективно-токсични, респираторни, гастроинтестинални, што доведува до исклучително сериозна состојба на лицето.

...
Хроничен синдром на замор (симптоми на појавување: 8 од 20)

Синдром на хроничен замор (abbr. SHU) е состојба во која има ментална и физичка слабост поради непознати фактори и трае од шест месеци или повеќе. Синдром на хроничен замор, чии симптоми треба да бидат до одреден степен поврзани со заразни болести, исто така е тесно поврзан со забрзаното темпо на животот на населението и зголемениот проток на информации, буквално паѓа на личност за неговата последователна перцепција.

...
ARVI (појавување симптоми: 8 од 20)

Што е ARVI? Акутните респираторни вирусни инфекции се заразни болести на вирусна етиологија кои влијаат на телото преку респираторниот тракт со капки во воздухот. Најчесто, оваа болест се дијагностицира кај деца од возрасна група од 3-14 години. Како што покажуваат статистиките, ARVI кај доенчиња не се развива, само изолирани случаи биле забележани кога едно дете бил болен со болест на таа возраст.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .